Μεταφορά αρχείων PC<->CPC

Badge

RetroN00b
Joined
14 Οκτ 2007
Μηνύματα
24
Αντιδράσεις
1
(Μιας και είναι από τα πρώτα μου post εδώ, ας γράψω κάτι ενδιαφέρον)

Λοιπόν, το σωτήριο έτος 1999 ο Cowering καταπιάστηκε να γράψει το GoodCPC, αν θυμάμαι καλά μετά τα GoodSNES και NES. Είχε βρει λοιπόν κάτι καλά παλικάρια που τον προμήθευσαν με τεράστιες συλλογές σε disk images. Χρειαζόταν όμως να κάνει πολλά πράγματα verify, αλλά να προσθέσει και άλλα images που ήταν άγνωστα. Έστειλε λοιπόν το κάλεσμα σε όλους όσους μπορούσαν να ανταποκριθούν, να φτιάξουν disks images από όσες πιο πολλές CPC floppy disks μπορούσαν. Μη μπορώντας να αντισταθώ στον πειρασμό, είπα να πάρω τη σκυτάλη και να δω τι μπορώ να κάνω.

Διαβάζοντας το documentation του CPCEmu, διαπίστωσα ότι ήταν δυνατές μεταφορές αρχείων μεταξύ ενός Amstrad CPC και ενός PC μέσω της παράλληλης θύρας. Απλά χρειαζόταν να γραφτεί ένα πρόγραμμα από μεριάς του CPC, και να κατασκευαστεί ένα ειδικό καλώδιο που να συνδέει τις δύο παράλληλες. Το wiring ήταν το ακόλουθο :

Κώδικας:
Plug for the PC printer-      Socket for the printer cable
connector (left side)             (right side)
      Pin 2     ---------------       Pin 11
      Pin 10    ---------------       Pin 8
      Pin 11    ---------------       Pin 1
      Pin 12    ---------------       Pin 7
      Pin 13    ---------------       Pin 6
      Pin 15    ---------------       Pin 5
      Pin 19    ---------------       Pin 19
(παρμένο από εδώ όπου υπάρχουν και αναλυτικότατες οδηγίες)

Το πρόβλημά μου όμως ήταν ότι ο Amstrad μου ήταν ο original. Και όσοι θυμάστε ή έχετε, η parallel port ήταν δυστυχώς μαχαιρωτή (photo). Που σήμαινε ότι έπρεπε να ψάξω να βρω το original parallel καλώδιο της Amstrad και να το διαλύσω και ψύλλους στα άχυρα. Απογοητεύτηκα.

Με τα πολλά η λύση βρέθηκε. Στα μοντέλα που κατασκευάζονταν σε άλλες χώρες (πχ. Schneider στη Γερμανία, ή Solavox στην Ισπανία), η parallel port ήταν κανονική Centronics (photo). Βγήκα λοιπόν παγανιά σε φίλους και γνωστούς, και δανείστηκα έναν Solavox ο οποίος μου έκανε μια χαρά τη δουλειά που ήθελα.

Το καλώδιο που ανέφερα παραπάνω κατασκευάστηκε σε λιγότερο από 1/2 ώρα. Το μόνο που χρειάστηκα ήταν ένα καλώδιο εκτυπωτή και ένα πολύμετρο με buzzer. Το έκοψα στη μέση, έκανα τις απαιτούμενες συνδέσεις, και έτοιμο. Έπαιξε με την πρώτη και κατάφερα να αντιγράψω γύρω στις 100 δισκέτες, εκ των οποίων γύρω στις 20 ήταν unique dumps για το GoodCPC.

Εν κατακλείδι, αν κάποιος έχει πολλές δισκέτες και έχει το μεράκι να ασχοληθεί, μπορεί να κατασκευάσει δικά του disk images με αυτό τον απλό και δοκιμασμένο τρόπο.

Thank you.... (for not throwing things)
 
Γεια σου φίλε. Πολύ ωραίο το ποστ σου. Εγω εχω τέτοιο καλώδιο και έχω κάνει μεταφορές και προς τις 2 κατευθύνσεις (6128<->PC) με απόλυτη επιτυχία. Εχω Schneider 6128, αυτά εχουν centronics, σε σχέση με το αγγλικό μοντέλο που έχει edge connectors (οι μαχαιρωτές που λες εσύ!). Για να είμαι ειλικρινής έχω καλώδια και για τα 2 μοντέλα. Βέβαια, δεν έχω δισκέτες για να τις κάνω. Θέλω να πω, έχω μεν δισκέτες, αλλά δεν περιέχουν κάτι ορίτζιναλ, απλά όταν θέλω να παίξω κάτι φορτώνω το image που θέλω. Η δουλειά όμως δε γίνεται μέσω Windows, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση το προγραμμα που χρησιμοποιώ (CPCTRANS.EXE) δε μπορεί να κάνει χρήση της σειριακής μέσα από το περιβάλλον των Windows. Οπότε έχω φτιάξει ένα Partition Fat16 και μπουτάρω με μια δισκέτα Freedos ισα για να δω το partition αυτό, και μετά κάνω τη δουλειά. Ψάξε λίγο το subforum αυτό, θα βρεις και άλλες πληροφορίες.

BTW, υπάρχει τρόπος ενα Solavox να γράφει Amstrad στην αρχική οθόνη, αντί για Solavox.

Solavox 6128.... :nervous:
 
Απίστευτο....Τέλειο...Θεϊκό......Θα φτιάξω ένα και για μένα με ενδιαφέρει άμεσα!!!!Μπράβο Badge!!
 
Για όσους έχουν 3.5" drive στον CPC, θυμίζω δυο σίγουρες και απλές λύσεις:

a. το (παλιό) DOSCOPY που τρέχει στο CPC

b. το (νέο) ManageDSK που διαβάζει και απο το drive του PC -ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ!- δισκέτες 3.5" του amstrad :)

Ειδικά το δεύτερο μου έχει λύσει τα χέρια !!
 
Ρε παιδες προσπαθω να μεταφερω μερικα αρχεια με την χρηση της "παραλληλης μεθοδου"!

Εφτιαξα το καλωδιο το οποιο διπλοτσεκαρα με πολυμετρο!

Εγραψα το προγραμμα που χρειαζεται (CPCREC.BAS)!

Τρεχω το CPCREC στον Amstrad και μετα τρεχω και το PCPARA12 αλλα παγωνει στην φαση SENDING FILE και στην οθονη του Amstrad δεν βλεπω καμια κινηση!

Εχω ενα Pentium 4 Λαπτοπ με Windows 7 και δηλωμενη την παραλληλη στο BIOS σε NORMAL MODE!

Δοκιμασα να τρεξω το PCPARA12 σε DOSBOX και MSDOS BOOT USB (που εφτιαξα και φορτωσα) αλλα το αποτελεσμα παντα το ΙΔΙΟ!

Καμια ιδεα;
 
Εφτιαξα το καλωδιο και καταφερα με απολυτη επιτυχια να μεταφερω αρχεια απο τον 6128 στο PC (Pentium M 1.6 - DOS - Parallel Normal Mode) αλλα δεν μπορω να μεταφερω αρχεια απο το PC στον 6128.

Βγαζει πολλα Error κατα την μεταφορα των αρχειων!Καπου διαβασα οτι μαλλον φταιει το γεγονος οτι το PC ειναι πολυ γρηγορο!

Εχω δοκιμασει τα παρακατω προγραμματα:

-PCPARA12

-TurboTr 0.92

-LPTPC

Κανεις καμια ιδεα σχετικα με την παραλληλη μεταφορα αρχειων;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
RetroCPC είπε:
Εφτιαξα το καλωδιο και καταφερα με απολυτη επιτυχια να μεταφερω αρχεια απο τον 6128 στο PC (Pentium M 1.6 - DOS - Parallel Normal Mode) αλλα δεν μπορω να μεταφερω αρχεια απο το PC στον 6128.Βγαζει πολλα Error κατα την μεταφορα των αρχειων!Καπου διαβασα οτι μαλλον φταιει το γεγονος οτι το PC ειναι πολυ γρηγορο!

Εχω δοκιμασει τα παρακατω προγραμματα:

-PCPARA12

-TurboTr 0.92

-LPTPC

Κανεις καμια ιδεα σχετικα με την παραλληλη μεταφορα αρχειων;
Κατα πασα πιθανοτητα φταιει αυτο που ανεφερες. Δυστυχως αν δεν εχεις καποιο παλιοτερο pc, δεν μπορεις να κανεις πολλα.

Το πιο ευκολο ειναι να συνδεσεις 3.5 drive στον cpc και να γραφεις τις δισκεττες στο pc σου με το cpcdiskxp.
 
Πίσω
Μπλουζα