Καλλίπολη - Gallipoli (1981)

off topic και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη γι΄αυτό, αλλά επειδή έτυχε μόλις χτες να αναφερθεί ο ''πόλεμος της κριμαίας'' και να εννούν την επέμβαση των δυτικών στη ρωσία στη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου (ξένες δυνάμεις + ''λευκοί'' κόντρα στους μπολσεβίκους του λένιν) δλδ χονδρικά γύρω στα 1918-1920, ενώ εγώ στην wiki δε μπορώ να βρω κάτι σχετικά, αλλά ξέρω σαν ''κριμαϊκό'' τον αγγλο-ρωσικό πόλεμο του 185 κάτι, και εδώ πάλι στο θέμα μας, η επέμβαση στην καλλίπολη έγινε κατά τον πρώτο παγκόσμιο, μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει ποιος είναι τελικά ο ''πόλεμος της κριμαίας''?

το θέμα που συζητούσαμε εμείς στο μάθημα αφορούσε έναν συγκεκριμένο ιο αιμορραγικού πυρετού

http://en.wikipedia.org/wiki/Crimean%E2%80%93Congo_hemorrhagic_fever

αλλά ούτε και εδώ έβγαλα άκρη 8)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Κριμαϊκός Πόλεμος κράτησε από το 1853 μέχρι το 1856. Από τη μια η Ρωσία από την άλλη Γαλλία, Αγγλία και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το θέμα ήταν ποιος θα κατάφερνε να εξασφαλίσει προσβάσεις στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία είχε προσπαθήσει να "πατήσει πόδι" δηλώνοντας προστάτρια όλων των Χριστιανών Ορθοδόξων που κατοικούσαν στην περιοχή και οι άλλοι τρεις ενώθηκαν και της όρμηξαν.

Μεγάλες και φονικές μάχες και πολλοί στρατιώτες νεκροί από κακές συνθήκες υγιεινής στα νοσοκομεία. Κάτι που έκανε διάσημη την εθελόντρια νοσοκόμα Φλόρενς Νάιτινγκειλ, την "κυρία με την λάμπα" που, στο στρατιωτικό εγγλέζικο νοσοκομείο στο Σκούταρι (Κωνσταντινούπολη) έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Τελικά η Ρωσία έφαγε απίστευτη ήττα κι έκανε χρόνια να σηκώσει ξανά κεφάλι στην Ευρώπη.
 
ευχαριστώ πολύ, ευτυχώς κάτι θυμάμαι ακόμα ... ;)
 
Clemence είπε:
αλλά έλληνες και να μη μπορούμε ούτε να αναγνωρίσουμε μια ελληνική λέξη είναι τραγικό όμως :( πού μας κατάντησαν ...
Προσωπικά δεν είπα τίποτα τέτοιο . Απλά προτιμώ όταν μια ταινία βγαίνει με ένα συγκεκριμένο τίτλο να μένει έτσι και να μην μεταφράζεται .
 
σόρυ τότε, όπως το θέτεις έχεις ένα δίκιο, αλλά όταν υπάρχει αντίστοιχη ελληνική λέξη δεν έχει και πολύ νόημα πιστεύω.
 
Σε αυτη την ταινία δεν ακούγεται και το Oxygene του Μισέλ ζαρ; Ωραία έργο αν και προκάλεσε σάλο στην Αγγλία. Ισχυρίστηκαν οτι άδικα τους κατηγορούσε, οτι δεν έβαλαν πουθενά μπροστά τους Αυστραλούς και πως έτσι και αλλιώς οι Άγγλοι είχαν τις βαρύτερες απώλειες, στην Καλλίπολη...
 
Χθες σκεφτόμουν να δω αυτή την ταινία και συμπτωματικά μαθαίνω ότι σήμερα κλείνουν ακριβώς 100 χρόνια (!!!) από την πρώτη μέρα της εκστρατείας στην Καλλίπολη (25 Απριλίου 1915)!

Θα το δω το βράδυ!

Ο Weir μ'αρέσει πολύ, πιστεύω και αυτό να είναι καλό!

Μόλις την τέλειωσα.

Δε μπορώ να πω ότι έμεινα ικανοποιημένος.. Περίμενα περισσότερα από τη φήμη που είχε.

Τη βρήκα αρκετά "φλύαρη" και επίσης

πολύ απότομο τέλος

Για να μην αναφέρω την εντελώς άσχετη μουσική του Jean Michelle Jarre.

μερικές φορές αναρωτιέμαι τί σκέφτονται οι σκηνοθέτες!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα