Ο αχόρταγος (το θέατρο της κυριακής)

alexis

RetroWannaBe
Joined
29 Σεπ 2024
Μηνύματα
32
Αντιδράσεις
28
Πειγραφή: Ραδιοφωνική διασκευή του θεατρικού έργου του Δημήτρη Ψαθά (υποθέτω κατά τη δεκαετία του '80) που είδε αρχικά το φως της σκηνής το 1966 από τον θίαση Γιάννη Γκιωνάκη-Χριστίνας Σύλβας-Γιάννη Μιχαλόπουλου-Σμάρως Στεφανίδου και έγινε ταινία το 1967. Στην ουσία αποτελεί μία διαφορετική εκδοχή του παλαιότερου έργου του Ψαθά "Φαύλος κύκλος" (έχω μιλήσει για τη διασκευή του έργου στο ραδιόφωνο σε άλλο νήμα). Η υπόθεση είναι γνωστή λόγω της ταινίας: Ο Χρήστος Χρυσάφης, ένας άνθρωπος δίχως σπίτι και χρήματα κάνει μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας πέφτοντας στις ρόδες του αυτοκινήτου της Ντίνας, κόρης ενός εργοστασιάρχη. Μετά το ατύχημα και ύστερα από υπόσχεση ότι δεν έχει άλλη επιθυμία από το φαγητό, ο εργοστασιάρχης, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει διώξει κακήν κακώς κάποιους συνδικαλιστές υπαλλήλους, τον προσλασμβάνει στο εργοστάσιό του. Μια μέρα γνωρίζει τη Λένα, την άλλη κόρη του εργοστασιάρχη, την ερωτεύεται και τη ζητάει από τον πατέρα της, ο οποίος ωστόσο σκόπευε να την παντρέψει με τον δικηγόρο του, τον Τώνη. Ο Τώνης όμως είχε σκοπό να ζητήσει σε γάμο την Ντίνα. Έτσι η Λένα εγκαταλείπει το σπίτι της για να ζήσει με τον Χρήστο επιστρέφοντας πίσω για επίσκεψη μια μέρα που ο πατέρα της έχει φύγει για δουλειές. Είναι φανερό ότι η μεγάλη οικονομική ανέχειά τους κάνει τον Χρήστο να χάνει τη μεγάλη ιδέα που είχε για τον έρωτα, φιλοδοξώντας να αποκτήσει λεφτά, πόσο μάλλον όταν βλέπει ότι ο Τώνης και η Ντίνα ζουν πλουσιοπάροχα. Ο εργοστασιάρχης επιστρέφει αναπάντεχα κάνοντας τους πάντες να τρομάξουν ωστόσο η μητέρα της Λένας κάνει μπλόφα όπως λέει πείθοντάς τον ότι η Λένα είναι έγκυος γαληνεύοντας τον σύζυγό της. Τα χρόνια περνούν και η σχέση του Χρήστου με τη Λένα είναι σε τέλμα λόγω των εξωσυζυγικών περιπετειών του, ενώ παράλληλα έχει βάλει στο μάτι τη θέση του εργοστασιάρχη την οποία σε καμία περίπτωση δε θέλει να αναλάβει ο Τώνης, ο οποίος εν τω μεταξύ μπαίνει στο δρόμο της πολιτικής. Εν τέλει γίνεται αυτό που θέλει και η ζωή προχωράει σχετικά ήρεμα αλλά η φιλοδοξίες του δε σταματούν και επιθυμεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Έτσι εκνευρίζεται όταν μαθαίνει ότι ο Τώνης γίνεται υπουργός και στην επακόλουθη έξοδο του με τη Λένα μεθάει, χλευάζει έναν υπουργό που μπαίνει στο κέντρο και βγάζει ολόκληρο λόγο. Την επόμενη μέρα έχοντας ξυπνήσει με πονοκέφαλο έρχονται τα πεθερικά του και τον συγχαίρουν για τα κατορθώματά του που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες. Αφού τα διαβάζει τυφλώνεται εντελώς από τη φιλοδοξία του και σκποεύει να φτάσει να γίνει μέχρι και πρωθυπουργός ακόμα και αν χρειαστεί να "φιλήσει κατουρημένες ποδιές" τις οποίες ζητάει με πάθος να φέρουν.
Ηθοποιοί: Γιάννης Μιχαλόπουλος (Μιχάλης Καμπάνταης, εργοστασιάρχης), Σούλη Σαμπάχ (Ασπασία Καμπάνταη, γυναίκα του), Νανά Νικολάου (Ντίνα, κόρη τους), Βάσια Τριφύλλη (Λένα, κόρη τους), Γιάννης Σμυρναίος (Λουκάς, συγγενής των Καμπάνταη, γιατρός), Γιώργος Γεωγλερής (Τώνης, δικηγόρος των Καμπάνταη), Μάρκος Λεζές (Αχιλλέας, υπάλληλος), Κώστας Νταλιάνης (Νίκος, υπάλληλος), Ντίνος Δουλγεράκης (Κώστας, υπάλληλος), Νόρα Λιάμη (Νίτσα, υπάλληλος), Δημήτρης Κοντογιάννης (Μανώλης, κλητήρας), Ηλίας Λογοθέτης (Χρήστος Χρυσάφης), Πόπη Κόντου (Σοφούλα, οικιακή βοηθός των Καμπάνταη), Δώρα Φύτιζα (Ανθούλα, οικιακή βοηθός των Χρυσάφη)
Εντύπωση: Το έργο είναι για μένα ένα από τα καλύτερα του Ψαθά από όλες τις απόψεις (περιεχόμενο, χαρακτήρες, ατάκες). Μολονότι ο κεντρικός χαρακτήρας ήταν γραμμένος στα μέτρα του Γκιωνάκη ή αντίστοιχου ηθοποιού, ο πρόσφατα συχωρεμένος Ηλίας Λογοθέτης είναι πολύ καλός, δίνοντας τη δική του ερμηνεία, πιο ήπιων τόνων μεν, δίχως υπερβολές δε. Από τους υπόλοιπους ξεχωρίζει φυσικά ο Γιάννης Μχαλόπουλος, ο οποίος ήταν και ο πρώτος Μιχάλης Καμπάνταης, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για αυτή τη διασκευή. Ενώ η ηχογράφηση ανέβηκε πρόφατα στο youtube, προτείνω καλύτερα αυτό το σύνδεσμο: (https://derkamerad.com/2019/05/27/θέατρο-2-δημήτρης-ψαθάς-ο-αχόρταγος/) επειδή έχει καθαρότερο ήχο. Αναμένω εντυπώσεις
 
Πίσω
Μπλουζα