Ξεκαθαριζοντας τα abandonware

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Rakeesh

RetroDB Feeder
Αντιδράσεις
1.872
Απο τα παιχνιδια που εχω αγορασει παλια, οι δισκετες πλεον εχουν αχρηστευτει, με εσωσε ομως το νετ και διαφορες συλλογες abandonware που εχω βρει, και ετσι εχω ανασυνθεσει την παλια μου συλλογη (τα κουτια με τις αχρηστες δισκετες μεσα και τα manual φυσικα κοσμουν περηφανα τη ντουλαπα :D )

(και με την παραπανω παραγραφο κανω σαφες οτι δεν αναφερομαι σε παρανομες ενεργειες ;) )

Ανα τα χρονια λοιπον εχω μαζεψει διαφορα παιχνιδια απο διαφορετικες πηγες. Οταν ειδα οτι μαζευτηκαν 2-3 διαφορετικοι φακελοι μονο με "Sierra" ειπα να τα ξεκαθαρισω λιγο και να διαγραψω τα διπλα.

Ελα ομως που δεν ειναι ιδια!! :xm:

Τι εννοω; Ας πουμε οτι εχω 2 φορες ενα ζιπ με το Conquests of the Longbow. Το ενα εχει αρχεια που λειπουν απο το αλλο!!! Θα υπαρχει ενα αρχειο .drv παραπανω, ενα .bat, ενα version κλπ κλπ που δεν υπαρχει στο αλλο

Και οχι μονο αυτο, αλλα αν συγκρινω το m5d και το μεγεθος καποιων αρχειων με ιδιο ονομα, καμια φορα ειναι διαφορετικα!!! :o

Πολλες ερωτησεις με προβληματιζουν: Γιατι ειναι διαφορετικα; γιατι το ενα ζιπ εχει αρχεια που δεν εχει το αλλο; Αν το αλλο ειναι ελλειπες, τοτε γιατι εχει αρχεια που λειπουν απο το πρωτο;

Ετσι βρισκομαι σε μεγαλο διλημμα: ποιο απο τα δυο να σβησω; Ποιο ειναι ελλειπες και ποιο οχι; τι ειναι το PROAUDIO.DRV και RESOURCE.AUD που λειπει απο το ενα, το οποιο ομως παιζει κανονικα με ηχο;

Δεν μπορω να παιζω ενα ενα τα παιχνιδια για να δω ποιο θα δουλευει μεχρι να κολησει.

Διαφορες ερμηνειες μπορει να υπαρχουν για αυτες τις διαφορες. Ενα παιχνιδι μπορει να...

*...υπεστη πειραγμα απο το abandonware site

*...ειναι αλλη πιο προσφατη ή πιο παλια εκδοση

*...επαθε καποιο ατυχημα στην πορεια και καποιο αρχειο μπορει να σβηστηκε ή να αλλοιώθηκε

*...ειναι απο καποιο εξτρα πακετο-συλλογη της Σιερρα οπου τα παιχνιδια γινονται recompile

Κανενας δεν μπορει να ξερει τι απο ολα αυτα μπορει να ισχυει, και ουτε ζηταω βοηθεια. Απλα μοιραζομαι μαζι σας τον προβληματισμο 8) Αν εχετε παντως καποια σχετικη ιδεα, πειτε το ε

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το PROAUDIO.DRV είναι driver για την pro audio spectrum κάρτα ήχου. Αν δεν έχεις τέτοια, δεν σ'ενδιαφέρει και επειδή μάλλον τα παίζεις μέσω κάποιου emulator (dosbox?) δεν σ'ενδιαφέρει έτσι κι αλλιώς. Το RESOURCE.AUD παρομοίως είναι κάποια samples ήχου που μάλλον παίζουν μόνο στην pro audio spectrum. Πάντως μάλλον διαφορετικές εκδόσεις είναι, τρέξε και τα δύο και κοίτα τι έκδοση αναφέρουν ότι είναι. Κράτα την πιο καινούρια.

Εφόσον κάποια όπως λες, δεν είναι πραγματικά "διπλά", αλλά υπάρχουν διαφορές, γιατί δεν τα κρατάς τελικά;

Το μεγεθος συνηθως αλλαζει λογω του οτι το καθε προγραμμα που χρησιμοποιουν δινει διαφορετικα αποτελεσματα. Αλλο μεγεθος παιρνω με magiciso, αλλο με ultraiso, αλλο με imgburn κτλ.

Συνηθως κραταω τα διαφορετικα rips, αν και στο συνολο προτιμω τις no-intro / tosec εκδοσεις.

Δεν καταλαβες, δεν αναφερομαι σε isos απο σιντι. Τα παιχνιδια που αναφερομαι ειναι προ-σιντι. Ειναι απλα ζιπαρισμενα και τα εχω ολα μαζι σε σιντι

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
και εγω εχω στην κατοχη μου μια τεραστια συλλογη παρομοια με την δικια σου (σε ζιπ βεβαια) και αν κρινω απο τα ονοματα τους, οι διαφορες ειναι τα revision. Βεβαια δεν ξερω τι αλλαγες εχει το ενα με το αλλο αλλα κατι ιδιο με τα τωρινα version πρεπει να ειναι

Με έχει προβληματίσει κι εμένα το θέμα παλιότερα. Μάλλον κάτι έχει να κάνει με το zipάρισμα των abandonwarάδων. Πάντως με δοκιμές που έκανα με saves που είχα κρατήσει από τα αυθεντικά παιχνίδια μου, τα πάντα δούλευαν κανονικά σ' ότι έχω κατεβάσει από το net.

Αν πάντως έπρεπε να κρατήσω κάτι και να σβήσω κάτι άλλο, θα κράταγα τις μεγαλύτερες εκδόσεις του abandonware μου.

Πίσω
Μπλουζα