Λιζέτα Νικολάου, μια υποτιμημένη λαϊκή φωνή

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας LadyNaty
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

LadyNaty

RetroActive
Αντιδράσεις
696
Αυτόν τον καιρό, δεν ξέρω τι μ' έχει πιάσει και αναζητώ μουσική και ταινίες από τη χρονική περίοδο μεταξύ του 1977 και του 1985. Ειδικά η ελληνική μουσική της πενταετίας 77-82 με ιντριγκάρει ιδιαίτερα, αφού είναι μέρος των παιδικών μου αναμνήσεων, της εποχής εκείνης που έκανα τα μαθήματά μου στην κουζίνα του σπιτιού μου με συντροφιά το ραδιόφωνο. Μέσα σ' αυτό το context θυμάμαι εκεί κάπου στο 80, μια φωνή γυναικεία, λίγο ένρινη είναι αλήθεια, αλλά που μ' άρεσε να την ακούω. Είναι η Λιζέτα Νικολάου (κατά κόσμον Ελισάβετ Κατικαρίδου), μια σημαντική (αλλά υποτιμημένη, πιστεύω) λαϊκή φωνή. Τη θυμάμαι σαν τώρα να τραγουδάει το "Ποιος πληρώνει το βαρκάρη" του Μαρκόπουλου, δηλ. το γνωστό οργανικό θέμα (τίτλοι τέλους) του Who pays the ferryman με ελληνικούς (μάλλον ανέμπνευστους όμως) στίχους του Γιάννη Καλαμίτση. Τη θυμάμαι και στην ασπρόμαυρη κρατική τηλεόραση, με τα φιλαριστά καστανά μαλλιά και τα έθνικ ρούχα, να φέρνει κάπως σε ελληνική (ή μάλλον ποντιακή) έκδοση της μεγάλης Joan Baez. Μου άρεσαν και δυο άλλα τραγούδια, το "Άντε Γιώργη μου" (επίσης του Μαρκόπουλου, και επίσης από το Who pays the ferryman) και το πιο γνωστό ίσως "Τώρα γι' άλλα τραγουδάμε" του Μούτση. Είναι κρίμα που δεν έκανε μια μεγαλύτερη καριέρα. Ξέρω ότι έκανε ένα μάλλον αποτυχημένο comeback στην (αλήστου μνήμης) μουσική σκηνή Ωδήσια, ενώ φέτος τραγουδάει στο παρακμιακό Αλέγκρο του Τσαραμιάδη στον Κεραμεικό. Τέλος πάντων, εδώ ποστάρω δύο από τα αγαπημένα μου τραγούδια (το άλλο, θα το ανεβάσω στο Youtube εν καιρώ).

[video=youtube_share;8b8HA9ij3Y4]

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα ωραίο της κομμάτι είναι το "Να γιατί τις νύχτες" από το δίσκο "Νυχτερινοί Έρωτες" (1990)

http://www.youtube.com/watch?v=19W1f8VcBJs

Έτυχε να τη δω live όταν είχε πάει στο κέντρο που εμφανίζεται ο Νίκος Βέρτης!

Μπράβο, έκανες πολύ καλά που άνοιξες τόπικ γι' αυτή τη σπουδαία Ελληνίδα τραγουδίστρια !!! Τι φωνή ... μα τι φωνή ... Το ντεμπούτο της το έκανε στον δίσκο "Θεσσαλικός Κύκλος" των Γιάννη Μαρκόπουλου / Κώστα Βίρβου !!! Στο εσωτερικό του δίσκου βινυλίου υπάρχει φυλλάδιο, όπου παρουσιάζονται οι τραγουδιστές του δίσκου : Λάκης Χαλκιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βίκυ Μοσχολιού και δύο πρωτοεμφανιζόμενοι στο "όραμα" του συνθέτη : Παύλος Σιδηρόπουλος και Λιζέτα Νικολάου !!! Για τη Λιζέτα Νικολάου το ένθετο αναφέρει ότι "ο συνθέτης την ξεχώρισε ύστερα από οντισιόν ανάμεσα σε 100 [ίσως και περισσότερες] τραγούδίστριες" !!! Αυτό ... μάλλον λέει πολλά ... Για να σε διαλέξει ο μέγιστος Μαρκόπουλος ανάμεσα σε πάνω από 100 νεες τραγουδίστριες, που φιλοδοξούσαν να σταδιοδρομήσουν στο τραγούδι, αποδεικνύει πόσο ξεχωριστή φωνή έχεις !!! Να το αγαπημένο μου τραγουδι απ' το "Θεσσαλικό Κύκλο" με τη φωνή της Λιζέττας Νικολάου !!! "Στα χειμωνιάτικα νυχτέρια" :

[video=youtube_share;y-0-xFbzIKk]

Και για τέλος ... ένα απ' τα τραγούδια που έχουν "σημαδέψει"τα παιδικά μου χρόνια !!! "Βενετιά και Φανάρι", το οποίο παιζόταν αρκετά στο ραδιόφωνο !!! "Που πουλάνε την παρηγόρια /πού να τρέξω, πού να τη βρω / με κοιτάνε χίλια αγόρια / μα εγώ εσέν' αγαπώ" !!! Στίχοι "κομμένοι και ραμμένοι" για τη "γοητευτική" φωνή της Λιζέτας .....

[video=youtube_share;tv1Dl_ifJ_g]http://youtu.be/tv1Dl_ifJ_g

Τα "Σεράντα Μήλα" είναι το αγαπημένο μου ποντιακό! Μάλιστα, όταν μέχρι και πριν από δύο χρόνια τραγουδούσα σε παραδοσιακή χορωδία, η ερμηνεία της μου χρησίμευσε ως ερμηνεία αναφοράς, γιατί δεν ήταν ούτε "βαριά" ποντιακή, αλλά ούτε και "έντεχνη". Είναι από τις πιο ισορροπημένες!

Χμμμ για καποιο λογο θυμάμαι το όνομα της από πολύ μικρός, μάλλον ακουγόταν πολύ συχνά ένα τραγούδι της και το χαζοτραγουδούσαμε με τους γονείς μου. Πιο μεγάλος την πρόσεξα πρωτη φορά σε κάποια απο τις εμφανίσεις της σε ένα τηλεοπτικό σόου οπότε και συνέδεσα το όνομα με εμφάνιση. Το μονο που μου έκανε εντύπωση (γιατί δεν ξέρω τίποτα για την καριέρα της και το ρεπερτόριό της) ήταν οτι μου φάνηκε πολύ γλυκιά και συμπαθητική παρουσία.

Οσο απολαμβάνω τα βιντεάκια σκεφτομαι πως οποτε ακουώ γιαυτήν νώθω σαν να πρόκειται για κάποιο παλιό γνωστό :)

ΥΓ. Αν θυμαμαι καλα ειναι ποντιακής καταγωγής;

Και για όποιον ενδιαφέρεται, έχω το λινκ για το "Σ' αγάπησα μ' αγάπησες", για να το κατεβάσει. Τα κομμάτια μου τα έστειλαν σε φορμάτ .flac, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε mp3 με έναν media converter:

[EDITED copyrighted υλικο]

Αυτά για σήμερα, καληνύχτα.

Συμφωνώ με τον Rinus Cesar. Η ερμηνεία της Λιζέτας, τουλάχιστον όπως εγώ την πρωτοεισέπραξα στο "Θεσσαλικό κύκλο" (τι δίσκος...) είναι "παλιό κρασί".

Η Λιζέτα μπορεί να μην έκανε την πασίγνωστη καριέρα, έχει κρατήσει όμως τις ρίζες της με αποτέλεσμα μια μεγάλη καριέρα "σε δεύτερο πλάνο", εδώ και δεκαετίες, σε εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με το ποντιακό στοιχείο, γι αυτό είναι και αγαπητή ανά την Ελλάδα, όπου υπάρχουν Πόντιοι.

Κι από την άλλη, ρε παιδί μου, ξέρετε καμία άλλη τραγουδίστρια τόσο "αγέραστη" στο παρουσιαστικό της; Τρομερό πράγμα !

Όσο για μένα, Καίσαρα, εκτός από τα "Νυχτέρια", που αποτελεί μια κορυφαία ερμηνεία, σφραγισμένα τα παιδικά μου χρόνια, από τον ίδιο δίσκο, και με "Τα φαντάσματα", ντουέτο με το Λάκη Χαλκιά. Άντε να μου εξηγήσουν οι γονείς τι εννοούσε το τραγούδι...

@ Rakeesh: Να εικάσω ότι εννοείς ένα από τα δύο του Μαρκόπουλου (δηλ. το "Ποιος πληρώνει το βαρκάρη" και το "Άντε Γιώργη μου") που προανέφερα; Γιατί αυτά ακούγονταν στο τότε κρατικό ραδιόφωνο. Και ναι, είναι Πόντια, αφού την αποκάλεσα "ποντιακή έκδοση της Joan Baez". Κι από ό,τι θυμάμαι, έλεγε και ένα άλλο κομμάτι που ήταν διασκευή μιας ξένης μπαλάντας. Οι ελληνικοί στίχοι του κομματιού άρχιζαν ως εξής: "Σου 'χα δώσει ένα σταυρό /να φοράς στο γυρισμό"῎.... (για το υπόλοιπο έχω κενό μνήμης, μετά από 30 και βάλε χρόνια)...

@ Rakeesh: Να εικάσω ότι εννοείς ένα από τα δύο του Μαρκόπουλου (δηλ. το "Ποιος πληρώνει το βαρκάρη" και το "Άντε Γιώργη μου") που προανέφερα; Γιατί αυτά ακούγονταν στο τότε κρατικό ραδιόφωνο. Και ναι, είναι Πόντια, αφού την αποκάλεσα "ποντιακή έκδοση της Joan Baez". Κι από ό,τι θυμάμαι, έλεγε και ένα άλλο κομμάτι που ήταν διασκευή μιας ξένης μπαλάντας. Οι ελληνικοί στίχοι του κομματιού άρχιζαν ως εξής: "Σου 'χα δώσει ένα σταυρό /να φοράς στο γυρισμό"῎.... (για το υπόλοιπο έχω κενό μνήμης, μετά από 30 και βάλε χρόνια)...

Όντως πολύ ωραία και ζεστή φωνή η Λίζέτα Νικολάου. Από τον δίσκο "θεσσαλικός κύκλος" "το τηλέφωνο". Ντουέτο με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Στοίχοι Κώστας Βίρβος

Εξαιρετικο αρθρο Τασο!

Πολύ καλή τραγουδίστρια, και κατά τη γνώμη μου καταλληλότερη για τραγούδια του Μαρκόπουλου από τη Βασιλική Λαβίνα (που όμως, ίσως επειδή ήταν η κυρία Μαρκοπούλου έγινε η βασική ερμηνεύτρια πολλών δίσκων του).

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή της στο "Οροπέδιο", έναν δίσκο που δεν έγινε τόσο γνωστός και δημοφιλής όσο του άξιζε και δεν είχε συνέχεια.

Rinus Cesar είπε:
Και για τέλος ... ένα απ' τα τραγούδια που έχουν "σημαδέψει"τα παιδικά μου χρόνια !!! "Βενετιά και Φανάρι", το οποίο παιζόταν αρκετά στο ραδιόφωνο !!! "Που πουλάνε την παρηγόρια /πού να τρέξω, πού να τη βρω / με κοιτάνε χίλια αγόρια / μα εγώ εσέν' αγαπώ" !!! Στίχοι "κομμένοι και ραμμένοι" για τη "γοητευτική" φωνή της Λιζέτας .....

[video=youtube_share;tv1Dl_ifJ_g]http://youtu.be/tv1Dl_ifJ_g
Τhnx για αυτο το τραγουδι ειχα να το ακουσω και 30 χρονια.

Πίσω
Μπλουζα