ΝΑΜΑ

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας sparklingeagle
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Αντιδράσεις
100
Οι ΝΑΜΑ, η Ιφιγένεια και ο Αριστείδης Παυλής, πρωτοεμφανίστηκαν στην ελληνική μουσική σκηνή τον Απρίλη του 1992 με την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά που φέρει το όνομά τους "ΝΑΜΑ" που σημαίνει καθαρό νερό πηγής.

Πρωτότυποι, εύστοχοι στο στίχο και τη μουσική με τραγούδια όπως ο "Οδυσσέας", "Χάνομαι", "Εμείς θα φύγουμε γι' αλλού" κέρδισαν την αγάπη του κοινού και μια θέση ανάμεσα στους δημιουργούς του ποιοτικού σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

Δύο χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1994, κυκλοφορούν τη δεύτερη δουλειά τους με γενικό τίτλο "ΝΑΜΑ ΙΙ".

Οι ΝΑΜΑ απαντούν στην αμείωτη ανάγκη του μουσικόφιλου Έλληνα για το τραγούδι που τον αφορά και ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας με τραγούδια όπως "Πρίγκηπας Αλήτης", "Μαζί σου πάρε με", "Σφαίρα από γη και θάλασσα", "Τα καλύτερά μας χρόνια".

Τον Αύγουστο του 1995 κυκλοφορούν το LP "ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ" όπου διασκευάζουν δέκα τραγούδια που άφησαν εποχή :"Μια αγάπη για το καλοκαίρι" (Γ. Σπανού-Γ. Παπαστεφάνου), "Πολλές φορές" (Μ. Χιώτη-Χ. Κολοκοτρώνη), "Πες μου μια λέξη" (Μ. Χατζηδάκι-Α. Σακελλάριου), "Οι Μάγοι" (Δ. Σαββόπουλου), "Πήρες πια τα μάτια σου" (Μ. Πλέσσα-Δ. Στρατηγοπούλου), "Να διώξω τα σύννεφα" (Η. Παπακώστα-Α. Δασκαλόπουλου) μερικές από τις ωραιότερες διασκευές που έγιναν ποτέ.

Πιστοί στο δρόμο που οι ίδιοι χάραξαν με την ρυθμική πολυμορφία και το προσωπικό τους χρώμα στην ενορχήστρωση και το στίχο, παρουσιάζουν ακόμα δέκα καινούρια τραγούδια με τον γενικό τίτλο "ΝΑΜΑ ΙΙΙ-Ζωή Παράσταση".

Rock πινελιές ("Να πονάς", "Μου κρατάς το τέλος") ελληνικοί ρυθμοί ("Αγάπη μου αλλού", "Δέκα Σεπτέμβρη") και η πάντοτε παρούσα jazzy διάθεση των ΝΑΜΑ άλλοτε ατμοσφαιρική ("Ποιά Φωτιά") και άλλοτε απογειωμένη ("Ζωή Παράσταση") συνθέτουν τον πολύχρωμο καμβά μιας συλλογής γεμάτης εκπλήξεις.

Ανανεωμένοι με rock ήχο και δυναμικές ερμηνείες οι ΝΑΜΑ κυκλοφορούν το καλοκαίρι του 2001 τέσσερα καινούρια τραγούδια, "Μια Κυριακή", "Σε άνυδρη γη", "Why" και " Σβήνουν ένα ένα" σε ένα CD single με τίτλο "Μια Κυριακή".

Για το "ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ" κέρδισαν το βραβείο "ΑΡΙΩΝ" (1η απονομή), Καλύτερο Pop Συγκρότημα.

Ακολούθησε το 2002 από την ΕROS το LP "IV" , που περιλαμβάνει τα τραγούδια του CD single "Μια Κυριακή" και εννέα ακόμα τραγούδια μεταξύ τους: "Δεν είμαι εδώ", "Κανένας", "Σπασμένο Γυαλί".

Το CD single «To ψαράκι» κυκλοφόρησε από την Λύρα το καλοκαίρι του 2004 με τρία τραγούδια που ξυπνούν τις χορευτικές μας διαθέσεις.

Jazz latin ρυθμός για το «Καπέλο», world latin για το «Mambo Solera», jazz blues για το ομότιτλο «Ψαράκι» που υπάρχει σε δύο εκδοχές και έγινε επιτυχία του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι του 2005 οι ΝΑΜΑ κυκλοφόρησαν το νέο τους CD με γενικό τίτλο "Ένα Μακρύ Ταξίδι" (περιλαμβάνει το CD single «Το ψαράκι»). Δώδεκα τραγούδια, σταθμοί μιας απολαυστικής διαδρομής σε στίχους της Ιφιγένειας και μουσική του Αριστείδη Παυλή γίνονται η αφορμή για να γνωρίσουμε καινούρια και να θυμηθούμε γνώριμα μουσικά τοπία που οι ΝΑΜΑ αποτυπώνουν με τον μοναδικό τους ήχο.

Για το "Ένα μακρύ ταξίδι" κέρδισαν το βραβείο "ΑΡΙΩΝ" (6η απονομή), Καλύτερο Pop Συγκρότημα.

source: http://www.namamusic.gr/biotext.html

Ο "Οδυσσέας" είναι ένα από τα τραγούδια των ΝΑΜΑ που αγάπησα από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε. Εκπληκτική ερμηνεία από την Ιφιγένεια με την συνοδεία ενός ατμοσφαιρικού latin jazz κοντραμπάσου από τον Αριστείδη.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΝΑΜΑ - ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Νάμα- εξαιρετικά συμπαθές συγκρότημα (κατ'εμέ) που είχε βγάλει πολύ χαριτωμένα (τζάζ κυρίως) τραγούδια,με κορυφαίο όλως βεβαίως το περιβόητο "Οδυσσέα"!Η τραγουδίστρια (ιφιγένεια) είχε χαρακτηριστική χροιά ενώ αν δεν απατώμαι ήταν ζευγάρι με τον Αριστείδη..Όποτε ακούω τα τραγούδια τους μου φτιάχνει η διάθεση! Εσείς τι γνώμη έχετε; Συμμερίζεστε τη γνώμη μου ενώ γνωρίζει κανείς αν εμφανίζονται κάπου; (τελευταία τους δουλεία αν δεν απατώμαι ήταν ένα single με τίτλο "το ψαράκι")

Ο "Οδυσσέας" είναι ένα από τα τραγούδια που άκουγα μικρός στο ραδιόφωνο, αλλά δεν ήξερα ποιό είναι και ποιός το λέει. (Γαρμπή δεν ήτανε... Βίσση δεν ήτανε... Σαμπρίνα δεν ήτανε...)

Ένα βράδυ που θυμόμουν κομμάτια που άκουγα μικρούλης, αρχές δεκαετίας 1990, έπεσα πάνω του. Ήταν ένα πολύ περίεργο αίσθημα να ανασύρεται από τόσο βαθιά μια ανάμνηση, και μάλιστα αρκετά δυνατή, γιατί η μουσική και το άρωμα αφήνουν τις δυνατότερες αναμνήσεις. Φοβεροί, αλλά τους έμαθα από το "Μια Κυριακή". Δεν ήξερα ότι τους ήξερα κι από τόσο παλιά!

Ειδικά το ψαράκι μου φτιάχνει πάντα τη διάθεση! :)

Ακόμα κι αν έχω τις μαύρες μου, καταλήγω να μουρμουρίζω το τραγούδι σε "loop", μέχρι είτε τελικής πτώσης, είτε πλήρους εξάντλησης της υπομονής των υπολοίπων! :D

Κι εγώ τους γνώρισα από τον Οδυσσέα και μάλιστα, το συγκεκριμένο τραγούδι το έπαιζε κάθε μέρα, συγκεκριμένη ώρα, ένας τοπικός ραδιοσταθμός στη Θεσσαλονίκη!

Εκπληκτικό επίσης είναι και το ο Πρίγκηπας - αλήτης!

Το εκπληκτικό σε αυτό το συγκρότημα είναι ότι, όχι μόνο κατόρθωσε να κάνει να "αγκαλιάσω" τα jazz ακούσματα, αλλά μ' έβαλε στο τριπάκι να εντρυφήσω στο jazz guitar / bass στυλ -πράγμα που βοήθησε πολύ, όταν έγραφα κομμάτια για μπάσο.

Για όσουν δεν τους έχουν ακούσει, είναι must!

Από τα τραγούδια των ΝΑΜΑ μου αρέσουν η επανεκτέλεση του τραγουδιού ''Μια αγάπη για το καλοκαίρι'' και τα τραγούδια ''Μια Κυριακή'', ''Αγάπη μου αλλού'', ''Ζωή παράσταση''.

Daredevil ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει το ψαράκι!Τώρα που το άκουσα το θεωρώ πολύ διασκεδαστικό και ιδανικό για swing nights! Διαφέρει κάπως από το τζάζ στοιχείο που υπερίσχυε στη μουσική τους ως επί το πλείστον! (αν και πειραματιζόντουσαν ενίοτε-όπως με το αγάπη μου αλλού και γενικά τα τραγούδια του 98 - αν θυμάμαι καλά- που κινούνταν σε πιο mainstream μουσικά μονοπάτια! Ή το "μια κυριακή" που ήταν πιο ποπ-ροκ..(το'χα πάρει μάλιστα το σχετικό singlακι... Αγαπημένο κομμάτι πάντως παραμένει ο πολυαγαπημένος "Οδυσσέας"! Αξεπέραστο νομίζω..Γενικά πάντως,μ'αρέσουν γτ μου μεταφέρουν ένα συνάισθημα αθωότητας που τόσο λείπει στις μέρες μας, χωρίς να είναι ξενέρωτοι -τουναντίον- στη πλειονότητά τους τα κομμάτια τους είναι ξεσηκωτικά (ειδικά το "ζωή παράσταση"!),ιδανικά για αναστροφή κακής διάθεσης! Συμπαθώ δε ιδιαιτέρως και τα δύο παιδιά,με μια μικρή αδυναμία ίσως στην Ιφιγένεια που έχει ένα από τα πιο φωτεινά πρόσωπα που έχω δεί! Σε κάνει να χαμογελάς και μόνο που τη βλέπεις! Για τη δε χροιά της,τι να πώ; Πολύ ιδιαίτερη και ζεστή! Πολύ θα ήθελα να επιστρέψουν στα φτωχά (από απόψεως ποιότητας)εγχώρια μουσικά δρώμενα, όσο και αν είναι έξω από κυκλώματα...

υ.σ : Daredevil ασχολείσαι με μουσική; Εκτιμώ ιδιαιτέρως τα άτομα που έχουν σχέση με τη μουσική! Αλήθεια, για το forum τι είδους μουσική επένδυση θα έβαζες;

retrofrog είπε:
Daredevil ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει το ψαράκι!Τώρα που το άκουσα το θεωρώ πολύ διασκεδαστικό και ιδανικό για swing nights! Διαφέρει κάπως από το τζάζ στοιχείο που υπερίσχυε στη μουσική τους ως επί το πλείστον! (αν και πειραματιζόντουσαν ενίοτε-όπως με το αγάπη μου αλλού και γενικά τα τραγούδια του 98 - αν θυμάμαι καλά- που κινούνταν σε πιο mainstream μουσικά μονοπάτια! Ή το "μια κυριακή" που ήταν πιο ποπ-ροκ..(το'χα πάρει μάλιστα το σχετικό singlακι...
Η ανυπέρβλητη μαγεία τους είναι ότι δοκίμαζαν, εξελίσσονταν, πειραματίζονταν, αλλά μ' έναν εκπληκτικό τρόπο έμεναν αναλλοίωτοι - στο χρόνο, στις "σειρήνες" των εποχών, στις μάζες...

Μπορώ να ακούσω τον πρώτο τους δίσκο και να είναι σαν να τον ακούω για πρώτη φορά - μου προκαλούν μια λαχτάρα να τους ακούσω, λες και μ' έχουν λείψει, λες και είναι ένας φίλος από τα παλιά...

Αγαπημένο κομμάτι πάντως παραμένει ο πολυαγαπημένος "Οδυσσέας"! Αξεπέραστο νομίζω..Γενικά πάντως,μ'αρέσουν γτ μου μεταφέρουν ένα συνάισθημα αθωότητας που τόσο λείπει στις μέρες μας, χωρίς να είναι ξενέρωτοι -τουναντίον- στη πλειονότητά τους τα κομμάτια τους είναι ξεσηκωτικά (ειδικά το "ζωή παράσταση"!),ιδανικά για αναστροφή κακής διάθεσης!
Ο "Οδυσσέας" είναι ευφυές δείγμα, κατ' εμέ: έξυπνο μουσικά, εύστοχο στιχουργικά - λέει τα ίδια πράγματα που θα έλεγε κάθε ερωτευμένη, αλλά πώς τα λέει!.... :)

Με έναν τρόπο μοναδικό, μιας και 21 χρόνια (!) μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, το μνημονεύουμε ακόμα! :)

Για τα υπόλοιπα, με κάλυψες στο ακέραιο! ;)

Πολύ θα ήθελα να επιστρέψουν στα φτωχά (από απόψεως ποιότητας)εγχώρια μουσικά δρώμενα, όσο και αν είναι έξω από κυκλώματα...
Κι εγώ ελπίζω σε μια νέα δισκογραφική τους δουλειά, αλλά όσο περνάει ο χρόνος και δεν ακούγονται, εξαφανίζονται σιγά-σιγά οι ελπίδες μου.... :(

υ.σ : Daredevil ασχολείσαι με μουσική; Εκτιμώ ιδιαιτέρως τα άτομα που έχουν σχέση με τη μουσική! Αλήθεια, για το forum τι είδους μουσική επένδυση θα έβαζες;
Ασχολήθηκα κυρίως ερασιτεχνικά, αλλά έβγαλα και λίγο χαρτζηλίκι από εκεί... Όσο μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου, ασχολούμαι, αλλά όχι συστηματικά... Γράφω κανα δυο κομματάκια, αλλά τίποτε το εξαιρετικό...

Για το φόρουμ, υπάρχουν ένα κάρο τραγούδια, που θα μπορούσαν να το "ντύσουν" - ωστόσο, έχω το συνήθειο να "δένω" τους ανθρώπους με εικόνες & μουσική.... Πολλές φορές είναι πολύ έντονα αυτά τα στοιχεία κι ακόμα κι όταν γνωρίζω κάποιους από κοντά, το όνομά τους, δε μπορεί ν' αντικαταστήσει τους συνδετικούς κρίκους μέσα στο μυαλό μου....

Αν, πάντως, έβαζα ένα τραγούδι των ΝΑΜΑ για το φόρουμ, θα ήταν αυτό! :)

Καλημέρα daredevil! Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου, ειδικά αναφορικά με το στιχουργικό κομμάτι! Κι εγώ κομματάκι δύσκολο το βλέπω να επανέρχονται στα δισκογραφικά πράγματα, ωστόσο η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία! ;) Επαναλαμβάνω, μπράβο σου που ασχολείσαι με τη μουσική! Είναι εξαιρετικός τρόπος εξωτερίκευσης των συναισθημάτων και παράλληλα ένα μέσο αποφόρτισης από μια κουραστική μέρα..(Πρέπει να'σαι πάντως μαθηματικό μυαλό..Οι περισσότεροι μουσικοί που γνωρίζω είχαν κλίση στις θετικές επιστήμες, τις οποίες και τελικά επέλεξαν να υπηρετήσουν!)Ορίστε πεδίο δόξης λαμπρό:μπορείς να συνθέσεις μια μελωδία για το forum! Πολύ καλή επιλογή πάντως το τραγούδι των ναμα, ο δε στίχος "πάνε και πίσω πια δεν γυρνάνε" δυστυχώς ισχύει στο ακέραιο.. :(

@Retrofrog: Πληροφορικάριος στο επάγγελμα. Με αρκετά μαθηματικά να με τριγυρνάνε - οπότε μάλλον έπεσες μέσα! ;)

Δυστυχώς, έχεις δίκιο και για το τραγούδι των ΝΑΜΑ: μου φέρνει μια μελαγχολία, ακριβώς διότι είναι πάντα επίκαιρο (με ό,τι κι να επιλέξουμε να το συνδέσουμε!....)

@Nemo: Νομίζω ότι η Google σε αντιγράφει! :thumb:

Ευχαριστούμε για το tip! Μπας και μπορείς να βρεις και για την Ιφιγένεια? Παρόλο που χαίρομαι για το γεγονός ότι ήδη υπάρχει κάτι που "ψήνεται", μου φαίνεται ελλειπές χωρίς την Ιφιγένεια! :(

Πληροφορικάριος,ε; Κανείς δεν είναι τέλειος! (πλάκα κάνω!) :P Λοιπόν, έχω την αίσθηση πως το ταλέντο των "θετικών" μυαλών στη μουσική αποτελεί αντιστάθμισμα της διαρκούς χρήσης της λογικής που χαρακτηρίζει το αντικείμενό τους..Αντίθετα, οι θεωρητικοί που, είτε ερευνούμε, είτε απευθύνομαστε στο συναίσθημα στην εργασία μας, έχω διαπιστώσει πως δεν χαρακτηριζόμαστε για τις μουσικές μας δεξιότητες..(ενδεχομένως σε στιχουργικό επίπεδο να τα πηγαίνουμε καλύτερα.. :( )

Αχ...όπως τα λες..Μελαγχολία μέχρι εκεί που δεν παίρνει! Πρίν σχολίαζα το ντουέτο του Κορκολή με τη Francesca Schiavo και συνειδητοποίησα ότι κλείνει σχεδόν 20 χρόνια! Και το ακούς και νομίζεις ότι ήταν -άντε, να μη πω χθές- να πώ προχθές! :cry:

Τέλος θα συμφωνήσω πως νάμα χωρίς Ιφιγένεια, δε νοούνται! Συμπαθώ πολύ και τον Αριστείδη αλλά τη χροιά και το γλυκό πρόσωπο -που πιστεύω ότι δεν θα έχει αλλάξει και πολύ,οι καλοί άνθρωποι παραμένουν συμπαθείς φιγούρες, όσα χρόνια κι αν περάσουν- της Ιφιγένειας δεν το αλλάζω!(τέλος βαρύγδουπης δήλωσης,η οποία όμως ήταν αρκετή για να κινητοποίησει τον Αριστείδη να εντάξει την Ιφιγένεια στο επόμενο project! :P )

D@redevil είπε:
Μπας και μπορείς να βρεις και για την Ιφιγένεια? Παρόλο που χαίρομαι για το γεγονός ότι ήδη υπάρχει κάτι που "ψήνεται", μου φαίνεται ελλειπές χωρίς την Ιφιγένεια! :(
με ενα προχειρο search

-http://web.archive.org/web/20111209172715/http://www.iphigenia.gr/ (2011 )

Ενω οσων αφορα κατι προσφατο το μονο που βρηκα

Θεατρικη Παρασταση

ʽʼΜια απʼτα γίδιαʼʼ στο Θέατρο Βεργίνα

..........

Μουσική διδασκαλία:Ιφιγένεια Παπουτσά

retrofrog είπε:
Πληροφορικάριος,ε; Κανείς δεν είναι τέλειος! (πλάκα κάνω!) :P
Lol! :D

Ναι, μην αγχώνεσαι - μου το λένε συχνά! :biglaugh:

(και τα μηχανάκια έχουν ψυχή! #) )

Πρίν σχολίαζα το ντουέτο του Κορκολή με τη Francesca Schiavo και συνειδητοποίησα ότι κλείνει σχεδόν 20 χρόνια! Και το ακούς και νομίζεις ότι ήταν -άντε, να μη πω χθές- να πώ προχθές! :cry:
Στις μουσικές απόψεις (επειδή πρόσεξα τα τελευταία ποστς σου) συμπίπτουμε απόλυτα. Ελαφρά offtopic, θεωρώ τον Κορκολή ευρηματικό μουσικό (και ως τέτοιο τον κρίνω), ενώ γενικά κι εγώ θεωρώ κάποια ελληνικά κομμάτια διαχρονικά (μερικά εκ των οποίων, τα έχεις ήδη αναφέρει).

Οπότε, ακόμα και τώρα, όταν τ' ακούω, απλά δυναμώνω το ραδιόφωνο κι απολαμβάνω το flashback! :)

Τέλος θα συμφωνήσω πως νάμα χωρίς Ιφιγένεια, δε νοούνται! Συμπαθώ πολύ και τον Αριστείδη αλλά τη χροιά και το γλυκό πρόσωπο -που πιστεύω ότι δεν θα έχει αλλάξει και πολύ,οι καλοί άνθρωποι παραμένουν συμπαθείς φιγούρες, όσα χρόνια κι αν περάσουν- της Ιφιγένειας δεν το αλλάζω!(τέλος βαρύγδουπης δήλωσης,η οποία όμως ήταν αρκετή για να κινητοποίησει τον Αριστείδη να εντάξει την Ιφιγένεια στο επόμενο project! :P )
Κρατάω μια μικρή ελπίδα ότι κάποιος από τους 2, θα σκοντάψει στο θέμα με κάποιο γκουγκλάρισμα και θα εισακουστούν οι επιθυμίες μας! ;)

Nemo είπε:
με ενα προχειρο search
-http://web.archive.org/web/20111209172715/http://www.iphigenia.gr/ (2011 )

Ενω οσων αφορα κατι προσφατο το μονο που βρηκα
Χαμηλών τόνων, αλλά παραμένει στο χώρο! :) Yay! Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

Thnx, Nemo! :flower:

Ήταν υπέροχο συγκρότημα,και συνεχίζω να ακούω τα κομμάτια τους.Εισήγαγαν ένα ιδιαίτερο στυλ στην Ελλάδα ποπ-jazz και τα κομμάτια τους είναι πολύ καλοκαιρινά.Μέχρι και το 2008 έβγαζαν δισκους.

Μια αγαπη για το καλοκαιρι

Γιώργος Παπαδόπουλος - "Θάλασσες" (2008) από το ομώνυμο άλμπουμ "Θάλασσες"

Στίχοι:Ιφιγένεια(Νάμα) -Μουσική:Αριστείδης Παυλής(Νάμα)

Η Ιφιγένεια, αν δε με απατά η μνήμη μου, είναι πλέον μέλος της χορωδίας της Λυρικής Σκηνής και ασχολείται πιο πολύ με την κλασική μουσική... Τι να κάνουμε, η επιβίωση την έστρεψε προς τα κει... Δεν πειράζει. Για του λόγου το ασφαλές, παραθέτω τη σύνθεση της χορωδίας της ΕΛΣ από την επίσημη ιστοσελίδα της, σύμφωνα με την οποία ανήκει στις σοπράνο (υψιφώνους) της χορωδίας: http://www.nationalopera.gr/gr/opera-mousikos-tomeas/horodia/

Πίσω
Μπλουζα