Κατάλογος ΟΤΕ 1993

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας xc8
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

xc8

RetroWannaBe
Αντιδράσεις
125
Όποιος ενδιαφέρεται, τον έχω ανεβάσει στο archive.org, (λυπάμαι, οχι link εδώ) δυστυχώς* είναι CD-rip γιατί το δισκάκι είχε χαλάσει σε διάφορα σημεία (optical rot) -ευτυχώς οχι πάνω στα δεδομένα!- και δεν είχα καταφέρει με τα εργαλεία/προγράμματα πού είχα τότε να το κάνω iso.

*συνέπεια αυτού είναι τα αρχεία να μην έχουν πια τις γνήσιες ημερομηνίες/ώρες δημιουργίας!

Πρέπει να είναι πρόγραμμα εσωτερικής χρήσης/pre-release αυτού που βγήκε αργότερα στην αγορά γιατί θυμάμαι οτι για να το πάρω
πήγα -μάλλον κατά τα μέσα 1993- σε ένα κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ και μόνο μετά απο ...social engineering.. μου έδωσαν μία κόπια... heh

Τρέχει σε DOS (DOSBox)

(τώρα που το βρήκα σήμερα, άλλη ιστορία... έχω αρχίσει να ξεκαθαρίζω "αρχαία" DAT και Magneto-Optical)

15:21:37.png

Εξαιρετικό εύρημα!

Δωσε κανα keyword μηπως το βρουμε στο archive

Ούτε εγώ κατάφερα να το πετύχω (με παύσεις ενδιάμεσα λόγω ότι το archive.org ακόμα έχει προβλήματα).

να προσθέσω .. δύο επιλογές (για την επαρχία) βγάζουν μήνυμα σφάλματος οτι δεν υπάρχει ενα αρχείο, είναι ένα index στήν ουσία, πρέπει να ξέχασαν να το βάλουν, το οποίο γίνεται μέσω clipper/DBase.

Δηλαδή για να καταλάβω αυτό το πρόγραμμα έχει μέσα και κατάλογο με ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις και τηλέφωνα των πολιτών της Ελλάδας ή είναι σκέτο το πρόγραμμα για δική μας προσωπική χρήση ώστε να καταχωρούμε μέσα τα τηλέφωνα συγγενών, φίλων, οικογένειας κτλ.

... υποθέτω ότι είναι η ψηφιακή μορφή του γνωστού καταλόγου του ΟΤΕ, που μοιραζόταν δωρεάν, επί πολλά-πολλά χρόνια, πόρτα-πόρτα... και ναι, όσο και αν ακούγεται ΣΗΜΕΡΑ παράξενο, είχε όντως ονόματα, τηλέφωνα και δ/νσεις.....

Νομίζω ότι παγκοσμίως, ο τόμος κυκλοφορούσε με το όνομα White Pages.
Σε αντιδιαστολή με τον τόμο Yellow Pages, που αφορούσε καταστήματα- εταιρίες -επαγγελματίες.

Επίσης, θυμάμαι ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, πριν πολλά χρόνια, αρχές του 2000, που στην Μ.Βρετανία κάποιος είχε σκανάρει τις σελίδες των έντυπων τόμων, τις είχε επεξεργαστεί/μετατρέψει και τις πουλούσε σε CD, παντού. Και έλεγαν όλοι: ορίστε, ένας ιδιώτης, νέος, με ελάχιστα μέσα, πλούτισε/κατάφερε κάτι που ακόμα και ο ίδιος ο ΟΤΕ Μ.Βρ. (British Telecom) δεν κατάφερε ....

... υποθέτω ότι είναι η ψηφιακή μορφή του γνωστού καταλόγου του ΟΤΕ, που μοιραζόταν δωρεάν, επί πολλά-πολλά χρόνια, πόρτα-πόρτα... και ναι, όσο και αν ακούγεται ΣΗΜΕΡΑ παράξενο, είχε όντως ονόματα, τηλέφωνα και δ/νσεις.....
βέβαια μπορούσες να ζητήσεις εξαίρεση. Ενός φίλου μου το τηλέφωνο δεν υπήρχε, επειδή ο πατέρας του εργάζονταν στον ΟΤΕ

....και μιας και είμαστε τέτοιο φόρουμ εδώ μέσα.... αλήθεια, θυμάστε παλιές Α/Μ ταινίες που τηλεφωνούν από περίπτερο και ανοίγουν /ξεφυλίζουν κατάλογο του ΟΤΕ για να βρουν το τηλέφωνο του/της λεγάμενου/νης?
Θυμάμαι τέτοιες σκηνές και σε ελληνικές και σε ξένες ταινίες.

Γιατί να ακούγεται παράξενο; Υπάρχει ακόμα.

Επίσης καλο ειναι να μην κανεις απανωτά συνεχόμενα posts στο ιδιο thread.

Αμα θες να προσθέσεις κατι, τοτε μπορεις να πατήσεις "Επεξεργασία" στο κατω μερος του μηνύματος και να κανεις τις προσθήκες που θες.

Αν θυμάμαι καλα, εχεις δικαίωμα να κανεις επεξεργασία σε ενα μήνυμα για 24 ωρες απο τοτε που το πρωτοεγραψες.

Ρωτάω γιατί πέρα απο το αν έχει μέσα το πρόγραμμα αυτό δεδομένα πολιτών της χώρας μας ίσως θα έπρεπε να υπάρχει και κάποια άδεια του ΟΤΕ (δηλαδή του δημιουργού του προγράμματος) ώστε να μην υπάρχει και κανένα απολύτως νομικό θέμα με τον συγκεκριμένο οργανισμό που ζεί και βασιλεύει. Πολύ ωραίες οι πληροφορίες στο αρχικό post και το πως βρέθηκε αυτό το σπάνιο πρόγραμμα όμως εκεί που κολλάω είναι τα πνευματικά δικαιώματα/copyrights/πνευματική ιδιοκτησία/έκθεση προσωπικών δεδομένων που μπορεί να περιέχει αυτό το πρόγραμμα.

Για παράδειγμα δες στο παρακάτω link στο μουσείο του ΟΤΕ ότι ακόμα και ένας κλασικός τηλεφωνικός κατάλογος ως φωτογράφια είναι σε καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εάν πατήσεις πάνω σε αυτό το σηματακι που έχει και κανείς expand όλα τα σημεία και τα διαβάσεις σου δίνει μια ελευθερία να χρησιμοποιήσεις το κομμάτι αυτό της πνευματικής ιδιοκτησίας του ΟΤΕ όμως σου βάζει και κάποιους όρους για να μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις. Διάβασε τι γράφει στο κομμάτι "Υπό τους ακόλουθους όρους" που είναι πολύ σαφείς όσο αφορά ένα παλιό κλασικό τηλεφωνικό κατάλογο!

Φαντάσου τώρα τι θα μπορεί να συμβεί με την πνευματική ιδιοκτησία -χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού- για αυτό το πρόγραμμα υπολογιστή που είναι ηλεκτρονικος κατάλογος του ΟΤΕ που πιθανόν να έχει μέσα και προσωπικά δεδομένα και τηλέφωνα και διευθύνσεις πολιτών (GDPR) το οποίο ήταν και εσωτερικής χρήσης του ΟΤΕ, ολίγον πειραγμενο και ΚΟΠΙΑ με αναφορές στο αρχικό ποστ για social engineering κτλ το οποίο είναι free για download και έχει ως πηγή διάδοσης το retromaniax!

Δεν ξέρω μπορεί να είμαι υπερβολικός όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ απο παλιά και πρέπει να ήμαστε προσεκτικοί να μην μπλέξει κανείς και φυσικά να μην μπλεχτεί και το αγαπημένο μας φόρουμ σε νομικές καταστάσεις.

Τελευταία επεξεργασία:
είσθε ελεύθεροι να διαγράψετε το thread, το CDROM εκείνο τότε το έδιναν ΜΟΝΟ σε μεγάλες εταιρείες (ειδικά εκεί που το είχα δει πρώτη φορά ήταν εταιρεία μάρκετινγκ και τύπωναν ετικέτες για διαφημίσεις απο αυτό!) , οχι οτι ήταν και ΤΟ απόρρητο, δεν έχει κάν απόρρητα νούμερα - είχα δοκιμάσει στα στοιχεία ενος φίλου που είχε τηλ. απόρρητο λόγω σοβαρής οικογενειακής κατάστασης δεν υπάρχει μέσα στα τηλέφωνα, την επόμενη χρονιά/λίγους μήνες μετά, κυκλοφόρησε για ολους, δεν ξέρω τι διαφορές έχουν οι νεώτερες εκδόσεις με αυτό..

είσθε ελεύθεροι να διαγράψετε το thread, το CDROM εκείνο τότε το έδιναν ΜΟΝΟ σε μεγάλες εταιρείες (ειδικά εκεί που το είχα δει πρώτη φορά ήταν εταιρεία μάρκετινγκ και τύπωναν ετικέτες για διαφημίσεις απο αυτό!) , οχι οτι ήταν και ΤΟ απόρρητο, δεν έχει κάν απόρρητα νούμερα - είχα δοκιμάσει στα στοιχεία ενος φίλου που είχε τηλ. απόρρητο λόγω σοβαρής οικογενειακής κατάστασης δεν υπάρχει μέσα στα τηλέφωνα, την επόμενη χρονιά/λίγους μήνες μετά, κυκλοφόρησε για ολους, δεν ξέρω τι διαφορές έχουν οι νεώτερες εκδόσεις με αυτό..

Δεν το λέω απο κακό μην με παρεξηγήσεις.

Εγώ έχω ένα παιδικό φίλο τον Μιχάλη Α. ο οποίος έχει καταγωγή απο την Κρήτη και παλιότερα είχαν βεντέτα με μια άλλη οικογένεια και είχαν σκοτωθεί μεταξύ τους οι παππούδες και οι πρόγονοι τους για κάποιο λόγο. Έτσι λοιπόν οι γονείς του αποφάσισαν να αλλάξουν το επίθετο τους απο το κλασικό -ακης σε κάποια άλλη κατάληξη, δηλαδή κράτησαν ένα κομμάτι του επιθέτου και άλλαξαν την κατάληξη σε κάτι άλλο. Αυτή η αλλαγή έγινε το 1993-94 όμως δεν αλλάξε διεύθυνση οικίας ή τηλέφωνο και θα μπορούσε να ταυτοποιηθεί με κάποιο τρόπο απο αυτόν τον κατάλογο.

Τελευταία επεξεργασία:
έχει ως πηγή διάδοσης το retromaniax
Τουλαχιστον στο archive.org δεν υπαρχει καμια αναφορα στο retromaniax. Εφοσον δεν υπαρχει απευθειας link στο thread δεν τιθεται θεμα προβληματος πνευματικης ιδιοκτησιας απο το forum.

Πίσω
Μπλουζα