Ουμπά Πα (Goscinny & Uderzo)

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
519
Ο Rene Goscinnyκαι ο Albert Uderzoσυναντήθηκαν πρώτη φορά το 1951 και από νωρίς αποφάσισαν να συνεργαστούν. Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής τους της απόφασης ήταν ο Ουμπά Πα, ένας Ινδιάνος Πλατυπόδης που ζει σε μια προστατευμένη περιοχή στις σύγχρονες (του 1951) ΗΠΑ και προσπαθεί να συνταιριάσει τις παραδοσιακές αξίες με το σύγχρονο τρόπο ζωής σε μια χιουμοριστική εξιστόρηση. Με τον Goscinny να γράφει το σενάριο και τον Uderzo να εικονογραφεί τις πρώτες σελίδες το ντουέτο προσπάθησε να βρει εκδότη στη Γαλλία χωρίς αποτέλεσμα.

Λίγο αργότερα ο εκδοτικός οίκος Dupuis προσλαμβάνει τον Goscinny και τον στέλνει στη Νέα Υόρκη για να στήσει ένα τηλεοπτικό οικογενειακό περιοδικό για την Αμερικάνικη αγορά. Κατά το διάστημα παραμονής του εκεί ο Goscinny Θα προσπαθήσει να βρει εκδότη για τον Ουπμά Πα στις ΗΠΑ, ξανά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από την επιστροφή του Goscinny στη Γαλλία το ντουέτο δημιουργεί τον Ιωάννη Πιστολέ που ξεκινά να εκδίδεται από το 1952.

Έξι χρόνια μετά και ενώ ο Goscinny εργάζεται ήδη στο περιοδικό Τεν-τεν των εκδόσεων Lombard προτείνει στον αρχισυντάκτη μια ανανεωμένη βερσιόν του Ουμπά Πα και παίρνει το πράσινο φως για έκδοση. Η δράση τώρα έχει μεταφερθεί στη Β. Αμερική του ΙΗʼ αιώνα. Ο ήρωας είναι ο Ουμπά Πα ένας γενναίος πολεμιστής της φυλής των Φιναφίνα (Shavashavas) και ο φίλος του γάλλος εξερευνητής και ευγενής, ο μαρκήσιος Ουμβέρτος ντε λα Κρεμ Καραμελέ (Hubert de la Pate Feuilletee) γνωστός ανάμεσα στους Ινδιάνους σαν Δυο Σκαλπ (λόγω της περούκας που φοράει).

Η πρώτη ιστορία εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1958 και ακολουθήθηκε από άλλες 4 με περίπου 30 σελίδες η κάθε μια. Στο μεταξύ είχαμε φτάσει στο 1962. Ο Goscinny και Uderzo από το 1959 εξέδιδαν τη σειρά Αστερίξ στο περιοδικό Pilote ενώ ο Goscinny από το 1960 ήταν ο αρχισυντάκτης του. Το μέγεθος των ευθυνών για το Pilote και η αυξανόμενη επιτυχία και ζήτηση για ιστορίες του Αστερίξ σε συνδυασμό με τη μέτρια επιτυχία του Ουμπά Πα τους οδήγησε στην απόφαση να σταματήσουν την σειρά με πρόσχημα μια δημοσκόπηση ανάμεσα στους αναγνώστες του Τεντεν που κατέτασσε τον Ουμπά Πα στην 11 θέση ανάμεσα στις σειρές του περιοδικού.

Οι ιστορίες ήταν:

1. Ουμπα Πα ο Ερυθρόδερμος (1958)


Ο Ουμβέρτος ντε λα Κρεμ Καραμελέ αιχμαλωτίζεται από τον Ουμπα Πα και οδηγείται στο χωριό των Φιναφίνα. Εκεί ο Ουμπά Πα τον συμπαθεί και περνάει μια σειρά από δοκιμασίες ώστε να καταφέρει να γίνει Γάλλος φίλος του δεκτός σαν θετό μέλος της φυλής των Φιναφίνα. Πετυχαίνει και ο Γάλλος εξερευνητής θεωρείται μέλος της φυλής με το όνομα Δυο Σκαλπ παρά τις αντιρρήσεις του μάγου Πέρα Βρέχει και του γέρου Παρά Ένα Δόντι Φαφούτη. Οι δυο φίλοι ξεπερνάνε τις παγίδες των δυο εχθρών τους και αλλά και αυτές της φυλής των Πλατυπόδιδων παραδοσιακών εχθρών των Φιναφίνα και τελικά φτάνουν στο γαλλικό οχυρό Πετί.

Προβολή συνημμένου 65758


2. Ο Ουμπά Πα και το μονοπάτι του πολέμου (1958)
Οι Πλατιπόδιεδες πιάνουν αιχμάλωτο τον Ουμβέρτο και ο Ουμπά-Πα προσπαθεί να τον ελευθερώσει

Προβολή συνημμένου 65759

3. Ο Ουμπά Πα και οι πειρατές (1959)

Όταν ο διοικητής του οχυρού Πετί δωρίζει ένα άλογο στον Ουμπά Πα οι Φιναφίνα εντυπωσιάζονται από το νέο ζώο (οι Ινδιάνοι δεν γνώριζαν τα άλογα πριν από τις ευρωπαϊκές εξερευνήσεις) και αποφασίζουν να στείλουν στη Γαλλία σε αποστολή τον Ουμπά Πα και τον Ουμβέρτο για να προμηθευτούν περισσότερα άλογα που θα τους ισχυροποιήσουν έναντι των αντιπάλων τους Παλτυπόδιδων. Για να φτάσουν στη Γαλλία όμως πρέπει να διασχίσουν τον Ατλαντικό και εκεί καραδοκεί ο τρομερός πειρατής Μπλέηκ

4. Ο Ουμπά Πα και η μυστική αποστολή (1960)

Ο Γάλλος ασιλιάς δίνει τον Ουμπά Πα 50 άλογα και αναθέτει στον Ουμβέρτο να μεταφέρει ένα μήνυμα στην διοίκηση των γαλλικών στρατευμάτων στην Αμερική. Όμως μέχρι να φτάσουν στο λιμάνι πολλά μπορεί να συμβούν καθώς ληστές και κατάσκοποι δρουν στην γαλλική ύπαιθρο.

5. Ο Ουμπά πα εναντίον Πρησμένου Συκωτιού (1962)

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για την επιστροφή ων δυο φίλων από την Ευρώπη οι Γάλλοι διαβάζουν το μήνυμα του βασιλιά όπου τους ανακοινώνεται η κήρυξη πολέμου με τους Πρώσους και σύντομα εκδηλώνεται και η πρώτη πρωσική επίθεση που αποκρούεται από τους Γάλλους με τη βοήθεια των Φιναφίνα. Οι πρώσοι τότε συμμαχούν με τη φυλή των Σακουλομάτιδων υπό την ηγεσία του Πρησμένου Συκωτιού. Μετά από διάφορες περιπέτειες η παρεξήγηση ανάμεσα στο Γάλλο και τον Πρώσο βασιλιά λύνεται και κηρύσσεται ειρήνηβ¦ Ο αποχαιρετισμός του Ουμβέρτου ντε λα Κρεμ Καραμελέ προς τον Ουμπά Πα στο τελευταίο σκίτσο νομίζω ότι είναι και αποχαιρετισμός προς τον αναγνώστηβ¦

Προβολή συνημμένου 65760

Οι 5 ιστορίες του Ουμπά Πα εκδόθηκαν σε 3 άλμπουμ ανά 2 ιστορίες από τις εκδόσεις Lombard τη δεκαετία του 1960(το πρώτο άλμπουμ οι ιστορίες 1 και 2, στο δεύτερο οι ιστορίες 3 και 4 και η Πέμπτη ιστορία μόνη της στο τρίτο άλμπουμ) και επανεκδόθηκαν τη δεκαετία του 1980 σε ξεχωριστά άλμπουμ για να εκδοθούν τελικά τη δεκαετία του 1990 από τις εκδόσεις Albert-Rene του Uderzo σε άλμπουμ ανά 2 ιστορίες.

Στην Ελλάδα εκδόθηκαν το 1979-1980 σε 5 άλμπουμ (1 ιστορία ανά άλμπουμ) από τις εκδόσεις Ψαρόπουλος και σε τρία άλμπουμ (2 ιστορίες ανά άλμπουμ) από τις εκδόσεις Μαμουθκόμιξ το 1997-1998. Η έκδοση της Μαμουθκόμιξ ακολουθεί την έκδοση της Albert-Rene με το πρώτο άλμπουμ να περιέχει μόνο την πρώτη ιστορία, ένα σύντομο ιστορικό για τη δημιουργία του ήρωα και 6 σελίδες με τα σκίτσα της πρώτης απόπειρας του 1951. Το δεύετερο περιλαμβάνει τις ιστορίες 2 και 3 και το τρίτο τις 2 τελευταίες.

Η σειρά είναι σίγουρα αρκετά καλή και αξίζει να διαβαστεί, δεν φτάνει όμως το επιπέδο του Αστερίξ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Με τον Αστεριξ δεν την παλεψα ποτε.Μα ποτε ομως!Θυμαμαι να το εχω διαβασει πολλυυυ παλια απο ενα φιλο ο οποιος ειναι Μαμουθ fanboy και συλλεγει τα παντα.Το ευχαριστηθηκα και μαλλον καποια στιγμη θα τα παρω.Στην τελευταια μου επισκεψη στο Comicworld τα ειχε ακομα.
 
Πίσω
Μπλουζα