Καθαρισμός ταλαιπωρημένων Cartridges που δεν λειτουργούν

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας jumaru17
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

jumaru17

RetroWannaBe
Αντιδράσεις
4
Εχώ πάρει πίσω κατά καιρούς cartridges από φίλους και 2-3 δεν μου δουλεύουν ,μια μάλιστα απ'τα αγαπημένα μου Megadrive games Mortal Kombat 3 ultimate δεν λειτουργεί καν. Οι επαφές φαίνοντε σαν να έχουν υποστεί κάποιο έιδος οξειδώσεως (είχαν μεινεί χωρις κουτιά ξεχασμένες σε κούτα με υγρασία καί σκόνες). Τι λέτε να μπορώ να κάνω για να τις καθαρίσω? :help:

Στο youtube είδα αυτές τις μεθόδους:

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=oRrNPN4f09U]YouTube - How to Clean and Fix a Nintendo 64 Game [ame=http://www.youtube.com/watch?v=mAaGHUnskRM]YouTube - How to Properly Clean NES Games

*Σας έχω και δωράκια λολ - Gtsamour help!

Χρειαζεσε ενα ειδικο πανι για καθαρισμους πλακετων, καθως και ενα ειδικο spray επισης για τον ιδιο σκοπο. Αν θυμαμε καλα, ονομαζεται pcc (η καπως ετσι τελος παντον). Ειχα το ιδιο προβλημα με τις game boy κασετες μου, και πλεον λειτουργουν κανονικοτατα ολες τους.

To δεύτερο κόλπο στις επαφές με την γόμα το κάνω και εγώ με επιτυχία,

παίρνεις γόμα για στυλό και ελαφρά, αυτός χρησιμοποιεί μολυβιού, θα γυαλίσει αμέσως.

phil_vr style:

Διπλωσε ενα τραχυ χαρτονι και με τις ακρες του (για να φτασεις την επιφανεια χωρις κοπο), και τριψε την επιφανεια με τις επαφες. Μετα περασε το με βαμβακι η μαλακο πανι ποτισμενο με οινοπνευμα και εισαι ετοιμος. Και φροντιζε ανα εξαμηνο να περνας με οινοπνευμα τις επαφες (εκτος αν τα εχεις κλεισμενα σε πλαστικες κουτες). Ποτε μα ποτε να μην φυσας προς τις επαφες.

Και τα χειροτερα carts που μου εχουν τυχει, με αυτο τον τροπο λειτουργουν στην εντελεια (και ειδικα με τα 2600 carts, εχω δει τις χειριστες καταστασεις - μεχρι πιτσιλισμενα με μπογιες, κολες, σκουρια και οτι θελεις).

Εγώ έχω ένα "ψιλό" γυαλοχαρτάκι και τρίβω ελαφρά τις επαφές, χωρίς να το παρακάνω. #)

Μετά ένα "πσσσσουτ" με καθαρό οινόπνευμα και ένα περα-δώθε με μπατονέτα και "καθάρισες" ....... :D :D:D

Εγώ πάλι τις ανοίγω και τις κάνω ένα περιποιημένο αφρόλουτρο ! ;-)

Θα συμφωνήσω και εγώ ότι η γόμα για στυλό είναι η καλύτερη λύση.

Όλες οι επαφές γυαλίζουν άμεσα, εύκολα και χωρίς πολύ κόπο.

Μετά όπως είπε και ένας φίλος παραπάνω, τα περνάς με μια μπατονέτα με οινόπνευμα και είσαι κομπλέ!

Αν μπορέσεις να το ανοίξεις το cartridge είναι πραγματικά ότι καλύτερο γιατί έτσι θα μπορέσεις να φτάσεις και να καθαρίσεις και την παραμικρή βρωμιά. Τα cartridges της sega και της nintendo όμως έχουν αυτές τις σπαστικές βίδες που είναι σαν αστεράκι και χρειάζονται ειδικό κατσαβίδι (αν δοκιμάσεις να τις βγάλεις με τσιμπίδια/ψαλίδια/πένσες τις χαλάς) το οποίο μπορείς να βρείς στο ebay για 1-2 λίρες.

Αλλά ακόμα και να μην μπορείς να το ανοίξεις, χρησιμοποίησε μια μπατονέτα εμποτισμένη με οινόπνευμα. Συνέχισε να τρίβεις και από τις δύο πλευρές των επαφών αλλάζοντας κατα καιρούς την μπατονέτα, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει μαυρίλα.

ΜΗΝ βάλεις ασετόν γιατί αν ακουμπήσει σε πλαστικό το λιώνει και το καταστρέφει.

Το ασετόν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνο αν έχεις αφαιρέσει όλα τα πλαστικά και έχει μέινει μόνη της η πλακέτα. Καθαρίζει καλύτερα τις επαφές αλλά θέλει προσοχή να μην πέσει σε πλαστικά.

Αν θέλεις βοήθεια jumaru ευχαρίστως να τα καθαρίσουμε μαζί.

Τέλος το ψιλό γυαλόχαρτο το συνιστώ μόνο σε τραγικές καταστάσεις οξείδωσης και αυτό γιατί καθαρίζει μεν πολύ καλά την επαφή αλλά επειδή κατα κάποιο τρόπο την γδέρνει κιόλας, είναι πολύ πιο εύκολο να ξανασκουριάσει (οι αμυχές αυξάνουν την επιφάνεια επαφής του χαλκού με το οξυγόνο του αέρα, επίσεις μειώνουν την επιφάνει επαφής με το έλασμα του slot της κονσόλας).

Επίσης, το πρόβλημα μπορεί να μην είναι μόνο στις επαφές του cartridge αλλά και στην υποδοχή της κονσόλας. Για να καθαρίσω τις επαφές της υποδοχής της megadrive χρησιμοποίησα ένα πλεκέ κομμάτι πλαστικό (ή και μέταλλο μπορεί κανεις) περίπου όσο το πάχος της πλακέτας του cartridge. Το "έντυσα" με ένα κομμάτι ύφασμα φανέλας εμποτισμένο με οινόπνευμα (ή ισοπροπυλική αλκοόλη) και στη συνέχεια το σφυνώνεις στην υποδοχή.

Εξακολουθείς να το κάνεις αλλάζοντας κατα διαστήματα το ύφασμα μέχρι να μην βγαίνει άλλη μαυρίλα, σε όλο το μήκος του slot. Εννοείται ότι για να γίνει καλύτερη δουλεία, καλό είναι να έχει ανοιχτεί η κονσόλα.

Παιδια απλα να πω οτι το οινοπνευμα, απο οτι μου εχουν πει δεν ειναι σωστη λυση, γιατι η χημικη δομη του δεν ειναι φιλικη προς τετοιες επιφανειες και υλικα.

Και οχι, δεν μου το ειπε μαγαζατορας που πουλαει ειδικο υγρο, αλλα παληκαρι που ασχολειται.

Το οινόπνευμα δεν πρόκειται να οξειδώσει το χαλκό των επαφών (εφόσον βέβαια δεν είναι ερυθροπυρωμένος :D )

Εγώ πάλι που είμαι χημικός σου λέω ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το οινόπνευμα και το χαλκό.

σωστός Άσε που το οινόπνευμα είναι και πτιτικό

Πίσω
Μπλουζα