Κουίζ 0158

johnalepou

Human RetroDatabase
Joined
28 Αύγ 2006
Μηνύματα
3.362
Αντιδράσεις
533
957. Η εικονιζομένη έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές σειρές ,δραματικές και κωμικές, και έχει παρουσιασει και επιτυχημένες εκπομπές. Εδώ την βλέπουμε το 1962 σε ηλικία έξι ετών,όταν πήρε τον τίτλο "ΜΙΚΡΗ ΜΙΣ ΕΛΛΑΣ" .Την αναγνωρίζετε?

picture.php


958. Από ποια σειρά η περίληψη του 5ου επεισοδίου?

Ο Βάιος ισχυρίζεται ότι το βράδυ του φόνου ακούστηκαν όχι ένας, αλλά δυο πυροβολισμοί. Σημαντικό κίνητρο για το φόνο του Κροντηρά αποκτά πλέον και η Τάνια, η οποία παραδέχεται στην Λιάνα πως το θύμα είχε χρόνια σχέση με την μητέρα της. Μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ορέστη, τον Γιάννο και την 'Αλμα, οδηγεί την τελευταία στο να τους αποκαλύψει τον κρυφό ερωτικό δεσμό του Πέτρου και της Αγγέλας.

959. Από ποια σειρά η παρακάτω ανάλυση?

picture.php


960. Η σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Νίνα Λοτσάρη έχει πρωταγωνιστήσει σε επιτυχημένη δραματική σειρά του ALPHA. Σε ποια?

picture.php


961. Ποιος σκηνοθέτησε την σειρά του 1989 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ?

962. Ποιο ήταν το ονοματεπώνυμο της Μιμής Ντενίση στους ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ?

picture.php


963. Ακολουθεί παρακάτω η βιογραφία της συγγραφέως, η οποία έγινε σειρά για την κρατική τηλεόραση με τίτλο το ονοματεπώνυμο της. Μπορείτε να βρείτε για ποιαν πρόκειται? (και ταυτόχρονα τον τίτλο της σειράς)

picture.php


(Ζάκυνθος 1801-1832) είναι μία από τις πρώτες ελληνίδες συγγραφείς. Το γνωστότερο έργο της είναι η Αυτοβιογραφία της, ενώ από τα υπόλοιπα έργα της (θεατρικά έργα και ποιήματα) έχουν σωθεί ελάχιστα.

 

 


Βίος


Οι γονείς της, Φραγκίσκος και Αγγελική, προέρχονταν από δύο από τις παλιότερες αριστοκρατικές οικογένεις της Ζακύνθου. Η ******** από μικρή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μάθηση και τα γράμματα και παρόλο που η εκπαίδευσή της ήταν περιορισμένη (είχε κατ’ οίκον δασκάλους τρεις κληρικούς), η ίδια με προσωπική μελέτη απέκτησε γνώσεις της αρχαίας ελληνικής, της ιταλικής και της γαλλικής γλώσσας. Παράλληλα επιδιδόταν στο γράψιμο ποιημάτων, θεατρικών έργων στα ελληνικά και τα ιταλικά και μεταφράσεων από την αρχαία ελληνική γραμματεία και επιθυμία της ήταν να μην παντρευτεί, αλλά να αφοσιωθεί στην μελέτη και την συγγραφή. Εξαιτίας των αντιρρήσεων της οικογένειάς της αντιπρότεινε να κλειστεί σε μοναστήρι ή να αποσυρθεί σε μία κατοικία της οικογένειας στην ύπαιθρο, όμως και αυτές οι επιθυμίες της δεν γίνονταν δεκτές από τους δικούς της. Μπροστά στην προοπτική να παραμείνει ανύπαντρη και να κατοικεί με τους γονείς της χωρίς να έχει το δικαίωμα να βγαίνει από το σπίτι, αποφάσισε να φύγει κρυφά από το νησί, αλλά μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα επέστρεψε χωρίς να την αντιληφθεί κάποιο μέλος της οικογένειάς της και τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει και δεχτεί την επιθυμία των δικών της να παντρευτεί. Η ανεύρεση γαμπρού στην Ζάκυνθο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και γι’ αυτόν τον λόγο ο θείος της πρότεινε να ταξιδέψουν στην Ιταλία όπου θα ήταν πιο εύκολο να βρεθεί σύζυγος για την ******* και την αδερφή της, που ήταν και αυτή σε ηλικία γάμου, όμως το ταξίδι δεν έγινε εξαιτίας μιας ασθένειας του πατέρα της. Εντωμεταξύ βρέθηκε υποψήφιος σύζυγος, ο οποίος όμως καθυστερούσε την επισημοποίηση της γαμήλιας συμφωνίας με συνεχείς διαπραγματεύσεις για το ύψος της προίκας, αλλά τελικά ο γάμος τελέστηκε μετά από 16 μήνες, το καλοκαίρι του 1831. Η ******** πέθανε στις 9 Νοεμβρίου του 1832, δύο εβδομάδες μετά την γέννηση του γιού της.


 

 


Έργο


Η ********, εκτός από την αυτοβιογραφία που είναι το πιο γνωστό και αξιόλογο κείμενό της, έγραψε πάνω από 15 θεατρικά έργα, στην ελληνική και την ιταλική, μετέφρασε αρχαία κείμενα και συνέθεσε κάποια ποιήματα. Η Αυτοβιογραφία της εκδόθηκε από τον γιο της Ελισαβέτιο το 1881, με κάποιες περικοπές, σε έναν τόμο μαζί με δικά του ποιήματα. Η αξία του έργου έγκειται κυρίως στην απλή γλώσσα που χρησιμοποιείται. Από τα άλλα έργα της έχουν σωθεί ελάχιστα, μία κωμωδία με τίτλο Φιλάργυρος, κάποια ιταλικά κείμενα, 20 επιστολές, ο πρόλογος μιας πραγματείας «Περί Οικονομίας», τα ποιήματα Ωδή εις το πάθος του Ιησού Χριστού και Εις την Θεοτόκον και αποσπάσματα μεταφράσεων από τον Προμηθέα Δεσμώτη, την Οδύσσεια και τις Ικέτιδες.
 
958. ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟ

960. ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

963. ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟΥ
 
957. ΤΖΟΒΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
 
959. Περίπλους

962. Mελιώ Βίλλη
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
961. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ (Υπάρχει και αντίστοιχο thread στο GRM) :D
 
Ολες οι ερωτήσεις απαντήθηκαν ολόσωστα σε χρόνο ρεκορ. Μπράβο παιδιά!
 
Πίσω
Μπλουζα