Οι θεοί απ'το διάστημα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Thor
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Thor

RetroMasteR
Αντιδράσεις
530
Ο Erich von Daniken (1935- ) είναι ένας Ελβετός επιστήμονας που υποστηρίζει την επίδρασης των εξωγήινων πολιτισμών στην εξέλιξη των γήινων κατά τους προϊστορικούς κυρίως χρόνους. Οι απόψεις του έχουν αρκετούς υποστηρικτές και επικριτές και έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για βιβλία, κόμιξ και ταινίες. Το παρόν κείμενο αφορά μια (μάλλον ξεχασμένη) σειρά κομιξ βασισμένη στις ιδέες του.

Οι θεοί από το διάστημα είναι μια πολωνική σειρά κόμιξ επιστημονικής φαντασίας, βασισμένη στις ιδέες του von Daniken, πράγμα που υπερτονίζεται από τα εξώφυλλα, νομίζω όμως ότι η ιστορίες των τευχών είναι δημιούργημα των συγγραφέων που μέσα τους απλά εντάσσουν θεωρίες του (δεν έχω διαβάσει ποτέ βιβλία του οπότε αν κάνω λάθος διορθώστε με).

Οι δημιουργοί της σειράς είναι Πολωνοί αλλά εργαστήκαν για λογαριασμό της γερμανικής Econ Verlag. Η αρχική ιδέα ήταν να προσληφθεί σαν σχεδιαστής ο Grzegorz Rosinski (1941-, γνωστός από τον Θόργκαλ και τον Χανς) όμως μετά την προσφορά εργασίας στο Θόργκαλ, αρνήθηκε τη θέση σε αυτή τη σειρά προτείνοντας σαν σχεδιαστή τον φίλο του Boguslaw Polch (1941-). Το σενάριο της σειράς ήταν δημιούργημα των Arnold Mostowicz (1914-2002) και Alfred Gorny. Συνολικά εκδόθηκαν 8 τεύχη, τα 6 το 1978 και άλλα 2 το 1982.

Σε αυτά βλέπουμε μια ομάδα εξωγήινων από τον πλανήτη Δήλος με ιδιαίτερα αναπτυγμένο πολιτισμό να φτάνουν στη γη (συγκεκριμένα στις Άνδεις), προς αναζήτηση οργανισμών που θα μπορούσαν με την κατάλληλη γενετική επεξεργασία να αναπτύξουν νοημοσύνη. Τα πρώτα πειράματα στις Άνδεις απέτυχαν όμως η επιτυχία ήρθε στα πειράματα που έλαβαν χώρα σε ένα νησί στην μέση του Ατλαντικού. Ανάμεσα στα μέλη της αποστολής αρχίζουν να δημιουργούνται εντάσεις που οδηγούν σε συγκρούσεις ενώ και άλλοι εξωγήινοι εποφθαλμιούν τη Γη, σε μια προσπάθεια να δοθεί «ρεαλιστική» εξήγηση στις συγκρούσεις μεταξύ των θεών που υπάρχουν στις περισσότερες μυθολογίες. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι χωρίς να μιλάμε για ένα αριστούργημα (ούτε σαν ιστορία ούτε σαν σκίτσο) είναι μια αξιοπρεπής δουλειά. Υπήρξε αρκετά δημοφιλής σειρά και μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες πουλώντας πάνω από 5 εκατομμύρια τεύχη.

Στην Ελλάδα οι εκδόσεις Νότος ειδικευμένες στην έκδοση γερμανόφωνων συγγραφέων, ανάμεσα σε άλλους και του von Daniken, ξεκίνησαν την έκδοση του κόμικ ήδη από το 1978 εκδίδοντας όμως τελικά μόνο τα τρία πρώτα άλμπουμ.

Τα τεύχη που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ήταν τα:

1. Απόβαση στις Άνδεις (1978)

Προβολή συνημμένου 59081

2. Ατλαντίς: Πειράματα με ανθρώπους και τέρατα (1978)

Προβολή συνημμένου 59082

3. Η μάχη των εξωγήινων: Ρεπορτάζ μιας εισβολής (1978)

Προβολή συνημμένου 59083

Τα υπόλοιπα 5:

4. Η εξέγερση των Τιτάνων (1978)

5. Η βύθιση της Ατλαντίδος: Η εκδίκηση των θεών (1978)

6. Πώς καταστράφηκαν τα Σόδομα και τα Γόμορρα (1978)

7. Το μυστικό της πυραμίδας (1982)

8. Όσο ο ήλιος ακόμα στέκει (1982)

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απο τα κομικς που θα ηθελα να ειχα διαβασει μικρος,τουλαχιστον η σειρα δεν βγηκε ολοκληρωμενη και δεν εχασα πολλα!

Ο Daniken εσπερνε στα 80ς με τα βιβλια του.

Καποια γερμανικα εξωφυλλα (7-8 ) που δεν ειδαμε ελλαδα και πρεπει να υπαρχουν και στο google books καποια.

Το 8 φαινεται ενδιαφερον με την "αλλη" εκδοχη του τι παιχτηκε μεταξυ Μωϋση και Αιγυπτιων!

30017212.png

21706454.png

στο 8 χωρις να μπορώ να πω σίγουρα μάλλον οι Αμαληκίτες πρέπει να είναι... :P

αλλά και το 7 με τον Κονανοειδή τυπάκο νομίζω ότι θα ήταν ενδιαφέρον...

Πωπω τι μου θυμισες τωρα .

Ειχα αγορασει το 2 τευχη στα ελληνικα απο την ετησια εκθεση Βιβλιου θεσσαλονικης στην παραλια , καποια στιγμη το δευτερο μισο των 80ς.

Το ενα ηταν σιγουρα "Αποβαση στις Ανδεις" .

Θυμαμαι με αφορμη κατι αλλο ειχα αναφερθει σ,αυτα πολυ παλαιοτερα εδω στο φορουμ -δυστηχως με την ρημαδα την αναζητηση του retromaniax .δεν μπορω να το εντοπισω :( - ,και μαλιστα καποιος -ισως ο exetlaios,ισως οχι - ειχε ζητησει αν υπαρχουν scans εστω απο τα εξωφυλλα απο τις ελληνικες εκδοσεις ...

Τελικα καλιο αργα .....

Thanks Thor !!!!

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ τα είχα πάρει από το παζάρι βιβλίου στην Κλαυθμόνος γύρω στο 2005 στα 2 ευρώ συνολικά οπότε υποθέτω ότι δεν είναι και τόσο σπάνια :) .

Ευχαριστώ πάντως :)

Πίσω
Μπλουζα