Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος - Dumb & Dumber (1994)

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.711
Αντιδράσεις
1.960
Ο Λόιντ Κρίσμας (Τζιμ Κάρεϊ) και ο Χάρι Ντιούν (Jeff Daniels) είναι δύο δεξιοί φίλοι οι οποίοι μοιράζονται ένα διαμέρισμα στο Πρόβιντενς. Είναι συνεχώς και οι δύο τους στο τρέξιμο από τους πιστωτές και είναι ανίκανοι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους λόγω της ανικανότητας τους. Γι' αυτό αποφασίζουν να κινηθούν προς το Άσπεν για να επιστρέψουν ένα χαρτοφύλακα στην πλούσια Μαίρη Σουάνσον (Λόρεν Χόλι) η οποία τον άφησε στο αεροδρόμιο του Πρόβιντενς μετά τον Λόιντ ο οποίος δούλευε εν συντομία ως οδηγός λιμουζίνας και αυτός είχε πάει την Μαίρη στο αεροδρόμιο. Οι δύο φίλοι ελπίζουν να κάνουν μια νέα αρχή στο Άσπεν. Ο Λόιντ ο οποίος είχε ερωτευθεί κεραυνοβόλα την Μαίρη πίστευε πως εκείνη θα τους βοηθούσε να ανέβουν την κοινωνική σκάλα. Άγνωστοι στην Μαίρη και οι δύο φίλοι, ο χαρτοφύλακας περιείχε πραγματικά χρηματικά λύτρα τα οποία έμελλε να παραδοθούν σε κάτι απαγωγείς που πήραν τον σύζυγο της Μαίρη.

Κάνοντας το μακρύ οδικό ταξίδι τους ο Λόιντ και ο Χάρι πηγαίνουν από το ένα απρόβλεπτο γεγονός στο άλλο ιδιαίτερα εκείνο κατά το οποίο σκοτώνουν κατά λάθος έναν από τους απαγωγείς, τον Τζο Μενταλίνο (Μάικ Σταρ) δίνοντας του ποντικοφάρμακο (το οποίο ο απαγωγέας θα χρησιμοποιούσε εναντίον τους). Όσο οι δύο φίλοι ταξιδεύουν ο Λόιντ ακούσια παίρνει τη λάθος διαδρομή και οδηγεί σχεδόν το ένα έκτο της διαδρομής κατά μήκος ολόκληρης της χώρας στην λάθος κατεύθυνση εξαγριώνοντας τον Χάρι ο οποίος αναγκάστηκε να αφήσει πίσω τον Λόιντ με το αυτοκίνητο στη μέση του πουθενά. Ευτυχώς ο Λόιντ λυτρώνεται γρήγορα από το εμπόριο του αυτοκινήτου για ένα μοτοποδήλατο και έτσι οι δύο τους συνεχίζουν το ταξίδι για το Άσπεν.

Ενώ είναι εκεί οι δύο τους ανοίγουν το χαρτοφύλακα κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής και ανακαλύπτουν τα χρήματα. Αμέσως τα ξοδεύουν πλουσιοπάροχα ζώντας σε μια σουίτα που ήταν για βασιλικές οικογένειες, αγοράζοντας ένα σπορ αμάξι και καινούργια ρούχα απολαμβάνοντας τους εαυτούς τους. Μέρες αργότερα ο Λόιντ αναγνωρίζει τη Μαίρη σε ένα άρθρο ειδήσεων το οποίο δημοσιοποιεί ένα δείπνο για μια φιλανθρωπική εκδήλωση. Αφού κάνουν ολόσωμα makeovers και νοικιάζουν σμόκιν με φωτεινά χρώματα κατευθύνονται προς το δείπνο. Εκεί συναντούν τη Μαίρη και ενώ ο Λόιντ είναι πολύ νευρικός για να μιλήσει μαζί της, στέλνει τον Χάρι για να τον συστήσει. Τότε η Μαίρη γοητεύεται από τον Χάρι η οποία έχει κάνει λάθη εξαιτίας του σκόπιμου χιούμορ του Χάρι. Η Μαίρη και ο Χάρι τελικά σχεδιάζουν να πάνε την επόμενη μέρα για σκι. Ο Χάρι λέει ψέματα στον Λόιντ λέγοντάς του ότι θα πάει με τη Μαίρη σε ένα μπαρ. Αφού ο Λόιντ καταλαβαίνει το όλο σχέδιο, αχρηστεύει θυμωμένα τον Χάρι και συναντά τη Μαίρη ενημερώνοντας την για τον χαρτοφύλακα. Σε αυτό το σημείο ο ευεργέτης της απαγωγής (Τσαρλς Ρόκετ) έχει φτάσει στο σημείο να απειλήσει τον Λόιντ, τη Μαίρη, και τον Χάρι ότι θα τους σκοτώσει αλλά το FBI εμφανίζεται πάνω στην ώρα για να παρέμβει.

πηγή

Την είχα δει στο σινεμά αυτή την ταινία και είχα πεθάνει στα γέλια. Την είχε προβάλλει και σχετικά πρόσφατα. Όλα τα λεφτά όταν φτάνουν οι φίλοι μας στο Άσπεν και κατεβαίνουν κολλημένοι από το κρύο επάνω στο μικρό τους μηχανάκι.

Προβολή συνημμένου 99657

 
Δεν κατάφερε να μου βγάλει το γέλιο που περίμενα από τον Jim Carrey...

Για τη δική μου αίσθηση του χιούμορ, ήταν απλά μια μέτρια ταινία (με κάποιες εντελώς σαχλές φάσεις) που απλά ....βγήκε.

Δεν είναι κακή, αλλά προσωπικά δεν είπα και "γουάου! Τι ταινιάρα! Μην τη χάσω!" κτλ....
 
Για να πω την αλήθεια, δεν μπόρεσα να γελάσω σε κανένα σημείο της.... :xm:
 
RIO είπε:
Για να πω την αλήθεια, δεν μπόρεσα να γελάσω σε κανένα σημείο της.... :xm:
Και δεν είσαι ο μόνος. Στην πραγματικότητα έκλαιγα... τα λεφτά του εισιτηρίου του σινεμά
 
Δεν εσκασα στα γελια αλλα προσωπικα γελασα αρκετα και ακομα γελαω με συγκεκριμενες σκηνες βεβαια καθε φορα που την βλεπω.
 
όταν την είδα στο σινεμά 20 χρόνια πριν και...εικοσάχρονος φυσικά και γέλασα πολύ και επαναλάμβανα τις ατάκες στις παρέες όπου γελάγαμε και πάλι όλοι!

Με τα μάτια του σχεδόν σαραντάρη του σήμερα απλά το βλέπω ευχάριστα και προσπερνάω!

Μην είστε λοιπόν αυστηροί κριτές με τα μάτια του σήμερα αλλά προσπαθήστε να το κρίνετε με τα κριτήρια της εποχής που βγήκε και την δική σας θεωρηση τότε για τα πράγματα ;)
 
Και εγω την ειχα δει τοτε στο σινεμα και ειχα λυθει στα γελια.Περιμενουμε και τη συνεχεια.
 
Πρωτη φορα την ειχα δει σε VHS μπορω να πω οτι ειχα γελασει αρκετα.

Σε γενικες γραμμες η ταινια πετυχαινει το στοχο της , δηλαδη να σε κανει να περασεις ευχαριστα την ωρα σου. Για μενα η τελευταια σκηνη με το λεωφορειο με τις κοπελες ειναι ολα τα λεφτα :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η τελευταία σκηνή ήταν αγαπημένη στο να την σχολιάζουμε γελώντας και για μένα η καλύτερη της ταινίας
 
Ανυπομονώ για το δεύτερο μέρος που γυρίζεται τώρα...όποτε την πετυχαίνω στην τηλεόραση την παρακολουθώ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συμπαθητική ταινία, σίγουρα όχι αριστούργημα αλλά ευχάριστη. Είχε κυκλοφορήσει και πρίκουελ το οποίο δεν έχω δει αλλά δε νομίζω ότι χάνω κάτι :)
 
Δεν μπορω να πω οτι μου αρεσε... :xm:

Συμπαθητικη,με καποιες ψιλοκαλες στιγμες αλλα μεχρι εκει.

Περιμενα παραπανω απο τον Jim Carey ως κωμικο σε αυτη την ταινια.

Η μονη σκηνη που αξιζε ηταν στο τελος

ωπου σκαει το πουλμαν με τις υποψηφιες Miss America... :diablotin:

Eκει πραγματικα φανηκε το ονομα του τιτλου!!!! :D
 
Τις πρωτες τρεις φορες που την ειχα δει, εκλαιγα απο τα γελια.

Νομιζω οτι ειχε γυριστει μια φρικτη συνεχεια με αλλους ηθοποιους αλλα τωρα ετοιμαζεται ενα κανονικο sequel.

Εν αναμονη λοιπον...
 
Wally είπε:
Νομιζω οτι ειχε γυριστει μια φρικτη συνεχεια με αλλους ηθοποιους αλλα τωρα ετοιμαζεται ενα κανονικο sequel.
Δεν είναι συνέχεια αλλά η "προϊστορία". Πρέπει να περιγράφει το πώς γνωρίστηκαν οι δυο ήρωες.
 
Ειτε ειναι sequel ειτε ειναι prequel η ταινια που ειδαμε μετα με τους αλλους ηθοποιους η ουσια ειναι πως ηταν αθλια και γελοια με ολη την σημασια της λεξεως.
 
Thor είπε:
Συμπαθητική ταινία, σίγουρα όχι αριστούργημα αλλά ευχάριστη. Είχε κυκλοφορήσει και πρίκουελ το οποίο δεν έχω δει αλλά δε νομίζω ότι χάνω κάτι :)
Και δεν νομίζω ότι χάνεις κάτι. Καλό το "Ηλίθιος και Πανηλίθιος" για να περάσεις την ώρα σου, αλλά το πρίκουελ είναι ΤΡΑΓΙΚΟ....
 
20 χρόνια μετά βγήκε το sequel

 
Σκοπεύω να πάω να το δω όταν αρχίσει να προβάλλεται εδώ. Αποφάσισα να το κάνω όταν είδα ότι φαίνονται σε σχετικά καλή φόρμα και οι δύο. Ο Carrey συγκεκριμένα, έχει καιρό που έχει σπάσει αρκετά και έχει χάσει την παλιά του τρέλα και δύναμη, αλλά από το λίγο που είδα εδώ δεν με χαλάει. Ίσως να οφείλεται στην πολύ καλή χημεία που έχουν με τον Daniels.
 
η ταινία έχει χοντρά αστεία και δεν μου κάνει αίσθηση να τη δω...δεν με ενθουσιάζει...
 
Πίσω
Μπλουζα