Μουσική και Μουσικοί

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας billy
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

billy

Retromaniax Co-Founder
Αντιδράσεις
266
...όχι, δεν πρόκειται για την γνωστή τηλεοπτική εκπομπή, αλλά για διάφορες γνωστές μελωδίες που κατά καιρούς έχουν "δανειστεί" τα αγαπημένα μας παιχνίδια (όχι απαραίτητα εκείνα του amstrad).

Δεν έχει βέβαια νόημα να πούμε ότι το "Frankie" (goes to Hollywood) έχει μελωδίες απο τα τραγούδια του ομώνυμου συγκροτήματος, ή ότι στα "Star Wars" και "Blade Runner" ακούγεται η μουσική των αντίστοιχων ταινιών, οπότε ας κάνουμε μία αναφορά στα παιχνίδια εκείνα που ο τίτλος του παιχνιδιού είναι έστω και ελάχιστα διαφορετικός απο το αντίστοιχο μουσικό θέμα.

- Ας ξεκινήσουμε με το Εlite, όπου στις μεταγενέστερες εκδόσεις συναντάμε τον γνωστό μας "Γαλάζιο Δούναβη" του Στράους. Το ίδιο μουσικό θέμα είχε χρησιμοποιηθεί παλιότερα και στο "Manic Miner".

- Στο "Kane", η μελωδία που ακούγεται είναι απο τον Γουιλλιέλμο Τέλλο, του Ροσσίνι.

- Στο "Roland on the Ropes", η μελωδία είναι επηρεασμένη απο την μπαλλάντα της ταινίας "Το τραίνο θα σφυρίξει τρείς φορές" - σε μουσική Ντιμίτρι Τιομκιν.

- Η μουσική του "Cop-Out" είναι η παλιά (1902) μελωδία του "Διασκεδαστή" (Entertainer) του Σκοτ Τζόπλιν.

- Στο "Mikie", (στην έκδοση του amstrad) ακούμε το "Α hard day's night" των Μπητλς, στην οθόνη των τίτλων.

- Η εισαγωγική μουσική του "Trollie Wallie" είναι το γνωστό κομμάτι του Gershon Kingsley (λίγο αργότερα ακούστηκε απο τους Hot Butter, και έχει "δισκευαστεί" και απο άλλους καλλιτέχνες, όπως ο Jean Michel Jarre).

- Περνάμε στο "Sanxion" του Commodore, όπου στην οθόνη των τίτλων ακούγεται μουσική απο το μπαλλέτο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Σεργκέι Προκόφιεφ. Το ίδιο μουσικό θέμα έχουμε συναντήσει και στο μεταγενέστερο "Horror Zombies from the Crypt".

- Πολλά τα μουσικά θέματα και στο "Friday the 13th" της Domark. Τα δύο είναι παρμένα απο γνωστές "παιδικές" μελωδίες - το Teddy Bears' Picnic και το Old McDonald had a farm. Υπάρχει επίσης το μουσικό θέμα της παλιάς τηλεοπτικής σειράς "Ρομπέν των Δασών", το δεύτερο μέρος απο την "Ηρωϊκή" (Τρίτη) του Μπετόβεν, αλλά και το Γαμήλιο Εμβατήριο του Μέντελσον.

Το τελευταίο το ξανασυναντήσαμε πολύ αργότερα στο "Power Instinct Matrimelee" (το μουσικό θέμα της Sissy, που διεκδικεί βραβείο "cheapίλας" ως boss σε fighting game).

- "Combat School" στον Commodore, και ακούμε μία καλή διασκευή της εισαγωγικής μουσικής της ταινίας Full Metal Jacket.

- Θυμάστε το "Camelot Warriors"; Η μελωδία είναι απο την παραδοσιακή μπαλλάντα Scarborough Fair, (σίγουρα την έχετε ακούσει τραγουδισμένη απο τον Paul Simon).

- Πάμε λίγο και στα 16-bit, ξεκινώντας με κάτι χαριτωμένο και απλό: Η μουσικούλα του "James Pond 2", είναι μία χιουμοριστική διασκευή του μουσικού θέματος του Robocop.

- Στο εισαγωγικό μουσικό θέμα του "Wizkid", ακούμε την οβερτούρα του "Ετους 1812", του Τσαϊκόφσκυ. Η ίδια μουσική χρησιμοποιήθηκε λίγο νωρίτερα και στον πίνακα των high-scores στο γνωστό shmup της Amiga, "Project X".

- Σε παιχνίδια όπως το "Elite 2" και το θρυλικό "Pirates" του Sid Meier, χρησιμοποιούνται αρκετά κλασσικά κομμάτια. Δεν θα ασχοληθούμε όμως με αυτά, αλλά με το κεντρικό θέμα του "Pirates Gold", το οποίο είναι μία διασκευή της γνωστής μελωδίας "Sailor's Hornpipe", που είχε χρησιμοποιηθεί και στις δεκαεξάμπιτες εκδόσεις του "Red Storm Rising" (σε πιό "slow" διασκευή).

- Η μουσική των τίτλων στο "Aquatic Games" δεν είναι άλλη απο τον Υμνο (ή την Ωδή αν προτιμάτε) στην Χαρά, απο το 4ο μέρος της Ενάτης του Μπετόβεν.

- "Xenon 2": Εδώ έχουμε μία πολύ "μπητάτη" διασκευή του εισαγωγικού μουσικού θέματος της ταινίας "Επίθεση στον Σταθμό 13", του Κάρπεντερ.

- Στην τελική οθόνη του γνωστού παιχνιδιού στρατηγικής του Sid Meier, "Railroad Tycoon", θα ακούσετε τον σκοπό απο το γνωστό ποιηματάκι του Robert Burns, "Auld Lang Syne".

- "Jumpin' Jack'Son": H μουσικούλα της εισαγωγής είναι προφανώς διασκευή απο το Jumpin' Jack Flash, των Rolling Stones.

- Στο "Gunship" και στην έκδοση για Amiga, ακούμε την ταιριαστή "Επέλαση των Βαλκυριών" (Ride of the Valkyries), του Ρίχαρντ Βάγκνερ.

...σίγουρα πάρα πολλά παιχνίδια έχουν μεινει ακάλυπτα. Δώστε ό,τι πληροφορίες έχετε !!

billy νομίζω πως τα είπες σχεδόν όλα...! :D

Θα έβαζα μέσα τώρα που το θυμήθηκα και το Ghostbusters που είχα στον Spectrum που είχε την μουσική του Ray Parker Jr από το ομώνυμο hit τραγούδι του 1986 όπως και την υπέροχη μουσική της εισαγωγής του παιχνιδιού Captain Blood το οποίο απολάμβανα στην Amiga μου μουσική λίγο διασκευασμένη όμως από το εξαιρετικά θαυμάσιο κομμάτι Second Rendez-Vous (Part III) του Jean Michel Jarre

Το Friday The 13th στον Amstrad από όσο μπορώ να θυμιθώ είχε πολλά αποσπάσματα από κλασική μουσική στο background, τα οποία όμως αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν.

stee είπε:
Το Friday The 13th στον Amstrad από όσο μπορώ να θυμιθώ είχε πολλά αποσπάσματα από κλασική μουσική στο background, τα οποία όμως αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν.
...σωστός stee, τα είχα αναφέρει στο παραπάνω post. Aν θυμηθείς και κανένα επιπλέον, μην διστάσεις να το προσθέσεις :)

...akmakas, μπράβο για την προσθήκη του "Captain Blood". Eγώ νόμιζα ότι Jarre συνέθεσε την μουσική αυτή μόνο γι' αυτό το παιχνίδι, αλλά εφόσον υπάρχει και αυτόνομη, έχουμε άλλη μία έγκυρη προσθήκη στην λίστα.

...fgbrain: H δύναμη και η επιρροή των retro-tunes είναι όντως φοβερή.

billy είπε:
...σωστός stee, τα είχα αναφέρει στο παραπάνω post. Aν θυμηθείς και κανένα επιπλέον, μην διστάσεις να το προσθέσεις :)

Oups sorry !!!:anim-blush::anim-blush::anim-blush:

Θα ανέβηκε ο αστυγματισμός φαίνεται.....

Χα! Χα! Θυμάστε στο Jack The Nipper 2: In Coconut Capers την εισαγωγική μελωδία; Ήταν το Baby Elephant Walk του Henry Mancini!

Ήταν και αυτό το Jet set Willy II με εκείνο το φοβερό κλασικό θέμα...!

Πρέπει η εισαγωγή του να ήταν από την Moonlight Sonata του Beethoven !!!

Βέβαια αυτά τα παιχνίδια τα έχω ακούσει στον Spectrum και δεν ξέρω τι γίνεται με τα άλλα Formats! :)

Mπράβο Turrican, άξιος !! :thumb: Ο,τι άλλο θυμηθείς, εδώ είμαστε !!

stee:

χε χε, δεν πειράζει φίλε μου - που να το προσέξεις μέσα σε όλο αυτό το κατεβατό !! ...ίσως φταίω και εγώ που δεν βάζω bold, να φαίνονται οι τίτλοι λίγο καλύτερα (μόνο το search μας σώζει !!).

...εν τω μεταξύ, έχουμε και μερικές νέες προσθήκες:

- Στο "Dynamite Dan", ακούμε το τρίτο μέρος (αλα Τούρκα) απο την νο.11 σονάτα για πιάνο, του Μότσαρτ.

- Η εισαγωγική μουσική του "Beach Head 2", είναι ο επίσημος ύμνος των αμερικανών πεζοναυτών (μουσική απο παλιό οπερατικό κομμάτι του Οφφενμπαχ).

- Στο "Hyper Sports", ακούγονται οι "Δρόμοι της φωτιάς", του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

- Στην εισαγωγή του "Decision in the Desert" του Sid Meier, ακούμε τον γνωστό στρατιωτικό σκοπό "It's A Long Way To Tipperary".

- ο "Novaload" loader (σε παιχνίδια όπως το "F-15 Strike Eagle", το "Βeach Head 2", κλπ) συχνά περιελάμβανε αμερικάνικους "πατριωτικούς" σκοπούς, όπως η Αστερόεσσα Σημαία (ο εθνικός τους ύμνος δηλαδή), και το γνωστό Yankee Doodle.

Θα ποσταρω για Speccy...(μου πηρε και ωρα το φορμαρισμα!!)

*Phantom Club: Bach - Third Brandeburg Concerto

Technician Ted: Johann Strauss jr - Blue Danube

Super Mutt: Rossini - William Tell

Hunchback 2: oμοιως!

Mermaid Madness: Tchaikovsky - Nutcracker

*Brainstorm: Mozart - Alla Turca

Mikie: Beatles - Hard Days Night

Tapper: Bizet - Carmen

Lode Runner: Bach - Γαμηλιο Εμβατηριο

Sabre Wulf: Bach - Prelude Fugue in C Major

3 Weeks In Paradise: Disney - Fantasia

Farenheit 3000: Bach - Toccata

Brian Bloodaxe: Monty Python Theme (Liberty Bell)

*Rockman: Mozart - Eine Kleine Nacht Music

High Noon: Chopin - Piano Sonata 2 (το πεθαμεναντζιδικο :D )

Sir Lancelot: oμοιως

για τα * εκλεψα για να βρω τον μουσικο τιτλο

(Tales of) Arabian Nights - "1000 και 1 Νυχτες", του Κορσακωφ

Τί μαθαίνει κανείς!

Δυστυχώς δεν έχω κάτι να προσθέσω στη λίστα αλλά όπως και να'χει μπράβο για το post και ευχαριστώ για όλες τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

...telamonas, εύγε !!

Wally, εσένα σου αξίζει ένα τεράστιο μπράβο γι' αυτήν την υπερ-προσπάθεια !! Ολους αυτούς τους τίτλους πλην του Mikie, τους είχαμε αφήσει ακάλυπτους, και είναι πραγματικά φοβερό σε πόσα παιχνίδια έχουν χρησιμοποιηθεί γνώριμα μουσικά θεματάκια. Μπράβο και πάλι μπράβο !!

Nα κάνω μόνο μία μικρή παρεμβασούλα: Αν μπορούμε να αναφερόμαστε στο κομμάτι του Μπαχ στο Lode Runner ως "Jesu - Joy of a man's desiring", ώστε να μην το συγχέουμε με το κομμάτι του Μέντελσον, που αποτελεί το κατ' εξοχήν "Γαμήλιο Εμβατήριο" (Friday the 13th, Matrimelee, κλπ).

Και τώρα, επιτρέψτε μου να ζητήσω τα φώτα σας, διότι σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ ένα γνωστό κομμάτι που έχω ακούσει, και δεν μου έρχεται με τίποτα !! (ειδικά εσύ Wally το γνωρίζεις πολύ καλά - μιά και παλιότερα είχες postάρει μία φωτογραφία ανεκτίμητης νοσταλγικής αξίας, με "σφραγίδα ΡΙΜ Software" :thumb: ).

Πρόκειται λοιπόν για το Who Dares Wins 2, στους τίτλους του οποίου ακούγεται ένας "στρατιωτικός" σκοπός που μου φαίνεται -πολύ- γνωστός, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ που αλλού τον είχα ακούσει στο παρελθόν. Είναι στο στυλ του "Colonel Bogey March" και του "It's A Long Way To Tipperary" (Decision in the Desert), αλλά φυσικά δεν είναι κανένα απο τα δύο !!

Eκλιπαρώ την βοήθειά σας !!

Μου μοιαζει πολυ με τη μουσικη της ταινιας "The great escape"...

Μολις βρω την ταινια θα τσεκαρω αν η εντυπωση μου ειναι σωστη...

Αγαπητέ, ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ !! ...προσκυνώμεν !! :worship:

Παραθέτω και το midi...

...η λίστα μεγαλώνει !! :D

Χά! Ποιος θυμάται το καταπληκτικό Vanguard των 8bit Atari ; Την στιγμή που γινόσουν άτρωτος ακούγονταν ένα εκπληκτικό επικό μουσικό θέμα από το Flash Gordon movie!

f_5200vanguarm_934e56c.jpg

Χμμμ! στο Tom και Jerry της Magic Bytes όταν έμπαινε ο Jerry στην ποντικότρυπα ακούγονταν ένα θέμα δανεισμένο από τον κουρέα της Σεβίλης!

(Atari st)

f_TomTzery003m_8c41504.png

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
...μπράβο Turrican, πολύ καλές προσθήκες. :thumb:

Το Tom & Jerry δεν το έχω παίξει (ακόμα), αλλά το Vanguard το θυμάμαι καλά !! Στην ταινία, η μουσική ήταν στο σημείο που ο Βάλταν και οι γερακάνθρωποι (και ο Φλας ασφαλώς) εφορμούσαν στην πολεμική ρουκέτα !! :headbangdude:

...εν τω μεταξύ, έχω βρεί άλλη μία μουσικούλα που με βασανίζει διότι δεν μπορώ να θυμηθώ απο που προέρχεται - αν και την έχω ξανακούσει.

Πρόκειται για το μουσικό θέμα του "Blagger". Αν θα προσπαθούσαμε να τοποθετήσουμε χρονικά την μελωδία, θα έλεγα ότι είναι "συνομήλικη" με εκείνη του Cop-Out (the entertainer - 1902), και ίσως παραπέμπει ελαφρώς και σε backround μουσική απο παλιές κωμωδίες (χωρίς ομιλία) με τον Χάρολντ Λόυντ, τον Μπάστερ Κήτον, κλπ.

Αν τυχόν γνωρίζει κανείς την προέλευσή της, ας δώσει πληροφορίες !!

Η in-game music του Manic Miner ήταν το γνωστό μουσικό θέμα In the Hall of the Mountain King !

f_ManicMinerSm_5d18374.jpg

...μπράβο Turrican - άλλη μία πολύ αξιόλογη προσθήκη. :thumb:

Αρχικά είχα την εντύπωση ότι είχε ήδη κάνει εδώ μία αναφορά ο Wally για το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά έκανα λάθος (μάλλον ήταν σε άλλο thread).

Να πούμε επίσης ότι το κομμάτι αυτό περιλαμβάνεται και στα διάφορα μουσικά θέματα του Frontier.

Πίσω
Μπλουζα