Οι περιπέτειες του Οδυσσέα (εκδ. Νέα Γενιά)

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.386
Αντιδράσεις
9.588
Αγαπημενη σειρα βιβλιων της παιδικης μου ηλικιας. Ηταν τρεις τομοι συνοδευομενοι απο μια κασετίνα με κασέτες. Ηταν μερος της σειρας "Μυθοι, ηρωες και ιστοριες απο την αρχαια Ελλαδα", μαζι με την Ιλιαδα.

Τα βιβλια ηταν πολυτελεστατες εκδοσεις με εκτεταμενες εικονογραφησεις. Οι κασσετες ηταν παραγωγη υψηλης ποιοτητας με καλες ερμηνειες και υποβλητικη μουσικη. Τις ακουγα ξανα και ξανα πολυ ευχαριστα.

/monthly_2018_02/large.image_112817.jpg.a1a43e3c6892b14d3421f7c32870aeaa.jpg

/monthly_2018_02/large.image_112816.jpg.928fb0e20f2f0e02dafc60f6ccf48136.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Περίεργο που οι σειρήνες απεικονίζονται με τη μορφή γοργόνας. Η στάνταρ απεικόνισή τους ήταν πουλιά με γυναικείο κεφάλι

BSAO060603400.jpg

Προσπαθω να θυμηθώ αν υπήρχαν γυναικείες θεότητες με ουρά ψαριού στην αρχαία μυθολογία. Άντρες υπήρχαν (π.χ. Τρίτων) αλλά γυναίκες? Νηρηίδες, Ωκεανίδες, Ινώ/Λευκοθέα είχαν κανονική γυναικεία μορφή και οι Γοργόνες ήταν στεριανά τέρατα.
 
Αυτό που λες πάντα προβλημάτιζε και μένα Ελέφαντα, και δεν μπορώ να θυμηθώ να υπήρχε στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία αυτό που σήμερα αποκαλούμε γοργόνα ή mermaid. Ξέρω ότι υπήρχαν πλάσματα μισές γυναίκες-μισά ερπετά, αλλά όχι ψάρια. Βρήκα όμως αυτό το άρθρο που μου φάνηκε ενδιαφέρον, γιατί κατηγοριοποιεί όλους τους δράκοντες της αρχαιότητας. Σύμφωνα με αυτό, υπήρχαν και αυτές που σήμερα λέμε γοργόνες, απλά δεν εμφανίζονταν σε ελληνικά μέρη, αλλά ήταν πλάσματα του Ινδικού Ωκεανού, και ανήκαν στους θαλάσσιους δράκοντες. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο, είχαν αγκάθια αντί για μαλλιά, σε αντίθεση με τις γοργόνες που ξέρουμε, οι οποίες συνήθως έχουν υπέροχα μαλλιά. Ακόμα πάντως δεν έχω βρει πώς και πότε έγινε η σύγχυση των σειρήνων, που όπως είπες σχετίζονταν με πουλιά, κι όχι με ψάρια, με τις σημερινές mermaids.
 
Αν υπήρχε κάποιος λαϊκός θρύλος, ελληνικής ή εξωελληνικής προέλευσης, για γοργόνες που προσείλκυαν τους ναυτικούς (προς το θάνατό τους), όπως π.χ. η Λορελάι στο Ρήνο, η οποία βέβαια ήταν κανονικού σχήματος, είναι λογικό να ταυτίστηκαν με τις σειρήνες του ομηρικού μύθου. Κι από κει η σειρήνα έγινε γοργόνα. Η γοργόνα η αδερφή του Μεγαλεξαντρού που θρηνούσε και φουρτούνιαζε το πέλαγο είναι άλλη ιστορία.

Χμμμμ.... σύμφωνα με τη Wikipedia η Ασσυριακή θεότητα Αταργάτις (μητέρα της Σεμιράμιδος) είχε τη μορφή γοργόνας και οι Έλληνες την ήξεραν ως Δερκετώ. Βέβαια τα περί Δερκετούς τα αναφέρει ο Λουκιανός που ήταν Σύρος ο ίδιος οπότε σχεδόν ντόπιος, αλλά οι Έλληνες είχαν στενή επαφή με την Μεσοποταμία αιώνες πριν από αυτόν.
 
Πίσω
Μπλουζα