Νύχτα μαγική, ονειρεμένη…

don dokken

RetroMasteR
Joined
14 Μάρ 2009
Μηνύματα
1.532
Αντιδράσεις
216
Συμπληρώθηκαν σήμερα 33 χρόνια από την ημέρα που η ΑΕΚ του Μπάρλου έγραψε ιστορία στο συγκλονιστικό ματς με την ΚΠΡ στην Νέα ΦιλαδέλφειαΣτις 2 Μαρτίου του '77 η ΑΕΚ είχε χάσει με 3-0 στην Αγγλία από την ΚΠΡ για το πρώτο ματς των προημιτελικών του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Δύο εβδομάδες μετά ήταν η ώρα για τον επαναληπτικό... Λίγοι ήλπιζαν ότι θα γυρίσει «τούμπα» το ματς. Μέσα στους λίγους ήταν και τα παλικάρια του Φράντισεκ Φάντροκ. Στις 16 Μαρτίου η Νέα Φιλαδέλφεια «κόχλαζε», όπως κάθε φορά ανεξαρτήτου αντιπάλου.

Η ΚΠΡ έμπαινε στο γήπεδο με τον τίτλο του φαβορί, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» είχαν άλλη γνώμη. Η ΑΕΚ πίεζε από το ξεκίνημα του ματς για το γκολ. Στο 11' το 1-0 από τον Μαύρο. Ότι καλύτερο... Το δεύτερο που θα άλλαζε τα δεδομένα άργησε αρκετά. Στο 65' ο Θε(ω)μας βάζει «φωτιά» στο ματς και στο 81' ο Μίμης Παπαϊωάννου φέρνει στα ίσια το παιχνίδι για να δείξει για ακόμη μία φορά το μεγαλείο της Ενωσης.

Το παιχνίδι πήγε στην παράταση, όπου τίποτα δεν άλλαξε... Τρία λεπτά πριν τη λήξη της, ο Φράντισεκ Φάντροκ ζητάει την αλλαγή του τερματοφύλακα (αφού μίλησε και με τον Ανδρέα Σταματιάδη) Λάκη Στεργιούδα, με τον αναπληρωματικό Νίκο Χρηστίδη. Απαντες... πάγωσαν. Ο Χρηστίδης ήταν καλύτερος στα πέναλτι και το απέδειξε στην σχετική διαδικασία. Δύο φορές είπε «όχι» στους Αγγλους και η ΑΕΚ έκανε την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της, γράφοντας «χρυσή» σελίδα παίρνοντας μία απίστευτη πρόκριση.

Ο Φάντροκ πίστευε στην πρόκριση και ήθελε να το μεταφέρει αυτό και στους παίκτες του με... τρόπο. Την εβδομάδα πριν τον επαναληπτικό οι παίκτες σε καθημερινή βάση εκτελούσαν πέναλτι μετά την προπόνηση. Έτσι κατάλαβαν ότι μπορούσαν να ανατρέψουν το σκορ και να προκριθούν στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα, ο Τσέχος τεχνικός είχε πει στον Στεργιούδα και στον Χρηστίδη ότι αν φτάσει το ματς στα πέναλτι θα γίνει αυτή η αλλαγή. Όλα έγιναν βάσει του πλάνου του. Και δικαιώθηκε...

Στην Νέα Φιλαδέλφεια είχε στηθεί το πάρτι για την μεγαλειώδη και πανηγυρική πρόκριση που έμεινε στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Λουκάς Μπάρλος από τα επίσημα του γηπέδου καμάρωνε τα παλικάρια του στο γήπεδο και το πανηγύρι των οπαδών. Η ιστορία είχε γράψει και χιλιάδες Ενωσίτες γιόρταζαν σε Νέα Φιλαδέλφεια, Ομόνοια και όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη... Η μεγάλη εντός και εκτός συνόρων ΑΕΚ ήταν (και πάλι) εδώ. Ηρωες της οι: Στεργιούδας (117' Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115' Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος. Προπονητής: Φάντροκ. Πρόεδρος: Μπάρλος. (πηγη: αεκ365 και η καρδιες μας..)

 
Πίσω
Μπλουζα