Κασσιανή Υμνωδός (1960)

tonytony

retron00b (sick admin's joke!)
Joined
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
28.436
Αντιδράσεις
49.707
Κασσιανή Υμνωδός (1960)


RetriDB:
http://retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE

Ιστορική ταινία παραγωγής Άρμα Φιλμ 1960 , σε σκηνοθεσία Ηλία Παρασκευά , σενάριο Κώστα Παπαγεωργίου και μουσική Ανδρέα Κόκκινου. Πρωταγωνιστούν η Αλίκη Ζαβερδινού , ο Ανδρέας Μπάρκουλης , ο Γιώργος Καμπανέλλης , η Θεανώ Ιωαννίδου , ο Δήμος Σταρένιος κ.α. Η ταινία έκοψε 40.867 εισιτήρια και ήρθε 18η στις 52 ταινίες της χρονιάς.


Υπόθεση : Η ιστορία της Κασσιανής και του αυτοκράτορα Θεοφίλου.

 


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σπανιοτατο φιλμ, αλλα ειχε προβληθει απο την τηλεοραση πριν απο 7 - 8 χρονια, Μεγαλη Εβδομαδα.
 
Χι χι ο Μπάρκουλης με την τσίγκινη κορώνα είναι καταπληκτικός!
 
Η ταινία βασίζεται (χαλαρά) στο βιβλίο του Τσεκούρα "Κασσιανή". Παλιό βιβλίο, από τις εκδόσεις "Δαρεμά", μ' ένα πένθιμο εξώφυλλο που την έδειχνε ντυμένη μοναχή με κάτι μελιντζανιά ρούχα.

Πολύ μελό και κλαψιάρικη απόδοση της ιστορίας -ή μάλλον του θρύλου- και στο βιβλίο και στην ταινία. Η πρωταγωνίστρια μάλιστα διαθέτει κι ιδιαίτερα αδύναμη φωνή που μου έσπαγε τα νεύρα τη μοναδική φορά που την είδα.

Κρίμα γιατί ο συγκεκριμένος βυζαντινός αστικός μύθος είναι ο αγαπημένος μου. Πότε θα τον ανακαλύψει το Χόλιγουντ να βγει ταινιάρα; :)

Θυμάμαι και τον Καμπανέλλη, εξόχως αστείο ως ζηλόφθονα αντίζηλο του Θεόφιλου.

Άσχετο αλλά για μένα η πιο όμορφη απόδοση της ιστορίας -εντάξει! του θρύλου- της Κασσιανής έχει γίνει από τα "Κλασικά Εικονογραφημένα" τόσο στο ομώνυμο τεύχος όσο και στο "Θεοδώρα η Μακαρία" (με πολύ καλύτερη εικονογράφηση και μια υπέροχη σκηνή κλεισίματος με τη Θεοδώρα και την Κασσιανή στο μοναστήρι)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πάντως πρέπει να ήταν πολύ low budget η ταινία, ειδικά αν κρίνω από τις φωτό... π.χ. εκείνη η κυρία με το φουστάνι από κίτρινη φόδρα στην τελευταία - υποθέτω θα παριστάνει το μεταξωτό.
 
ξέρουμε αν γυρίστηκε έγχρωμη ή χρωματίστηκε αργότερα; μου φαίνονται πολύ έντονα τα χρώματα για παράγωγη 1960 lowbudget
 
Πραγματικά την είχε δείξει η τηλεόραση πριν χρόνια, μεγάλη εβδομάδα. Την είχα δει, γιατί αν και μετριότατη σε όλους τους τομείς, είναι από τις λίγες ελληνικές ταινίες , που έχουν να κάνουν με Βυζαντινά χρόνια...
 
Πίσω
Μπλουζα