Νεο ελληνικό freeware software Orasis1.0

bbonik

RetroN00b
Joined
7 Σεπ 2007
Μηνύματα
28
Αντιδράσεις
5
Ως συνέχεια της διδακτορικής μου διατριβής, έχει προκύψει το πρόγραμμα Orasis 1.0 για βελτίωση ψηφιακών φωτογραφιών (υποφωτισμός και υπερφωτισμός), το οποίο διατήθεται δωρεάν, σε όποιον ενδιαφέρεται, από την ακόλουθηση διεύθυνση:

http://sites.google.com/site/vonikakis/software

Θα ήμουν ευγνώμων εάν το δοκιμάζατε στις δικές σας φωτογραφίες και μου στέλνατε τα σχόλιά σας, καθώς και την αναφορά τυχών bugs που μπορεί να υπάρχουν.

Καταλαβαίνω ότι στην εποχή του Photoshop και των καινούριων ψηφιακών μηχανών, το εγχείρημα ίσως να είναι μάταιο, εντούτοις πρόκειται για μια καθαρά προσωπική προσπάθεια η οποία έγινε με πολύ μεράκι...

Ευχαριστώ!
 
Μπράβο για το κόπο σου.

Κανένα επιχείρημα δεν είναι μάταιο! Με την ίδια λογική στην εποχή των Windows το Linux θα ήταν καταδικασμένο!

Δεν χρειάζονται οι πάντες το Photoshop ή κάθε πρόγραμμα που κοστίζει ένα σκασμό λεφτά! Μπορούν να κάνουν άνετα τη δουλειά τους με απλά προγράμματα.

(Αν δεν ήταν τα games θα έβλεπες που θα είχα στείλει τα Windows. Αν ποτέ κολλήσω Wallyτιδα [κονσολάς αποκλειστικά] θα πάνε στον αγύριστο αμέσως..... )
 
Πολύ ενδιαφέρον και το δεύτερο πρόγραμμα, για τις μαστογραφίες.

Προφανώς όχι σαν πρόγραμμα για γενική χρήση, αλλά οτιδήποτε μπορεί να μειώσει δόσεις ακτινοβολίας εγώ το βλέπω σαν πολύ καλό...συγχαρητήρια! :)
 
Καταρχην συγχαρητηρια για την ιδεα :beer:

Κατα δευτερον συγχαρητηρια για την Αδεια που διαλεξες (GPL v2.0) - η οποια ειναι και σωστα συμπληρωμενη :thumbup:

Τωρα, παρολα εκεινο το VONIX που διαβασα στο google site σου ;) - δεν μπορεσα να στο τσεκαρω σε GNU/Linux. Μιας και το wine τα βρισκει δυσκολα με την υποχρεωτικη παρουσια του .NET Framework και ετσι το source χτυπαει παντου. Με βαζεις βεβαια στο τρυπακι να παιξω με wineHQ - αν εχω θετικη εξελιξη θα σε ενημερωσω εδω.
 
Το προγραμμα έχει γραφτεί σε C# .NET της Microsoft και δυστυχώς δεν μπορεί να παιξει σε άλλες πλατφόρμες εκτός από Windows. Αυτόν τον καιρό προσπαθώ να χρησιμοποιήσω το ΜΟΝΟ, αλλά δύσκολα τα πραγματα προς το παρον...
 
Συγχαρητηρια για την αποτελεσμα της δουλειας σου ,οσο και την διαθεση να την μοιραστεις με τους υπολοιπους.

bbonik είπε:
Καταλαβαίνω ότι στην εποχή του Photoshop και των καινούριων ψηφιακών μηχανών, το εγχείρημα ίσως να είναι μάταιο,
Οσο για το θεμα της συγκρισης ...

"Ακομα και ενα ταξιδι 1000 μιλιων ξεκιναει με ενα απλο βημα" (Αρχαια Κινεζικη παροιμια)"

και εσυ σιγουρα εχεις κανει αρκετα περισσοτερα απο ενα .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το πρόγραμμα το είδα και μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ. Η δουλειά που έχεις κάνει είναι εκπληκτική.

Στη δική μου οθόνη λεπτομέρειες που δεν φαίνονταν σε φωτό, φάνηκαν μετά από επεξεργασία.

Ούτε προγραμματιστής είμαι, ούτε ασχολούμαι με τη φωτογραφία, πάντως το δικό σου πρόγραμμα με κάλυψε σε πολλά πράγματα. Άλλωστε και οι περισσότεροι που βάζουν phot0shop δεν κάνουν περισσότερα από ότι εγώ......
 
Η νέα έκδοση του λογισμικού Επεξεργασίας Εικόνας Orasis (εκδ. 1.1) είναι τώρα ελεύθερα διαθέσιμη για κατέβασμα από τη διεύθυνση:

http://sites.google.com/site/vonikakis/software

Μπορείτε τώρα να βελτιώσετε τις φωτογραφίες σας, μόνο με μερικά κλικ.

Το Orasis είναι ένα πειραματικό, βιολογικά εμπνευσμένο, λογισμικό Επεξεργασίας Εικόνας, το οποίο χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά των κυττάρων ανταγωνισμού κέντρου-περιφέρειας του Ανθρώπινου Οπτικού Συστήματος.

Πολλές φορές η εικόνα που καταγράφει η φωτογραφική μηχανή, και η εικόνα στα μάτια μας, διαφέρουν δραματικά. Ειδικά όταν στη σκηνή που φωτογραφίζουμε υπάρχουν σκιές ή ισχυρές φωτεινές πηγές. Στις περιπτώσεις αυτές, τα μάτια μας διακρίνουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες μέσα στις σκιάσεις και στους έντονους φωτισμούς. Αντίθετα, η εικόνα που μας δίνει η φωτογραφική μηχανή διαθέτει πολύ λιγότερες λεπτομέρειες, έχοντας εκτεταμένες σκοτεινές ή πολύ φωτεινές περιοχές.

Το Orasis προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ «αυτού που βλέπουμε» και «αυτού που μας δίνει η φωτογραφική μηχανή». Βελτιώνει τις σκιασμένες ή τις πολύ φωτεινές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανέπαφες τις σωστές περιοχές της εικόνας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος, όταν παρατηρεί τη σκηνή, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες οι οποίες διαφορετικά δε θα ήταν αντιληπτές. Επιπλέον, το Orasis, βελτιώνει την ισορροπία χρωμάτων, τη χαμηλή τοπική αντίθεση και το θόρυβο των φωτογραφιών.

Η καινούρια έκδοση του λογισμικού περιλαμβάνει:

• JPEG compression support

• EXIF data support

• Keyboard shortcuts

• Decorrelation between brightness and local contrat enhancement

• Automatic Color Saturation

• Automatic check for Updates

• Improved memory management

• Improved Noise reduction algorithms

• Improved Automatic selection of parameters

• Improved Color Correction algorithm

• Improved Independent RGB mode

• Improved Interface
 
Το δοκίμασα. Προς το παρόν μπορώ να πω μόνο ότι φαίνεται να λειτουργεί κανονικά σε Win7/32 bit, αν και έβγαλε ένα παράθυρο που έγραφε ότι ίσως η εφαρμογή να μην εγκαταστάθηκε σωστά.

Για την απόδοση δεν μπορώ να σχολιάσω, αφού ακόμα ψάχνομαι με τις παραμέτρους και δεν έχω και πολύ καλό μάτι έτσι και αλλιώς...ωραία δουλεία πάντως, βολικό interface και πολύ καλογραμμένο user manual! Συγχαρητήρια. :)
 
Λειτουργεί τέλεια σε win 7/64 bit και κάνει καλή δουλειά!
 
Πίσω
Μπλουζα