Οι δραματικές ταινίες του Lon Chaney στον βουβό κινηματογράφο

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
1.098
Νομίζω ότι ο αξέχαστος Lon Chaney αξίζει κι ένα άλλο αφιέρωμα για τις δραματικές του ταινίες, αφού δεν ήταν μόνο ένας ηθοποιός ταινιών τρόμου, αλλά ένας άνθρωπος που μπορούσε πραγματικά να παίξει τα πάντα. Όπως και στο πρώτο αφιέρωμα, έτσι κι εδώ παραθέτω μόνο ταινίες του που σώζονται ολόκληρες και μπορεί να τις δει κάποιος αν θέλει. Δυστυχώς πολλές ταινίες του ή χάθηκαν ή σώζονται μόνο σε κομμάτια. Aπό αυτές που αναφέρω επίσης, μερικές δεν έχουν αποσπάσματα βίντεο, ενώ για άλλες δεν έχω βρει ούτε αφίσες.


Τι κι αν σχεδόν όλες του οι ταινίες ήταν βουβές; Ο Chaney καταφέρνει με το καταπληκτικό του παίξιμο να σου περνάει τόσο δυνατά συναισθήματα, που είναι σαν να τον ακούς να φωνάζει, να χτυπιέται ή να γελάει δυνατά. Μάλιστα ακούγεται περισσότερο από πολλούς ηθοποιούς που γύρισαν κανονικά ταινίες με ήχο. Μόνο μία ταινία πρόλαβε να κάνει στον ομιλώντα κινηματογράφο, η οποία ήταν και η τελευταία του γενικότερα, γιατί αμέσως μετά πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία μόλις 47 χρονών. Όπως ήταν πολύ ήρεμος και αποτραβηγμένος στην προσωπική του ζωή, (ο ίδιος είχε πει ότι ανάμεσα στις ταινίες δεν υπάρχει Chaney), έτσι και στο θάνατό του, η κρύπτη στην οποία φυλάσσεται η σoρός του δεν έχει όνομα.


 

 


Τhe Scarlet Car (1917): Ο Chaney μασκαρεμένος όπως συνήθιζε, στο ρόλο ηλικιωμένου ανθρώπου, υπαλλήλου τράπεζας, που ανακαλύπτει μία απάτη των αφεντικών του και θέλουν να τον αποστομώσουν. Έτσι, αφού τον έχουν χτυπήσει τον βάζουν σʼένα κόκκινο αυτοκίνητο και δίνουν εντολή στον οδηγό να τον πετάξει κάπου. Εκείνος όμως συνέρχεται και καταφέρνει να ξεφύγει. Όμως έχει χτυπήσει άσχημα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να χάσει λίγο τα λογικά του, και μίας και ήταν πάντα περήφανος για το στρατιωτικό παρελθόν της οικογένειάς του, νομίζει ότι είναι κι αυτός στρατιώτης που εκτελεί εντολές. Ένα επίμαχο γράμμα, που αποτελεί απόδειξη για την απατεωνιά των αφεντικών, το έχει κρύψει κάπου, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί που, και η κόρη του με τον νεαρό που είναι ερωτευμένος μαζί της, προσπαθούν να τον κάνουν να βρει τη μνήμη του.


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από ότι βλέπω, έπαιζε πολύ το θέμα Κινέζος, στις ταινίες του...
 
Πίσω
Μπλουζα