Κασετόφωνο παίζει πιο γρήγορα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Wally

Retired Admin
Αντιδράσεις
4.532
Ανεσυρα το παλιο μου διπλο deck...ενα Philips FC 670

Εβαλα μια κασετα για να τσεκαρω σε τι κατασταση βρισκεται. Η φωνη του τραγουδιστη ακουγοταν πιο πριμα, δειγμα κατ εμε οτι το κασετοφωνο παιζει πιο ΓΡΗΓΟΡΑ (!!?!!) απο οτι πρεπει.

Διαβασα οτι τα decks εχουν εσωτερικα καποιο ποντεσιομετρο για τη ρυθμιση της ταχυτητας του μοτερ. Με την ελπιδα οτι θα γλυτωσω το νεφρο που θα ζητησει ο τεχνικος, εντοπισα την εξης λυση:

Αν βρω μια κασετα απο ενα κασετοφωνο που δουλευει σε σωστη ταχυτητα και πανω της ειναι γραμμενος ενας συγκεκριμενος τονος (γινεται ευκολα απο Audacity, CoolEdit Pro κτλ) μπορω να αναπαραγω ταυτοχρονα

• τον τονο απο τη κασετα στο deck μου
  • τον τονο απο το PC.

Γυριζωνταςς το ποντεσιομετρο μεχρι οι τονοι να "συναντηθουν" εμπειρικα μπορω να φτασω στην σωστη σχετικα ταχυτητα.

Εχει κανεις δυνατοτητα να γραψει μια κασετα με μια συχνοτητα (οποια επιλεξει αρκει να την ξερω ωστε να την αναπαραξω και εγω στο PC) για κανα δυο λεπτα και να μου την δανεισει?

Αλλιως, εχει κανεις ιδεα για ποιο λογο μπορει να παιζει ενα (αχρησιμοποιητο για πανω απο 15 χρονια) κασετοφωνο, πιο γρηγορα?? Το πιο αργα δεν θα με εξεπληττε...θα κοιταγα τους ιμαντες.

Τι αλλο μπορω να κοιταξω?

Εδω θα βρεις το service manual.

Μπορεις να κανεις και το αλλο. Βρες ενα τραγουδι με γνωστη διαρκεια και μετρησε ποσο χρονο το κανει τωρα.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε ευχαριστω!

Δεν ξέρω αν σ ενδιαφέρει Γουάλη αλλά είχα πάρει ένα γουώκμαν USB από γνωστό πολυκατάστημα (μην γελάς Ρύγκαρ) και στην μέση της κασέτας πήγαινε πολύ πιο αργά, αααπελπιστικά αααργά και το πήγα στον περίφημο φίλο μου ηλεκτρονικό. Το είχε 3 χρόνια (!) στο μαγαζί του με την δικαιολογία ότι ο ιμάντας ήταν πολύ λεπτός και δεν έβρισκε. Το περιέλαβα εγώ λέγοντας τι έχω να χάσω, βγάζω τον ιμάντα πάω σε ένα γνωστό μου με μαγαζί ηλεκτρονικό και μου βρίσκει ιμάντα!! Και δεν ήθελε και λεφτά!! Είναι λίγο πιο χοντρός και πηγαίνει πιο σιγά λίγο, αλλά για ώρα ανάγκης... Έχω και άλλο ένα γουώκμαν καβάτζα με καινούριο ιμάντα, και το ντεκ μου φυσικά το οποίο χρησιμοποιώ τακτικά, και του αμαξιού! Δες Γουάλη μήπως βρεις ιμάντα, γιατί και να πληρώσεις είναι 0,50 € !! Τίποτα άλλο δεν αγγίζουμε εμείς οι μη ειδικοί στα κασετόφωνα, μιας και τα άλλα παραείναι πολύπλοκα.

Λοιποοον...το ανοιξα και εψαξα να βρω πανω στο μοτερ κατι σαν βιδιτσα που σε αρκετα videos (που ομως δεν αφορουσαν το συγκεκριμενο deck) ειδα οτι ρυθμιζε την ταχυτητα. Βρηκα μονο μια αλλα ειναι καλυμενη με κατι σαν λαστιχο εσωτερικα που δεν μπορω να αφαιρεσω. Δεν ξερω αν υπαρχει εγκοπη απο πισω.

IMG_20170226_174432.jpg

​​​​​​​

Μπορει να βριζω συχνα το FB αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση βοηθηθηκα πολυ!

Τι εμαθα:οταν απο το μοτερ φευγουν 4 καλωδια (οπως αυτο καλη ωρα) παει να πει οτι η ταχυτητα ρυθμιζεται απο pots πανω στη πλακετα και οχι εσωτερικα στο μοτερ.

Τις εντοπισα, εκανα μια πρωτη ρυθμιση με το αυτι και τη διαρκεια τραγουδιου. Μια χαρα.

Οταν βρω speed calibration tape θα προχωρησω στις λεπτομερειες.

Πρωτη εγγραφη LP μετα απο 20+ χρονια...Minstrel in the Gallery

Αναμονη να τελειωσει το recording (εμ 1 προς 1 και οχι copy paste) και μετα ιεροτελεστια ακροασης με μονο φως ενα αναιμικο πορτατιφ και τα level bars του deck. Βρισκομαι και επισημα στον πυρετο του αναλογικου ηχου :) που τοσο χαζα πολλοι απο εμας λησμονησαμε/εγκαταλειψαμε με την ελευση των CD...

Δυστυχως στην αγορα δεν υπαρχουν πλεον ποιοτικες κασσετες. Συνηθως κατι Maxell UR της πλακας. Θελει πολυ ψαξιμο.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
μπράβο Γουάλη! Έμαθα κι εγώ κάτι. Ευτυχώς ένας φίλος μου μου έδωσε μια βαλιτσούλα με ποιοτικές κενές κασέτες που μάλλον θα μου φτάσουν όσο ζήσει το διπλό μου ντεκ που ουσιαστικά πήρα καινούριο.(Denon DRW-695).Μιας και δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον ζήτηση. Μόνο για το ντεκ του αυτοκινήτου. Και η ιεροτελεστία ρύθμισης της στάθμης εγγραφής. Ίσα ίσα να φτάνει στα κόκκινα για τις απλές λίγο παραπάνω για τις χρωμίου.

Ωραιο deck. Μας ευχομαι και στους δυο να αξιωθουμε να αποκτησουμε καποια στιγμη καποιο απο τα Akai GX με τις γυαλινες κεφαλες :)

Είμαι κατοχος της κορυφαίας σειρας 9 της phillips στα 90'ς και μάλιστα στην κορυφαια σειρα 50Χ...οταν ειδα το deck σου θυμηθηκα το δικο μου philips deck το fc 153 που εχω απο τα 80'ς και το δουλευα στο παραπανω συστημα...νομιζω οτι δουλευει ακομα. Ειναι αυτο σε μαυρο

https://audiovideoworld.wordpress.com/about/home-audio/%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BA-philips-fc-153/

Νομιζω οτι η deck σειρα FC της Philips στα τελη του 80 αρχες 90 ηταν εξαιρετικα διοτι ηταν ουσιαστικα Marantz.

ΒΤW η καλυτερη εγγραφη απο βινυλιο σε κασετα που εχω συναντησει ειναι απο ενα 80s Philips hifi συστημα ενος φιλου. Χωρις να εχει τιποτα το αξιοπεριεργο, εκανε απιστευτες εγγραφες. Μπορει να επικοινωνησω μαζι του να μαθω τι συστημα ειχε.

Είχε να κανει και με το μοντελο. Φαντάσου ότι σε αυτο το ντεκ συνδεα καμια φορα το σπεκτρουμ και φόρτωνε όλες τις κασσετες ακόμα και αυτες που στο απλο κασετόφωνο έβγαζαν tape loading error! Οτιδήποτε της σειρας 50 ήταν κορυφαίο τότε! Έχω και τον ενισχυτη της σειρας 150 που επισης λειτουργει μαζί με το αντιστοιχο ξεχωριστο ραδιόφωνο της σειρας! Στα 90'ς το να εχω αυτο ήταν σαν να εχω hi end σε σχεση με όσα εβλεπα σε φίλους.

Πίσω
Μπλουζα