Οι καλύτερες πολεμικές ταινίες

kotsoflor1971

RetroN00b
Joined
11 Ιουν 2016
Μηνύματα
4
Αντιδράσεις
14
Να δώσω και εγώ την άποψή μου και μια λίστα με τις καλύτερες πολεμικές ταινίες. Πριν ξεκινήσω να πω ότι στην λίστα αυτή δεν περιλαμβάνονται τριών ειδών πολεμικές ή μάλλον, αντιπολεμικές ταινίες. Δεν έχω συμπεριλάβει καμία ταινία με θέμα τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Γιατί; Γιατί απλά έχουν γυριστεί εκατοντάδες με την σέσουλα. Οι περισσότερες κακές, οι καλές ελάχιστες. Αλλά βρε παιδιά δεν αντέχω άλλο Βιετνάμ. Επίσης, έχω βγάλει εκτός τις δακρύβρεχτες ταινίες με τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γιατί; Γιατί από τα έξι εκκατομύρια που λένε ότι ήταν όλοι Οβριοί η ιστορική αλήθεια είναι ότι παραπάνω από τους μισά θύματα ήταν ρομά, κομμουνιστές και λοιποί αντικαθεστωτικοί, ομοφυλόφυλοι, διανοούμενοι κτλ. Οπότε και εδώ δεν σηκώνει άλλη κλάψα. Αμάν πια. Τέλος απέρριψα πολεμικές ταινίες που έχουν μέσα αμερικανιές. Δηλαδή ιστορικές ανακρίβειες όπως ότι οι σύμμαχοι Άγγλοι, Αμερικανοί και Καναδοί απελευθέρωσαν την Ευρώπη από την ναζιζιστική μπότα μαζί με τους Ρώσσους. Στην πραγματικότητα αν δεν κατέβαινε σαν τυφώνας μεγέθους 7, ο κόκκινος στρατός, τώρα όλοι στην ευρώπη θα μιλάγαμε Γερμανικά και αντί εικόνας στο υπνοδωμάτιο θα είχαμε τον κοντό με το τετράγωνο μουστάκι. Ακόμη δεν έχω βάλει ταινίες με έναν εναντίων όλων στυλ Τζακ Νορις. Ας ξεκινήσω όμως την λίστα Β γιατί όλες οι ταινίες είναι εξαιρετικές.

1) Η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου. Το ασπρόμαυρο αριστούργημα για τον Β' Π.Π με όλους τους μεγάλους σταρ της εποχής. Σημαντικό είναι ότι οι Γερμανοί μιλάνε γερμανικά και οι Άγγλοι αγγλικά.

2) Η γέφυρα του Άρνεμ. Άλλο ένα αριστούργημα για τον Β' Π.Π που αφορά την αποτυχημένη επιχείρηση των συμμάχων άγγλων αμερικανών και πολωνών που ονόμασαν Μάρκετ Γκαρντεν. Το σχέδιο ήταν του φιλόδοξου και ηλίθιου Άγγλου στρατηγού Μοντγκομερυ και το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν χιλιάδες αλεξιπτωτιστές.

3) Σιδηρούς σταυρός. Ακόμη μια θαυμάσια ταινία με αληθοφανείς σκηνές μάχης και εμβάνθυνση στους χαρακτήρες. Αριστουργηματικές ερμηνείες από Τζειμς Κομπερν, Τζειμς Μεισον και Μαξιμιλιαν Σελ και εκπληκτικές σκηνές μάχης από τον σκηνοθέτη Σαμ Πενκιπα που μοιάζουν με χορογραφίες.

4) Ο αετός πάτησε την γη. ΒΠΠ και εδώ με φανταστικό σενάριο μια ομάδα γερμανών κομάντο να απαγάγουν τον Τσόρτσιλ. Υποκλινόμαστε στις σεξπιρικές ερμηνείες των Μαικλ Κειν, Ρομπερτ Ντυβαλ, Ντοναλτ Πλεζανς.

5) Η νύχτα των στρατηγών. Απλά αριστούργημα. Εξαίρετη πλοκή βασισμένο στο σχέδιο Βαλκυρίες με σκοπό γερμανοί στρατηγοί να σκοτώσουν τον Χίτλερ. Απίστευτος ο Πιτερ ο Τουλ στον ρόλο του μανιακού γερμανού στρατηγού.

6) Ο πόλεμος του Μερφυ. Και πάλι εδώ η εξαιρετική ερμηνεία του Πιτερ ο Τουλ που έχει βαλθεί να βυθίσει ένα γερμανικό υποβρύχιο με πενιχρά μέσα.

7) Ντας Μπουτ. Αριστουργηματική ταινία για τον πόλεμο των γερμανικών υποβρυχίων και την ζωή των πληρωμάτων σε αυτά.

8) Ο λόφος. Ο Σον Κονερυ και ένα λαμπρό κάστ άγγλων ηθοποιών και η ιστορία να εξελίσεται σε κρατούμενους σε στρατιωτικές φυλακές της Νοτίου Αφρικής στον ΒΠΠ.

9) Βαλκυρίες. Αρκετά καλές ερμηνείες από Τομ Κρούζ και Κενεθ Μπράνα με το σχέδιο δολοφονίας του Χίτλερ.

10) Η πτώση. Απλά αριστούργημα. Οι τελευταίες μέρες της αφρόκρεμας των Ναζί στο καταφύγιο. Ο πιο πιστά ερμηνευμένος Χίτλερ από τον μεγάλο ηθοποιό Μπρούνο Κάνζ.

11) Τα παιδιά από την Βραζιλία. Απίστευτη ερμηνεία από τον Γκρεγκορυ Πεκ στον ρόλο του παρανοικού γιατρού Μέγγελε και του διόκτη του που τον ερμηνεύει ο Λορενς Ολιβιε. Απίστευτη η σκηνή με τα σκυλιά ντόπερμαν.

12) Το κάστρο του πολέμου. Σουρεαλιστική πολεμική ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες από Ραιαν ο Νηλ, Πητερ Φολκ και Μπερτ Λανκαστερ.

13) Και οι 12 ήταν καθάρματα. Απολαυστική περιπέτεια με πολύ καλούς ηθοποιούς.

14) Η γέφυρα του ποταμού Κβάι. Ο Ντειβιντ Νιβεν στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του. Αιχμάλωτοι πολέμου σε Ιαπωνικό στρατόπαιδο κολαστήριο προσπαθούν να χτίσουν μια γέφυρα τρένου υπό άθλιες συνθήκες μέσα στην τροπική ζούγκλα.

15) Καλά Χριστούγενα κύριε Λόρενς. Το αριστούργημα του σκηνοθέτη Ναγκίσα Όσιμα και ο ποπ τραγουδιστής Ντέιβιντ Μπάουι στον ρόλο αιχμαλώτου. Παρά τις εμφανώς γκει αναφορές η ταινία είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική και πολύ συγκινητική.

17) Ο Λόρενς της Αραβίας. Το μέγα αριστούργημα του σκηνοθέτη Ντειβιντ Λιντς πραγματικά επικών διαστάσεων. Γίγαντες ηθοποιοί, όπως ο Πήτερ ο Τουλ, Ομάρ Σαρίφ, Άντονι Κουίν και η αληθινή ιστορία εκτυλίσεται στον Α' Π.Π

18) Άγριες Χήνες. Ριτσαρντ Μπερτον, Ροντζερ Μουρ και Ριτσαρντ Χαρις σε μια καλτ ταινία για όσους ξέρουν. Μισθοφόροι βρετανοί κάπου στην Αφρική και για μένα ίσως οι καλύτερες αληθοφανείς σκηνές μάχης που έχουν γυριστεί ποτέ. Πιστεύω ότι είναι καλύτερες και από αυτές του στρατιώτη Ραιαν. Αυτές φίλοι μου είναι οι πιο καλογυρισμένες πολεμικές ταινίες. Για να θυμούντε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι που περνάνε για πολεμικές ταινίες κάτι μούφες σαν τους αναλώσιμους με τον Σταλόνε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
συγνωμη αδερφε μου χωρις παρεξηγηση ετσι οπως εχεις δομησει το κειμενο σου .χωρις παραγραφους κτλ ειναι κουραστικο και μου βγηκαν τα ματια,ενω σαν κειμενο ειναι αξιολογο(οσο μπορεσα να διαβασω) και ειναι κριμα απο το θεο

στην ουσια τωρα εγω θα ελεγα "βαλκυριες"."αγριες χηνες¨,"και οι 12 ηταν καθαρματα"
 
Έχεις δίκιο αλλά όταν έβαζα space μετά στην προεπισκόπιση κειμένου μου το έβγαζε με κινέζικα βζζζζβχχχχ@@@@@ και φοβήθηκα και συνέπτυξα το κείμενο για να μην το ξαναγράψω από την αρχή.

Φίλε μου διόρθωσα το κείμενο και έβαλα αρίθμηση στις ταινίες. Ακόμη πρόσθεσα μερικά αριστουργήματα που από κεκτημένη ταχύτητα είχα ξεχάσει να βάλω. Ξαναδιάβασέ το σε παρακαλώ και απόλαυσέ το.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
kotsoflor1971 είπε:
Να δώσω και εγώ την άποψή μου και μια λίστα με τις καλύτερες πολεμικές ταινίες................

Για να θυμούντε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι που περνάνε για πολεμικές ταινίες κάτι μούφες σαν τους αναλώσιμους με τον Σταλόνε.
Θα πρόσθετα και τη Μάχη της Αγγλίας (1969) με σπάνια και αληθινά αεροπλάνα.
 
Θα σταθω στην 18η επιλογη σου, τις Αγριες Χηνες. Το ειχα δει πολυυυυυυ παλιαααααα. Στο μυαλο μου την ειχα σαν μια πολυ ωραια ταινια.

Προσφατα επεσα πανω σε ενα αρθρο που ελεγε οτι οι Eloy (αγαπημενη μπαντα) ειχαν εμπλακει στο soundtrack!

Δεν εχασα ευκαιρια!

Δυστυχως ομως οι νεα εντυπωση που μου αφησε ηταν πολυ κατω του μετριου. Βαρετη, αργη, κλισε. Κριμα διοτι με το καστ αυτο μπορουσε να κανει πραγματα.

Ο Ροτζερ Μουρ εσωζε ελαφρως την κατασταση.
 
Άλλη ταινία είναι αυτή με Eloy

 
Στην παραπανω λιστα εγω θα προσεθετα:Η μαχη των Αρδεννων (1965),και Ο εχθρος προ των πυλων (2001)
 
20220518_141050.jpg
Μεγάλη συνέντευξη του Ελληνοαμερικάνου σκηνοθέτη Τζορτζ (Γιώργου) Κοσμάτου στην Καθημερινή την περίοδο των γυρισμάτων στη Ρόδο της ταινίας Απόδραση στην Αθήνα
Απρίλιος 1978

20220518_140836.jpg
Ο Άγγλος ηθοποιός Ντέιβιντ Νίβεν ως παπάς στην ταινία Απόδραση στην Αθήνα (1978)
 
Μα μας λέει ότι είναι απόδραση στην Αθηνά, όχι στην Αθήνα.
1655824045237.png
 
Παρεπιμπτοντως η ταινια ηταν χαλια,αν και ειχε πολυ καλο καστ (Ρ.Μουρ,Τ.Σαβαλας,Ε.Γκουλντ,Ντ.Νιβεν κλπ).Στην κυριολεξια ηταν λες και ολο το καστ πηγε για διακοπες βασικα στη Ροδο,και ειπαν να κανουν και μια ταινια.Μπροστα της,το "Εγω ρεζιλεψα τον Χιτλερ" με τον Κ.Βουτσα,ειναι οσκαρικου επιπεδου.
 
20230109_121828.jpg20230109_121942.jpg20230109_121957.jpg
Ρεπορτάζ για τα γυρίσματα της ταινίας Απόδραση στην Αθήνα Φεβρουάριος 1978
 
Πίσω
Μπλουζα