Οδηγος softmod με τo Xbox Softmodding Tool

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Προσφατα εκανα μια μινι συντηρηση/επισκευη στο δευτερο μου xbox, το οποιο ειχα αγοράσει πριν 15 χρονια σαν backup. Εκει που εκανα την ανασκαφη να το βρω, ξέθαψα μερικα ακομα ενδιαφέροντα πραγματακια που μου εβαλαν μια ιδεα. Προκειται για το παιχνιδι Splinter Cell το οποιο ειχε ερθει μαζι με το xbox εκεινο και ενα καλωδιο απο xbox controller port σε usb A female, που ειχα αγορασει πριν πολλα χρονια με την προοπτική να δοκιμασω usb αποθηκευτικά μεσα με το xbmc, αλλα τελικα ποτε δεν εκανα. Με αυτα τα δυο βασικα συστατικά και ενα μικρο usb stick 1gb, μπορει κανεις ευκολα και γρηγορα να κανει softmod την xbox κονσολα του, χωρις να χρειαστεί να επέμβει στο εσωτερικο της και χωρις ιδιαίτερες τεχνικες γνωσεις, δυσκολίες και προβλήματα.



Τι ειναι το softmod; Προκειται για μια μεθοδο που εκμεταλλεύεται bugs στο λειτουργικο συστημα του xbox και σε καποια συγκεκριμενα παιχνιδια, για να ξεπερασει την ασφαλεια του και να εγκαταστησει software στην κονσολα που μας επιτρεπει να κανουμε σχεδον οτιδηποτε μπορουμε να κανουμε και με ενα modchip. Αν και softmods υπαρχουν παρα πολλα χρονια, η διαδικασια δεν ηταν παντα απλη, ευκολη ή ασφαλεις και αρχικα υπηρχαν διαφοροι περιορισμοι σε σχεση με τα modchips. Συνεπως η δημοτικότητά τους ηταν για πολλα χρονια περιορισμενη. Ομως, εξελιξεις που εκαναν την διαδικασια πιο ευκολη και ασφαλης, αναίρεσαν τους περισσότερους περιορισμους σε συνδιασμο με την εξαφανιση των περισσοτερων modchips απο την αγορα, εχουν κανει πλεον την μεθοδο αυτη πολυ πιο αποδεκτη και συνηθισμενη.

Εγω επειδη ειχα εξ' αρχης ενα xbox με modchip δεν ειχα ποτε παρακολουθήσει απο κοντα την ολη ιστορια. Αφου ομως αυτη την στιγμη εχω μια ακομα κονσολα, που ειναι αγνή, παρθένα και ανέγγιχτη, ειπα να αφιερωσω λιγο χρονο να δω τι παιζει με το θεμα και αν ειναι κατι που ισως αξιζει να εχουμε στο οπλοστασιο μας. Για να πουμε και του στραβου το δικιο, μεγαλο ρολο στην αποφαση μου αυτη επαιξε το γεγονος οτι η κονσολα εχει motherboard εκδοση 1.6, το οποιο δεν υποστηρίζεται απο το καταπληκτικο νεο custom firmware Cerbios. Γιατι διαφορετικά, εχω καβαντζα ενα Xecuter 3 CE, το οποιο ειχα αγορασει και εγω δεν μπορω να θυμηθω πριν ποσα χρονια και θα πηγαινα προς αυτη την κατεύθυνση. Ποιος ξερει; Αν ποτε βγει εκδοση του Cerbios για 1.6 motherboards μπορει να ξαναεπισκευτω την εγκατασταση αυτη.

Ας δουμε τωρα το softmod. Προκειται για το Xbox Softmodding Tool του homebrew developer Rocky5 και αυτη την στιγμη βρισκεται στην εκδοση 1.1.8. Ειναι η τελευταια λεξη στο θεμα softmod και παρεχει ολες τις ευκολιες εγκαταστασης, ρυθμισης και χρησης με εμφαση στην ασφαλεια. Ειναι πολυ modular και μας επιτρεπει να φερουμε την εγκατασταση στα μετρα μας.

Πριν αρχισουμε την εγκατάσταση, πρωτα θα κατεβασουμε και αποσυμπιέσουμε το ιδιο το Xbox Softmodding Tool και το πρόγραμμα Xplorer360 v0.9 Beta 6. Μεσα στο φακελο του Xbox Softmodding Tool, θα βρουμε τον υποφακελο Softmod Package. Εκει θα βρουμε τα hacked saves που θα μας επιτρέψουν να παρακάμψουμε την ασφαλεια της κονσολας μας. Αποσυμπιεζουμε το save για το παιχνιδι που θα χρησιμοποιησουμε, στην περιπτωση μας Splinter Cell εκδοση PAL. Ακομα αποσυμπιεζουμε το Softmod Save.zip.

Παμε τωρα στην κονσολα μας. Χρησιμοποιώντας το καλωδιο μετατροπης σε usb, συνδεουμε το usb stick στην κονσολα και την αναβουμε.



Μολις παμε στην στην επιλογη Memory, θα μας αναφερει οτι βρηκε μια καρτα μνημης και θα την προετοιμασει για χρηση.



Επιβεβαιώνουμε την φορμαρε σωστα, κλεινουμε την κονσολα μας, αφαιρουμε το usb stick και το συνδεουμε στον υπολογιστη μας.



Τρεχουμε το προγραμμα Xplorer360 και στο menu drive επιλεγουμε το usb stick. Επιλεγουμε το Partition 0 στην αριστερη στηλη. Κανουμε drag'n'drop τα δυο saves που ειχαμε αποσυμπιεσει στο παραθυρο του Xplorer360. Κλεινουμε το προγραμμα και αποσυνδεουμε το usb stick.



Ξαναβαζουμε το usb stick στην κονσολα μας, την αναβουμε και παμε παλι στην επιλογη Memory. Επιλεγουμε την καρτα μνημης, οπου πλεον θα υπαρχουν τα δυο saves.



Επιλεγουμε καθε ενα απο αυτα τα saves και στην επομενη οθονη παταμε Copy.



Αντιγραφουμε τα δυο saves στον σκληρο δισκο του xbox. Αποσυνδεουμε το usb stick.



Φορτώνουμε το παιχνιδι και επιλεγουμε Start Game



Φορτωνουμε το save με ονομα Linux.



Ξαφνικα το παιχνιδι θα κλεισει και θα τρεξει η εγκατασταση του Xbox Softmodding Tool.



Θα αντιγραψει ολα τα απαιτουμενα αρχεια στον δισκο.



Θα αποθηκευσει τα περιεχομενα της eeprom του xbox σε ενα αρχειο για backup και θα κανει τις απαραιτητες αλλαγες.




Η εγκατασταση εχει ολοκληρωθεί. Στην συνεχεια θα δουμε το βασικο interface, και πως μπορουμε να εμπλουτίσουμε την εγκατάστασή μας.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αφου εγκαταστησαμε επιτυχως το softmod, ας δουμε το interface του.

Η αρχικη οθονη αφου ξεκινησει το xbox. Εχω την εντυπωση οτι προκειται για μια τροποποιημενη εκδοση του δημοφιλους dashboard UnleashX. Στην δεξια μερια του παραθυρου εχουμε καποιες βασικες πληροφοριες με πιο σημαντικη την ip που εχει παρει το xbox μας αμα συνδεσουμε καλωδιο δικτυου. Στην αριστερη μερια εχουμε τις επιλογες μας. Μπορουμε να τρεξουμε οτι υπαρχει στο dvdrom, να δουμε τα εγκατεστημενα προγραμματα, emulators, παιχνιδια xbox και homebrew καθως και να παμε στο υπομενου εξειδικευμενων λειτουργιων και ρυθμισεων.



Πριν προχωρησουμε παρακατω μια πρωτη σημαντικη ενεργεια που πρεπει να κανουμε ειναι να συνδεθουμε στο xbox απο τον υπολογιστη μας με τον FTP client της αρεσκειας μας και να κρατησουμε ενα αντιγραφο της eeprom του xbox, που δημιουργει ο installer του softmod κατα την λειτουργια του. Ειναι σημαντικο να εχουμε αυτο το backup, σε περιπτωση που χαλασει ο δισκος του xbox και πρεπει να τον αναδημιουργησουμε. Εδω ειναι μια σημαντικη διαφορα με τα modchips, αφου σε εκεινη την περιπτωση δεν υπαρχει καμια απολυτως δυσκολια απλα να τοποθετησουμε εναν οποιονδηποτε δισκο και απλα να δουλεψει.



Ας δουμε εν συντομια μερικες απο τις ρυθμισεις και προχωρημενες δυνατοτητες του Xbox Softmodding Tool. Στην οθονη αυτη εχουμε την δυνατοτητα να καθαρισουμε την cache, την λιστα με τα πιο προσφατα παιχνιδια/προγραμματα που εχουμε τρεξει, να αντιγραψουμε ενα παιχνιδι απο το dvdrom στον δισκο, να χρησιμοποιησουμε τον ενσωματομενο file browser, ενα ακομα υπομενου διαφορων λειτουργιων, το μενου τερματισμου/επανεκινησης, την διαχειριση των saves, γενικες ρυθμισεις του Xbox Softmodding Tool και επιλογεα skin.



To υπομενου διαφορων λειτουργιων δεν εχει πολλα πραγματα μεσα. Ισως θα ηταν καλυτερη ιδεα να μεταφερθουν σε αλλες θεσεις.



Ο file manager ειναι τυπου norton commander και εχει πολλες προχωρημενες ικανοτητες.




Ο πινακας ελεγχου. Ολες οι ρυθμισεις που μπορει να χρειαστει ποτε κανεις και πολυ περισσοτερες.







Σε περιπτωση που εχει χασει το xbox την ημερομηνια, βαζει αυτοματα μια προσφατη ημερομηνια για να μην σκανε καποια πραγματα που ελεγχουν την ημερομηνια για να τρεξουν. Αν εχουμε internet, τοτε συγχρονιζει αυτοματα την ωρα.


Συνεχεια παρακατω λογω του περιορισμου των 20 εικονων απο album ανα μηνυμα.
 
Μπορουμε να ρυθμισουμε τις διαστασεις τις οθονης.



Ρυθμισεις ηχου. Η βασικη εγκατασταση δεν εχει ηχους στα μενου, αλλα θα δουμε αργοτερα πως να τους προσθεσουμε αν θελουμε.



Η διαχειριση των saves



Τελος εχουμε μια ποικιλια skins για ολα τα γουστα.




Στην συνεχεια θα δουμε πως μπορουμε να εμπλουτισουμε την εγκατασταση μας και διαφορες αλλες προχωρημενες λειτουργιες και ρυθμισεις.
 
Πριν προχωρησουμε παρακατω, να αναφερω οτι χρησιμοποιωντας τον usb adapter μπορουμε να χρησιμοποιησουμε πληκτρολογιο/ποντικι στο περιβαλλον του UnleashX, αν και δεν μπορω να σκεφτω εναν καλο λογο να χρειαζεται κατι τετοιο.



Το Xbox Softmodding Tool συνοδευεται απο ενα disc image που μας δινει την δυνατοτητα να προσθεσουμε επιπλεον ικανοτητες και προγραμματα. Ειναι προαιρετικο, αλλα εχει μεσα πολλα χρησιμα πραγματα, οποτε ας του ριξουμε μια ματια. Θα μπορουσε κανεις να το γραψει σε ενα φυσικο μεσο, αλλα εγω τουλαχιστον βαριεμαι να κανω κατι τετοιο. Συνεπως θα ακολουθησουμε την εναλλακτικη μεθοδο που μας προσφερει ο δημιουργος του Xbox Softmodding Tool.

Το iso image μπορουμε να το βρουμε μεσα στο google drive οπου κατεβασαμε και το Tool. Βρισκεται στον υποφακελο Extras Disc. Στον υποφακελο Extras Disc>Extras κατεβαζουμε και το "Extras Disc Attacher.zip" Το αποσυμπιεζουμε και αντιγραφουμε το iso μεσα στον φακελο "Xbox Softmodding Tool Extras Disc". Μεσω FTP ανεβαζουμε τα παντα στο xbox στο φακελο Applications. Κανουμε επανεκινηση το xbox και πλεον μεσα στο φακελο Applications θα εμφανιστουν οι επιλογες "Xbox Softmodding Tool Extras Disc" και "Detach Virtual Disc". Με την πρωτη φορτωνουμε σαν εικονικο dvd το iso image και οταν τελειωσουμε μαζι του, με την δευτερη το σταματαμε.



Το κεντρικο μενου του Extras Disc. Στις παλιοτερες εκδοσεις ειχε περισσοτερες επιλογες για homebrew games και mods για παιχνιδια, αλλα πλεον εχουν αφαιρεθει γιατι επιαναν πολυ χωρο στο google drive του δημιουργου και γιατι μπορουν ευκολα να βρεθουν και απο αλλου.



Μπορουμε να εγκαταστησουμε διαφορες εξαιρετικα χρησιμες εφαρμογες. Στα μενου του Extras Disc υπαρχει μια συντομη επεξηγηση του τι κανει η καθε μια.



Εχουμε την δυνατοτητα να εγκαταστησουμε μια εντυπωσιακη συλλογη απο dashboards καθως και διαφορες εκδοσεις του αυθεντικου dashboard της microsoft. Μας δινεται η επιλογη να τα εγκαταστησουμε ειτε σαν εναλλακτικα dashboards, ειτε σαν εφαρμογες. Υπαρχουν διαφοροι τροποι να επιλεγουμε διαφορετικα dashboards οταν ξεκιναμε το xbox.



Εγκαθιστωντας το microsoft dashboard μας δινεται και η δυνατοτητα να εγκαταστησουμε τους ηχους του interface που δεν συμπεριλαμβανονται στην βασικη εγκατασταση.



Στο μενου για προχωρημενους εχουμε δυνατοτητες να επανεγκαταστησουμε το softmod, να αναβαθμισουμε παλιοτερες εκδοσεις ή διαφορετικες εκδοχες και να επαναφερουμε το xbox στην αρχικη του μορφη. Επιπλεον υπαρχουν υπομενου με ειδικα εργαλεια, file manager, κλπ



Στα ειδικα εργαλεια υπαρχει οτι χρειαζεται για να αντικαταστησουμε τον σκληρο δισκο. Η διαδικασια αυτη ειναι αρκετα δυσκολη. Αν ασχοληθω να την κανω, θα την παρουσιασω εδω.



Αυτα πανω-κατω με extras disc. Δεν ξεχναμε, αφου τελειωσουμε, να κανουμε detach τον εικονικο δισκο.

Μια ακομα διαδικασια που προτεινεται να κανουμε, ειναι να μηδενισουμε το ειδικο κλειδι που παντρευει το xbox με τον σκληρο δισκο, ετσι ωστε να μπορουμε να μεταφερουμε τον δισκο μεταξυ οποιουδηποτε xbox εχει υποστει την ιδια διαδικασια. Για αυτο το σκοπο υπαρχει προεγκατεστημενη η εφαρμογη nkpatcher.

Το nkpatcher προσφερει μια πληθωρα εξιδεικευμενων ρυθμισεων που δεν θα βρειτε στο control panel. Επιλεγουμε EEPROM.



Επιλεγουμε Advanced Features



Επιλεγουμε Hard Drive > Change Eeprom HDD Key και ειμαστε ετοιμοι.





Δεν θα παρουσιασω ολες τις επιλογες του nkpatcher γιατι δεν τελειωνουμε ουτε αυριο, αλλα κατι που ηθελα να κανω ειναι να αλλαξω το χρωμα της λυχνιας στην προσοψη γιατι μ' αρεσει περισσοτερο το stock look.



Αυτα για την ωρα. Στην συνεχεια θα δουμε αλλα ενδιαφεροντα πραγματα που μπορουμε να κανουμε και καποια στιγμη θα παιξουμε και κανα παιχνιδακι!
 
Για να δουμε μερικα πραγματα που μπορουμε να κανουμε με το ωραιο softmodded xbox μας.

Μπορουμε να αντιγραψουμε τα υπαρχοντα παιχνιδια μας στο δισκο. To UnleashX εχει ηδη μια βασικη λειτουργια αντιγραφης, που θα μεταφερει τα αρχεια απο το dvdrom στον δισκο στον καταλληλο φακελο. Αλλα στο Extras Disc υπαρχει το all time classic DVD2Xbox που ειναι η τελικη λυση στο θεμα αντιγραφης παιχνιδιων και μας δινει την δυνατοτητα να αντιγραψουμε και τα παιχνιδια μας σε μορφη XISO στον δισκο.




8 λεπτα για 3gb! :sleep:



Και εδω ερχομαστε σε κατι αλλο παρα πολυ ενδιαφερον, αφου το softmod υποστηριζει να παιζουμε παιχνιδια σε μορφη XISO. Αυτο ειναι κατι που ελαχιστα bios για modchips υποστηριζουν, αλλα εδω δουλευει παρα πολυ καλα. Θελει λιγο προσοχη εδω να μην μπλεξουμε τα XISO με τα iso, γιατι υπαρχουν στο internet και πληρη iso που δεν ειναι συμβατα με το xbox.

Κατεβαζουμε το DriveImgUtils και το αποσυμπιεζουμε. Στον φακελο component βρισκουμε το xbe του Virtual disc attacher. Επεμβαινουμε στο Virtual disc attacher xbe και αλλαζουμε το εσωτερικο του ονομα για να ταιριαζει με αυτο του παιχνιδιου που θελουμε να προσθεσουμε. Για αυτη την δουλεια χρησιμοποιησα το πολυεργαλειο C-Xbox Tool, αλλα ειναι κατι που μπορει να γινει με διαφορους τροπους. Αλλαζουμε το ονομα του αρχειου σε default.xbe



Στο xbox φτιαχνουμε εναν υποφακελο μεσα στον φακελο Games και εκει μεταφερουμε το XISO αρχειο και το default.xbe που προετοιμασαμε και πλεον θα εμφανιζεται στο menu του UnleashX. Στην φωτογραφια το Outrun ειναι σε μορφη XISO, ενω το Panzer Dragoon ORTA ειναι στην παραδοσιακη μορφη HDD Ready (χυμα τα αρχεια του παιχνιδιου).



Και μιας και το ανεφερα να και μερικες φωτογραφιες απο το gameplay.




Το Extras Disc μας δινει την δυνατοτητα να εγκαταστησουμε πολλαπλα dashboards. Μπορουμε να τα τρεξουμε και σαν εφαρμογες. Εδω ειναι το EvoX που εχω στο πρωτο μου xbox ολα αυτα τα χρονια.



Μια ακομα λειτουργια ειναι αυτη του Dashloader customizer, που μας επιτρεπει ευκολα και γρηγορα να ρυθμισουμε πολλαπλα dashboards και να τα επιλεγουμε κρατωντας πατημενο ενα κουμπι στο controller οταν ξεκιναει το xbox. Ετσι μπορουμε πχ αν ειναι ενα παιχνιδι που παιζουμε επιστημενα αυτον τον καιρο να το κανουμε να ξεκιναει απευθειας οταν θελουμε.



Στο Extras Disc υπαρχει και ο Xored Trainer Launcher που περιεχει μια βαση δεδομενων με χιλιαδες cheats για πρακτικα ολα τα παιχνιδια xbox.




Ενα πραγμα που ηθελα να τσεκαρω ειναι το CoinOPS. Τα παλια τα χρονια ειχαμε ενα σωρο ξεχωριστους emulators και γινοταν ενα μικρο χαος. Το CoinOPS ειναι ισως η πρωτη επιτυχημενη προσπαθεια για frontend στο xbox, αλλα δεν ειχε τυχει ποτε να ασχοληθω μαζι του. Στα σκοτεινα μονοπατια του internet βρηκα μια ετοιμη συλλογη CoinOPS 8 Lite που προοριζεται για οσους εχουν τον αυθεντικο δισκο στο xbox τους. Ακομα και ετσι ομως προυποθετει οτι δεν υπαρχει πρακτικα τιποτα στο δισκο εκτος απο το CoinOPS, οποτε αναγκαστηκα να αφησω μερικα απο τα metadata για να χωρεσει. Σε καθε περιπτωση η εγκατασταση ηταν πανευκολη (απλη μεταφορα με FTP στο xbox) και απλα δουλεψε με την πρωτη.

Το βασικο interface



Η εναλλακτικη μορφη του.



Η περιγραφη ενος παιχνιδιου



Οι ρυθμισεις.



Εχει ενσωματωμενο ενα FAQ που εξηγει πολλα πραγματα.



Captain Commando (Arcade)




Waverace 64. Ναι παιζει και Nintendo 64, αλλα μονο λιγους επιλεγμενους τιτλους που δεν ζοριζουν πολυ το συστημα.



Καποιοι απο αυτους τους emulators πιθανοτατα δεν εχουν ενημερωθει για πολλα χρονια. Επιπλεον οι περιορισμενοι ποροι του συστηματος δεν βοηθανε. Παντως οτι δοκιμασα επαιξε σωστα. Το μεγαλυτερο προβλημα που διαπιστωσα οτι αργει παρα πολυ απο την στιγμη που επιλεγουμε ενα παιχνιδι εως την στιγμη που θα φορτωσει. Δοκιμασα διαφορες ρυθμισεις, αλλα δεν βρηκα κατι που να βοηθαει ιδιαιτερα.

Στην συνεχεια θα δουμε το xbmc4gamers και αλλα ενδιαφεροντα.
 
Θα ριξουμε μια γρηγορη ματια τωρα στο xbmc4gamers. Προκειται για ενα frontend για παιχνιδια xbox (και οχι μονο) του οποιου η βαση ειναι το κλασσικο αγαπημενο xbmc, αλλα με πολλες τροποιησεις και βελτιωσεις σχετικα με τo gaming. Ειναι μια ακομα δημιουργια του Rocky5, που εχει φτιαξει και το Xbox Softmodding Tool.

Αμα το ξεκινησουμε για πρωτη φορα θα μας εμφανισει εναν profile manager οπου πρεπει να δημιουργησουμε ενα προφιλ για το προγραμμα. Μετα μας ζηταει να κανουμε ενα calibration στην οθονη και καποιες αλλες βασικες ρυθμισεις.



Πλεον καθε φορα που ξεκιναμε το προγραμμα θα πρεπει να επιλεξουμε προφιλ, αλλα αυτο ειναι κατι που μπορουμε να το αυτοματοποιησουμε απο τις ρυθμισεις.



Το βασικο interface μας δειχνει μια λιστα με ολα τα παιχνιδια που βρισκονται εγκατεστημενα στον δισκο του xbox. Αν εχουμε παρα πολλα παιχνιδια και αργο δισκο, μπορει να κανει λιγη ωρα μεχρι να δειξει την λιστα, αλλα σε καθε περιπτωση η καθυστερηση δεν ειναι υπερβολικη. Η λιστα των παιχνιδιων, οπως και ολοκληρο το περιβαλλον ειναι απειρως παραμετροποιησημα για να εχουν την λειτουργικοτητα και την αισθητικη που θελει ο καθε χρηστης.



Η λιστα με τις βασικες επιλογες.



O file manager.




Η λιστα με τις ρυθμισεις.



Βασικο πλεονεκτημα του προγραμματος ειναι ο downloader, το online app store απο το οποιο μπορουμε να βρουμε addons για το xbmc4gamers, skins, εφαρμογες, emulators, mods, DLC, homebrew games κλπ. Οχι μονο μπορουμε να κατεβασουμε νεες εφαρμογες, αλλα το προγραμμα ελεγχει και μας ενημερωνει για αναβαθμισεις στις εφαρμογες που εχουμε ηδη κατεβασει.






Ενα εντελως απαραιτητο προγραμμα για ολους ειναι το Xbox Artwork Installer το οποιο μπορει να κατεβασει metadata για ολα τα παιχνιδια που εχουμε εγκατεστημενα στον σκληρο μας δισκο. Η εγκατασταση του ειναι πολυ απλη.




Η χρηση του ακομα πιο απλη.




Εχουμε πλουσια metadata για τα παιχνιδια μας.



Με αυτα που σας παρουσιασα μολις αγγιξα την επιφανεια του προγραμματος. Για οσους θελουν να εχουν ενα νοικοκυρεμενο, ευπαρουσιαστο περιβαλλον για τα παιχνιδια στο xbox τους, αυτη εδω ειναι πιθανοτατα η καλυτερη επιλογη.
 
Ας κλεισουμε το αφιερωμα στο softmod με ενα ακομα ενδιαφερον project. Προκειται για το xbmc-emustation, ξανα απο τον Rocky5. Βασιζεται και αυτο στο XBMC και ειναι ενα front-end για emulation που στοχευει να μοιαζει εμφανισιακα οσο πιο πολυ γινεται με το πολυ δημοφιλες emulationstation. Συμφωνα με τον δημιουργο του, προκειται για κατι που εχει φτιαχτει ετσι προχειρα, κυριως σαν proof-of-concept, αλλα για κατι τοσο παραπλανητικα απλο, εχει πεσει παρα πολυ δουλεια και το τελικο αποτελεσμα ειναι παρα πολυ καλο.

Στην πρωτη εκκινηση, σε αντιθεση με το xbmc4gamers, δεν μας σκοτιζει να φτιαξουμε προφιλ κλπ, απλα μας δινει μια σειρα απο βασικες πληροφοριες και μας ζηταει να κανουμε το κλασσικο καλιμπραρισμα της οθονης.





Αμεσως μετα μπαινουμε στην βασικη οθονη και οντως, ειναι φτυστο το emulationstation. Η βασικη εγκατασταση δεν συνοδευεται απο emulators ή roms.



Στην λιστα με τις βασικες επιλογες (ξεχασα να βγαλω φωτογραφια) εχουμε πολλες χρησιμες λειτουργιες για την λειτουργια και εμφανιση του front-end. Οτι αλλαγες κανουμε, θα πρεπει να κανουμε μια ανιχνευση για να τις εφαρμοσει.



Εδω μπορουμε να αλλαξουμε το πως θα εμφανιζονται οι λιστες των παιχνιδιων, τι metadata θα βλεπουμε, κλπ.



Εδω μπορουμε να επεμβουμε στα paths για τους emulators, roms, metadata κλπ.



Η λιστα με τις ρυθμισεις.



Ειναι κυριως τα κλασσικα του XBMC, αλλα υπαρχουν διαφορες προσθηκες και τροποποιησεις.



Οπως και στο xbmc4gamers, υπαρχει ο downloader, το online app store απο το οποιο μπορουμε να κατεβασουμε emulators, εφαρμογες, art packs, mods, DLC, homebrew games, themes κλπ. Την πρωτη φορα που θα το ξεκινησουμε, θα μας ζητησει να ανανεωσει την βαση δεδομενων του.



Εδω μπορουμε να κατεβασουμε τους απαραιτητους emulators. Εγκαθιστανται αυτοματα. Οι εκδοσεις αυτες εχουν καποιες μετατροπες για να δουλευουν πιο αρμονικα με το xbmc-emustation.



Εδω εχουμε homebrew games και ports για το xbox. Εγκαθιστανται αυτοματα και εμφανιζονται σε ξεχωριστη κατηγορια στη βασικη οθονη.



Τελος εχουμε πολλα themes, καποια απο τα οποια ειναι καλες απομιμησεις δημοφιλων themes του emulationstation.



Οι περιγραφες των παιχνιδιων καθως και τα art packs που μπορουμε να κατεβασουμε χρησιμοποιουν μια συγκεκριμενη ονοματολογια των rom packs RessurectionXtras. Εφοσον εχουμε αυτα τα packs ολα θα δουλεψουν εντελως αυτοματα. Παντως δεν ειναι απαραιτητο να εχουμε αυτα τα ονοματα στις roms μας.

Αφου τα φτιαξουμε ολα ωραια και καλα, ας δουμε μερικα παραδειγματα απο το λιστες των παιχνιδιων.

Στην μορφη με ολες τις λεπτομεριες.




Στην μορφη μονο με εικονες. Μπορουμε να διαλεξουμε διαφορους τυπους εικονων, box art, τιτλους, ingame κλπ. Επιπλεον μπορουμε να εχουμε και videos.


Συνεχεια στο επομενο μηνυμα λογο του περιορισμου 20 εικονων απο album ανα μηνυμα.
 
  • Like
Reactions: XLV
Ας δουμε και μερικα παιχνιδια.

Sonic Pocket Adventures στο Neo Geo Pocket Color




H βασικη οθονη του emulator



Metroid στο NES




H οθονη επιλογων του emulator



xRick, open source port του Rick Dangerous.




Πρεπει να πω οτι το interface ειναι πολυ ωραιο και ειναι πολυ γρηγορο. Ακομα και το φορτωμα παιχνιδιων ειναι πολυ γρηγορο. Δεν δοκιμασα τιποτα πολυ extreme, αλλα δεν αντιμετωπισα προβληματα στο emulation.

Παντως δεν ειναι ολα τελεια. Αν δεν εχουμε ρυθμισει το xbmc-emustation σαν dashboard τοτε καθε φορα που κλεινουμε ενα παιχνιδι, θα πρεπει να το ξανατρεξουμε. Επιπλεον καθε αλλαγη που κανουμε θα πρεπει να κανουμε scan, κατι που μπορει να καθυστερησει αρκετα, αναλογα τον δισκο μας, τον ογκο των roms και των metadata μας. Αν δεν εχουμε roms που ακολουθουν την ονοματολογια που περιμενει το προγραμμα, τοτε ειναι πολυ δυσκολο να καταφερουμε να μας δειξει metadata. Τελος απλα δεν υπαρχει τεκμηριωση και δεν ασχολουνται και πολλοι μαζι του, οποτε δεν ειναι παντα ευκολο να βρεθει απαντηση στις αποριες μας.

Παρολα τα μειονεκτηματα του, νομιζω οτι ειναι εμφανισιακα ανωτερο απο το CoinOPS και σιγουρα ειναι πολυ πιο γρηγορο. Αν αφιερωσει ο δημιουργος του λιγο περισσοτερο χρονο και αν δημιουργηθει και τεκμηριωση, τοτε θα ειναι απλα η καλυτερη λυση για front-end στο xbox. Θα βοηθαγε πολυ αν υπηρχαν και ετοιμες συλλογες που να μπορουμε απλα να κατεβασουμε στο xbox, οπως στο CoinOPS.

Θα κλεισω με μερικα γενικα συμπερασματα. To softmod εν ετει 2022 ειναι απλο, ευκολο,γρηγορο και απροβληματιστο. Ακομα και αν δεν εχετε προχειρα τα πραγματα που θα χρειαστειτε, δεν θα κοστισει πολυ να τα αποκτησετε. Οσοι εχουν ενα xbox και δεν ενδιαφερονται να βαλουν μεσα δισκους ανω των 2tb, δεν εχουν τιποτα να χασουν αν το δοκιμασουν. Παντως για τον απαιτητικο χρηστη, το modchip παραμενει μονοδρομος, ειδικα τωρα με τις προσφατες εξελιξεις στο θεμα BIOS.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Reactions: XLV
Πίσω
Μπλουζα