Μπλέικ και Μόρτιμερ (Jacobs και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις)

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
517
«Οι περιπέτειες των Μπλέικ και Μόρτιμερ» είναι μια βελγική σειρά κόμιξ που δημιουργήθηκε από τον Edgar P. Jacobs (1904-1987). Στη λίστα της le monde για τα 100 καλύτερα βιβλία του 20ου αι. καταλαμβάνει την θέση 90. Καθώς ο Jacobs προηγουμένως είχε εργαστεί στην σχεδιαστική ομάδα του Herge για τον Τεν-Τεν το σκίτσο μοιάζει αρκετά με Τεν-Τεν όμως απουσιάζει εντελώς σχεδόν η χιουμοριστική διάθεση που υπάρχει στις ιστορίες του Τεν-Τεν. Οι ήρωες της σειράς που ξεκίνησε να εκδίδεται στο βελγικό περιοδικό Τεν-Τεν το 1946 είναι ο καθηγητής Φίλιπ Μόρτιμερ (φυσικός κυρίως αλλά μέσα από διάφορες ιστορίες προκύπτει ότι έχει γνώσεις και σε διάφορα άλλα πεδία όπως η αρχαιολογία ή η γεωλογία) και ο λοχαγός Φράνσις Μπλέικ της ΜΙ5. Στις πρώτες ιστορίες εμφανίζεται και ο ινδός υπηρέτης Νασίρ (αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 50 τον έφαγε η αποαποικιοποίηση ;) ). Ο βασικός εχθρός είναι ο συνταγματάρχης Όλρικ. Ο χαρακτήρας των ιστοριών ένας συνδυασμός αστυνομικού και επιστημονικής φαντασίας με την κάθε ιστορία να τοποθετείται χρονικά στην εποχή της συγγραφής της. Μετά το θάνατο του Jacobs η σειρά συνεχίστηκε από άλλους δημιουργούς με ιστορίες τοποθετημένες στην δεκαετία του 50. Σήμερα στα γαλλικά κυκλοφορούν 20 άλμπουμ από τα οποία η Μαμουθ Κόμιξ έχει κυκλοφορήσει τα 15 κατά το χρονικό διάστημα 1991-2008. Δεν έχουν εκδοθεί η πρώτη ιστορία Το μυστικό του ξιφία (σε 3 άλμπουμ) και η τελευταία Η κατάρα των 30 αργυρίων (σε 2 άλμπουμ)

Μια συνοπτική παρουσίαση των ιστοριών που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά (με την αυθεντική σειρά που εκδόθηκαν. Όπου δεν αναφέρεται κάτι άλλο το σενάριο και το σκίτσο είναι από τον Jacobs):

  1. Το μυστήριο της μεγάλης πυραμίδας, μέρος 1, Ο πάπυρος του Μανέθωνα.
  2. Το μυστήριο της μεγάλης πυραμίδας, μέρος 2, Η αίθουσα του Χόρους: Η ανακάλυψη ενός τμήματος από την ιστορία του Μανέθωνα οδηγεί τον Μόρτιμερ στην αναζήτηση του θησαυρού που είναι κρυμμένος σε μια μυστική αίθουσα της μεγάλης πυραμίδας, ενώ η συμμορία του Όλρικ καραδοκεί. Μια καθαρά αστυνομική περιπέτεια. Εκδόθηκε σε συνέχειες μεταξύ 1950-1952 και στην ελληνική έκδοση είναι τα άλμπουμ 2 και 3.
  3. Η κίτρινη σφραγίδα: Μια σειρά από θεαματικά εγκλήματα λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο και οι Μπλέικ και Μόρτιμερ καλούνται να βρουν την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα εγκλήματα, ένα βιβλίο ψυχολογίας και τον εξαφανισμένο συνταγματάρχη Όλρικ. Η τελευταία εμφάνιση του Νασίρ σε επίσημο άλμπουμ της σειράς. Εκδόθηκε το 1953 σε συνέχειες, είναι το καλύτερο άλμπουμ της σειράς και αποτελεί το 1ο άλμπουμ της ελληνικής έκδοσης. Άλλη μια αστυνομική περιπέτεια με δόσεις επιστημονικής φαντασίας.
  4. Το αίνιγμα της Ατλαντίδας: μελετώντας ένα ηφαίστειο στις Αζόρες οι Μπλέικ και Μόρτιμερ ανακαλύπτουν έναν υπόγειο κόσμο με τους εξαιρετικά ανεπτυγμένους τεχνολογικά επιζώντες της Ατλαντίδας ενώ ο Όλρικ υποδαυλίζει έναν πόλεμο που θα φέρει το τέλος. Κατά την γνώμη μου η πιο αδύναμη ιστορία, εκδόθηκε το 1955-1956, είναι μια περιπέτεια φαντασίας.
  5. SOS μετεωρίτες (ή Ο Μόρτιμερ στο Παρίσι): μια σειρά από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα απειλεί την Ευρώπη και ο Μόρτιμερ με την βοήθεια του Μπλέικ ξεσκεπάζει την αιτία τους δηλαδή τον Όλρικ και τον καθηγητή Μίλοχ. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία φαντασίας κυριώς αλλά με γερές δόσεις αστυνομικού μυστηρίου μου ξεκινάει μια σειρά 3 άλμπουμ με πεδίο δράσης τη Γαλλία. Εκδόθηκε το 1959
  6. Η διαβολική παγίδα: χτυπημένος από ακτινοβολία και ετοιμοθάνατος ο Μίλοχ δημιουργεί μια χρονομηχανή που την κληροδοτεί στον Μόρτιμερ για να χρησιμοποιηθεί για το καλό της ανθρωπότητας. Προφανώς είναι μια παγίδα για να εκδικηθεί τον Μόρτιμερ που παγιδεύεται σʼ ένα ταξίδι από το παρόν στην προϊστορία, τον 14ο αι. και τέλος στον 51ο αι. Είναι μια καλή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας δημιουργημένη το 1960/1. Η μόνη όπου κακός δεν είναι ο Όλρικ.
  7. Υπόθεση περιδέραιο: Ο φυλακισμένος από το SOS μετεωρίτες Όλρικ δραπετεύει και προσπαθεί να κλέψει το ένα περιδέραιο που αποτελεί ανακατασκευή του γνωστού περιδέραιου της Μαρίας Αντουανέτας. Μετά από δυο περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας επιστρέφουμε στο αστυνομικό μυστήριο σε μια ιστορία του 1967.
  8. Οι 3 φόρμουλες του καθηγητή Σάτο, μέρος 1, Ο Μόρτιμερ στο Τόκιο
  9. Οι 3 φόρμουλες του καθηγητή Σάτο, μέρος 2, Μόρτιμερ εναντίον Μόρτιμερ: Το 8 είναι το τελευταίο άλμπουμ από τον Jacobs. Το 9 φτιάχτηκε πάνω σε σενάριο του Jacobs με σκιτσογράφο τον Bob de Moor (1925-1992). Ένα ρομπότ δράκος προκαλεί ένα αεροπορικό ατύχημα και ο δημιουργός του καθ. Σάτο καλεί στο Τόκιο τον Μόρτιμερ για να ξεσκεπάσουν το σχέδιο του Όλρικ να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία του Σάτο στην κατασκευή ρομπότ για εγκληματικές ενέργειες. Ο πρώτος τόμος είναι του 1971 και ο δεύτερος του 1990.
  10. Υπόθεση Φράνσις Μπλέικ: μετά το θάνατο των Jacobs και de Moor, ο σεναριογράφος Jean van Hamme (1939-) και ο σκιτσογράφος Ted Benoit (1947-) δημιουργούν μια αξιοπρεπή ιστορία κατασκοπίας που μοιάζει μέχρι παρεξηγήσεως με τα 39 σκαλοπάτια του Χίτσκοκ. 1996.
  11. Η συνομωσία Βορονόφ: Ξανά κατασκοπική περιπέτεια σε σενάριο αυτή τη φορά Yves Sente (1964-) και σκίτσο Andre Julliard (194:cool: και με περισσότερο ψυχροπολεμικό ύφος από κάθε προγενέστερη. 2000.
  12. Αλλόκοτη επαφή: το ντουέτο van Hamme και Benoit επιστρέφει και δημιουργεί μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. 2001.
  13. Οι σαρκοφάγοι της 6ης ηπείρου, μέρος 1, Η παγκόσμια απειλή
  14. Οι σαρκοφάγοι της 6ης ηπείρου, μέρος 2, Η μονομαχία των πνευμάτων: Οι Sente και Julliard επιστρέφουν και αυτοί με τη σειρά τους για μια φιλόδοξη περιπέτεια που συνδυάζει επιστημονική φαντασία, κατασκοπία και εξωτική περιπέτεια. Στις καινοτομίες της ιστορίας η επανεμφάνιση του Νασίρ και η αποκάλυψη μιας ερωτικής ιστορίας ανάμεσα στον νεαρό Μόρτιμερ και μια Ινδή κοπέλα στην Ινδία την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας. 2003 κ 2004.
  15. Το τέμενος της Γκοντουάνα: Τέταρτο άλμπουμ από τους Sente και Julliard, ξανά κυρίαρχο στοιχείο το φανταστικό στην Αφρική της δεκαετίας του 1950. 2008.


Τελικά είναι μια σειρά που θα την πρότεινα σε κάποιον που θέλει να διαβάσει ένα κομικ περιπέτειας με καλοδουλεμένο σκίτσο και σενάριο, αλλα δεν απαιτεί απόλυτα ρεαλιστικές ιστορίες. Στα μείον και πέρα από τις συμβάσεις που υπάρχουν σε όλα τα κομιξ της σχολής των Βρυξελών, είναι το γεγονός ότι σε 15 άλμπουμ ο Όλρικ είναι ο κακός στα 14 πραγμα που γίνεται μονότονο ορισμένες φορές. Ένα άλλο μειον της ελληνικής έκδοσης όμως είναι η μετάφραση κάποιων τίτλων πχ ο Χόρους του 2ου άλμπουμ είναι ο θεός Ώρος. ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολυ καλη παρουσιαση, Thor! Ειχα διαβασει μερικα απο αυτα μετα μανίας. Εχεις δικιο λεγοντας οτι το πρωτο αλμπουμ που κυκλοφορησε, η Κιτρινη Σφραγιδα, είναι μάλλον το καλύτερο της σειράς. Δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα μου φάνηκαν υποδεέστερα και θα έλεγα και οτι δεν κατάφεραν να με κρατήσουν. Το αγαπημένο μου όμως ήταν το Μυστικό της Ατλαντίδας όσον αφορά τη φαντασία του δημιουργού, οι τεχνολογίες και τα σκηνικά μέσα στην Ατλαντίδα
 
Πολυ καλη παρουσιαση, Thor! :)

Μικρος ειχα διαβασει μερικα απο αυτα μετα μανίας. Εχεις δικιο λεγοντας οτι το πρωτο αλμπουμ που κυκλοφορησε, η Κιτρινη Σφραγιδα, είναι μάλλον το καλύτερο της σειράς. Δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα μου φάνηκαν υποδεέστερα και θα έλεγα και οτι δεν κατάφεραν να με κρατήσουν. Το αγαπημένο μου όμως ήταν το Μυστικό της Ατλαντίδας όσον αφορά τη φαντασία του δημιουργού, οι τεχνολογίες και τα σκηνικά μέσα στην Ατλαντίδα.

Επισης μου ειχε κανει εντυπωση η εμμονή με τις λέξεις σε -ίδα στους αρχικούς τόμους :D (πυραμίδα, σφραγίδα, Ατλαντίδα, παγίδα)

Θα με ενδιέφερε το σημείο που αναφέρεις για τις συμβάσεις των Βελγικών κόμικς που καταλογίζεις στα αρνητικά. Θελεις να γινεις πιο συγκεκριμένος;
 
Δεν είναι αναγκαστικά αρνητικό αλλά θα έχεις παρατηρήσει (και γενικά έχει σχολιαστεί αρκετά) ότι και εδώ όπως και στο Τεν-Τεν ή στον Αλίξ υπάρχει παντελής έλλειψη συναισθηματικής και προσωπικής ζωής οι ήρωες ζουν σε ένα σύμπαν εργένηδων όπου οι γυναίκες είτε απουσιάζουν εντελώς είτε είναι καρικατούρες όπως πχ η Μπιάνκα Κασταφιόρε. Στο συγκεκριμένο κόμικ ο πρώτος ενδιαφέρων γυναικείος χαρακτήρας εμφανίζεται στην Υπόθεση Φράνσις Μπλέικ από παρασιτικούς δημιουργούς και 50 χρόνια μετά την εμφάνιση του κόμικ. οκ είναι ένα κομικ με αγορά-στόχο στο νεανικό κοινό αλλά το ίδιο είναι και ο Ποπάι. Ένα άλλο θέμα είναι η απουσία πολιτικού σχολίου (συχνά εμφανίζεται η υπόνοια ότι ο Όλρικ υποκινείται από την ΕΣΣΔ άλλα αυτό είναι απλά υπονοούμενο). Οι Μπλέικ και Μόρτιμερ όπως και ο Τεν-Τεν είναι παρόντες πάντα στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή για να λύσουν το μυστήριο και ξέρουν (ειδικά ο Μόρτιμέρ) τα πάντα (και τα κοάλα :p ) γύρω από όποιο θέμα χρειαστεί (από φυσική και μετεωρολογία ως ρομποτική και αρχαιολογία ή τηλεπάθεια). Με αυτό δεν θέλω να πω ότι δεν είναι μια διασκεδαστική σειρά αλλά δεν είναι κάτι παραπάνω από μια πιο σοβαρή βερσιόν του Τεν-Τεν (με την καλή έννοια)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έχω διαβάσει την "Κίτρινη Σφραγίδα" και ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ψυχαγωγική ιστορία. Σε όλους εμάς που δεν έχουμε εμβαθύνει στα κόμιξ (εκτός από τον Αστερίξ φυσικά... ;) και την "Περιπέτεια") το να βλέπουμε μια ιστορία περιπέτειας χωρίς το στοιχείο του χιούμορ είναι κάτι ξεχωριστό.
 
Η κίτρινη σφραγίδα είναι η δημοφιλέστερη της σειράς και αρκετές φορές έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στον κινηματογράφο χωρίς κάτι τέτοιο να έχει συμβεί ως τώρα (ευτυχώς θα προσέθετα κρίνοντας από την πλειοψηφία των κινηματογραφικών διασκευών γαλλικών κόμιξ). Εγώ το πρώτο τεύχος που διάβασα ήταν η Διαβολική παγίδα (6) το οποίο αν και δεν το κατατάσσω στα 3-4 καλύτερα άλμπουμ της σειράς το βρήκα πολύ κάλο και μου έκανε εντύπωση η ομοιότητα της χρονομηχανής με την αντίστοιχη από την εικονογράφηση των κλασσικών εικονογραφημένων για την ιστορία Η μηχανή που ταξιδεύει στο χρόνο του Χ. Τζ. Γουέλς. (και αυτό μου θυμίζει ότι πρέπει κάποια στιγμή να στρωθώ και να ανεβάσω και αυτά τα εξώφυλλα...)
 
Thor είπε:
(και αυτό μου θυμίζει ότι πρέπει κάποια στιγμή να στρωθώ και να ανεβάσω και αυτά τα εξώφυλλα...)
με μια μικρή καθυστέρηση... τα εξώφυλλα των περιπετειών που δημιούργησε ο E.P.Jacobs
009.jpg

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg
 
Μια πραγματικά εκπληκτική σειρά που πρέπει όλοι να δοκιμάσετε... ο Jacobs ξεκίνησε σαν βοηθός του Ερζέ στο Τεν Τεν και απλά τον ξεπέρασε!
 
Μια δυσάρεστη είδηση είναι ο θάνατος του σήμερα του Ted Benoit, σκιτσογράφου σε 2 περιπέτειες των Μπλέικ και Μόρτιμερ
 
Πίσω
Μπλουζα