Νέο απόκτημα: IBM PS/2 M70

trecool

RetroWannaBe
Joined
16 Νοέ 2007
Μηνύματα
88
Αντιδράσεις
1
Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την τελευταία μου αγορά.

Πρόκειται για ένα ΙΒΜ PS/2 M70 386. Κεντρική μονάδα, ασπρόμαυρη οθόνη, πληκρολόγιο και ποντίκι.

Προβολή συνημμένου 77493

Γεμάτος αγωνία για το αν δουλεύει, γυρνάω σπίτι το βάζω στην πρίζα και bootάρει κανονικά Dos 5.0 από δίσκο!

Από προγράμματα είχε το γνωστό McAfee antivirus της εποχής(το οποίο έτρεχε με κάθε boot και πήρε δρόμο από το autoexec.bat(τι είπα τώρα ε?)), mouse driver και ένα πρόγραμμα για πωλήσεις λιανικής.

Τελικά το μηχανάκι ήταν εγκατεστημένο σε κάποιο κατάστημα. Ένιωσα πραγματικά σαν αρχαιολόγος ψάχνοντας να βρω στοιχεία για το ιστορικό του υπολογιστή.

Το log του antivirus είχε τελευταίο scan το 1995.

Το μόνο πρόβλημα μέχρι εκείνη την ώρα ήταν το floppy, το οποίο δεν αναγνώριζε δισκέτες αναφέροντας πρόβλημα στο sector 0 (ίσως να πρόκειται για κάποια ασυμβατότητα με τις δισκέτες που δοκίμαζα...). Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν οτι το κουτί το οποίο ήταν κλειδωμένο.

Παιδεύτηκα πάρα πολύ για να το ανοίξω και τελικά τα κατάφερα. Να σημειώσουμε εδώ οτι το καπάκι του case δεν ανοίγει συρταρωτά προς τα πίσω όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά προς τα μπροστά. Είναι ένα κομμάτι μαζί με την πρόσοψη, παρότι διακρίνεται μια εγκοπή. Παραπλανητικό για κάποιον που δεν έχει επαφή με IBM.

Κατά τα άλλα, το σύστημα έχει 2mb ram και δυστυχώς καμία κάρτα επέκτασης.

Ο υπολογιστής όπως φαίνεται και στις φωτό είναι σε πολύ καλή κατάσταση και στο ΣΚ θα αρχίσει η καθαριότητα.

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας και τον μεγάλο πόνο... Όταν κομμάτιασα το σασί (lego κατάσταση) για να ξεκινήσει το ξεσκόνισμα, έβγαλα τον 60mb δίσκο του μηχανήματος... ο δίσκος μου έφυγε από τα χέρια και έπεσε στο πάτωμα από ύψος 40cm... όπως καταλαβαίνετε ο δίσκος σώπασε για πάντα... Πρώτη φορά την πατάω έτσι... μου βγήκε ξυνό.

Τέλος για να ελαφρύνει το κλίμα ακουστε και το καλύτερο... τιμή? 20 ευρώ.

Προβολή συνημμένου 77494Προβολή συνημμένου 77495Προβολή συνημμένου 77496
 
Κρίμα για τον δίσκο, είναι και αυτός ο περίεργος ESDI απ' όσο μπορώ να δω στη φωτογραφία και πιθανά να έχεις ένα θεματάκι να βρεις αντικαταστάτη (αν σε ενδιαφέρει βέβαια...)
 
Kατ' αρχην καλοριζικος!Πολυ καλο αποκτημα ενα αυθεντικο ps2.Τωρα για το ατυχημα τι να πω..εχω παθει και εγω κατι παρομοιο με σπανιο μηχανημα που μου εφυγε απο τα χερια χωρις να το καταλαβω..για τον δισκο μαλλον η πιο προσβασιμη λυση ειναι το XT-IDE..Για να βρεις παρομοιο δισκο μονο ebay..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλοριζικος! :thumbup:

Μακαρι να τον επαναφερεις! :)

Αν χρειαστεις οδηγο για "καθαρισμα" ριξε ενα βλεφαρο εδω περα. ;)

Αν και απ' οτι ειδα τον εκανες ηδη φυλλο και φτερο... :D
 
Ευχαριστω για την παρηγορια και για τα καλα σας λογια. Πραγματικα δεν μπορω να το χωνεψω...

Σχετικα με το λυσιμο, ηταν πολυ ευκολο. Ειδα ενα σχετικο βιντεο. Ενδιαφερον ειχε το ειδικο πλαστικο "κλειδι" που απασφαλιζει τους πυρους ενος υποπλαισιου οπου τοποθετουνται συρταρωτα ο σκληρος και το floppy. Η θεση του κλειδιου ειναι κατω απο το εσωτερικο ηχειο. Εντυπωσιακη κατασκευη που δεν ειχα ξαναδει.

Τωρα το προβλημα ειναι οτι το floppy πρεπει να εχει θεμα μιας και οταν ειχα dos, δεν καταφερα να φορμαρω καποια δισκετα. Εμφανιζε σφαλμα στο sector 0. Δεν ξερω αν υπαρχει κατι που δεν γνωριζω σχετικα με αυτο. Μηπως επρεπει να δοκιμασω παλαιοτερες hd δισκετες...

Σταυρο ευχαριστω για τις οδηγιες για το καθαρισμα. Και πολυ απολαυστικο το story!...Αυτα ειναι τα καλυτερα!...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Με γεια! Το χαρακτηριστικό ΙΒΜ-design του μηχανήματος και ειδικά ο μεγάλος διακόπτης τροφοδοσίας είναι αυτά που μαρέσουν. Η οθόνη να υποθέσω ότι είναι MDA? Σχετικά με τον δίσκο δεν αξίζει τον κόπο να ψάξεις γιατί ακόμη και αν βρεις, γρήγορα θα τα φτύσει. Η μόνη λύση είναι η κάρτα xt-ide που θα σου δώσει σύνδεση IDE. Αλλά για να είσαι σίγουρος δοκίμασε να του κάνεις ένα φορμάτ κάνοντας εκίνηση από μια δισκέτα dos.
 
Κρίμα για το δίσκο, όμως συμφωνώ με τα αλλα παιδιά ότι δεν αξίζει να ψαξεις για "νεο" δίσκο γιατί πόσο ν'αντέξει; Καλύτερα να πας σε σύγχρονη λύση. Καλό θα ηταν να μου σου έπεφτε και τώρα να δούλευες μ'αυτόν, όμως και πάλι, για πόσο διάστημα; Η σύγχρονη λύση λοιπον ειναι μονόδρομος. Εχουμε ενα παρόμοιο μηχανάκι (towerized PS/1 είναι νομίζω) στη δουλειά μου που το ζαχαρώνω εδώ και 6 χρόνια όμως δε μπορώ να το παρω γιατί συνδέεται σε ενα ...Plc! :D Επίκειται αντικατάσταση του plc, αρα το πισί θα μου ανήκει, λογικά μεσα στη χρονιά :diablotin:
 
Το σκέφτηκα και εγώ το φορμάτ. Μιας και ο δίσκος ακούγεται να κάνει αρχικοποίηση, αλλά δεν βρίσκει λειτουργικό βγάζοντας ένα χαρακτηριστικό σήμα που σου λέει να ανατρέξεις στο manual.

Για να κάνω φορμάτ όμως θα πρέπει να καταφέρω πρώτα να κάνω το floppy να δουλέψει. Για τον σκληρό η Xt-IDE λύση είναι υπέροχη και από ότι βλέπω οικονομική, αλλά για το floppy?

Μια λύση είναι να του βάλω έναν έτοιμο φορμαρισμένο δίσκο με DOS, με τη χρήση του αντάπτορα. Το θέμα με τη δισκέτα όμως θα παραμείνει...

Πάντως γαι το θέμα του δίσκου, ήταν θαύμα που δούλευε, και όπως είπατε και να μην έπεφτε γρήγορα θα μας άφηνε...

Τώρα το PC έχει VGA adapter, αλλά το μόνιτορ είναι απλά ασπρόμαυρο. Πρόκειται για αυτό.
 
trecool είπε:
Το μόνο πρόβλημα μέχρι εκείνη την ώρα ήταν το floppy, το οποίο δεν αναγνώριζε δισκέτες αναφέροντας πρόβλημα στο sector 0 (ίσως να πρόκειται για κάποια ασυμβατότητα με τις δισκέτες που δοκίμαζα...).
To προβλημα με το track 0 ειναι γνωστο στα drives των ps2.Εαν το δικο σου ειναι mitsubishi η λυση ειναι  εδω Για να βαλεις ενα κοινο drive δες εδω
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Με έφτιαξες! Δυστυχώς τι δικό μου είναι της Alps αλλά πιστεύω δεν θα είναι πολύ διαφορετικά... βλέπουμε... Δυστυχώς όλα θέλουν χρόνο...
 
Πίσω
Μπλουζα