Μαρτίν Μυστέρ (Castelli & Alessandrini)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Thor
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
531
Ο Μαρτίν Μυστέρ είναι ο πρωταγωνιστής που δίνει το όνομά του σε μια κλασσική Ιταλική σειρά κόμιξ. Η σειρά ξεκίνησε την άνοιξη του 1982 σαν μηνιαία, δημιουργημένη από τους Alfredo Castelli (1947-, σενάριο) και Giancarlo Alessandrini (1950-, σκίτσο)και συνέχισε να εκδίδεται κάθε μήνα ως το τεύχος 278 (Μάιος 2005) οπότε η έκδοση έγινε διμηνιαία. Το τρέχον τεύχος (Ιούνιος 2013) είναι το 327. Επιπλέον υπάρχουν διάφορες έκτακτες εκδόσεις ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο Μαρτίν Μυστερ συμμετέχει σαν γκεστ σε άλμπουμ άλλων ηρώων του εκδότη Σέρτζιο Μπονέλι. Μια σειρά κινουμένων σχεδίων (2003), ένα βιντεο γκέιμ (2005) και ένα RPG έχουν εμπνευστεί από αυτό το κόμικ.

Κάθε τεύχος αποτελείται από 96-100 ασπρόμαυρες σελίδες και καθώς μιλάμε για μηνιαία σειρά δεν είναι δυνατόν όλα τα τεύχη να είναι από τους ίδιους δημιουργούς. Οι ιστορίες είναι ένα κράμα περιπέτειας, επιστημονικής φαντασίας και θεωριών συνομωσίας που δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα σειρά.

Οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς είναι:

Ο Μαρτίν Μυστερ, ο Ντετέκτιβ του Απρόοπτου, είναι ένας Αμερικανός πανεπιστήμονας (κυρίως αρχαιολόγος, ανθρωπολόγος, ιστορικός τέχνης) ηλικίας περίπου 30-40 ετών που έχει ζήσει αρκετά χρόνια στην Ιταλία και έχει αφιερώσει την ερευνητική και επιστημονική του δραστηριότητα στο να δώσει απαντήσεις στα αινίγματα της ανθρώπινης ιστορίας.

Ο Τζάβα, ένας Νεάντερνταλ που βρήκε ο Μαρτίν σε μια χαμένη πόλη, είναι ο καλύτερος φίλος του. Δεν μπορεί να μιλήσει, έχει όμως ιδιαίτερο ένστικτο ιχνηλασίας και όσφρησης. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα χειροδύναμος.

Η Ντιάνα Λομπάρ: Η πανέμορφη αιώνια αγαπημένη (αν και μιας και είναι σε ιταλικό κόμικ, ο λεβέντης την απατά κατά καιρούς, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα γυναικάς). Σε μεταγενέστερες ιστορίες το αποκαθιστά το κορίτσι πάντως.

Ο Σεργκέι Ορλόκ, ο κακός της ιστορίας. Παλιός φίλος και συμμαθητής του Μαρτίν, οι δρόμοι τους φέρνουν συχνά αντιμέτωπους.

Οι Άντρες με τα Μαύρα, (πολύ πριν την ταινία), Μια μυστική οργάνωση αφιερωμένη στο να μείνουν τα μυστικά της ιστορίας μυστικά (οπότε συχνά είναι αντίπαλοι του Μυστέρ).

Το 2000 η μαμούθ κόμιξ ξεκίνησε την έκδοση μιας σειράς περιπετειών τον Μαρτίν Μυστέρ στα ελληνικά, σε μια σειρά διμηνιαίων άλμπουμ. Λόγω μικρής ανταπόκρισης του κοινού η σειρά εξέδωσε μόνο 4 άλμπουμ, αφήνοντας ημιτελή την ιστορία του τελευταίου τεύχους.

Τα άλμπουμ:

large_001.jpg.5945953de4fd95b0461e11506b2b85c7.jpg


1. Οι άνθρωποι με τα μαύρα (1982, το Νο 1 της Ιταλικής σειράς)

(σενάριο Α. Castelli, σκίτσο G. Alessandrini)

Ξεκινώντας από τα Μετέωρα και καταλήγοντας στο Λούξορ της Αιγύπτου, (αφού πρώτα σταθεί στις Αζόρες και τη Νέα Υόρκη) η ιστορία μας παρουσιάζει την προσπάθεια του Μαρτίν Μυστέρ να αποκαλύψει την κρυψώνα όπου φυλάσσονται τα απομεινάρια της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας.

large_002.jpg.8388bfd22f5efe30063e56f5d5343b96.jpg


2.Η εκδίκηση του Ρα (1982, το Νο2της Ιταλικής σειράς)

(σενάριο Α. Castelli, σκίτσο G. Alessandrini)

Με επίκεντρο τη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό ο Μαρτίν Μυστέρ βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορικής σημασίας αρχαιολογική ανακάλυψη που θα διασαφηνίσει τη σχέση των προκολομβιανών αμερικάνικων λαών με αυτόν της αρχαίας Αιγύπτου, ενώ ο Σεργκέι Ορλόκ θα προσπαθήσει να τον σταματήσει. Η ιστορία θα συνεχιστεί και στο επόμενο άλμπουμ.

]
large_003.jpg.a1e14f052a20dd63ee34aa9a5a71faa4.jpg


3. Επιχείρηση Κιβωτός (1982, το Νο3 της σειράς)

Το άτιτλο πρώτο τμήμα του άλμπουμ σε σενάριο Α. Castelli και σκίτσο G. Alessandrini αποτελεί το κλείσιμο της ιστορίας που ξεκίνησε στο προηγούμενο άλμπουμ, από την σελίδα 35 ξεκινά η αυτοτελής ιστορία που δίνει τον τίτλο του άλμπουμ, σε σενάριο Α. Castelli και σκίτσο Angelo Maria Ricci (1946-)

Εδώ ξεκινώντας από την Ν. Υόρκη και μετά από μια στάση στην Κωνσταντινούπολη θα ταξιδέψουμε ως το Αραράτ για να δούμε την πραγματική κιβωτό που απέχει αρκετά από το βιβλικό πλοίο.

large_004.jpg.0f2349983a3e9b60da50e8fb4a05ff71.jpg


4. Το σπαθί του βασιλιά Αρθούρου (1983, το Νο15 της Ιταλικής σειράς)

(σενάριο Α. Castelli, σκίτσο G. Alessandrini)

Το μυθικό σπαθί του βασιλιά Αρθούρου που δίνει δύναμη και εξουσία στον κάτοχό του θα είναι η αφορμή για μια νέα περιπέτεια για τον Μαρτίν Μυστέρ ενώ θα το κυνηγήσει και ο Σεργκέι Ορλόκ. Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία που θα μείνει ημιτελής καθώς το επόμενο άλμπουμ που θα περιείχε το φινάλε δεν εκδόθηκε ποτέ στα ελληνικά, αν και διαφημίστηκε στο οπισθόφυλλο αυτού εδώ του άλμπουμ.

medium_005.jpg.5650948ee17e0a0e027242457d0cd619.jpg


λίγο αργότερα τα 4 τεύχη της σειράς εκδόθηκαν από την μαμούθ κόμιξ σε μορφή τόμου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραια παρουσιαση Θωρ! :thumb:

Η σειρα μου ειναι εντελως αγνωστη...
attachment.php
...αλλα με τετοια παρουσιαση

την μαθαινεις για τα καλα! :D
 
Σ' ευχαριστώ Σταύρο.

Να προσθέσω ότι τόσο το 3ο όσο και το 4ο άλμπουμ της μαμούθ κόμιξ φέρουν τον αριθμό 3 στο εξώφυλλο, από λάθος προφανώς.
 
Από το 17ο τεύχος του Νέου Μπλεκ της C & C (το τεύχος Απριλίου 2015) ξεκίνησε εκεί η δημοσίευση των περιπετειών του Μαρτίν Μυστέρ (σαν Μαρτιν Μίστερι). Πρώτη περιπέτεια που εκδόθηκε ήταν Οι άντρες με τα μαύρα (η πρώτη ιστορία της ιταλικής έκδοσης αλλά και η πρώτη της έκδοσης της Μαμούθ Κόμιξ). Η ιστορία (που εκδόθηκε σε 2 συνέχειες στα τεύχη 17 και 18, Απριλίου και Μαΐου) είναι σε νέα μετάφραση και έγχρωμη (αντίθετα με την ασπρόμαυρη έκδοση της Μαμούθ.

Έχω σκανάρει πρόχειρα μια σελίδα από την Μαμούθ και την ίδια σελίδα από την C & C για να δείτε τις διαφορές. Συγνώμη για την κακή ποιότητα του σκαναρίσματος αλλά δεν ήθελα να καταστρέψω τα τεύχη :)

002.jpg

003.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χωρις να θελω να μειωσω την εκδοση της Μαμουθ,

νομιζω οτι η καινουργια εκδοση φαινεται πιο "ζωντανη". #)
 
Στο τρέχον 23ο τεύχος του Νέου Μπλεκ ξεκινά η δημοσίευση του 4ου άλμπουμ της σειράς με τίτλο Η καταραμένη διαδρομή (για την ακρίβεια η πρώτη ιστορία του 4ου άλμπουμ). Εκδόθηκε στην ιταλική έκδοση πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1982. Σεναριογράφος του παραμένει ο Alfredo Castelli ενώ σκιτσογράφος είναι ο Franco Bignotti (1930-1991) που δουλειά του έχουμε δει και στα Μίστερ Νο και Ζαγκόρ.

Στα θετικά: Είναι μια ιστορία που εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά (οι προηγούμενες 3 ιστορίες που δημοσιεύτηκαν στα τεύχη 17-22) είχαν εκδοθεί ξανά το 2000 από την Μαμούθ Κόμιξ). Επιπλέον η ιστορία προδιαγράφεται αρκετά ενδιαφέρουσα.

Στα αρνητικά: Η μετάφραση (η επιμέλεια του κειμένου βασικά) φαίνεται πολύ βιαστική με αποτέλεσμα να διαβάζεις "...Την αρχαία πόλη των Ετρούσκων...Ο πατέρας μου είχε εντυπωσιαστεί από αυτόν τον μυστηριώδη αρχαίο πληθυσμό και μιλούσε πολύ συχνά γι'αυτούς..." ή "Υπάρχει όμως ένας μύθος που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και μιλούσε για την προέλευση της κουλτούρας αυτού του πολιτισμού...". Νομίζω ότι ένα ξανακοίταγα του κειμένου θα βοηθούσε να είναι πιο στρωτό το κείμενο και τελικά θα βοηθούσε και το ίδιο το κόμικ. Επιπλέον μειώθηκαν οι σελίδες του σε 20 (λόγω της αύξησης των σελίδων των Μπλεκ και Ζαγκόρ) που καθώς η ιστορία είναι 63ων σελίδων σημαίνει ότι θα πάρει 3 τεύχη ώσπου να ολοκληρωθεί.
 
Πίσω
Μπλουζα