Ο Όρκος του Πεθαμένου [Ζαχαρίας Παπαντωνίου]

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.794
Αντιδράσεις
4.284
Πολυ δυνατο εργο. Θα μπορουσα να το χαρακτηρισω ως ενα πικρο μεταφυσικο παραμυθι.

Πραγματευεται τη ξενιτια και τις επιπτωσεις που εχει στην οικογενειακη σχεση καθως και το βαρος του ορκου.

Μια μανα (Θεια Μαριτσα) που εχει χασει ηδη 7 παιδια, απομενει με 2 γιους στην Αμερικη και μια κορη (την Αρετη) στο χωριο. Ο μεγαλος γιος (Σπυρος) γυριζει για λιγο στο πατρικο σπιτι για να ανακοινωσει οτι σκοπευει να παντρεψει την κοπελα με ενα χωριανο που μενει πλεον στην Αφρικη.

Η μανα του λεει πως δεν θα το αντεξει. Την ιδια στιγμη γυρνα και ο αλλος γιος (ο Κωνσταντης) ο οποιος αντιτιθεται στην αποφαση και δινει ορκο στο Θεο να φερει πισω τη αδερφη του αν ποτε συμβει κατι στη μανα του.

Υπαρχει και ο Μιχαλης ο οποιος αγαπα χρονια την Αρετη αλλα δεν το ομολογει. Ητανε χρονια στα καραβια, εκανε χρηματα αλλα καταλαβαινοντας την ματαιοτητα του πλουτου γυρισε στο χωριο και τα σκορπα σε αγαθοεργιες και δωρα στους συγχωριανους του. Ειναι και ο μονος που κανει παρεα στη Θεια Μαριτσα.

Η Αρετη παει τελικα στην Αφρικη. Ο Κωνσταντης πεθαινει αλλα ο συζυγος το κρυβει.

Ειναι Μεγαλο Σαββατο, η θεια Μαριτσα αποζητα την κορη της και ο νεκρος Κωνσταντης πρεπει να τελειωσει αυτο που ειχε ταξει...

Μεταφυσικες και λαογραφικες αναφορες με την υπεροχη πενα του λεξηπλαστη Παπαντωνιου.

Εκπληκτικη η Ιλυα Λιβυκου στο ρολο της μανας (και ανατριχιαστικη η φωνη της στο δευτερο ρολο που κανει αλλα δεν βλεπω να αναφερεται στους τιτλους).

Πολυ καλος και ο Γιαννης Αργυρης στο ρολο του Μιχαλη.

Δεν μπορω να θυμηθω τον ηθοποιο που κανει τον Κωνσταντη o οποιος δινει ρεστα
 
Αυτο το θεατρικο το εγραψε ο Ζαχαριας Παπαντωνιου το 1929 και ειναι διασκευη του δημοτικου τραγουδιου Του Νεκρου Αδελφου.
 
Πίσω
Μπλουζα