Οι 7 Ανίκητοι (Βlake's 7)

AEON

Retromaniax Founder
Διαχειριστές
Joined
6 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.790
Αντιδράσεις
1.727
Μιλάμε για ΤΗΝ άπαιχτη underground low budget και εντελώς *CULT* sci-fi horror σειρά. Οι "7 Ανίκητοι" παιζόταν γύρω στις 17:00 το απόγευμα στην ΥΕΝΕΔ (* τι λες τώρα..) κάπου γύρω στο 82-83. Επρόκειτο για παραγωγή του ΒΒC στην οποία συμμετείχαν αρκετοί συντελεστές του θρυλικού Dr Who!

LibTR.jpeg


Μια μου έπειτα από τόσα χρόνια πρέπει να είμαι ο πρώτος που κάνει λόγο για αυτήν σειρά, θα γράψω πολύ συνοπτικά το σενάριο της για να φρεσκάρω τη μνήμη σας:

Κάπου στο μακρινό μέλλον επικρατεί το Federation, μια τυραννική διαγαλαξιακή Ομοσπονδία (παρένθεση: πέφτει αρκετή σκωπτική παρώδηση στο αμερικάνικο και μάλλον αισιόδοξο / ανθρωπιστικό Federation του Star Trek - άγγλοι γαρ, τι περίμενες - ακόμα και το σύμβολο της σειράς είναι το αντίστοιχο του Star Trek ανεστραμμένο, για να δηλώνει έναν κόσμο σκοτεινό και παρακμιακό). O Μπλέηκ, με σβησμένη και επαναπρογραμματισμένη τη μνήμη του έπειτα από βασανιστήρια, αποδρά από την αιχμαλωσία στη διαδρομή για τον πλανήτη-φυλακή που προοριζόταν. Καταφέρνει με μερικούς άλλους δραπέτες να κλέψει ένα μυστηριώδες εξωγήινο διαστημόπλοιο άγνωστης προέλευσης και να ξεφύγει την τελευταία στιγμή μαζί του. Οι δραπέτες σύντροφοί του επανδρώνουν το πλήρωμα του σκάφους-διαφυγής (το οποίο ονομάζουν συμβολικά "Ελευθερωτής" - Liberator). Ανακαλύπτωντας σιγά σιγά τα μυστικά του (μεταξύ των οποίων είναι ο ORAC, ένας υπερυπολογιστής με τεχνητή νοημοσύνη που είναι η καρδιά του διαστημοπλοίου) αρχίζουν να μετατρέπονται σε μια επαναστατική ομάδα που εξελίσσεται σταδιακά σε φόβο και ο τρόμο της Ομοσπονδίας. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης...

Η σειρά εξακολουθεί να έχει πολλούς κολημμένους οπαδούς (στο εξωτερικό) μέχρι και σήμερα. Μπορεί τα σκηνικά και τα εφφέ να ήταν low budget, ήταν όμως εμπνευσμένα και δημιουργούσαν μια εντυπωσιακά αποπνικτική ατμόσφαιρα. Πολλοί από το cast ήταν κανονικά ηθοποιοί του αγγλικού θεάτρου, έμπειροι και επιβλητικοί, ενώ οι ερμηνείες τους ήταν μερικές φορές πραγματικά καταλυτικές!

Ιδού μερικές από τις πληρέστατες (μέχρι εγκυκλοπαίδειες περιέχουν) ιστοσελίδες της σειράς που ανακάλυψα. Δείτε τις φωτογραφίες και όσοι το έχουν δει σίγουρα θα θυμηθούν ;-) :


Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και οι 3 κύκλοι επεισοδίων σε DVD!

Κι όποιος δεν πιστεύει στα ...μεταφυσικά φαινόμενα ας διαβάσει κι αυτό το υπέρτατο κουλό: Επί χρόνια και μη διαθέτοντας κανένα επιπλέον στοιχείο προσπαθούσα να ανακαλύψω (στο Internet και οπουδήποτε) την αγγλική ονομασία της σειράς. Επειδή κανείς δε τη θυμόταν, κι επειδή τα χρόνια που πέρασαν ήταν πολλά είχα αρχίσει να πιστεύω ότι την είδα στον ύπνο μου ή ότι την είχα μπερδέψει με κάτι άλλο. Σε κάποια φάση, έχοντας σπάσει τα νεύρα μου έπειτα από αρκετή ώρα μάταιου ψαξίματος για το ποιοί ήταν επιτέλους αυτοί οι 7 Ανίκητοι, γράφω τσαντισμένος στο google 7 blakes (=βλάκες)!! Φαντάζεστε την έκπληξή μου όταν ως..δια μαγείας εμφανίστηκαν μπροστά μου όλα τα sites που ήταν αφιερωμένα στη σειρά!!! Το παραπάνω μαζί με την επιτυχία της Εθνικής στο Euro τα χρησιμοποιώ ως παραδείγματα ότι τα πάντα γίνονται σε αυτήν την ζωή!

Y.Γ: Μέγα sci-fi φετίχ η διακτίνιση του σκάφους και τα φοβερά ακτινοπίστολα (πουλούνται ακόμα στο εξωτερικό σε ρέπλικες!)

* ΥΕΝΕΔ = Πρόδρομος της ΕΡΤ2, ΕΤ2 και κατόπιν ΝΕΤ, την εποχή που ο μόνος οδηγός προγράμματος τηλεόρασης ήταν η ασπρόμαυρη Ραδιοτηλεόραση και το Τηλέραμα (που από απλό μόλις είχε γίνει διπλό!). Περισσότερα για την ΥΕΝΕΔ θα βρείτε εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CE%95%CE%9D%CE%95%CE%94
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
blakes20720logo.jpg


Created by


Terry Nation



Starring


Gareth Thomas



Glynis Barber



Jan Chappell



Brian Croucher



Paul Darrow



Stephen Greif



David Jackson



Michael Keating



Sally Knyvette



Steven Pacey



Jacqueline Pearce



Josette Simon



Peter Tuddenham



Theme music composer


Dudley Simpson



No. of seasons 4


No. of episodes 52


Running time c. 50 minutes


Original run


2 January 1978 – 21 December 1981


88906955579927885524.jpg


Βρισκόμαστε κάπου 700 χρόνια στο μέλλον. H ανθρωπότητα έχει εξαπλωθεί στα αστέρια και έχει δημιουργήσει μια αυτοκρατορία με το όνομα Terran Federation όμως εξουσιάζεται από μια φασιστική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου παρά μόνο φυλακές, βασανιστήρια, ναρκωτικά που ελέγχουν την σκέψη και βούληση καθώς και πλύση εγκεφάλου. Εξι κατάδικοι αφού δραπετεύουν, προσπαθούν να ανατρέψουν την οργουελλιανή διαπλανητική Ομοσπονδία με το διαστημόπλοιο τους το Liberator ενώ βρίσκονται συνέχεια υπό ανελέητη καταδίωξη. Aν και ο ίδιος ο αρχηγός τους, ο Blake είναι ένας ιδεολόγος επαναστάτης, οι σύντροφοι του είναι δολοφόνοι και μισθοφόροι. Η ανατροπή της Oμοσπονδίας γρήγορα θα καταλήξει σε μια εμμονή, αλλά ακόμη και όταν θα προσπαθήσουν να την εγκαταλείψουν θα αποδειχθεί ότι είναι αδύνατο γιατί η Ομοσπονδία δεν σκοπεύει να τους αφήσει ζωντανούς...

Φοβερή σειρά επιστημονικής φαντασίας που κράτησε 4 σεζόν από το 1978 εώς το 1981 και αποτελείται από 52 επεισόδια. H σειρά παίχτηκε στο BBC και ήταν δημιούργημα του φοβερού Terry Nation γνωστού και ως δημιουργού των Daleks στο Doctor Who. Γυρίστηκε χωρίς μεγάλο budget αλλά είχε τεράστια επιτυχία αποκτώντας με το πέρασμα του χρόνου cult status και φανατικούς οπαδούς λόγω κυρίως των ώριμων και μεστών σεναρίων της καθώς και των πολύ αξιόλογων ερμηνειών από όλους τους πρωταγωνιστές. Μάλιστα υπήρχαν επεισόδια που άγγιξαν τους 10 εκατομύρια viewers. Είναι μια hard-core sci-fi dystopian σειρά γεμάτη πεσσιμιστικό πνεύμα και υποβόσκουσα φιλοσοφική θεώρηση ενώ σε όλα τα επεισόδια υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας για κάθε προσπάθεια των ηρώων να αλλάξουν την κατάσταση τους και πως όλες τους οι ελπίδες θα κατέληγαν στο θάνατο. Κάθε σκοπός ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένος, κάθε πιθανότητα για το μέλλον θα κατέληγε να πνιγεί στο αίμα και στην διατήρηση της φασιστικής ολιγαρχίας. Το μέλλον δεν είναι το αισιόδοξο μέλλον του Roddenberry στο Star Trek αλλά ο κόσμος του 1984 του Orwell και του Brave New World του Huxley με υπερεξελιγμένη τεχνολογία για να γίνεται καλύτερα η υποβολή και η πλύση εγκεφάλου καθώς και διαστημόπλοια για να σκοτώνουν τους αντιφρονούντες. Μικρός όταν την είδα για πρώτη φορά στην παλιά ΕΡΤ ή ΥΕΝΕΔ, δεν θυμάμαι, μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση με το βάθος των χαρακτήρων και των σεναρίων καθώς και με την καταπληκτικη μουσική της, αυτή του Dudley Simpson. Εδώ και χρόνια ήθελα να την μεταφράσω αλλά μόλις πρόσφατα ξεκινήσαμε μαζί με μια παρέα φίλων αυτή την προσπάθεια. Ενα πραγματικό sci-fi διαμαντάκι, σχετικά άγνωστο που δείχνει περίτρανα πως δεν χρειάζονται λεφτά, εκρήξεις και cgi για να φτιάξει κανείς καλή επιστημονική φαντασία, μονάχα ένας άνθρωπος με μεράκι και όραμα. Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες μου σειρές και η μόνη πραγματικά ρεαλιστική και με σκληρό, απαισιόδοξο μύνημα. Μιλάμε για πραγματική επιστημονική φαντασία με μεστά και έξυπνα σενάρια και όχι μάχες στο διάστημα και καρικατούρες- εξωγήινους. Eχουμε ήδη μεταφράσει τα 8 πρώτα επεισόδια και συνεχίζουμε ακάθεκτοι.


Οποιος ενδιαφέρεται να συνεισφέρει ένα λιθαράκι στην μετάφραση αυτής της σειράς, ας επικοινωνήσει μαζί μου.



takisdk


i6cljt.jpg
 
Τακη καλως ηρθες! Βαλε και την πηγη

EDIT: Βλεπω μετα απο το google-αρισμα οτι η πηγη εισαι εσυ :)

Aφιερωνω μια οχι και τοσο επιτυχημενη φωτο της κουκλαρας Glynis Barber η οποια ειχε ερθει να καλυψει το μονο "κενο" της σειρας...τις οχι ιδιαιτερα ομορφες πρωταγωνιστριες...

Soolin.jpg
 
Hδη έχουν μεταφραστεί τα πρώτα 9 επεισόδια και συνεχίζουμε.
 
Τα οποία ήδη έχω δει και η σειρά είναι εκπληκτική!! Μπράβο παιδιά για την σπουδαία δουλειά που κάνετε!! Τι εννοεί παραπάνω όμως ο AEON ότι κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα σε DVDs; Εννοείς με Ελληνικούς υπότιτλους; Δε νομίζω να υπάρχει τέτοιο πράγμα... Η μόνη Ελληνική μετάφραση της σειράς γίνεται απ' τον φίλο Τάκη και το επιτελείο του! :) Δεν περιμένω να βγει τέτοια σειρά μεταφρασμένη στην Ελλάδα όταν άλλες πολύ γνωστότερες και κλασικότερες δεν βγήκαν ποτέ (όπως "Star Trek", "Babylon 5", "Space: 1999" κτλ.). Πάλι καλά που υπάρχουν ορισμένα άτομα που είναι ικανά να προσφέρουν τέτοιου είδους διαμάντια, γιατί αν περιμέναμε απ' τις Ελληνικές εταιρίες διανομής, κλάφτα Χαράλαμπε...
 
Yποθέτω πως εννοεί πως κυκλοφόρησαν σε dvd με αγγλικούς υπότιτλους.

Οπως και να'χει εμείς συνεχίζουμε το έργο μας.

Οποιος ενδιαφέρεται να συνεισφέρει ένα λιθαράκι στην μετάφραση αυτής της σειράς παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου.
 
Θα αφησουν κατι ησυχο επιτελους??
 
Ωραίο νέο!! Η αλήθεια είναι πως υπάρχει έφεση στην δυστοπία τα τελευταία χρόνια κι αυτό αν μη τι άλλο είναι θετικό (για την προώθηση της επιστημονικής φαντασίας γενικότερα)! Εγώ την καλωσορίζω αλλά κρατάω και μια πισινή μήπως βγει πατάτα. Εάν δεν υπάρχουν νέες ιδέες, τουλάχιστον ας ανακυκλώνονται οι παλιές (αλλά αξιοπρεπώς!). Ένα άλλο παράδειγμα είναι το "Total Recall" του Philip K. Dick που περιμένω να δω τι θα βγάλουν. Το trailer μου άρεσε, αν κι αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι καλή.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mandrake είπε:
Τα οποία ήδη έχω δει και η σειρά είναι εκπληκτική!! Μπράβο παιδιά για την σπουδαία δουλειά που κάνετε!! Τι εννοεί παραπάνω όμως ο AEON ότι κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα σε DVDs; Εννοείς με Ελληνικούς υπότιτλους; Δε νομίζω να υπάρχει τέτοιο πράγμα... Η μόνη Ελληνική μετάφραση της σειράς γίνεται απ' τον φίλο Τάκη και το επιτελείο του! :) Δεν περιμένω να βγει τέτοια σειρά μεταφρασμένη στην Ελλάδα όταν άλλες πολύ γνωστότερες και κλασικότερες δεν βγήκαν ποτέ (όπως "Star Trek", "Babylon 5", "Space: 1999" κτλ.). Πάλι καλά που υπάρχουν ορισμένα άτομα που είναι ικανά να προσφέρουν τέτοιου είδους διαμάντια, γιατί αν περιμέναμε απ' τις Ελληνικές εταιρίες διανομής, κλάφτα Χαράλαμπε...
Eχουμε μαζευτεί καμιά 20αριά φίλοι και ομοιδεάτες και μεταφράζουμε συνολικά 4 σειρές.

Το Blake's 7, το UFO, το Outer Limits του 1995 και το SeaQuest.

Στο UFO έχουμε μεταφράσει τα 2 πρώτα μόνο επεισόδια σε σύνολο 26 ενώ στο Blake's 7 έχουν μεταφραστεί τα 26 σε σύνολο 52.

Αν ενδιαφέρεται κανείς να συνεισφέρει στην μετάφραση έστω και για ένα επεισόδιο ας επικοινωνήσει μαζί μου.
 
H MS χρηματοδοτει remake της σειρας για το XBOX Live...εξαιρετικη επιλογη γαι ρετρομανεις αλλα εντελως παραξενη για το υπολοιπο demographic...

Πηγη (BBC)
 
Μαλλον θα πραγματοποιηθει το remake τελικα

H MS χρηματοδοτει remake της σειρας για το XBOX Live...εξαιρετικη επιλογη γαι ρετρομανεις αλλα εντελως παραξενη για το υπολοιπο demographic...
Πηγη (BBC)
Να δω ποιος θα είναι ο "άτυχος" που θα ενσαρκώσει τον Avon!!! (Και τη Servalan).
 
Επανέρχομαι σε ένα παλιό θέμα γιατί μου φαίνεται απίστευτο που κάποιοι θυμούνται αυτήν τη φοβερή σειρά. Δυστυχώς ο Gareth Thomas πέθανε πριν λίγους μήνες http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-36041534 Δυστυχώς δε θα δούμε remake με τον παλιό καλό ηθοποιό. O Paul Darrow επίσης πέρυσι έπαθε ανεύρισμα και οι γιατροί αναγκάστηκαν να του κόψουν το πόδι οπότε πλέον μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι. .
 
Μπα, δεν ειμαι ο καταλληλος ανθρωπος για game reviews.
 
Πίσω
Μπλουζα