Μοντγκόμερυ

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Rakeesh

RetroDB Feeder
Αντιδράσεις
1.874
Δεν έχω καταλάβει αν "Μοντγκόμερυ" είναι όνομα εταιρείας ή είδος, αλλά αυτά τα παλτά μου έκαναν εντύπωση στο σχολείο που κάποια παιδιά τα φορούσαν. Έκτός του ότι θύμιζαν καπαρντίνα και μου απέπνεαν αέρα μυστηρίου είχαν πολύ χαρακτηριστικό σχήμα, τελείως κυλινδρικά, με χοντρό ύφασμα, σχηματική τριγωνική κουκούλα, χοντρές ραφές, μεγάλες τετράγωνες τσέπες, καρώ/τάρταν επένδυση και τα χαρακτηριστικά "κουμπιά" που απλά τα περνούσες σε θηλιές γα να κουμπώσει το παλτό.

Όταν ο κολητός μου πήρε τέτοιο άρχισα να ζηλεύω και ήθελα κι εγώ. Τελικά πηραμε ένα αλλά μετά απο ενα αρχικό ενθουσιασμό δεν ασχολήθηκα μαζι του ιδιαίτερα ;)

Πριν γράψω έκανα μια μικρή έρευνα. Αυτά τα παλτά υπήρχαν απο την αρχή του αιώνα και τα φορούσε το Αγγλικό Ναυτικό, στον 2ο ΠΠ ήταν γνωστά ως convoy coats. Πήραν το όνομά τους από τον αξιωματικό Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ που φορούσε ένα στον πόλεμο για να ξεχωρίζει. Μετά τον πόλεμο, τα περισσευούμενα βγήκαν στην αγορά από την Αγγλική εταιρεία Gloverall, η οποία τη δεκαετία του 50 έφτιαξε το δικό της σχέδιο, αυτό που ξέρουμε και σήμερα. Στη Βρετανία αυτά τα παλτά έχουν συνδυαστεί με την εργατικη τάξη και τον αριστερό χώρο.

Δεν νομίζω να βλέπουμε τέτοια παλτά στις μέρες μας, και σήμερα φαντάζουν κάπως ατσούμπαλα, αν και πλέον απο όσο έχω δει στο ίντερνετ έχουν υπάρξει πιο σύγχρονες παραλλαγές για παιδιά, γυναίκες, πιο σπορ κλπ. Δεν αποκλείεται να βλέπω στο δρόμο αυτές τις παραλλαγές και να μη τα αναγνωρίζω :) τέλος πάντων, τα Μοντγκόμερυ τα θυμήθηκα όταν είδα τις προάλλες ένα παππούλη στο δρόμο να φοράει ένα κλασσικό Μοντγκόμερυ όπως το ήξερα, ενώ ο προαναφερθείς κολλητός μου το φορούσε τουλάχιστον μέχρι πριν 2-3 χρόνια, το οποιο του κανει απο το δημοτικό!

Ένιγουεϊ, στην Αγγλία αυτά τα παλτά είναι γνωστά ως duffle coats. Ειδα οτι με αυτά έχει ασχοληθεί η εταιρεία Original Montgomery. Δεν αποκλείεται αυτή να εχει κληρονομήσει την πατέντα της Gloverall και να έχει το μονοπώλιο και μέσω αυτής να τα γνωρίσαμε εμείς εδώ, εξ ου και το όνομα (όπως κάποτε τις οδοντόκρεμες τις λέγαμε κολυνός :D ).

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
  • Like
Reactions: PT8
Αγαπημένο παλτό (aka "πατατούκα"! :D )

Μου το "σύστησε" η μητέρα μου και μπορώ να πω ότι το είχα ερωτευτεί! Ειδικά στην εφηβεία, που ήθελα κάτι διαφορετικό από τα φλάϊ, τα κολλεγιακά και τα σπορ μπουφάν, ήταν μια πολύ ευχάριστη αλλαγή!

Μόνο μειονέκτημα ίσως το βάρος τους - αλλά ήταν θεριό στους χειμώνες! Δε μασούσε τίποτα! :)

Μαύρο εξωτερικά, χωρίς κουκούλα, με τις κλασικές τετράγωνες τσέπες (τότε κάπνιζα και ήταν ό,τι πρέπει για το πακέτο με τα τσιγάρα! :D ) και εσωτερική φόδρα κόκκινο καρό! Δε θυμάμαι τι έγινε - ξέρω όμως ότι ψάχνω να βρω!

Εννοείται ότι μόλις βρω, το αγόρασα κιόλας! ;)

Ωραίο θεματάκι! :thumb:

Από τα ωραιότερα και πιο γερά παλτά! Κυκλοφορούν ακόμα, είναι ξανά στη μόδα φυσικά όπως και πολλά ακόμη ρούχα της δεκαετίας του '80. Επιστροφή στα όμορφα!!!!!!!!

Τρομερά στυλάτο και διαχρονικό... Τέλος!

Εν τω μεταξύ, έριχνα τώρα μια ματιά... Περιττό να σας πω πόσο δυσκολεύτηκα να βρω τη ρετρό γραμμή που φορούσαμε....

Το κοντινότερο που βρήκα είναι αυτό:

mont.jpg

πηγή

Φοβερό θέμα !!! Μοντγκόμερι ή πατατούκα [ή "πατατούκος", όπως το αποκαλούσα :P :P] !!! Το εν λόγω παλτό επιβεβαιώνει τη ρήση ότι "τα πιο ωραία πράγματα είναι και τα πιο απλά" !!! Μπορεί κάποιοι συνομήλικοί μου εκείνα τα χρόνια να το σνόμπαραν ή να το κορόιδευαν, όμως ... σίγουρα, πολύ καλύτερο απ' ό,τι διάφορα ρούχα που βλεπουμε σήμερα !!!

Είχα ένα μοντγκόμερι βαθύ μπλε, με το οποίο ... στην κυριολεξία έβγαλα δύο χειμώνες ως πρωτοετής φοιτητής στη Θεσσαλονίκη !!! Μάλιστα, τη χρονιά που ήμουν πρώτο έτος στη Θεσσαλονίκη είχανε πιάσει κάααατι κρύα ... μα κάαατι κρύα ... Το μοντγκόμερι, όμως, με προφύλαξε απ' αυτά !!!

Θυμάμαι, επίσης, στο πρώτο έτος,΄στις πρώτες παρακολουθήσεις μαθημάτων στη Σχολή, είχα καθίσει στο προτελευταίο έδρανο !!! Και ακριβώς πίσω από μένα, στο τελευταί έδρανο, είχε κάτσει μια παρέα από τέσσερα κορίτσια, τα οποία ... ήταν όλο γελάκια και καλαμπουράκια την ώρα του μαθήματος!!! Και για να κάνουν την πλακίτσα τους, κόβανε απ' τα τετράδιά τους σελίδες, τις κάνανε μπαλίτσες και ... τις ρίχνανε μέσα στην κουκούλα του μοντγκόμερι που φορούσα !!! Και αμέσως στα μουλωχτά : χου χου χου χου χου #) #).... Όταν κατάλαβα "γιατί γελάνε τα κορίτσια" [ένιωθα ... "κινήσεις χεριών" μέσα στην κουκούλα του μοντγκόμερι :P ], γύρισα και τους έριξα ένα άγριο βλέμμα, αλλά αυτά ... δεν συνετίσθηκαν !!! Συνέχισαν, την ώρα της παράδοσης, να ρίχνουν χάρτινα μπαλάκια στην κουκούλα του μοντγκόμερι !!! Και γύρισα και τους είπα σε άγριο τόνο : "ρε κορίτσια, φοιτήτριες γινήκατε, πότε θα σοβαρέψετε και θα ωριμάσετε" ??? [σήμερα έχω μετανιώσει που τόοοτε "μάλωσα" τις συμφοιτήτριές μου .... λάθος μου .... τα κοριτσόπουλα θέλανε επικοινωνία, όπως, άλλωστε, όλοι μας εκείνη την εποχή :flower: :flower: :flower: ] ....

Τέλος ... βλέποντας τη φωτογραφία της προλαλησάσης, θυμήθηκα τον ... "άπαιχτο" τρόπο μουμπώματος που είχε το μοντγκόμερι !!! Υπέροχα τα "κουμπιά" του ....

Είχα montgomery από πιτσιρίκι και ακόμα έχω τρία (της εταιρίας που παραθέτει ο rakeesh) Το ένα δε, έχει αντέξει από τις μαθητικές εποχές.

Ο,τι καλύτερο όταν υπάρχει πραγματικό κρύο και θες κάτι ζεστό. Κάτι μπουφάν που διαφημίζονται ότι αντέχουν και καλά, τα έχει για πρωινό..!

Αγαπημένο μου ρούχο που όποτε το φοράω όλο και κάποιος από τους γνωστούς θα με ρωτήσει "το πως και το γιατί" σχετικά με αυτό.

Πραγματικά ανεπανάληπτο ρούχο. Μπορεί να συγκριθεί ίσως μόνο με τον (πλήρως αδιάβροχο) ναυτικό επενδύτη. Τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι η καρό φόδρα, η ενσωματωμένη κουκούλα και φυσικά τα κουμπιά-χαυλιόδοντες !

Πρέπει να υπάρχουν ακόμα μοντγκόμερι, τουλάχιστον το YOOX.com με είχε ενημερώσει τις προάλλες με mail. Βέβαια πλέον δεν είναι από τα "φτηνά" και ευρείας κατανάλωσης ρούχα.

Τελικά μόνο εγώ σιχαινόμουν το εν λόγω παλτό, το θεωρούσα πολύ του κατηχητικού. Κ είχα δύο, ένα δικό μου κ άλλο ένα κληρονομιά από τον αδερφό μου. Ένιωθα μεγάλη δυστυχία

Διάλογος με τη μάνα μου:

Εγώ: Δεν το θέλω!

Μάνα μου: Γιατί βρε αγόρι μου;! Ωραίο είναι

Πάντα λάτρευα και λατρεύω τα κουμπιά του :) Δεν θυμάμαι αν είχα, αλλά ήταν πολύ της μόδας την δεκαετία του '80. Τώρα πρέπει να είναι πανάκριβο!

Θυμάμαι ότι το φορούσε ο Paddington (το αρκουδάκι).

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα