Ο Σύντροφος και ο Μπάτσος (1989)

Αρμαγεδών

RetroDB Feeder
Joined
7 Φεβ 2021
Μηνύματα
1.315
Αντιδράσεις
3.840
1728938265827.png

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Μουσική: Ζακ Ιακωβίδης
Παραγωγή: Σωτήρης Λαμπρόπουλος - Video Elit

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Καρράς, Βάσια Παναγοπούλου, Γιώργος Βασιλείου, Ιλιάς Λαμπρίδου, Έφη Μουρίκη, Μάκης Ρευματάς, Τάκης Ανούσης, Τάσος Κωστής, Χρήστος Μάντακας, Γαβριήλ Φώης.

Υπόθεση: Στην Αθήνα του 1991, η επαναστατική οργάνωση "Ένοπλη Φρουρά" ανατινάζει μια νατοϊκή αποθήκη η οποία είναι "καμουφλαρισμένη" ως "Γεωλογικό Κέντρο Ερευνών", προκαλώντας πανικό στις Αρχές. Η Αστυνομία δημιουργεί μια ειδική ομάδα κρούσης με επικεφαλής τον αρχιφύλακα Στέργιο Μπαλατσούκα, χαμηλόβαθμο βετεράνο του Σώματος, προκειμένου να διαλύσει τη σπείρα. Ο Μπαλατσούκας, ακραία συντηρητικός και χήρος με 2 παιδιά, κάνει τα πάντα για να καταφέρει την αποστολή που του έχουν αναθέσει. Όμως, βρίσκει αντίθετα τα παιδιά του, τα οποία έχουν μεγαλώσει και τολμούν να του "σηκώσουν κεφάλι", ιδίως ο επαναστάτης γιος του, Άρης. Μέσα από την εκτυλισσόμενη οικογενειακή του τραγωδία, έρχεται η ώρα της τελικής αναμέτρησης με την "Ένοπλη Φρουρά", με το οικογενειακό δράμα του Μπαλατσούκα να μην φτάνει στο αποκορύφωμά του...

Σχόλια: Κοινωνική περιπετειώδης βιντεοταινία του Φώσκολου, η οποία το καλοκαίρι του 1990 προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 ως μίνι σειρά με την ονομασία "ΣΟΚ". Σεναριακά υπάρχουν οι γνωστές υπερβολές του συγγραφέα, με τους πομπώδεις διαλόγους και τις διάφορες υπερβολές, ενώ δεν λείπει και το δραματικό στοιχείο και οι ανατροπές. Σκηνοθετικά δεν είναι κακή, αν εξαιρέσουμε ορισμένες σκοτεινές σκηνές, ειδικά στην αρχή, που η ορατότητα δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Παρ' όλ' αυτά, υπάρχουν και ορισμένες προχειρότητες, όπως το ότι φαίνεται η σκιά του camera man στα διάφορα κοντινά πλάνα και η εναλλαγή μεταξύ λιακάδας - συννεφιάς στην ίδια σκηνή.
Στο θέμα των ηθοποιών, ο Καρράς υποδύεται με πολύ ωραίο τρόπο τον σκληροτράχηλο συντηρητικό αστυνόμο που διατηρεί μια φιλική - επαγγελματική στάση με τον συγχωριανό του αλλά υψηλόβαθμο Ταξίαρχο, Γιώργο Βασιλείου. Η Βάσια Παναγοπούλου και ο Τάκης Ανούσης υποδύθηκαν με πολύ καλό τρόπο τα περιορισμένα παιδιά του Μπαλατσούκα, τα οποία λόγω ενηλικίωσης προσπαθούν να πάρουν διαφορετικό δρόμο απ' αυτόν που τους προστάζει ο πατέρας τους, ενώ ο Μάκης Ρευματάς, υποδυόμενος τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ταιριάζει με τον ρόλο του.

Γενικά πρόκειται περί πολύ καλής βιντεοταινίας, η διάρκειά της, όμως κατ' εμέ, κουράζει, καθώς διαρκεί σχεδόν 4 ώρες. Όμως, λόγω σεναρίου, καστ και θεματολογίας - εκτέλεσης, ξεχωρίζει μέσα στο τεράστιο σκουπιδαριό των (βίντεο)ταινιών της περιόδου 1985-1990.

Το trailer του ΑΝΤ1 για την προβολή της βιντεοταινίας ως "ΣΟΚ"
 
Τελευταία επεξεργασία:
Άρα, ο γνωστός Ταξίαρχος Θεοχάρης, κάπως έτσι έκανε την πρώτη του εμφάνιση, μάλλον από εκεί ο Φώσκολος αποφάσισε να έχει τον Γιώργο Βασιλείου στο γνωστό πρωταγωνιστικό ρόλο, ενδιαφέρον. Και γενικά, ενδιαφέρον το καστ. Για όσους το έχουν δει, έχει κάποια συνάφεια με το Καλημέρα Ζωή σεναριακά, φαίνεται αρκετά παρόμοιο εκ πρώτης όψεως.
 
Πίσω
Μπλουζα