Μουσικές κασέτες VS προσωπικές ηχογραφήσεις

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Wally

Retired Admin
Αντιδράσεις
4.532
Θυμηθηκα την παλια διαμαχη που ειχαμε μικροι με καποιους φιλους.

Οι περισσοτεροι υποστηριζαν οτι ο καλυτερος τροπος (ηχητικα) να ακουσεις ενα μουσικο LP σε κασετα ηταν να αγορασεις την κασετα. Λεγανε οτι το Master ηταν πολυ υψηλης ποιοτητος...ανωτερη ενος δισκου βινυλιου.

Αλλοι υποστηριζαμε οτι εγγραφες σε στερεοφωνικα απο πικαπ σε κασετα μπορουσαν να δωσουν ανωτερο αποτελεσμα μιας και μπορουσες να επιλεξεις σοβαρες ποιοτικα κασετες.

Κλασικο μου επιχειρημα...ενα συνηθισμενο στερεοφωνικο ενος φιλου (μαρκας Philips που δεν εχω σε μεγαλη υποληψη) που εκανε απιθανες εγγραφες.

Το περιεργο ειναι οτι εγω με ανωτερο (θεωρητικα) συστημα (που δεν ηταν πακετο, αποτελειτο απο διαφορετικης μαρκας κομματια) δεν πλησιαζα τις εγγραφες του.

Τα κασετόφωνα της philips της εποχής ειδικά στα μεγάλα μοντέλα δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τον ανταγωνισμό! Ειδικά οι σειρές χ50! Εγώ που έχω και στα δύο τις σειρές 1(*) και 9 σε βεβαιώνω ότι τις θεωρώ high-end. Άλλωστε σε αυτούς οφείλουμε την κασέτα και το cd! ;) Δεν μας έγραψες αν το κασσετόφωνο του φίλου σου ήταν φορητό ή κομμάτι hi-fi συστήματος!

Πάντως προσωπικά έγραψα πολύ ποιοτικές κασσέτες σε αυτό (τουλάχιστον στα 80'ς μέχρι το 1992 που αγόρασα cd player και τον επόμενο χρόνο αγόρασα αμάξι με pioneer 9500 και cdιερα οπότε εγκατέλειψα τις κασσέτες) που κανενός φίλου τα κασσετόφωνα δεν έφταναν την εποχή εκείνη. Όμως ήταν περισσότερο αποτέλεσμα του μηχανήματος που είχα παρά των δικών μου ικανοτήτων στις εγγραφές. Ίσως λοιπόν απλά οι ρυθμίσεις του μηχανήματος του φίλου σου να ήταν καλύτερες από αυτές που είχες δοκιμάσει στο δικό σου! Επίσης θα δεχόμουν σύγκριση με ίδιας ποιότητας κασέτες και μόνο!

(*) Ο σπέκτρουμ μου με αυτό δεν είχε βγάλει ποτέ tape loading error ακόμα και σε κασσέτες που με άλλα κασετόφωνα απλά δεν φόρτωνε... ;) Έτσι μου είχαν δώσει κασέτες για σπέκτρουμ που τις είχαν για χαλασμένες αλλά αυτό τις φόρτωνε όλες!

Wally είπε:
Οι περισσοτεροι υποστηριζαν οτι ο καλυτερος τροπος (ηχητικα) να ακουσεις ενα μουσικο LP σε κασετα ηταν να αγορασεις την κασετα. Λεγανε οτι το Master ηταν πολυ υψηλης ποιοτητος...ανωτερη ενος δισκου βινυλιου.
ισχύει ενμέρει αυτό που υποστήριζαν οι φίλοι σου :)

Το master του δίσκου και της κασσέτας (τουλάχιστον μέχρι τα μέσα των 80's) ήταν σε αναλογική ταινία μπομπινόφονου, την οποία χρησιμοποιούσαν και για τα δυο φορμάτ.

Όταν μπήκε το cd στο εμπόριο και τα ψηφιακά μέσα εγγραφής, τα master μεταφέρθηκαν από την μπομπίνα σε digital audio tapes.

Πολλοι τα τραγουδια τα αντεγραφαν θυμαμαι σε βιντεοκασσετες,καλυτερη ποιοτητα αναπαραγωγης απο τις κασσετες ηχου και τρεις τεσσερις ωρες μουσικης,απλετος χωρος για τοτε μεχρι που ηρθαν τα MP3.

Eπισης τα HI-FI VCR's επαιζαν καλυτερα απο τα κασσετοφωνα,μιλαμε για πριν 30 χρονια.

Αφου αυτη την περιοδο με δερνει η κασσετομανια...ασχοληθηκα και διαβασα.

Πλεον καταλαβα γιατι ειχαμε την κασσετα για Γ' Εθνικη οταν ημασταν μικροι. Διοτι δεν ξεραμε (τουλαχιστον εγω και οι φιλοι μου) να ηχογραφουμε. Βουταγαμε μια TDK D (στην καλυτερη περιπτωση) και νομιζαμε οτι αρκει η βελονα να μην περναει πολυ τα 0db και ωπα! Κοτσαραμε και ενα Dolby (σε ακαλιμπραριστο μηχανημα ειναι απλα μια "κουβερτα" για τις υψηλες συχνοτητες) και τα καναμε ακομα πιο μανταρα.

Πλεον (με καθυστερηση 30 χρονων) καταλαβαινω οτι αν θες να κανεις σοβαρη ηχογραφηση δεν ασχολεισαι με μηχανηματα που εχουν autoreverse, που ειναι διπλά, που δεν εχουν 3 κεφαλες (δεν μπορεις να ακουσεις τι γραφεις την ωρα της ηχογραφησης), που δεν εχουν ρυθμιστικα για bias/levels για manual καλιμπραρισμα, που δεν πληρουν καποιες τεχνικες προδιαγραφες (wof flutter κτλ). Δεν γραφεις σε μαπα κασσετες (απο TDK AR και πανω ασχολεισαι) και δεν ξεκινας αν δεν καλιμπραρεις το κασετοφωνο στη συγκεκριμενη κασσετα.

Απο μια σοβαρη πηγη (πχ SACD, ενα καλο CD, ενα φροντισμενο LP, ενα καλο FLAC) - με μια καλη κασσετα (πχ μεταλλου) - με ενα αξιοπρεπες και καλιμπραρισμενο deck που να εχει και Dolby S, πραγματικα δεν πιστευεις τι ακους.

BTW το τελευταιο αλμπουμ των Deep Purple βγηκε και σε κασετα (περιορισμενα κομματια) που εξαντληθηκαν αμεσα. Τωρα εβγαλαν νεο αλμπουμ οι Blondie οπου κυκλοφορει και σε κασετα.

Το μονο κακο ειναι οτι πλεον δεν μπορει να χρησιμοποιειται εμπορικα το συστημα Dolby διοτι η εταιρια το απεσυρε τις αναλογικες τεχνολογιες της commercially. Aυτο σημαινει οτι δεν θα δουμε ουτε νεες κασετες ουτε νεα κασετοφωνα με Dolby και αυτο αποτελει μαχαιρια στα σχεδια για ανακαμψη του μεσου.

Οι αδειες κασετες κοστιζουν ενα νεφρο. Εχουν βγει εμπορακοι και στοκατζηδες και βαρανε στο ψαχνο. Εμεις οι ρετρομανιακοι το εχουμε συναντησει και σε αλλες πλειστες ενασχολησεις μας (home micros, κονσολικα κτλ). Ελπιδα δινει η Αμερικανικη NAC (που δεν σταματησε ποτε να βγαζει κασσετες) οπου εχει ηδη προσλαβει συνταξιοδοτημενους τεχνικους φιλμ και ετοιμαζει δικης της κατασκευης αδειες κασετες Type I με χαρακτηριστικα που θα μας εκπληξουν (απο οτι λενε θα εχει ποιοτητα Super Ferric και πανω). Στα τελη του ετους υποσχονται κυκλοφορια. Αυτο θα δωσει καλες κασσετες για να συνεχιστει το χομπυ (και μια μουτζα σε αυτος που πουλανε πχ κατι TDK AR στα 15 ευρω τη μια!!).

Συνεντευξη του προεδρου της NAC ο οποιος μας πληροφορει οτι ειναι σε εξελιξη το στησιμο των μηχανηματων και οτι η καινουργια κασσετα (που θα ειναι Type I αφου λογω περιβαντολογικων περιορισμων δεν μπορουν να κατασκευαστουν πλεον Χρωμιου και Μεταλλου) θα ειναι ποιοτητος Master Tape!

προφανώς επειδή το χρώμιο και ότι είναι η μετάλλου είναι βαρέα μέταλλα; Πάντως εγώ Γουάλη είμαι πολύ ευχαριστημένος με το διπλό μου ντεκ auto reverse denon drw-695 το οποίο πήρα ουσιαστικά καινούριο και βασικά ακούω μόνο κασέτες ενώ έχω γράψει και αρκετές. Η νονά μου έχει ένα πολύ καλό ντεκ τρικέφαλο Sony με καλιμπράρισμα dolby s και δεν συμμαζέυεται αλλά δεν νομίζω ότι το δίνει αλλά θέλει και το ανάλογο ακριβό στερεοφωνικό συγκρότημα, φαντάζομαι και το τελευταίο πράγμα που ήθελα τώρα είναι τέτοιου είδους έξοδα. Μια χαρά είναι το διπλό για μια δυο κασέτες που ακούω την βδομάδα.

Τα Denon ειναι εξαιρετικα. Πολυ θα ηθελα να εχω το DRM 800!!

Και η ευχαριστη νοτα της ημερας...πες μου αν μια τετοια τυπισσα δεν την παντρευεσαι? :)

Ναι είναι Γουάλη εγώ είχα το DR-M20 τρικέφαλο αλλά καπούτ. Το ξέρεις το κλασσικό αστείο, βλέπεις μια γυναικάρα με μια Nikon F-4 στο λαιμό της και λες:φοβερή φωτογραφική μηχανή! (Γεια όσους δεν ξέρουν ήταν η απόλυτη επαγγελματική μηχανή της ΝΙΚΟΝ, της εποχής του φιλμ).

Πίσω
Μπλουζα