Ο Τάφος του Ινδού - Mysteries of India 1,2 (1921)

Hrysaor

RetroWannaBe
Joined
20 Δεκ 2011
Μηνύματα
88
Αντιδράσεις
9
Πρόκειται για 2 από τις κλασικότερες ταινίες όλων των εποχών (διλογία)! Ο τίτλος της δεύτερης είναι Ο Τάφος του Ινδού! Τον τίτλο της πρώτης δεν τον θυμάμαι! Είχε σχεδόν 30 χρόνια να τις βάλει στην Ελληνική τηλεόραση! Την δεύτερη την έβαλε στις 5:00 τα ξημερώματα το Άλτερ λίγο πριν κλείσει, δυστυχώς πρόλαβα να δω μόνο το τέλος! Έψαξα στο γιουτιούμπ και βρήκα ότι είναι της δεκαετίας του '50! Παρόλα αυτά είναι έγχρωμες και έχουν την καλύτερη φωτογραφία όλων των εποχών σε ταινία!

-Η υπόθεση πάει ως εξής: Αμερικάνος επισκέπτεται την Ινδία και ερωτεύεται σέξυ Ινδή χορεύτρια! Όμως την χορεύτρια αυτή την γουστάρει και ο πανίσχυρος Μαχαραγιάς της Ινδίας! Ο Αμερικάνος κλέβει την χορεύτρια και το σκάνε στα βουνά! Τελικά τους πιάνουν και οδηγούνται στην φυλακή, σε κάτι βαθυά μπουντρούμια! Εδώ νομίζω τελειώνει η πρώτη ταινία!

-Στον Τάφο του Ινδού έχουμε την τελική αναμέτρηση! Ο ωραίος Αμερικάνος το σκάει και κερδίζει πίσω την αγαπημένη του! Όμως τα πράγματα δεν φτάνουν στο τέλος τόσο εύκολα! Στην υπερπαραγωγή συμμετέχουν εκπαιδευμένοι κροκόδειλοι και τίγρεις! Γίνονται ανατινάξεις στα πιο βαθυά μπουντρούμια του παλατιού -εξ ου και Τάφος του Ινδού! Επίσης το σκάνε οι σαπισμένοι λεπροί και κυνηγάνε τους υγιείς! αυτή η εικόνα με είχε σοκάρει στην τρυφερή παιδική ηλικία, δεν ήξερα τί θα πει λεπρός!

-Γενικά πρόκειται για μια διλογία που ανήκει στις ωραιότερες ταινίες όλων των εποχών, με πολλά στοιχεία ντοκιμαντέρ, και με την τύχη να πιάσει χαρακτηριστικά της Ινδίας που δεν υπάρχουν πια!
 
Έψαξα λίγο και βρήκα τον τίτλο της πρώτης ταινίας, είναι "Ο Τίγρης του Εσναπούρ"! Επίσης βρήκα ότι η πρώτη ταινία ήταν ασπρόμαυρη και βουβή (1921, σκηνοθεσία Κόνραντ Βάϊντ ) και μετά ο Φριτς Λανγκ γύρισε κι αυτή την έγχρωμη ομιλούσα εκδοχή

(1959)! Παρακάτω σύντομα αποσπάσματα:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν τις ήξερα τις ταινίες ομολογώ... Φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα η ιστορία, που χωρίς να είναι κάτι το τρομερά ξεχωριστό, προκαλεί μια αίσθηση λόγω της εξωτικής Ινδίας!

Ψαχούλεψα λίγο και στο νετ και βρήκα αυτό το πολύ ενδιαφέρον αρθράκι, καθώς και στοιχεία της imdb.com για τις ταινίες:

-"Ο τίγρης του Εσναπούρ" 1938 & 1959 (η εκδοχή του Lang).

-"Ο τάφος του Ινδού" (που για κάποιο λόγο πήρε και το όνομα "Tomb of Love")
 
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά! Συνεχίζω κι εγώ το ψάξιμο! Βρήκα ότι ο Βάίντ είναι ο πρωταγωνιστής το 1921 (παίζει τον Μαχαραγιά)! Σκηνοθέτης φαίνεται να είναι κάποιος Μέϊ ή Μάϊ! Η Διλογία αυτή είναι πολύ πιο σκοτεινή (είδα κι αποσπάσματα)! Υπάρχουν μάγια και κατάρες από Γιόγκι-Φακίρηδες, που κάνουν το φιλμ λίγο θρίλερ! Στο Β Μέρος λέει ο αδερφός του Αμερικάνου, αρχιτέκτονας στον οποίο έχει ανατεθεί να χτίσει τάφο για τη χορεύτρια, κολλάει λέπρα! Οπότε δίνει την ευκαιρία στον σκηνοθέτη να μας παρουσιάσει αποικίες και κοινωνίες λεπρών! Στην εκδοχή αυτή εμφανίζονται πιο πολύ και τα ζώα λέει: δεκάδες ελέφαντες και τίγρεις, οι οποίες τρώνε και ανθρώπους σε κάποια φάση, κόμπρες και κροκόδειλοι!

Πρέπει όντως να υπάρχει και μία τρίτη ενδιάμεση εκδοχή, του 1938, με κακή ασπρόμαυρη εικόνα αλλά με ήχο! Είδα ένα απίστευτο χορευτικό από αυτή και έμεινα μ' ανοιχτό το στόμα για αρκετή ώρα! Πάντως κι αυτή η εκδοχή φαίνεται λίγο θρίλερ!

Βρήκα επίσης αναφορά ότι Τάφος του Ινδού λέγεται η Διλογία, ενώ το Ά Μέρος λέγεται: Η Αποστολή του Γιόγκι, και το Β Μέρος λέγεται: Ο Τίγρης του Εσναπούρ! Τουλάχιστον για το 1921, που πάνω από τους πρωταγωνιστές βρίσκεται ο κακός μάγος-Γιόγκι, ισχύει!

http://www.imdb.com/title/tt0012314/
 
Έχω δει και τις 2 ταινίες μικρός στην τηλεόραση μετά από προτροπή του πατέρα μου που ήταν σινεφίλ στα παιδικά-νεανικά χρόνια του!!!

Για τα παιδικά μου μάτια ήταν εντυπωσιακές.
 
Κι εγώ νόμιζα ότι το θέμα αφορούσε "ρετρό γήπεδα"...(Θα μπορούσε να υπάρξει και τέτοιο, με Τάφο του Ινδού, Παπαστράτειο, Νίκος Γκούμας κλπ.)
 
Την θυμάμαι την διλογία πολύ παλια στην τηλεόραση νομίζω με τίτλους η Τίγρη της Βεγγάλης και ο Τάφος του Ινδού αλλα δεν θυμαμαι τίποτα άλλο πέρα από τους τίτλους και το ότι και οι 2 ήταν έγχρωμες (αργότερα έμαθα οτι είναι του Λανγκ)
 
Την είχα δει και εγώ μικρός και θυμάμαι ότι είχα τρομοκρατηθεί με τους λεπρούς!!

Την έψαξα πέρυσι και την είδα.

Ωραία ταινία (εννοώ και τις 2).. Γενικά τέτοιο είδος μου αρέσει πολύ (οπτικά)

Οι 2 ταινίες μονταρίστικαν για τους Αμερικάνους το 1960 και βγήκε το "Journey to the Lost city".

τρέχα γύρευε τώρα πώς θα είναι μια ταινία 94 λεπτών από 203 που ήταν αρχικά (με τα 2 μέρη)!
 
Πίσω
Μπλουζα