Κρουσταλλένια (1981 ΥΕΝΕΔ)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας nick
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

nick

RetroNuts!
Αντιδράσεις
550
Κρουσταλλένια (1981 ΥΕΝΕΔ)

RetroDB:
http://retrodb.gr/wiki/index.php/Κρουσταλλένια

Κρουσταλλένια

Διασκευή του μυθιστορήματος του Α. Τραυλαντώνη

Κοινωνική σειρά εποχής 26 επεισοδίων διάρκειας 30 λεπτών

Πρεμιέρα στην ΥΕΝΕΔ τη Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 1981

Παραγωγή του Ντένις Πετρόπουλου

Σκηνικά του Τάσου Ζωγράφου

Σενάριο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου

Σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ηθοποιοί Άννυ Λούλου (Κρουσταλλένια), Νίκος Απέργης (δάσκαλος), Σοφοκλής Πέπας (Βλάσης ο τρελός), Λίνα Λαμπράκη (Τασούλα), Τζόλυ Γαρμπή (Χαρίταινα), Λυδία Λένωση (Σάσα), Γιάννης Λουκάκης (Γεωργίου), Χρήστος Μωραίτης (Δημητρός), Στέλλα Ππαδημητρίου (Ευριδίκη), Κώστας Τσαπέκος (Πανούτσος), Γιώργος Σταμάτης (Τζιριτζάνος)

β¦Οι συνθήκες ζωής σε μια επαρχιακή πόλη του 1910 και ο έρωτας της

πάμφτωχης Κρουσταλλένιας, με ένα φτωχό δάσκαλο που περνάει από χίλια εμπόδια. Η νεαρή Κρουσταλλένια και η μητέρα της, επιστρέφουν στο χωριό τους μετά από πολλά χρόνια και βρίσκουν το σπίτι έρημο και γκρεμισμένο. Αποφασίζουν να ριζώσουν εκεί κι αρχίζουν τη δουλειά με συμπαραστάτες το νεαρό δάσκαλο του χωριού και τον τρελό Βλάση που και οι δυο τους θαμπώνονται από την ομορφιά της κόρης. Ο δάσκαλος κρατά μυστικό τον έρωτά του, αλλά όταν ο πλούσιος του χωριού, Πανούτσος, βάλει στο μάτι τη Κρουσταλλένια και τη ζητήσει για γυναίκα του, η σύγκρουση μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη. Ο Πανούτσος χρησιμοποιεί κάθε μέσο από τη διαβολή και τη συκοφαντία, μέχρι τη μετάθεση του δασκάλου στην Αθήνα για να επιτύχει τους σκοπούς του, αλλά τελικά το νεαρό ζευγάρι θα θριαμβεύσει και η ένωσή τους μετά από πολλές περιπέτειες θα επιτευχθείβ¦.

Εδώ και το soundtrack της αγαπημένης σε πολλούς σειράς:

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να προσθέσω μόνο ότι έπαιζαν ακόμα οι Γιάννης Συλιγνάκης και Γιάννης Λιακάκος . Το 26ο και τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στις 7/4/1982.Και μία φωτογραφία από τον Τύπο της εποχής.

kroustallenia yened81.jpg

Σε ευχαριστούμε stakovie για την πολύτιμη φωτογραφία.

Σήμερα μού ήρθε "φλασιά" να γράψω στο τόπικ που αφορά την "Κρουσταλλένια" !!! Και η ... "φλασιά" οφείλεται στο εξής : Το απογευματάκι είχα κάτι δουλίτσες στην οδό Τραυλαντώνη εδώ στη γειτονιά μου, στην περιοχή Ζωγράφου κι έτσι ... θυμήθηκα το υπέροχο βιβλίο του, την Κρουσταλλένια, το οποίο μεταφέρθηκε στις αρχές των 80ς στη μικρή μας οθόνη, "μεταμορφωμένο" σε ένα εξίσου υπέροχο σήριαλ !!! Κι αν με ρωτήσετε "μα καλά, γιατί υπάρχει στου Ζωγράφου οδός με το όνομα Τραυλαντώνη", υπάρχει απάντηση !!! Τη βρήκα σε κάποια ιστοσελίδα, που αναφέρει το βιογραφικό αυτού του καταπληκτικού συγγραφέα κι ανθρώπου !!! Από το 1926 έζησε στην περιοχή Ζωγράφου !!! Αντιγράφω το λήμμα :

Έκτοτε έζησε στην Αθήνα, στη συνοικία Ζωγράφου, χωρίς οικογένεια, με το Μεσολόγγι και τα παιδιά της αδελφής του στην καρδιά του. Έζησε αθόρυβα και απλά, με συντροφιά τους τόμους των βιβλίων του και τη λάμπα του πετρελαίου να φωτίζει τις ώρες της περισυλλογής του.

Πριν "αποσυρθεί" στο .... "ασκηταριό" του, που βρισκόταν πριν πολλάααα χρόνια εδώ στη γειτονιά μου, είχε διατελέσει πολλά χρόνια καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης !!! Επρόκειτο για καθηγητή "πεφωτισμένο", με ήθος, ευρυμάθεια, προοδευτικές αντιλήψεις .... Όσοι τον είχαν κάααποτε καθηγητή, μάλλον θα πρέπει να αισθάνονταν πολύ τυχεροί [με τον ίδιο τρόπο που σε κάποια συνέντευξή της η Άννα Παναγιωτοπούλου δήλωνε πολύ τυχερή που είχε καθηγητή της τον Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο] ....

Και ... πάμε στο σήριαλ, από το οποίο θυμάμαι ελάχιστα πράγματα .... Το θυμάμαι, πάντως, σαν ένα "ασπρόμαυρο όνειρο" !!! Η σκηνοθεσία το είχε αποδώσει με τέτοιο τρόπο που να σού δίνει την εντύπωση ότι .... κλείνεις τα μάτια και βλέπεις, εκεί, στο όνειρό σου, να ζωντανεύει η παλιά εποχή, αλλά και μια "άλλη Ελλάδα" που έφυγε "ανεπιστρεπτί" !!!

Θυμάμαι την έναρξη του σήριαλ που έδειχνε μια παλιά άμαξα !!! Αλλά και τον μουσάτο Κλεομένη Τζιριτζάνο, με τα στρογγυλά γυαλάκια του να λέει με μια βραχνή, αστεία φωνή : "Εγώ, ο Κλεομένης Τζιριτζάνος ..." !!! Πολύ γέλιο !!! Άψογος ο ηθοποιός που τον υποδυόταν ....

Ξεχώριζε, όμως, και το παίξιμο του ηθοποιού που υποδυόταν τον τρελό Βλάση [που ... μόνο τρελός δεν ήταν] !!! Κι αυτός καταπληκτικός !!! Όπως θυμάμαι στο σήριαλ, ο Βλάσης ήταν κρυφά ερωτευμένος με την Κρουσταλλένια, αλλά .... το ήξερε ότι δεν είχε καμίαν ελπίδα να την κατακτήσει !!! Έτσι, της προσέφερε, με κάθε ανιδιοτέλεια και εντιμότητα, τη φιλία του !!! Στο σήριαλ τον βλέπαμε να τής συμπαραστέκεται και [με επιφύλαξη το γράφω αυτό] να την βοηθάει να "σμίξει" με τον φτωχό δάσκαλο !!!

Θυμάμαι μόνο μια σκηνή όπου ο Βλάσης και η Κρουσταλλένια ήταν μαζί σε έναν αχυρώνα. Και η Κρουσταλλένια τού έλεγε : "Θα φύγω Βλάση, δεν μπορώ άλλο εδώ" [αυτήν την ατάκα της Κρουσταλλένιας την είχαμε ακούσει, αν θυμάμαι καλά, αρκετές φορές στο σήριαλ ... το χωριό "την έπνιγε"] !!! Και παρακάτω ο Βλάσης, να της λέει με δειλή φωνή : "Ξέρεις Κρουσταλλένια, σε σκεφτόμουν πώς μπορεί να είσαι γυμνή" !!! "Πώως, τι είναι αυτά που λες Βλάση" ??? "Όχι, όχι, εγώ για σένα πάντα σκέφτομαι χωρίς πονηριά" !!!

Και ... άφησα το καλύτερο για το τέλος !!! Η ηθοποιός που υποδυόταν την Κρουσταλλένια !!! Ίσως η πιο όμορφη, η πιο γοητευτική γυναικεία παρουσία που είδαμε σε ελληνικά σήριαλς εκεί στα 80ς !!! Όταν ήμουν μικρούλης με εντυπωσίαζαν τα μαλλιά της [που τα "μάζευε" πίσω από το κεφάλι της], τα μάτια της και τα χείλια της, αλλά και η "λεπτότητα" και ευγένειά της σε κάθε κίνησή της !!! Ο "τύπος" της συνδύαζε την "ομορφιά της αγνής χωριατοπούλας" με κάτι το "αριστοκρατικό" !!! Επίσης, έχω την εντύπωση ότι το γεγονός ότι το σήριαλ ήταν ασπρόμαυρο ανεδείκνυε περισσότερο την ομορφιά της Κρουσταλλένιας !!! Ούτως ή άλλως, η Κρουσταλλένια του σήριαλ έβγαζε "λάμψη" εκ του φυσικού της !!! Φαντασθείτε, λοιπόν, αυτή τη "λάμψη" σε "ασπρόμαυρο περίβλημα" !!! Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που, όπως έγραψα και παραπάνω, το σήριαλ "έβγαζε" κάτι το "ονειρικό" ....

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Πω πω .... τι υπέροχες οι φωτογραφίες της Άννης Λούλου / Κρουσταλλένιας !!! Τι βλέμμα, τι μαλλιά ... αλλά, ως παιδάκι, με μάγευε, μαζί με όλα τα άλλα, η άρθρωση της φωνής της, απαλή σαν αεράκι !!! Επαναλαμβάνω τη φράση που έγραψα στο παραπάνω ποστ μου : Ίσως η πιο όμορφη, η πιο γοητευτική γυναικεία παρουσία που είδαμε σε ελληνικά σήριαλς εκεί στα 80ς !!! Και φυσικά .... να μην ξεχάσουμε την παρουσία της σε μια άλλη εξαιρετική ελληνική ταινία που είδαμε εκεί στα 80ς : Στην "Η τιμή της αγάπης" σε σκηνοθεσία Τώνιας Μαρκετάκη [r.i.p., η σπουδαία σκηνοθέτιδά μας "έφυγε νωρίς" :( :(], που αποτελούσε μεταφορά του μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη "Η τιμή και το χρήμα" !!! Και σε αυτήν την ταινία η Άννυ Λούλου υποδύθηκε έναν χαρακτήρα που είχε πολλές ομοιότητες με την Κρουσταλλένια : Κοπέλα της επαρχίας, που συνδύαζε την "ομορφιά της επαρχιωτοπούλας" με την "αρχοντιά" και ... με κάτι το "ονειρικό" !!! Ίσως κάποια στιγμή να ανοίξω τόπικ για την εν λόγω ταινία ....

Επίσης, βλέποντας τη φωτογραφία με την Κρουσταλλένια δίπλα - δίπλα στον τρελό του χωρίού, τον Βλάση, μού φάνηκε ... σαν να άκουσα την απαλή, γοητευτική, φωνούλα της, να έρχεται από μακριά, από τα παιδικά μου χρόνια : "Θα φύγω Βλάση ... δεν μπορώ άλλο εδώ .... " ....

Να σημειώσω, επίσης, ότι στο μυθιστόρημα (με αφορμή το σήριαλ ... οδηγήθηκα σε αυτό) ο φτωχός δάσκαλος ήταν κάπως καχεκτικός [έτσι τον περιέγραφε ο Τραυλαντώνης] !!! Όμως, όπως βλέπω αυτό δεν συνέβη στο σήριαλ ....

Ναι, το ξέρω ότι είμαι εκτός θέματος, αλλά εκείνο το "Φαράχ Φάουσετ" μου έβγαλε το μάτι!

elephadas είπε:
Ναι, το ξέρω ότι είμαι εκτός θέματος, αλλά εκείνο το "Φαράχ Φάουσετ" μου έβγαλε το μάτι!
χαχαχα... σαουδαραβικής καταγωγής.... :D

Πίσω
Μπλουζα