Λεονάρντο (Turk & de Groot)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Thor
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Thor

RetroMasteR
Αντιδράσεις
530
Λεονάρντο είναι ο τίτλος ενός βελγικού κόμικ. Δημιουργοί του είναι οι Βέλγοι Bob de Groot στο σενάριο και Turk (ψευδώνυμο του Philippe Liegeois) στο σκίτσο. Πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Αχιλλέας Ταλόν το 1976 και σαν άλμπουμ το επόμενο έτος. Ως σήμερα έχουν εκδοθεί 42 άλμπουμ από τα οποία τα 20 έχουν κυκλοφορήσει και σε ελληνική μετάφραση από τη Μαμουθκόμιξ.

Το στυλ του είναι καθαρά κωμικό με το Λεονάρντο (που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο παρωδία του ντα Βίντσι) να δημιουργεί μια νέα εφεύρεση την οποία πρέπει να δοκιμάσει ο βοηθός του με ολέθρια αποτελέσματα τα οποία προκαλούνται είτε από λάθος του Λεονάρντο είτε από λάθος του βοηθού. Το στυλ αφήγησης είναι καρτουνίστικο (πτώσεις από μεγάλα ύψη, πυροβολισμοί εκρήξεις κτλ που οι συνέπειες τους εξαφανίζονται μετά από μερικά καρέ, τράβηγμα από την τσέπη κανονιών ή αμμωνιών κτλ), υπάρxουν πολλοί αναχρονισμοί, και οι ιστορίες κατά κανόνα είναι μερικών σελίδων μόνο αν και υπάρχουν και μερικές ιστορίες που καλύπτουν ολόκληρο άλμπουμ. Αν και οι πρώτες ιστορίες που διάβασα μου άρεσαν, η συνεχής επανάληψη των ίδιων μοτίβων μου φάνηκε βαρετή. Σε ανάλογο ύφος είναι και η πρώτη συνεργασία του de Groot με τον Morris στο Λούκυ Λουκ Ο ληστής με το ένα χέρι (άλμπουμ Νο 1 της Μαμουθκόμιξ)

Οι ήρωες του κόμικ είναι:

Ο Λεονάρντο: ο γνωστός αναγεννησιακός homo universalis.

Ντούμπλεξ Τρίπλεξ (Basile Landouye στο αρχικό) : ο βοηθός του.

Ραούλ: ο γάτος

Ματζουράνα (Mathourine στο αρχικό): Η παραδουλεύτρα.

Μπερναντέτ: το ποντίκι

Γιόρικ: ένα κρανίο

Οι Ραούλ, Μπερναντέτ και Γιόρικ δρουν παράλληλα με την κύρια ιστορία σχολιάζοντας τις πράξεις των άλλων ηρώων.

Στην Ελλάδα η Μαμουθκόμιξ ξεκίνησε στα τέλη του 1986 να εκδίδει το Λεονάρντο σαν διμηνιαίο κόμικ για περίπου ένα χρόνο (6 άλμπουμ) μετά η έκδοση έγινε σποραδική ως την έκδοση του 20ου άλμπουμ το 2002. Τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ήταν:

1. Ο πόλεμος των σοφών (το No 10 της αρχικής έκδοσης)
  2. Ο γύρος του κόσμου (το No 6 της αρχικής έκδοσης)
  3. Είμαι μια μεγαλοφυΐα (το No 2 της αρχικής έκδοσης)
  4. Μεγαλοφυΐα Hi-Fi (το No 4 της αρχικής έκδοσης)
  5. Δημόσιος κίνδυνος (το No 9 της αρχικής έκδοσης)
  6. Μεγάλο λόγο να μη λες (το No 11 της αρχικής έκδοσης)
  7. Υπάρχει κανένας σοφός εδώ γύρω; (το No 7 της αρχικής έκδοσης)
  8. Ο μεγάλος κηπουρός (το No 13 της αρχικής έκδοσης)
  9. Μεγαλοφυΐα με τη σέσουλα (το No 16 της αρχικής έκδοσης)
  10. Το βάρος της μεγαλοφυΐας (το No 14 της αρχικής έκδοσης)
  11. Κρυάδες (το No 15 της αρχικής έκδοσης)
  12. Οε..οε..οε..σοφέ (το No 17 της αρχικής έκδοσης)
  13. Υποχθόνια μεγαλοφυΐα (το No 18 της αρχικής έκδοσης)
  14. Μεγαλοφυής ιδέα (το No 12 της αρχικής έκδοσης)
  15. Καλώς τα δεχτήκαμε, σοφέ (το No 25 της αρχικής έκδοσης)
  16. Η επέλαση μιας μεγαλοφυΐας (το No 8 της αρχικής έκδοσης)
  17. Μεγαλοφυΐα για όλες τις ώρες (το No 5 της αρχικής έκδοσης)
  18. Πώς το είπατε αυτό; (το No 3 της αρχικής έκδοσης)
  19. Ένας και μοναδικός (το No 1 της αρχικής έκδοσης)
  20. Ποδοσφαιρική μεγαλοφυΐα (το No 30 της αρχικής έκδοσης)

τα άλμπουμ Νο 1,2 και 13 αποτελούνται από 1 ιστορία, τα άλλα είναι συλλογές μικρότερων ιστοριών

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειχα διαβασει μερικα Λεοναρντο μικρος. Πριν 1-2 χρονια πηρα αρκετα απο τον Παπσωτηρίου και τα έλιωσα.

Εχεις δικιο λεγοντας οτι το ιδιο μοτιβο ειναι κουραστικό. Το διδυμο Turk & de Groot εχει συνεργαστει και σε αλλες ιστοριες (Ρομπεν των Δασών και Σερίφης, Ντόγκι Γκαρντ) και ολα εχουν το ιδιο ποσο εξωπραγματικών καρτουνίστικων εφφέ. Αρκετα διαφορετκό απο αλλα Βελγικα κομικς.

Παντως δεν εχω παρα να υποκλιθώ στον σχεδιαστή που σε κάθε καρέ κάνει απίστευτο αριθμό σκηνικών και λεπτομερειών, που μαλιστα επαναλαμβανονται σε αλλα καρε, καμια φορα απο αλλες γωνιες. Το απιστευτο ειναι οτι τα κανει ολα ακούραστα, αρτια, καθαρα, με σαφή γραμμή.

Συμφωνώ μαζί σου είναι εντυπωσιακό το πώς εντάσσει στην κύρια ιστορία τα βουβά συνήθως σχόλια της γάτας-ποντικιού-κρανίου.

Να σε διορθώσω όμως στο θέμα του Ντόγκι Γκαρντ. Είναι σε σενάριο de Groot όμως το σκίτσο είναι του Γάλλου Michel Rodrigue. Πολύ κατώτερο από το Λεονάρντο.

Προσωπικά πέρα από το Λεονάρντο, το Ντόγκι Γκαρντ και τα Λούκυ Λουκ και Ραντανπλαν (6 άλμπουμ νομίζω) δεν έχω διαβασει κάτι άλλο απο de Groot

Επισης αναφερομαι στα πλουσια και πληθωρικα σκηνικα, γεματα απο κατασκευες, εφευρεσεις, εργαλεία. Πραγματικα δεν μπορω να φανταστω ποση ώρα εκανε ο Turk να σχεδιασει μια ιστορια, αφου καθε καρε ειχε απιστευτο αριθμο λεπτομερειων, ή αν ειχε εξωπραγματική ταχύτητα!!

Ακομα να αναφερω οτι το κομικ εχει γινει σειρα CGI κινουμενων σχεδιων, μονο που ο Λεοναρντο εχει μετονομαστει σε Contraptus (ισως οι αναφορες στον ντα Βιντσι θεωρηθηκαν καπως βλασφημες :) )

Ένα από τα πολύ πολύ αγαπημένα μου κόμικς!

Είχα πάρει το 2ο άλμπουμ μαζί με τον αδερφό μου όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει και είχαμε πάθει πλάκα! Φανταστικό σχέδιο, απίθανο γέλιο και καταστάσεις - ο "γύρος του κόσμου" είναι μια μεγάλη ιστορία και μάλλον η καλύτερη.

Από τότε έφαγα κόλλημα και φυσικά έχω συμπληρωμένη τη σειρά.

Και μια "συλλεκτική" πληροφορία. Το 9ο άλμπουμ της σειράς αποτελεί ένα από τα μυστήρια των ελληνικών κόμικς αφού από την εποχή μετά την κυκλοφορία του ήταν δυσεύρετο και θεωρείται ακόμα στις μέρες μας πολύ σπάνιο!! Ξέρω αρκετούς που το αναζητούν χρόνια και δεν το βρίσκουν...

Εγώ το πρώτο άλμπουμ που πήρα ήταν το 11. Στο χωριό από την Μαμουθκόμιξ ερχόταν τα στάνταρ (Λουκυ Λουκ, Αστερίξ, άντε και κανένα Τεντεν) αλλά καμιά φορά ερχόταν κυρίως σε αναδιανομή και κανένα πιο ψαγμένο δηλ. λιγότερο φίρμα (Λεονάρντο, Αχιλλέας Ταλον, Μπλέικ και Μόρτιμερ). Αργότερα που ανέβηκα Αθήνα είχα βρει και τα υπόλοιπα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία απ' ότι θυμάμαι.

Λατρεύω τον Λεονάρντο! Οταν στα 13-14 μου έπαιρνα τα τεύχη, είχαν εκδοθεί μόνο 12. Θα βάλω φωτογραφίες, τα έχω από την πρώτη έκδοση!

Δεν νομίζω να υπήρξε επανέκδοση (από τη Μαμούθ κόμιξ τουλάχιστον) εκτός και έχει υπάρξει προγενέστερη έκδοση από άλλη εταιρεία. Και εγώ λέω να τα σκανάρω αλλά τα τεύχη τα έχω στο πατρικό μου και το σκανερ στο δικό μου σπίτι (για τον ίδιο λόγο δεν έχω ανεβάσει και τα εξώφυλλα του Λουκυ Λουκ... κάποια στιγμή όμως...) :)

Εδώ είναι τα τεύχη ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ που έχω από μικρή! :)

attachment.php

Μακάρι να έβρισκα και τα υπόλοιπα!

Πίσω
Μπλουζα