Ο Έλληνας Σαρλώ Κίμων Σπαθόπουλος - αναζήτηση ταινιών

ybulbu

RetroN00b
Joined
26 Νοέ 2009
Μηνύματα
26
Αντιδράσεις
29
Μια προσωπικότητα του πολύ παλιού Ελληνικού κινηματογράφου που παραμένει εν πολλοίς άγνωστη είναι ο Κίμων Σπαθόπουλος, ο «Έλληνας Σαρλώ». Ο άνθρωπος αυτός υποδυόταν τέλεια το ρόλο του αλητάκου, αντιγράφοντας τον κορυφαίο Charles Chaplin, αν και οι περισσότερες ταινίες του ήταν άσχετου περιεχομένου. Γνωρίζω ωστόσο πως τον υποδύθηκε στις εξής ταινίες:

- Ο παληάτσος της ζωής (1930)

- Ο Πρίγκηψ των Αλητών (μνημονεύεται ως 1932)

- Η Ανθοπώλις των Αθηνών (1945)

- Σαρλώ Αθήναι - Ισταμπούλ / Ο Έλλην Σαρλώ στην Πόλη / Sarlo Istanbul'da (1954)

- Το Όνειρο του Παλιατζή (1957)

Πολλές πληροφορίες υπάρχουν στη σελίδα http://protestainies.blogspot.com του κ. Αργύρη Τσάπου, συγκεκριμένα εδώ. Καταχωρίζονται βιογραφικά στοιχεία, ιστορίες για το πώς έφθασε να υποδύεται τον αλητάκο, καθώς και δημοσιεύσεις της εποχής για την ταινία «Ο Παληάτσος της ζωής».

Άλλη μια κατατοπιστικότατη βιογραφία του υπάρχει στο περιοδικό «Λυχνάρι», στο τεύχος αυτό. Εκεί πληροφορούμαστε πως η ταινία «Ο Πρίγκηψ των Αλητών» δεν προβλήθηκε ποτέ.

Στην ταινία «Η Ανθοπώλις των Αθηνών» κάνει guest, δηλαδή προβάλλεται το νούμερό του σε ένα κέντρο. Μάλλον είναι το μόνο διαθέσιμο απόσπασμα από το ρόλο του αυτό, οπότε το απομόνωσα και το ανέβασα στο youtube. Θα το δείτε παρακάτω.


 ​

Σχετικά τώρα με την ταινία του '54, φέρεται παντού ως Τουρκική, με την ονομασία Sarlo Istanbul'da, Μόνο στη δημοσίευση αυτή του Κινηματογραφικού Αστέρα είδα να μνημονεύεται ως «η νέα ελληνική ταινία που εγυρίσθη στο εξωτερικό», με τον τίτλο: «Σαρλώ Αθήναι - Ισταμπούλ».. Βλέπουμε όμως εδώ πως το υπόλοιπο cast είναι Τούρκοι, πλην του Θωμά Μπαλτζή (Tamer Balci) που ήταν, όπως και ο Σπαθόπουλος, Ρωμιός από την Κωνσταντινούπολη. Το '55 προαναγγέλλεται ξανά, με τίτλο «Ο Έλλην Σαρλώ στην Πόλη», όπως μας πληροφορεί το αφιέρωμα στο Λυχνάρι. Αν και μάλλον δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προβλήθηκε στην Ελλάδα, αυτή η ταινία πρέπει να υπάρχει στη γείτονα. Βέβαια, δεν κατάφερα να την εντοπίσω πουθενά ηλεκτρονικά ή σε DVD. Βρήκα κάποια νεκρά links από torrents και κάποια σχόλια, που πάει να πει ότι δεν είναι χαμένη. Αν κάποιος την έχει, θα του ήμουν υπόχρεως αν μπορούσε να επικοινωνήσουμε!

Άλλη μια ταινία φέρεται να γυρίστηκε, το Όνειρο του Παλιατζή το 1957, και μάλιστα εδώ φαίνεται πως πάτωσε σε εισιτήρια, αφού ήρθε 26η στις 30 ταινίες της σεζόν 1956-57. Απ' αυτή δε φαίνεται να είναι πολλά πράγματα γνωστά. Εκτός του ότι δεν την εντόπισα πουθενά στο Διαδίκτυο, δε φαίνεται να είναι γνωστό το cast και οι υπόλοιποι συντελεστές. Να πρόκειται άραγε για χαμένη ταινία; Να ταυτίζεται να την προηγούμενη και να προβλήθηκε τελικά στην Ελλάδα μ' αυτόν τον τίτλο;

Όποιος μπορεί να συνδράμει στην εύρεση πληροφοριών, πολλώ δε μάλλον και ολόκληρων των ταινιών, θα του είμαι ευγνώμων!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα