Μαγαζιά με αντιγραμμένα στα Εξάρχεια & coin op

Mono

RetroNoob
Joined
28 Μάρ 2018
Μηνύματα
11
Αντιδράσεις
9
Πέρασα τις προάλλες από τα Εξάρχεια και είδα απομεινάρια από μαγαζιά που 'σκάγαμε' στα 90'ς για αντιγραμμένα games (Amiga κυρίως),
αλλά και arcade / ουφάδικα. Συγκίνηση! Όλα φυσικά ερείπια! Μόνο ο 'Εγκέφαλος' είναι ανοιχτός (ή δεν ξέρει αν είναι ανοιχτός και κλειστός, lol).

Θυμάται κανείς ποια μαγαζιά ήταν εκεί τριγύρω Κάνιγγος-Τζωρτζ-Σολωμού-Σόλωνος-Στουρνάρη κλπ;

Δεν θυμάμαι στην Τζωρτζ σε ποιο ύψος ήταν τα ουφάδικα... Στην αρχή της, εκεί που είναι τώρα μια τράπεζα; 
 
Στην Τζωρτζ υπηρχε το μεγαλυτερο, ο Τσιμογιαννης, διοροφο και στον κατω οροφο ειχαν μεγαλα arcade, οπως house of the dead (με οπλα), virtua cop και καποια virtual reality που εμπαινες μεσα. Οπως κατεβαινεις την Στουρναρη, κανεις αριστερα στην Τζωρτζ, περνας το πρωτο στενο, και μετα στο δεξια σου χερι ηταν το μαγαζι.

Αλλα μεγαλο ηταν στην Ακαδημιας λιγο πιο πανω, εκει που ηταν παλια το δισκαδικο rock city, κατεβαινες λιγα σκαλακια και εμπαινες. 
 
Και τα δυο τα θυμαμαι καλα,αυτο στην Tζωρτζ εχει μεινει χαραγμενο στην μνημη μου οπως επισης και λιγο αργοτερα αφου αρχισανε να τα κλεινουνε δοκιμασε την τυχη του για καποιο διαστημα ως internet cafe.

Αυτο στην Ακαδημιας αν και πηγαινα ,χωροταξικα δεν το θυμαμαι σχεδον καθολου..
 

Στην πραγματικοτητα η ερωτηση ειναι ποιος δεν ειχε αντιγραφες. Ο μοναδικος που δεν ακουσα να πουλαει, ηταν το CD corner.

Τωρα ποιοι υπηρχαν ανα τα χρονια, ειναι σε μια εικονα-χαρτης που σηκωσε καποτε ο 1@Wally[/USER]. Λιγο πολυ, ολοι ειναι γνωστοι απο διαφημισεις στα τοτε περιοδικα.

 
Ωραίο το ρεπορταζ στο oneman. Νομίζω οτι αρκετοί έχουμε λίγο πολύ ανάλογα βιώματα, αν και νομίζω οτι ο πιο hot ήταν ο 166ΜΗz. Θα είχε ενδιαφέρον να κανονίζαμε μια περιήγηση στην περιοχή την επόμενη βδομάδα με αρχηγό τον 1@Wally[/USER]

 
Είχα ένα Pentium 166mhz ούτε καν MMX με 32mb, ένα σκληρό 5 gb και Ati rage 3d με 4mb ram και τον πέταξα. Με Windows 95 η 98 αν θυμάμαι καλά. Το τέλειο μηχάνημα για Dos παιχνίδια. Σαν καβουρντιστηρι έκανε όταν ξεκινούσε. Ένα 5λεπτο για να μπει στα Windows. Μια φάση του έβαλα Windows ME που ήταν πολύ πιο βαριά από τα 98 (με system restore, crashes κάθε μισή ωρα και άλλα) και σερνόταν σαν σαλιγκάρι. Ωραίες ρετρό μνήμες, σε αυτό το μηχάνημα έπαιζα και πρώτη φορά εμουλατορια ένα σπεκτρουμ, το zx32 που έπαιζε μπάλα σε αυτό το ερείπιο. Πρέπει να έπαιζα και το steem emulator για αταρι οι πρώτες εκδόσεις τοτε γύρω στο 1999-2000.
 

1@Getta Robo[/USER] Σωστος. Phoenix 3

1@foutix[/USER] Σουπερ ιδεα καποια στιγμη μεσα στο Μαη να μαζευτουμε οι παλιες καραβανες να παμε για τσαρκα στην Ελληνικη Σιλικον και μετα καφε στη πλατεια με Pixel, Micromad για  διαβασμα  και κασσετες για ανταλλαγη :) . Θα μπορεσουμε να το οργανωσουμε απο εδω ή σε καποιο πιο ειδικο thread.

1@Shinobi[/USER] Δεν μπορω να περιγραψω την αντιδραση μου οταν πρωτοφορτωσα τον X128 emu. Οταν μετα βγηκε ο ZX32 που δεν ηταν DOS επαθα πλακα. Ειχαμε μια επικοινωνια με το συγγραφεα (πατριωτακι) στα πλαισια του retroManiaX αλλα δεν θυμαμαι τι και πως.

 
Ναι τρελές εποχές, τότε δεν υπήρχε DSL και έτρεχα σε ίντερνετ καφέ με δισκέτες να κατεβάζω παιχνίδια για σπεκτρουμ και ST έπαιρνα 10-15 δισκέτες 1.44 καθόμουν 1 ώρα και γέμιζα ζιπακια με .tap και .msa και δώστου σπίτι να παίξω. Ακόμα θυμάμαι 5kb/sec... για να κατεβάσεις 10 παιχνίδια που ήταν 1 mb ζιπαρισμενα ήθελες ωρα, μέχρι να ανοίξει το σάιτ που είχε τα Ρομ, μέχρι να κατεβάσει κλπ κλπ. Καμιά 20ρια παιχνίδια κάθε φορά. Καμια σχέση με τώρα δεν έβρισκες εύκολα σάιτ με παιχνίδια άλλος είχε μια 20ρια για κατέβασμα άλλος καμιά 50ρια και έψαχνες από δω κι από κει. Μιλάμε για 1998 
 
Είχα ένα Pentium 166mhz ούτε καν MMX με 32mb, ένα σκληρό 5 gb και Ati rage 3d με 4mb ram και τον πέταξα. Με Windows 95 η 98 αν θυμάμαι καλά. Το τέλειο μηχάνημα για Dos παιχνίδια. Σαν καβουρντιστηρι έκανε όταν ξεκινούσε. Ένα 5λεπτο για να μπει στα Windows. Μια φάση του έβαλα Windows ME που ήταν πολύ πιο βαριά από τα 98 (με system restore, crashes κάθε μισή ωρα και άλλα) και σερνόταν σαν σαλιγκάρι. 
Θυμάμαι μάλιστα ότι όταν ενεγοποιούσες το DMA mode  αντι για το default  PIO  Mode  έκανε boot στο 1μιση με 2 λεπτά αλλά έκανες τον σταυρό μη σου crashάρει .

Αν δε είχες Seagate  αντι για Quantum (Fireball τότε) τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα και έπιασα τον εαυτό μου πολλές φορές να ακούει προσεκτικά τους θορύβους που κάνει ο σκληρός για πιθανά "ακροαστικά"  .

Τεσπα αλλές παιδικές ασθένιες των win9x λύθηκαν μερικώς ή ολικώς με bios updates  κάποια με software updates , ώσπου ήρθαν τα  Windows XP σε συνδιασμό με εξαιρετικό hardware τους Pentium II και τα αντίστοιχα Intel chipsets   και σταμάτησε να κοιτάει προς τα πίσω μια σημαντική μερίδα που  χρησιμοποιούσε τα Windows9x  αλλά παράλληλα  αναπολούσε το Dos για την απλότητα ταχύτητα και σταθερότητα   
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι τρελές εποχές, τότε δεν υπήρχε DSL και έτρεχα σε ίντερνετ καφέ με δισκέτες να κατεβάζω παιχνίδια για σπεκτρουμ και ST έπαιρνα 10-15 δισκέτες 1.44 καθόμουν 1 ώρα και γέμιζα ζιπακια με .tap και .msa και δώστου σπίτι να παίξω.
Εγώ θυμάμαι λίγο αργότερα (κάπου στο 2001 πρέπει να ήταν) που ακόμα με 56άρια modem ήμασταν αλλά άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα φλασάκια. Θυμάμαι που πήγαινα σε διάφορα internet cafe και κατέβαζα roms και άλλα πράγματα που από το σπίτι δεν μπορούσα και πλήρωνα ένα ποσό παραπάνω να μου τα γράφουν σε CD.

Αλλά μάζεψα λεφτά και αγόρασα ένα φλασάκι 256MB (η μεγαλύτερη χωρητικότητα που υπήρχε τότε) και έγραφα τα δεδομένα που κατέβαζα στο internet cafe μόνος μου χωρίς να πληρώνω εξτρά. Αισθανόμουν λες και είμαι πολύ μπροστά στην τεχνολογία και κάνω κάτι που ακόμα κανείς δεν έχει προβλέψει και έβγαινα από το μαγαζί με ύφος πράκτορα 5 ηπείρων.
 

1@Shinobi[/USER]   To DSL χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα σπίτια όταν υπήρξαν οι ειδικές τιμές στο φοιτητικό. Αν και από το 2002-3 είχε ξεκινήσει η εμπορική του χρήση  οι τιμές ήταν πολύ υψηλές για τους περισσότερους, ενώ λίγοι γονείς μπορούσαν να δώσουν τα διπλά χρήματα για μια άυλη υπηρεσιά, που δεν χρησιμοποιούσαν κιόλας...    

1@Imgema[/USER]  Σίγουρα όμως το 256αρι φλασάκι πρέπει να στοίχιζε μερικές ντάνες CD...

Με αφορμή το παρόν θέμα,  δε σας κρύβω οτι πολλές φορές συλλογίζομαι οτι ειδικά ο χώρος των υπολογιστών εξελίσσεται ραγδαία με συνέπεια τα windows 95 σήμερα να θεωρούνται όχι απλά ρετρό, αλλά σχεδόν παλαιολιθική εποχή με τα χρόνια προ του 80 να χαρακτηρίζονται ως η εποχή των δεινοσαύρων... Και να σκεφτεί κανείς οτι η μεγάλη πλεοψηφία των συμφορουμιτών προ των win95 ήταν μικρότερη των 20 ετών... 

 

1@foutix[/USER]

Με την συχνότητα που πήγαινα και έγραφα πιστεύω έκανα απόσβεση σε λιγότερο από 1 μήνα :p

 
80ς πρωτογονες μπιμπλικοενοχες

.

 
Χαχα!!Πολυ χαλια η διασκεδαση για τους νεους στα Γιαννενα το 1983.Οπως λεει και το παιδι στο 0:32 δυστυχως μονο ηλεκτρονικα-καφετεριες-ντισκο!!ξεχασε να πει για να συμπληρωσει και λιγο μπιλιαρδο-σινεμα-ποδοσφαιρο!!Φοβερο μαγαζι με arcades τις 10ες 80-90 στα Γιαννενα.
 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
To τελευταίο που είχα πάρει, ήταν το MS Flight Simulator (μαζί με το Scennery Greece) από τον Thomas Soft. (Πρέπει να ήταν στη Νοταρά και Σολωμού).

Να σκεφτείς τώρα υπάρχει online Flight Simulator, με όλο το Google Earth από κάτω (για το Geofs μιλάω). Ξενερώνεις βεβαίως γιατί δεν έχει όλα τα όργανα και τα ραδιοβοηθήματα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στην Τζωρτζ υπηρχε το μεγαλυτερο, ο Τσιμογιαννης, διοροφο και στον κατω οροφο ειχαν μεγαλα arcade, οπως house of the dead (με οπλα), virtua cop και καποια virtual reality που εμπαινες μεσα. Οπως κατεβαινεις την Στουρναρη, κανεις αριστερα στην Τζωρτζ, περνας το πρωτο στενο, και μετα στο δεξια σου χερι ηταν το μαγαζι.

Αλλα μεγαλο ηταν στην Ακαδημιας λιγο πιο πανω, εκει που ηταν παλια το δισκαδικο rock city, κατεβαινες λιγα σκαλακια και εμπαινες.

Πήγαινα και στα 2 αυτά . Έχω περάσει πολλές ώρες, ειδικά στο διώροφο παίζοντας Afterburner και στον πάνω όροφο NBA Jam. Απέναντι από αυτό, αν θυμάσαι, είχε μια μικρή καφετέρια με υπόγειο με μπιλιάρδα.
 
Πίσω
Μπλουζα