Οι "άρχοντες" του τρόμου (horror)

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
1.098
Δεν είδα να υπάρχει παρόμοιο θέμα εδώ κι ως φανατική οπαδός των παλιών καλών ταινιών τρόμου, είπα να το ανοίξω. Άλλωστε, πιστεύω ότι το αξίζουν αυτοί οι αλησμόνητοι άνθρωποι,που με τους υπέροχους ρόλους τους μας χάρισαν τόσα συναισθήματα. Αν θυμηθείτε κι άλλους, μπορείτε να τους προσθέσετε, εγώ βάζω τους αγαπημένους μου:

 


Α Μέρος

 


Bela Lugosi (1882-1956): Ο αξέχαστος Κόμης Δράκουλας. Όλα σ'αυτόν έκαναν έναν τέλειο Δράκουλα, το βαθύ βλέμμα, η βαριά φωνή, μέχρι και η ίδια η καταγωγή του, καθώς ήταν Ούγγρος. Τόσο πολύ του έμεινε αυτός ο ρόλος, που όταν πέθανε θάφτηκε με τη στολή του Δράκουλα.






 


Προβολή συνημμένου 90026 Προβολή συνημμένου 90027


 


Boris Karloff (1887-1969): Όπως ο Lugosi ήταν ο Δράκουλας, έτσι ο Karloff ήταν το τέρας του Φρανκενστάιν! Καταπληκτική η ερμηνεία του ως τέρας, με δυνατές συγκινήσεις. Ο Άγγλος Karloff ήταν ένας πραγματικός τζέντλεμαν, καθώς σε αντίθεση με το ρόλο του ως τέρας του Φρανκενστάιν ή ως μούμια σε άλλες ταινίες, ήταν ένας πολύ ήσυχος και γλυκομίλητος άνθρωπος που αγαπούσε και σεβόταν πολύ τους γύρω του. Η εκπληκτική σκηνή από την ταινία Φρανκενστάιν του 31, που ανεβαίνει τον ανεμόμυλο κουβαλώντας κάποιον, του άφησε δυστυχώς χρόνιο πρόβλημα στην πλάτη, καθώς το βάρος της στολής μαζί με το βάρος του ανθρώπου που κουβαλούσε, ήταν πολύ μεγάλο. Υπέροχα έπαιξε επίσης και σε ρόλους "mad scientist", ο τρελοεπιστήμονας που θυσιάζει τα πάντα για χάρη της έρευνάς του, με τραγικές συνέπειες και για τον ίδιο στο τέλος.

 






Προβολή συνημμένου 90028 Προβολή συνημμένου 90029

Lon Chaney Sr. (1883-1930): Αυτός ο υπέροχος Αμερικάνος ηθοποιός, ήταν γνωστός με το παρατσούκλι "Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα", καθώς μεταμορφωνόταν πραγματικά μέσα από μεικ-απ που έκανε ο ίδιος για τους ρόλους του. Ενώ οι ηθοποιοί κάθονται να τους μακιγιάρουν, ο ταλαντούχος αυτός άνθρωπος κουβαλούσε το δικό του βαλιτσάκι μεικ-απ και τα έκανε όλα μόνος του Τα έδινε όλα για το ρόλο και δεν λογάριαζε τίποτα, ούτε τον πόνο που ένιωθε πολλές φορές από τα τραβήγματα του προσώπου και του σώματος που απαιτούσε ο ρόλος. Αξέχαστη θα μείνει η ερμηνεία του ως το Φάντασμα της Όπερας, καθώς ήταν το πιο τρομακτικό Φάντασμα, μένοντας έτσι πιστός στο βιβλίο, που εμφανίζει το Φάντασμα σαν κάτι αποκρουστικό, κι όχι σαν τον ρομαντικό πρίγκιπα με το μισό πρόσωπο παραμορφωμένο,όπως μεταγενέστερες ταινίες. Το πέτυχε τέλεια να μοιάζει και με σκελετό και κάποιος συνεργάτης του θυμόταν ότι πήγε στο καμαρίνι του και ο Chaney του είχε γυρισμένη την πλάτη ασχολούμενος με το μεικ-απ του Φαντάσματος. Ξαφνικά γύρισε απότομα με φουλ μεικ-απ, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Ο συνεργάτης του τρόμαξε τόσο που έπεσε ανάποδα! Μετά τον ρώτησε αν είναι τρελός και ο Chaney γελώντας είπε ότι έμαθε αυτό που ήθελε, κατάλαβε δηλαδή ότι η μεταμφίεσή του ήταν πολύ πετυχημένη. Στην προσωπική του ζωή ήταν ήσυχος και ήθελε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.






Προβολή συνημμένου 90030 Προβολή συνημμένου 90031


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μεγάλες μορφές που πρόσφεραν πολλά, στα πρώτα βήματα του είδους....
 
B Mέρος

 


Lon Chaney Jr. (1906–1973): Ο Chaney o νεώτερος, γιός του αξέχαστου Chaney, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του στην ηθοποιία. Δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ τον πατέρα του, αλλά ήταν πολύ καλός και με μία δόση "νεύρου" και τρέλας στους ρόλους του. Αγαπημένη ερμηνεία αυτή του Λυκανθρώπου. Δυστυχώς το πρόβλημα αλκοολισμού που είχε τον επηρέασε πολύ στην μετέπειτα καριέρα του.





Lon-Chaney-Jr.jpg

John Carradine (1906–1988):Φοβερός στις ερμηνείες του ο Αμερικάνος Carradine με την εκπληκτική φωνή του και την έντονη παρουσία του. Πολύ φυσικός στο παίξιμο, έπαιξε σε υπέροχες παλιές ταινίες όπως Revenge of the Zombies (1943), House of Frankenstein (1944), House of Dracula (1945) και άλλες πολλές. Ο ίδιος, προς το τέλος της ζωής του έλεγε ότι είναι ο ηθοποιός που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες.



john carradine1.jpg

Vincent Price (1911-1993): Ο απίστευτος Αμερικανός ηθοποιός που άφησε αθάνατους ρόλους πίσω του. Ο Price με τη γοητευτική φωνή, το τρομερό βλέμμα και τις πολλές εκφράσεις που έπαιρνε, ήταν καταπληκτικός στις ταινίες τρόμου που έπαιξε. Συνηθισμένος ρόλος ο αδικημένος άνθρωπος που τρελαινόταν από την αδικία που του είχαν κάνει και άρχιζε να παίρνει εκδίκηση. Η φοβερή φωνή του μας χάρισε και υπέροχες διηγήσεις, ήταν ικανός στο να πλάθει μία απίστευτη ατμόσφαιρα τρόμου. Εξίσου καλός ήταν και σε κωμικούς ρόλους, όταν έπαιζε με μπόλικες δόσεις μαύρου χιούμορ. Από τις πιο ωραίες ερμηνείες του ο δραματικός ευγενής στο The Fall of the House of Usher (1960), o τρελός επιστήμονας στο The Abominable Dr. Phibes (1971) και γενικά αξέχαστος και γοητευτικός σε όλους τους gothic ρόλους του.



vincent_price1.jpg

Peter Cushing (1913-1994): Aπό τους καλύτερους ηθοποιούς που έζησαν ποτέ ο Άγγλος Cushing είναι πραγματικά το τέλειο παράδειγμα του αριστοκρατικού Άγγλου της παλιάς εποχής στους ρόλους του. Αξέχαστες οι ερμηνείες του, κυρίως στις ταινίες της Hammer. Αξεπέραστος στις ταινίες που έπαιξε τον Βαρώνο Φρανκενστάιν, συνδυάζει την αριστοκρατική

ευγένεια με το τρελό πάθος του επιστήμονα που έχει αφοσιωθεί στο έργο του. Έπαιζε όμως εξίσου τέλεια και τον φτωχό ανθρωπάκο και πάντα τόσο φυσικά που ξεχνούσες ότι πρόκειται για έναν ρόλο.



baron-frankenstein cushing.jpg

Γ Μέρος





Christopher Lee (1922-?):
Ο δεύτερος σημαντικότερος, Άγγλος αυτή τη φορά Δράκουλας, έπαιξε το ρόλο αυτό στις ταινίες της Hammer δίνοντας μία επιπλέον γοητευτική πινελιά στο ρόλο του Δράκουλα. Έπαιξε σε αμέτρητες ταινίες, (είναι πράγματι από αυτούς που έχουν παίξει στις περισσότερες) και κυρίως ρόλους κακών που του ταίριαζαν τόσο πολύ χάρη στο ανάστημά του, το αμείλικτο ύφος και το σκληρό βλέμμα. Από τους πιο αγαπημένους κακούς του σινεμά τρόμου. Από τους καλύτερους του ρόλους επίσης (και τους αγαπημένους του) είναι ο ρόλος του στην παγανιστική κοινωνία της ταινίας The Wicker Man (1973).







 


CRISTOPHER LEE1.jpg

 

 

 


Michael Gough (1916-2011): Ο γεννημένος στη Μαλαισία Βρετανός ηθοποιός με την αριστοκρατική φυσιογνωμία και την ξεχωριστή φωνή, έπαιξε με το δικό του αξιοσημείωτο τρόπο σε ταινίες τρόμου όπου υποδυόταν συνήθως άνθρωπο μυστήριο και με αρκετή δόση τρέλας. Στα γεράματα έπαιξε στο Μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη/Sleepy Hollow (1999) αν και είχε βγει στη σύνταξη και επίσης αγαπήθηκε για την ξεχωριστή του ερμηνεία ως ο μπάτλερ του Μπάτμαν Άλφρεντ.




 


michael gough1.jpg

 




 

 

 


Donald Pleasence (1919–1995): Ο γλυκός Pleasence αποτελούσε άλλον έναν ταλαντούχο Άγγλο ηθοποιό της γενιάς του. Το ξεχωριστό του έντονο βλέμμα και η ερμηνεία του, τον έκαναν υπέροχο σε ρόλους κακών και ψυχοπαθών, αλλά έπαιξε εξίσου με μεγάλη επιτυχία και καλούς ήρωες, όπως ο αξέχαστος Dr. Sam Loomis από τις ταινίες Halloween.




 


donald pleasence1.jpg

 

 


Oliver Reed (1938-1999): O επίσης Άγγλος Reed ήταν από τους πιο ασυμβίβαστους και μάγκες ηθοποιούς της γενιάς του. Λάτρης της πάλης και του αλκοόλ, δεν χάριζε σε κανέναν και έλεγε ανοιχτά τη γνώμη του. Οι ερμηνείες του ήταν υπέροχες και το βαθύ του βλέμμα μαζί με την ξεχωριστή φωνή τον έκαναν φοβερό. Έπαιξε σε ταινίες όπως The Curse of the Werewolf (1961), Paranoiac (1963), The Devils (1971) κτλ.




 

 

 

 


Barbara Shelley (1932-?): Η γοητευτική Αγγλίδα ηθοποιός έπαιζε με πολύ ρεαλιστικό τρόπο και ήταν υπέροχη. Πολύ ωραίος ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στην ταινία Cat Girl (1957) κι έπειτα αγαπήθηκε κυρίως για τους ρόλους της σε ταινίες gothic.




 


Barbara Shelley.jpg

 

 


Barbara Steele (1937-?): Η ταλαντούχα Αγγλίδα με τα κατάμαυρα μακριά μαλλιά και τα μεγάλα, σκούρα μάτια ήταν σαν να φτιάχτηκε για ρόλους μαγισσών και φαντασμάτων. Μεγάλη η γοητεία της σαν gothic φιγούρα και υπέροχες οι ερμηνείες της, κυρίως στην αξέχαστη ταινία του Bava, Black Sunday (1960).




 


barbara steele1.jpg

 

 




Conte-Dracula-Christopher-Lee.jpg

wolfman.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δ Μέρος (τελευταίο)


Κλείνω με κάποιες άλλες αγαπημένες μορφές που θυμήθηκα, εκτός Αγγλίας και Αμερικής αυτή τη φορά.

Conrad Veidt (1893-1943): O Γερμανός αυτός ηθοποιός με το έντονο βλέμμα, άρχισε την καριέρα του στο βουβό κινηματογράφο και μετά έπαιξε στον τότε αναδυόμενο ομιλώντα κινηματογράφο. Γερμανός με έντονα αντιναζιστικά αισθήματα, γλύτωσε από τη σχεδιαζόμενη δολοφονία του. Αξέχαστος μένει ο ρόλος του ως ο ανατριχιαστικός υπνοβάτης-δολοφόνος Cesare, στη βουβή ταινία Des Cabinet des Dr. Caligari/ Το εργαστήρι του Dr. Caligari (1920).








(Cesare)


 


Cesare.jpg

 

 

 


Paul Wegener (1874-1948): Kαι ο Wegener ήταν από τους ηθοποιούς που άρχισε με το βουβό κινηματογράφο και μετά με τον ομιλώντα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, με τα μικρά σχιστά μάτια, τα έντονα ζυγωματικά και το μικρό στόμα, τον έκαναν τέλειο για ρόλους περίεργους και διαβολικούς. Φοβερός ηθοποιός που έπαιζε πολύ με τις εκφράσεις και δημιουργούσε μία απίστευτη ατμόσφαιρα. Λατρεμένος ο διπλός ρόλος του ως φοιτητής και κακιά αντανάκλαση του εαυτού του στην βουβή και πρώτη του ταινία The student of Prague(1913) (από τις πρώτες ταινίες τρόμου), και o ρόλος του στην επίσης βουβή ταινία Τhe Golem (1920).








(Golem)


 

 


Κlaus Kinski (1926-1991): O Γερμανός Kinski με το άγριο πρόσωπο ήταν πασίγνωστος για την τρέλα, την οξυθυμία και την αντίδρασή του σε όλα. Αυτή η τρέλα τον έκανε άψογο σε ρόλους έντονους και απαιτητικούς. Υπέροχος ηθοποιός, με μεγάλη φυσικότητα στο παίξιμό του, άφησε πίσω του φοβερούς ρόλους, όπως ο ρόλος του ως κόμης Δράκουλας στην φανταστική ταινία Nosferatu: Phantom of the night (1979). Τρελός ή πολύ μπροστά για την εποχή του, κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά, πάντως το σίγουρο είναι ότι ήταν ένας πολύ έξυπνος και ταλαντούχος άνθρωπος.








(Nosferatu)


 


kinski2.jpg

 

 

 


Paul Naschy (1934-2009): O καταπληκτικός αυτός Ισπανός ηθοποιός έμεινε αξέχαστος για τις φοβερές ερμηνείες του, κυρίως είτε σε ρόλο τέρατος είτε ως gothic φιγούρα. To ότι ήταν γεροδεμένος και μυώδης, λόγω της άρσης βαρών που έκανε, τον καθιστούσε πολύ καλό σε ρόλους τεράτων, όπως ο Λυκάνθρωπος και επίσης λόγω του σωματότυπού του συνήθιζε να δέρνει με γερές γροθιές τους εχθρούς του στις ταινίες. Από την άλλη, το μεσογειακό ταμπεραμέντο τον έκανε υπέροχο ως δραματική φιγούρα σε gothic ταινίες, όπου έβγαζε τον ρομαντικό Λατίνο με το βαθύ του μελαγχολικό βλέμμα και το πάθος του για τις γυναίκες. Δυνατός, επικίνδυνος, και ταυτόχρονα ρομαντικός κι ευαίσθητος, αυτό ήταν το προφίλ του πολύ συμπαθητικού αυτού ηθοποιού.







 


Paul%20Naschy%20as%20a%20Tormented%20Werewolf.jpg

 




Klaus-Kinski200.jpg

conrad.jpg

paul%20naschy%20photo3a.jpg

camp0310-01.jpg

11230266_gal.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ωραια δουλειά, περλασταρ και ακριβής!
 
Σ'ευχαριστώ πολύ Αριάδνη :)
 
Πολύ ωραίο θέμα, Μπράβο! :)
 
Σ'ευχαριστώ και σένα Rio :)
 
Τα "ιερά τέρατα" των απανταχού φανατικών του σινεμά τρόμου. Σε ευχαριστώ για το πολύ ωραίο νήμα.
 
Χαίρομαι που σου άρεσε pinhead! Στην υγειά του σινεμά τρόμου και μακάρι να γίνουν περισσότεροι οι φανς του :beer:
 
Πίσω
Μπλουζα