Οι δύο όψεις της ενδοοικογενειακής βίας σε 2 αντιπροσωπευτικές ταινίες (1993 & 1995)

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
720
Στο πρώτο μισό της δεκαετίας '90 βγήκαν αρκετές τηλεταινίες με θέμα την ενδοοικογενειακή βία, όλες βασισμένες σε πραγματικές ιστορίες, άλλες αρκετά γνωστές κι άλλες λιγότερο. Από αυτές ξεχώρισα δύο που τις βρήκα πολύ καλές και μου έκαναν εντύπωση, οι οποίες διαπραγματεύονται δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος, την ευρέως γνωστή βία κατά των γυναικών, αλλά και την πιο άγνωστη κι όμως σημαντικά υπαρκτή βία κατά των αντρών. Υπάρχει φυσικά και η βία κατά των παιδιών, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που συχνά συνδέεται κιόλας με τα δύο προηγούμενα, αποτελώντας προέκτασή τους.

Ιf Someone Had Known (1995): Η Katie είναι μία κοπέλα που νομίζει ότι βρίσκει τον ιδανικό άντρα στο πρόσωπο του Jimmy, καθώς εκείνος είναι ένας πολύ γοητευτικός, ευγενικός άντρας που δείχνει και να την αγαπάει πολύ. Σύντομα παντρεύονται, όμως με τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού η συμπεριφορά του αρχίζει να αλλάζει επικίνδυνα, και τελικά η Katie μπλέκει σε έναν καθημερινό εφιάλτη βίας και παραλογίας από το σύζυγό της, που θα την οδηγήσει σε ένα τραγικό αποτέλεσμα. Η ειρωνεία είναι ότι ο πατέρας της είναι αστυνομικός που καλείται ο ίδιος να αντιμετωπίσει συχνά περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, αλλά όλα θα του φανούν διαφορετικά όταν θα κληθεί στην υπόθεση του ίδιου του του παιδιού.

Πολύ ενδιαφέρουσα και καλογυρισμένη τηλεταινία, που θα μπορούσε άνετα να παιχτεί και στον κινηματογράφο. Μοναδική η ερμηνεία της Kellie Martin στο ρόλο της Katie.Men Don't Tell (1993): Ο Ed είναι ένας στοργικός σύζυγος και πατέρας που λατρεύει την οικογένειά του και θέλει να ζήσει μία ήρεμη οικογενειακή ζωή. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη γυναίκα του Laura, η οποία φαίνεται να βασανίζεται από πολλά ψυχολογικά προβλήματα και ξαφνικές εκρήξεις θυμού, κατά τις οποίες ο Ed γίνεται θύμα της βίαιης συμπεριφοράς της. Πώς όμως να χειριστεί το γεγονός σε μία κοινωνία που πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι οι μόνες που κακοποιούνται, ποιός θα πιστέψει έναν άντρα; Έτσι προσπαθεί να το αποσιωπήσει, όμως καθώς η συμπεριφορά της Laura όλο και χειροτερεύει και ο ίδιος ανησυχεί και για το παιδί τους, αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια. Όπως είναι φυσικό όμως, κανείς δεν τον πιστεύει, και μάλιστα θεωρούν ότι ο ίδιος είναι ο βίαιος μέσα στο σπίτι.

Πολύ καλή και ανατρεπτική τηλεταινία, η οποία ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις από γυναικείους οργανισμούς, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρχικά να μην επαναπροβάλλεται, αλλά και να μην κυκλοφορήσει ποτέ επίσημα σε VHS ή DVD. Ήταν ένα θέμα που δεν το είχε αγγίξει ποτέ κανένας ως τότε. Αλλά και για τους ίδιους τους δημιουργούς δεν ήταν καν εύκολο να βρουν άντρα ηθοποιό που θα δεχόταν να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Λέγεται ότι ο ηθοποιός ο οποίος αποτελούσε πρώτη επιλογή, το θεώρησε μεγάλη προσβολή που του το πρότειναν, κι έγινε έξω φρενών και με τον ατζέντη του. Δέχτηκε όμως ο Peter Strauss, ο οποίος χαρίζει μία πολύ καλή και ρεαλιστική ερμηνεία. Ο στόχος ήταν να βρεθεί ένας άντρας που να δείχνει αρρενωπός, γιατί διαφορετικά το μήνυμα που ήθελε να περάσει η ταινία θα παρερμηνευόταν. Και όντως ο Strauss ερμηνεύει μοναδικά το ρόλο του αρρενωπού άντρα που απλά είναι ήσυχος και δεν θέλει να καταστρέψει την οικογένειά του. Και όλο αυτό που διαπραγματεύεται η ταινία δεν είναι καθόλου υπερβολή, αλλά πραγματικότητα. Μπορεί θεωρητικά οι γυναίκες να μην έχουν την ίδια δύναμη ασκώντας βία ενάντια στους άντρες, μα δεν παύει να είναι βία που πολλές φορές μπορεί να γίνει εξίσου επικίνδυνη, και το φαινόμενο της βίας κατά των αντρών, αν και υποτιμημένο, υπάρχει σε τεράστια ποσοστά. Τελικά πάντως η ταινία σημείωσε επιτυχία, και τραβούσε το ενδιαφέρον των θεατών μέχρι το τέλος, ακόμα κι αυτών που ήθελαν απλά να δουν κάποιες σκηνές από περιέργεια.Άλλες τηλεταινίες της εποχής για την ενδοοικογενειακή βία: A Cry for Help: The Tracey Thurman Story (1989) [Η αληθινή ιστορία της πρώτης γυναίκας στην Αμερική που τόλμησε να μηνύσει ολόκληρη την πόλη της και το αστυνομικό τμήμα, επειδή αγνόησαν επανειλημμένα τις απελπισμένες προσπάθειές της για να ζητήσει βοήθεια για τον βίαιο άντρα της. Έγινε αφορμή για να αλλάξουν εκεί οι νόμοι για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας], When No One Would Listen (1992), Lies of the Heart: The Story of Laurie Kellogg (1994) [Με πρωταγωνίστρια τη γνωστή Κέλλυ από τα Χτυποκάρδια στο Μπέβερλυ Χιλς, Jennie Garth], Dangerous Intentions (1995), Α Dangerous Αffair (1995) [Πολύ καλή κι έντονη ταινία που επικεντρώνεται στο "stalking" από έναν διαταραγμένο άντρα με εμμονές], Escape From Terror: The Teresa Stamper Story (1995), The Unspoken Truth (1995).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπλουζα