Ιστορία που δημοσιευόταν σε συνέχεις στο ΜΠΛΕΚ(;)[Μεγάλος Πόλεμος]

yannisn

RetroN00b
Joined
6 Απρ 2009
Μηνύματα
7
Αντιδράσεις
0
Γεια σας φίλοι, πολύ ωραίο το φόρουμ σας που ανακάλυψα σήμερα. Ανάμεσα σας υπάρχουν, σίγουρα, συνομήλικοί (γύρω στα 40) και συλλέκτες κόμιξ, οπότε ίσως να μπορείτε να μου λύσετε μία απορία που έχω εδώ και χρόνια. Όπως και πολλά παιδιά της εποχής μου (δεκαετία 70) διάβαζα με μανία διάφορα κόμιξ και φυσικά, μεταξυ των άλλων, και ΜΠΛΕΚ. Νομίζω ότι πρέπει να ήταν αυτό το περιοδικό (ίσως όμως να ήταν και κανένα παρόμοιο, π.χ. ΚΑΠΤΕΝ ΜΑΡΚ, ΑΓΟΡΙ, ΟΜΠΡΑΞ κλπ) που, ένα διάστημα, δημοσίευε σε συνέχειες ένα ανάγνωσμα (όχι κόμιξ) με παιδιά τα οποία συμμετείχαν σε έναν (φανταστικό; αληθινό ;) πόλεμο μεταξύ τους. Ήταν αρκετά ρεαλιστικό, δηλαδή παιδιά πιάνονταν 'αιχμάλωτοι' από τον 'εχθρό' (που ήταν πάλι παιδιά), υπήρχε στρατιωτική ιεραρχία με βαθμούς (λοχαγός, στρατηγός κλπ.) που τους έφερεαν επίσηςι παιδιά και κάτι τέτοιο. Δεν θυμάμαι, πάντως, να σκοτωνόταν πραγματικά κανείς, φαινόταν όλο σαν παιχνίδι αλλά που το έχουν πάρει απίστευτα στα σοβαρά. Μου έχει μείνει αυτό το ανάγνωσμα, γιατί από την μια μεριά στο μιλιταριστικό αγορίστικο μυαλό μου άρεσε η όλη ιδέα, από την άλλη αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν (ναι, ακόμη και τότε, τέλη της δεκαετίας του 70) να επιτρέπουν να δημοσιεύεται τέτοιο ανάγνωσμα που ωραιοποιεί τον πόλεμο και, περίπου, ενθαρρύνει τα παιδιά να γίνουν "στρατιωτάκια". Έχει κανείς ιδέα πώς λεγόταν αυτό το ανάγνωσμα, ή έχει κάποια άλλη πληροφορία; Ευχαρίστως θα το έψαχνα στο Ίντερνετ, όπου σήμερα βρίσκει κανείς τα πάντα, αλλά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον ασχοληθεί να μου απαντήσει και, ε, ναι, φυσικά, ΔΕΝ εννοώ τον Μικρό Ήρωα που δημοσιευόταν επίσης, μια εποχή, ως ανάγνωσμα σε συνέχειες στο ΜΠΛΕΚ...
 
στο μπλεκ ητανε...

..ενας πιτσιρικας,ξαφνικα,τρωει μια αστραπη κατακεφαλα και μεταφερεται-χωρις μνημη- σ ενα κοσμο που δεν υπαρχουν ενηλικες(ολοι ειναι 13-15 οπως το εκοβα..)συλαμβανεται αιχμαλωτος απο τους μεν(και οι δε παιδια ειναι)αλλα στην πορεια αναλαμβανει αξιωματα στη ιεραρχια..σε μια αποστολη τον αιχμαλωτιζουν οι δε,οπου και τον πειθουν οτι αυτοι ειναι οι "καλοι"της υποθεσης..ετσι γινεται διπλος πρακτορας..οι "καλοι"νικανε στο τελος αυτος γινεται ηρωας κλπ κλπ ,ωσπου με τον ιδιο τροπο ,ξαναγυριζει απο κει που ρθε και μαλιστα βρισκει και το...σκυλο του!ολα τα θυμαμαι εκτος απο το ονομα της ιστοριας..θα μου ρθει..δε θελω να ανοιγω παλια μπλεκ..αλτζχαιμερ θα σε νικησω!
 
Έτσι όπως το περιγραφετε μου θυμίζει τον Παντελή Καλιότσο και τα Ξύλινα σπαθιά (παιδικό βιβλίο του), χωρίς να είμαι σίγουρος (Καλιότσος στο Μπλεκ; είπαμε!!!)
 
Σίγουρα δεν είναι τα Ξύλινα Σπαθιά, το βιβλίο το ξέρω και το είχα διαβάσει μικρός, αλλά δεν είναι αυτό για το οποίο μιλάω και, βεβαίως, απ' όσο ξέρω, ποτέ δεν είχε δημοσιευθεί σε συνέχειες στο Μπλεκ. Αντίθετα, η περιγραφή του φίλου don dokken μου φαίνεται να ταιριάζει, ελπίζω να νικήσει το Αλτζχάιμερ και να θυμηθεί και το όνομα της ιστορίας, σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για την προσπάθεια!
 
Λοιπόν αυτή η ιστορία ήταν στο Μπλεκ και νομίζω στην περίοδο που ονομαζόταν Νέος Δυναμικός. Με λίγη υπομονή ώστε να επιστρέψω από τις διακοπές του Πάσχα, θα έχεις τον τίτλο και 2-3 σκαναρισμένες σελίδες για να ενισχύσω τις αναμνήσεις σου. ;)
 
Ευχαριστώ, αν πράγματι μπορούσες να βρεις το όνομα της ιστορίας και να σκανάρεις και 2 - 3 σελίδες, όπως λες, θα ήταν πολύ ωραία!
 
Παιδιά, σας θυμίζω και πάλι αυτό το θέμα, τώρα που τελείωσε και το Πάσχα. Αν τυχόν κάποιος θυμήθηκε ή βρήκε το όνομα της ιστορίας ή/και το συγγραφέα, θα σας ήμουν ευγνώμων να μου το γράψετε.
 
don dokken είπε:
..ενας πιτσιρικας,ξαφνικα,τρωει μια αστραπη κατακεφαλα και μεταφερεται-χωρις μνημη- σ ενα κοσμο που δεν υπαρχουν ενηλικες(ολοι ειναι 13-15 οπως το εκοβα..)συλαμβανεται αιχμαλωτος απο τους μεν(και οι δε παιδια ειναι)αλλα στην πορεια αναλαμβανει αξιωματα στη ιεραρχια..σε μια αποστολη τον αιχμαλωτιζουν οι δε,οπου και τον πειθουν οτι αυτοι ειναι οι "καλοι"της υποθεσης..ετσι γινεται διπλος πρακτορας..οι "καλοι"νικανε στο τελος αυτος γινεται ηρωας κλπ κλπ ,ωσπου με τον ιδιο τροπο ,ξαναγυριζει απο κει που ρθε και μαλιστα βρισκει και το...σκυλο του!ολα τα θυμαμαι εκτος απο το ονομα της ιστοριας..θα μου ρθει..δε θελω να ανοιγω παλια μπλεκ..αλτζχαιμερ θα σε νικησω!
Λοιπόν αυτή η ιστορία (το κόμικ) ήταν η "Οι εξώκοσμοι". Ο πρωταγωνιστής πήρε το όνομα "233" και βρέθηκε ανάμεσα στις δύο παρατάξεις τους Μέβιανς και τους Πράσινους.

Σκανάρισμα αύριο.

Υ.Γ η ιστορία ήταν στο Νέο Δυναμικό Μπλεκ στα τεύχη ~90-100.

Για την αρχική απορία λίγο υπομονή ακόμα γιατί πρέπει να γίνει ανασκαφή σοβαρή. Νομιζω ήταν στα πρώτα τεύχη του Μπλεκ 7 δραχμών στα μέσα του '70.

Retro enough ?
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες. Ώστε, αν καταλαβαίνω καλά, η ιστορία στην οποία αναφέρομαι εγώ δεν είναι αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο don dokken (το κόμικ 'Εξώκοσμοι', που εγώ προσωπικά δεν το ήξερα) αλλά η παλαιότερη ιστορία που λες εσύ, στο Μπλεκ των 7 δραχμών; Το μέσα της δεκαετίας του '70 ταιριάζει σαν χρόνος (εγώ προσωπικά θα το προσδιόριζα γύρω στο '78 - '79, αλλά φυσικά μπορεί να θυμάμαι και λάθος). Δυστυχώς, δεν θυμάμαι καθόλου τιμές του Μπλεκ, γιατί δεν το αγόραζα. Έπαιρνα Μπλεκ πολύ μικρός, τότε που ακόμη κόστιζε 3 δρχ. και -νομίζω- είχε μόνο τις ιστορίες του Μπλεκ και τίποτε άλλο. Κάποια στιγμή όμως οι γονείς μου αποφάσισαν ότι ο Μπλεκ ήταν βίαιος και συμφωνήσαμε να μου αγοράζουν κάθε εβδομάδα το 'Μίκυ Μάους' και να μην παίρνω Μπλεκ. Έτσι, το διάβαζα μόνο όποτε έπεφτε στα χέρια μου από άλλους, χωρίς να προσέχω την τιμή. Πάντως η ιστορία στην οποία αναφέρομαι (που, τονίζω άλλη μία φορά, δεν ήταν κόμικ, απλά κείμενο) πρέπει να είχε εκδοθεί και ως παιδικό βιβλίο, γιατί θυμάμαι κάποτε σε ένα πάρτυ γενεθλίων ενός παιδιού της γειτονιάς να ξεφυλλίζω στη βιβλιοθήκη του ένα βιβλίο με την ίδια ιστορία. Έχω σκάσει να βρω τον τίτλο της και/ή τον συγγραφέα, που σίγουρα ήταν ξένος και, μάλιστα, έχω μία αίσθηση ότι ήταν κάποιας 'ασυνήθιστης' εθνικότητας - Ούγγρος, Τσέχος, κάτι τέτοιο κεντροευρωπαϊκό και του -τότε- ανατολικού μπλοκ. Φυσικά, όμως, κι εδώ μπορεί να κάνω λάθος. Όσο για το ερώτημα Retro enough, τι άλλο μπορώ να απαντήσω εκτός από "αχ, γεράσαμε..."; Ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσπάθεια. Δυστυχώς μένω μόνιμα εκτός Ελλάδος, την επόμενη φορά που θα είμαι στην Ελλάδα θα κοιτάξω στο σπίτι μας αν έχουν επιζήσει τίποτε παλαιά κόμικ (δυστυχώς όμως, Μίκυ Μάους), να σας τα χαρίσω για το MyComics, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, αν φυσικά σας ενδιαφέρουν.
 
γουελλ...

το 233 σωστο,μεβιανς και πρασινοι σωστο,78-79 σωστο,β' περιοδος μπλεκ σωστο(μεγαλυτερο μεγεθος και τιμη..)τον τιτλο δεν ειμαι 100% σιγουρος..το τσεκαρες?τωρα ,αν ο δημιουργος "εμπνευστηκε"απο καποιο λογοτεχνικο εργο..ε,πρωτη φορα ειναι?
 
----> don dokken

Μάλλον πρέπει να διευκρινήσω κάτι. Εγώ ψάχνω μία ιστορία (κείμενο) που δημοσιευόταν σε συνέχειες στο ΜΠΛΕΚ, το '78, '79 (περίπου) και η οποία είχε κυκλοφορήσει και ως παιδικό βιβλίο. Αν κατάλαβα καλά, το κόμικ "Εξώκοσμοι" ή όπως αλλιώς το λένε, στο οποίο αναφέρεσαι εσύ, είναι μεταγενέστερο. Αυτό το κόμικ εγώ δεν το είχα υπόψη μου (ή, τουλάχιστον, δεν το θυμάμαι). Δεν μπορώ λοιπόν να ξέρω αν διηγόταν την ίδια ιστορία, που εγώ την ξέρω ως κείμενο μόνο, αν είχε εμπνευστεί από αυτή και, γενικά, αν έχει καμία σχέση με αυτό που ψάχνω. Ευχαριστώ πάντως για κάθε βοήθεια.
 
Για του λόγου το αληθές

Δύο σελιδούλες απο την ιστορία #)

@yannisn

Λίγο υπομονή και για την ιστορία σου. Εϊναι μάλλον στα πρώτα τεύχη του Δυναμικού Μπλεκ που είναι στο πατρικό που θα πάω σίγουρα μέχρι την κυριακή. :)
 
O Μεγάλος Πόλεμος

Τα καλά νέα :) :Η ιστορία βρέθηκε, είναι ο "Μεγάλος Πόλεμος" και ακολουθεί δείγμα.

Τα κακά νέα :( : Δημοσιεύτηκε στον "Μπλεκ 7 δραχμών" στην περίοδο δηλαδή που από το μικρό σχήμα άλλαξε στο μεγάλο.

Αρκετά δύσκολο πλέον να βρεθούν απαιτεί ψάξιμο.

Δείγμα από εξώφυλλα αυτής της περιόδου υπάρχουν http://www.mycomics.gr/zagor/zagor.htm
 
Λοιπόν, είσαι καταπληκτικός! Ευχαριστώ πάρα πολύ. Οι τρεις σελίδες που σκανάρισες ήταν αρκετές για να μπορέσω να κάνω googling και να ανακαλύψω ότι η ιστορία αυτή είναι πράγματι κεντροευρωπαϊκή και, συγκεκριμένα, Ουγγαρέζικη. Γράφτηκε το 1906 από τον Ούγκρο (εβραϊκής καταγωγής) συγγραφέα Ferenc Molnár και ο πρωτότυπος τίτλος της, στα Ουγγαρέζικα, είναι A Pál Utcai fiúk που στα Ελληνικά σημαίνει "Τα παιδιά της οδού [Αποστόλου] Παύλου". Στα Αγγλικά ο τίτλος είναι The Paul Street Boys. Απ' ό,τι φαίνεται, είναι αρκετά διάσημο βιβλίο, έχει και σελίδα στη Wikipedia, όποιος ενδιαφέρεται ας την ψάξει. Ευχαριστώ και πάλι που μου λύσατε μια απορία που είχα χρόνια! Α... και, τελικά, κάθε άλλο παρά μιλιταριστικό- εθνικιστικό είναι το βιβλίο, στο τέλος καταλήγει ως ένα είδος καταγγελία του εθνικισμού.
 
Πίσω
Μπλουζα