Λεξιλόγιο που δε χρησιμοποιείται πια

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.582
Αντιδράσεις
1.737
Ξερω οτι υπαρχει ενα πολυ καλο thread με τιτλο "Ρετρό Λέξεις/Φρασεις που δε θα ξαναπουμε" αλλα θελω να θιξω ενα παραπλησιο θεμα :)

Καταρχας καποια ρετρο κειμενα ή διαφημίσεις, τα αναγνωρίζουμε όχι μόνο απο την αισθητική, αλλά καμιά φορά και απο επιλογή λέξεων που σε σημερινές διαφημίσεις ή ανακοινώσεις θα θεωρούνταν... τουλαχιστον παράξενα.

Ας πω μερικα παραδειγμα μπας καταλαβουμε ολοι μαζι τι θελω να πω :Ρ

  • Είχα βρει ενα παλιο περιοδικό με μια διαφήμιση ενος πλυντηρίου. Στο τετραγωνάκι έγραφε οτι "διευκολύνει τη ζωή της νοικοκυράς". Τότε σκέφτηκα οτι τη λέξη νοικοκυρά δεν την εχω ακουσει ποτε σε διαφήμιση, και αν την ακουγα, θα δημιουργούσε μια παράξενη εντύπωση.
     
  • Μια άλλη παλια διαφήμιση έλεγε "Είμαι ο Πι-Μι, πάντα πουλάω στην πιο φτηνή τιμή", και για καποιο λογο οι λεξεις "πουλαω" και "φτηνή" μου χτύπησαν κάπως άσχημα, χωρις να μπορω να προσδιορισω γιατι. Ειμαι σιγουρος ομως οτι ενας σημερινος διαφημιστης δε θα ενεκρινε ποτε αυτο το σλογκαν.
     
  • Επισης εχω την εντυπωση οτι οι διαφημισεις ειχαν πιο μεγαλα και περηφανα στομφωδη λογια οπως πχ "Το καλύτερο παιδικό περιοδικό!". Σημερα ολο το μηνυμα περναει πιο "υπουλα"
     
  • Σε παιδικα περιοδικα παλι θυμαμαι να υπηρχαν κειμενα που αναφερονται σε "αγορια και κοριτσια" αντι για "παιδια". Πιθανον επειδη τοτε η λξη "παιδια" ηταν ακομα αμφισημη (αναφερομενη σε αγορια κυριως)
     
  • Για να μη πουμε για δελτια ειδησεων και εφημεριδες. Σε καποιες εχω δει να αναφερονται σε εμας ως "Ελληνες πολίτες" ενω σημερα μας αποκαλουν συνηθως με αλλες ιδιοτητες. Αν κατι χρησιμοποιουσε αυτη την ορολογια θα ακουγοταν πιο πολυ σαν επισημο διαγγελμα.
    (το τελευταιο ειναι απλη εντυπωση. Μπορει το "Ελληνες πολιτες" να ακουγεται πιο συχνα απο οτι νομιζω, ειναι γεγονος ομως οτι τοτε οι ειδησεις χρησιμοποιουσαν πιο εξεζητημενες εκφρασεις)


Βλεπετε κι εσεις οτι το πιο παραξενο στην ολη ιστορια δεν ειναι οτι προκειται για ρετρο λέξεις, αλλα για λεξεις που χρησιμοποιουμε ακομα και σημερα στην καθημερινότητα. Η διαφορα ειναι οτι τοτε περνούσαν και στα ΜΜΕ ενω σημερα οχι!

Η εξήγηση

:cool:


Οι εξηγησεις που μπορω να δωσω ειναι οτι απλα απο τοτε εχει εξελιχτει πιο πολυ η ολη τεχνη της επικοινωνιας μεσα απο τα ΜΜΕ και επιλεγονται πιο προσεκτικα λεξεις, που πρεπει να ειναι ευχαριστες, ουτε επισημες και ουτε τοσο καθημερινες. Πχ αν σημερα καποιος Πι-Μι ελεγε "πουλαω" θα εδινε την εικονα οτι προκειται για καποιον μπακαλη. Τοτε ομως δεν μπαιναμε σε τετοια διαδικασια ουτε σε συνειρμους.

Τα ΜΜΕ πλεον δουλευουν πιο πολυ στο υποσεινηδητο και ο καθε πιθανος συνειρμος παιζει μεγαλο ρολο

Αλλη εξηγηση ειναι οτι φυσικα εχουν χαλαρωσει τα πραγματα, και τα ΜΜΕ εχουν ερθει πιο κοντα σε μας. Δεν υπαρχει λογος τα δελτια ειδησεων να φαινονται σαν επισημα διαγγελματα, και πλεον απευθυνονται σε εμας ως "πελατες" τους και οχι σαν "πολιτες".

Θα ειχε ενδιαφερον ομως αν μεσα στη ρετρο-ενασχοληση σας επισημάνετε καποιο εντυπο ή κειμενο η βιντεο ρετρο-διαφημισης με λεξεις που, παρότι χρησιμοποιουνται στην καθομιλουμένη, δε θα χρησιμοποιουταν σημερα. Και αν μπορειτε, καντε μια ενδοσκόπηση και εξηγηστε γιατι σας σχηματιζεται αυτη η εντυπωση ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φίλε Rakeesh επέπτρεψέ μου, αρχικά, να πω ότι το thread που άνοιξες είναι πολύ ενδιαφέρον.

ΑΛΛΑ......

......προβλέπω να εξελίσσεται σε flame war. Ήδη αναφέρθηκαν λέξεις "κόκκινο πανί" όπως "Έλληνες πολίτες = κορόιδα" και "φορολογούμενοι", είναι θέμα χρόνου να γίνει το "μπαμ". Το παρελθόν, δυστυχώς, έχει δείξει πολλές πίκρες.......

Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι το thread είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Απλά εξέφρασα τον προβληματισμό μου και εύχομαι να βγω άκυρος............
 
Τεθηκε απλα ως παραδειγμα και δε θα υπηρχε λογος να σταθει καποιος σε αυτο. Οι επιμαχες λεξεις μετριαθηκαν παντως. Περιμενουμε τη συνεισφορα σου ;)
 
Η κλασσική νοικοκυρά αντικαταστάθηκε από την σύγχρονη business woman που ανάθεμα κι αν ξέρει να βάλει το πλυντήριο στη πρίζα.

Η λέξη "φτηνό" σήμερα έχει καταντήσει να σημαίνει "ευτελές" και για το λόγο αυτό οι διαφημιστές την έχουν αντικαταστήσει με τη λέξη "οικονομικός".

Άλλαξε ο Μανωλιός........

Όσο για την αναφορά στη μάζα, αντί για τη λέξη "ιδιώτης" και "άνθρωπος" επικρατεί όλο και περισσότερο η λέξη "καταναλωτής" λες και είμαστε μηχανές που το μόνο που ξέρουν είναι να καταναλώνουν. Βέβαια, πολλοί θα ήθελαν να είναι έτσι τα πράγματα και πολλοί έχουν μετατραπεί σε μηχανές "κατανάλωσης", αλλά αυτό ξεφεύγει από τα όρια του GRM για να το αναλύσουμε.
 
Ελα, περιμενα περισσοτερη συμμετοχη εδω. Anyone?? :D
 
τα κελευσματα της παγκοσμιοποιησης προτιμουν "καταναλωτες "απο τους πολιτες εστω και χωρις την Αριστοτελικη εννοια..ο πολιτης εχει ΚΑΙ δικαιωματα.οι διαφημισεις αλλες εποχες εδειχναν τον μεσο"πολιτη"(προσφατα απο διαφημιση πληροφορηθηκαμε οτι ο μεσος "ανθρωπος"δεν υπαρχει..)Σημερα προβαλεται ο σουπερμαν!οδηγας &%$^$*??εισαι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ!τρως +_(&^^???εισαι ΠΑΜΕΓΙΣΤΟΣ!!φορας αποσμητικο %^$??δεν εχεις μια,αλλα 2.352.873 ΓΚΟΜΕΝΕΣ!!υπαρχει μια εξιδανικευση του ατομισμου.οσο καλτ εως γελοιες δειχνουν σημερα καποιες διαφημισεις ειναι σαφως πιο αθωες κ "τιμιες"..."και ο παπους με το φανελακι...?"ναι ρε μαγκα,εχουμε ζεστο σπιτικο και μεχρι σωβρακο!σημερα,το αναλογο μηνυμα θα περναγε με εναν καρα-κουλ τυπο σε μια σουπερ-γκαγκαν σπιταρωνα με μια ξαναμμενη ημι-ξεβρακωτη να τον περιμενει να δειξει ποσο keg amo τα ατομα ειναι αμα λαχει ναουμ..
 
Χρησιμοποιείται συχνά η φράση "καλάθι της νοικοκυράς" και "νοικοκυριό" (σε στατιστικές κλπ). Συμφωνώ για τα υπόλοιπα της λίστας, και προτείνω για το retro hall of fame, τα: "κοσμάκης" και "μπάνια του λαού".
 
Παλιά λέγανε "παγωτά" για τα σκευάσματα του ψυγείου περιπτέρου. Τώρα λέγονται "παγωμένο γλύκισμα".
 
Απ'οσο ξερω, το παγωμενο γλυκισμα ειναι ορολογια που αναφερεται σε παγωτα που δεν ειναι 100% απο γαλακτοκομικο προιον. Εχει υπαρξει νομοθεσια που απαγορευει να διαφημιζονται ως "παγωτα" τα συγκεκριμενα παγωτα, ισως επειδη θεωρειται παραπλανητικο, οπως και απαγορευεται να μαρκαροναι ως "γαλατα" τα προιοντα καρύδας ή σόγιας. Τα "παγωμενα γλυκισματα" εχουν μικροτερη διατροφικη αξια απο τα "παγωτα".

Αυτη ειναι η εξηγηση, και οχι καποια περιεργη μοδα :)
 
Πίσω
Μπλουζα