Οδηγός εγκατάστασης και λειτουργίας προγράμματος ΙnternetArchive

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.340
Αντιδράσεις
9.486
To archive.org ειναι ενας μη κερδοσκοπικος οργανισμος που λειτουργει σαν βιβλιοθηκη ψηφιοποιημένων και ψηφιακών πηγών πληροφορίας. Παρεχει μια σειρα απο πολυ δημοφιλείς υπηρεσίες οπως το wayback machine που μας επιτρεπει να δουμε παλιοτερες εκδοσεις σελιδων web, που πλεον εχουν αλλαξει ή καταργηθει τελειως. Μια εξισου σημαντικη υπηρεσία και ιδιαιτερα δημοφιλης με τους απανταχου οπαδους retrocomputing και retrogaming ειναι η διαφυλαξη και αναμεταδοση εκατονταδων συλλογων παλιων προγραμματων, παιχνιδιων, roms, isos κλπ για πρακτικα οποιαδηποτε κονσολα και υπολογιστη μπορει να φανταστει κανεις.

Βεβαιως επειδη η εμφαση της υπηρεσιας ειναι στην διαφυλαξη και οχι στην αναμετάδοση, ειναι πολυ πιο ευκολο να ανεβασει κανεις πραγματα, παρα να τα κατεβασει. Ισως ο ευκολοτερος τροπος ειναι αρχεια torrent που υπαρχουν για τις περισσότερες συλλογές, αλλα το bittorrent λογω της κακης του φημης δεν ειναι ευκολα διαθεσιμο σε ολους και πρακτικο στην χρηση για καποιες απο τις πιο ευμεγεθεις συλλογες. Συν οτι η ταχυτητα κατεβάσματος εξαρτάται απο πολλους παραγοντες που συχνα βρίσκονται εξω απο τα χερια μας.

Εκτος απο το bittorrent μπορει κανεις να κατεβαζει τα αρχεια μεσω web, αλλα ουτε και αυτο ειναι παντα ευκολο διοτι η συντριπτική πλειοψηφία των συλλογων αποτελείται απο πολλες δεκαδες ή/και εκατονταδες χιλιαδες αρχεια και το interface του site δεν βοηθαει.

Για αυτους ακριβως τους λογους (και πολλους παραπανω) εχει αναπτυχθει ενα προγραμμα με ονομα internetarchive (ή αλλιως ia) που μας δινει την δυνατοτητα να ανεβασουμε και διαχειριστούμε νεες συλλογες καθως και να κατεβασουμε υπαρχουσες συλλογες. Επειδη το προγραμμα ειναι γραμμενο για προχωρημενους χρηστες, δεν ειναι ακριβως φιλικο προς τον χρηστη, αλλα ειδικα το κατεβασμα συλλογων ειναι τοσο απλο και ευκολο που αξιζει κανεις να ασχοληθει και να το εγκαταστησει στον υπολογιστη του.

Για να εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα στον υπολογιστη μας.

1.κατεβαζουμε και εγκαθιστουμε το runtime της python. Προσοχη κατα την διαρκεια της εγκαταστασης να επιλεξουμε να προσθεσει την python στο path
2.απο την γραμμη εντολων τρεχουμε την εντολη


pip install internetarchive


Image1.jpg

3.αν δεν το εχουμε κανει ηδη παμε στο site και κανουμε εγγραφη
4.στην γραμμη εντολων τρεχουμε την εντολη


ia configure



5.δινουμε τα στοιχεια με τα οποια γραφτηκαμε στο βημα 3

Image2.jpg

Για να κατεβασουμε μια συλλογη απο το site

1.παμε στην σελιδα της συλλογης που μας ενδιαφερει
2.βρισκουμε το identifier

Image3.jpg

3.στην γραμμη εντολων, παμε στον φακελο που θελουμε να σωσουμε τα αρχεια
4.τρεχουμε την εντολη


ia download identifier



οπου identifier ειναι αυτο που βρηκαμε στο βημα 2
5.αφηνουμε ανοικτο το παραθυρο του command line μεχρι να ολοκληρωθει το κατεβασμα.

Ναι φιλες και φιλοι, ειναι τοσο απλο. Πλεον μπορει να εχει κανεις προσβαση σε ολο τον πλουτο περιεχομενου και γνωσης απλα πληκτρολογοντας μερικες αραδες. Kαι δεν μιλαμε μονο για roms και isos, αλλα και παλιες ταινιες, περιοδικα, βιβλια, comics, μουσικη και οτιδηποτε αλλο μπορει να φανταστει ο νους του ανθρωπου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Χρησιμοτατο και σφαιρατο!
 
Οντως υπαρχουν παλια παιχνιδια και προγραμματα νομιμα; τι νομικη βαση εχει αυτο;
 
Γενικα υπαρχουν καποια, αλλα οχι τοσα πολλα.
 
Πίσω
Μπλουζα