Ο κατεργάρης (1971)

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.267
Αντιδράσεις
6.047
Ο κατεργάρης (1971)


RetroDB:
http://retrodb.gr/wiki/index.php/Ο_κατεργάρης

Κωμωδία πααγωγής 1971 σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη με τους Χρόνη Εξαρχάκο, Νόρα Βαλσάμη, Κατερίνα Γιουλάκη, Γίαννη Μιχαλόπουλο, Σπύρο Καλογήρου, Ειρήνη Κουμαριανού, Βασίλη Τσιβιλίκα, Καίτη Ιμπροχώρη, Στράτο Παχή και άλλους ηθοποιούς.

Η Εύα (Νόρα Βαλσάμη) πείθει τον αδερφό της το Χρόνη (Χρόνης Εξαρχάκος) να της επιτρέψει να κάνει ένα πάρτυ στο σπίτι και καλεί και τον Αιμίλιο (Βασίλης Τσιβιλίκας), το γιο του συντηρητικού προέδρου της εταιρείας όπου δουλεύει ο Χρόνης, που είναι ερωτευμένος μαζί της. Αλλά και ο στενόμυαλος θείος του Χρόνη, ο καθηγητής θεολογίας Πλούταρχος (Σπύρος Καλογήρου), πείθεται να επιτρέψει στην κόρη του (Καίτη Ιμπροχώρη) να κάνει κι αυτή ένα πάρτυ στο σπίτι τους. Η συμπεριφορά του πατέρα του Αιμίλιου (Γιάννης Μιχαλόπουλος), δίνει την εντύπωση στο Χρόνη ότι πλησιάζει η απόλυσή του αλλά ο θείος θέλει να του ανακοινώσει ότι θα τον κάνει διευθυντή στην εταιρεία και ότι επιτρέπει στον Αιμίλιο να παντρευτεί την Εύα. Έτσι ο Χρόνης εδραιώνει τη θέση του στην εταιρεία που δουλεύει και πείθει το θείο του που δεν θέλει να παντρευτεί η κόρη του το δικηγόρο που αγαπά, να δώσει τη συγκατάθεσή του για γάμο.

Μια παρατήρηση: στην αρχή της ταινίας, σε μια σκηνή, η Νόρα Βαλσάμη υποδέχεται με χαρά στο σπίτι το Χρόνη Εξαρχάκο και φαίνεται να τον φιλά στο στόμα, ενώ είναι αδερφός της, πρόκειται για λάθος;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Με τη χαρακτηριστική ατάκα "to know us better" και κανα-δυο ακόμα ωραίες ατάκες του Εξαρχάκου ("Ο διευθυντής θα με κλείσει στην αποθήκη, κι εκεί έχει κάτι ποντίκια σα μπουλντόζες", "Ασμπέτε, κύριε διευθυντά μου" κλπ.

Πολύ ωραία τα "περάσματα" του Βασίλη Τσιβιλίκα και του Νάσου Κεδράκα (σ'αυτή την ταινία δεν είναι τα περίφημα "ρινίσματα" ? ), κι επίσης ο -μη "κακός"- ρόλος του Σπύρου Καλογήρου.
 
Δυο μικρες διορθωσεις:

Αιμιλιος ο Λευτερης Βουρνας και κορη του Καλογηρου η Δωρα Φυτιζα.

Η πρωτη ταινια οπου ο Χρονης Εξαρχακος κρατα επιτελους πρωταγωνιστικο ρολο αναδεικνυοντας πληρως το ταλεντο του.
 
Καλούτσικη ταινία, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ενώ γυρίστηκε το 1971, είναι ασπρόμαυρη...
 
Και την έβλεπα χθες το βράδυ...κοίτα σύμπτωση! Πολύ γέλιο από τις καλύτερες κωμωδίες με σόλο πρωταγωνιστή τον Εξαρχάκο και το "ασμπέτα" και ο Κεδράκας με τα ρινίσματα όλα τα λεφτά :rofl: , όπως και ο Καλογήρου ως συντηρητικός παλαιών αρχών θείος...

Για να απαντήσω και στο ερώτημα του RIO, το ασπρόμαυρο ήταν πιο φθηνό και δεν χρειαζόταν επεξεργασία όπως το έγχρωμο, οπότε τους ερχόταν πιο οικονομική η παραγωγή.
 
Αυθεντικές φωτογραφίες από την ταινία

 


102.jpg
102.jpg

101.jpg
101.jpg
 
Η μόνη ταινία που από όσο έχω καταλάβει, γυρίστηκε με δικάμερο. Δεν ξέρω αν αποτελεί μοναδική περίπτωση για την Ελλάδα. 
 
Πίσω
Μπλουζα