Ο κύριος Miner

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Shock
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Shock

Retired Admin
Αντιδράσεις
236
Το παρακάτω είναι μέρος μιας απομαγνητοφώνησής από το DVD του Amiga Forever στο οποίο μιλάει ο Miner.

Ο Miner ήταν υπάλληλος της Atari από το 75 και ένας από τους σχεδιαστές του 2600 και υπεύθυνος για τα 400 και 800. Την κοπάνησε το 79 γιατί δεν άντεχε άλλο την Atari (δικά του λόγια) που είχε αλλάξει χέρια αρκετές φορές και πήγε σε μια εταιρία που έφτιαχνε chips για βηματοδότες. Εμεινε εκεί για 2 χρόνια μέχρι που ένας τύπος από την πρώην Atari που δούλευε μάλιστα για εκείνον (τον Miner) τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι θέλει να ξεκινήσει μια εταιρία. Ο Miner του είπε ότι έχει μια ωραία δουλειά και δεν θέλει να την αφήσει και του σύστησε το αφεντικό του που ήξερε πολλούς τύπους με λεφτά στο Texas.

Κάποιοι άσχετοι σε μια πόλη (δεν έβγαλα το όνομα) θέλανε να φτιάξουν μια εταιρία για videogames με υπεύθυνο αυτόν που πήρε τον Miner τηλέφωνο. Έτσι κι έγινε, η εταιρεία φτιάχτηκε, λεφτά το βασικότερο υπήρχαν, γραφεία, business plan, όλα καλά άλλα ο τύπος που τα ξεκίνησε δεν ήταν ικανός να τα συνεχίσει οπότε την έκανε και παρακάλεσε τον Miner να πάει να σώσει την κατάσταση. Ακόμα προφανώς δεν υπήρχε προσωπικό. Πήγε λοιπόν στην Santa Clara όπου έφτιαξε κάτι μικρά γραφεία και σε 6 μήνες έκανε το design των custom chips ( !!!!!!!!!!!!!!! ) με μια ντουζίνα άλλων μηχανικών

(Ας πάμε σε πρώτο πρόσωπο τώρα)

Πολύς κόσμος ρωτάει πως κατέληξε η Amiga έτσι όσο αφορά τη ποσότητα μνήμης και άλλα. Η εταιρία αυτή ήθελε να πουλάει την κονσόλα στη γειτονιά για 250$, οπότε και ο πρόεδρος ήθελε το ίδιο πράγμα που ήθελαν και οι χρηματοδότες αφού ήταν πολύ κοντά με αυτούς.

Εγώ προσωπικά ήθελα ένα πολύ επεκτάσιμο και φθηνό υπολογιστή που να παίζει flight simulators. Είχα τρέλα με τους flight simulators και είχα ένα φίλο που δούλευε σε μια εταιρεία με FL και με πήγε μια μέρα και μου έδειξε τι είχαν για τον στρατό και είπα "Ω Θεέ μου πρέπει να έχω ένα τέτοιο σπίτι μου". Αυτός ήταν και ο πρώτος σκοπός της Amiga. Σχεδιάστηκε για flight simulators, επίσης ήθελα να είναι γενικής χρήσης για αυτό και έβαλα την θύρα επέκτασης στην Amiga 1000. Εδωσα μάχη για αυτό και απείλησα ότι θα φύγω.Τέλος πάντων

Τα 3 chips ήταν 3 σειρές από πολλές κάθετες πλακέτες με χιλιάδες καλωδιάκια να τις ενώνουν. Πήγαμε στην έκθεση λοιπόν μαζί με 2 ακόμα τεχνικούς γιατί κάθε λίγο κάποιο καλώδιο έπεφτε και δεν ήξερες από που έπεσε.Αυτοί οι τεχνικοί ήταν τόσο καλοί που σε πέντε λεπτά με ένα osciloscope είχαν βρει τη βλάβη και την είχαν φτιάξει. Ήταν και οι softwareάδες μαζί στο Las Vegas οι οποίοι γράφανε το demo software από πίσω την ώρα που το παρουσιάζανε (!!!) Καθόντουσαν όλο το βράδυ μετά το κλείσιμο της έκθεσης και γράφανε software, demos εκείνο με την μπάλα που πηδάει που ήταν το trademark της Amiga, και τώρα είναι το check.

Και η Commodore , και η Atari μας είδαν στο σώου και μάλιστα με την Atari ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις και μιλάγαμε για χρήματα τη στιγμή που είμασταν πολύ κοντά στη πτώχευση, Εκείνη τη στιγμή, ήταν γύρω στο 83,84, εϊχα υποθηκεύσει το σπίτι και ήμουν ως εδώ (δείχνει το λαιμό του). για να πληρώσουμε τη μισθοδοσία. Η Atari μας έδωσε κάποια χρήματα για να γλυτώσουμε την πτώχευση ενώ ταυτόχρονα διαπραγματευόμασταν για την άδεια να βάλουν τα chips μας στον υπολογιστή τους.

Με το που άλλαξε χέρια η Atari ξανά, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν και είχαμε πρόβλημα με την τράπεζα. Αν δεν συνεχιζόντουσαν οι διαπραγματεύσεις δε θα βάζανε τα chipάκια μας και εμείς δεν θα είχαμε λεφτά να πληρώσουμε.

Ευτυχώς ήρθε η Commodore και είπε για σας μας αρέσουν τα Chipsets σας και αγόρασαν όλες τις μετοχές μας και γίναμε τμήμα τους με εμένα υποδιευθυντή. Φέρανε και ένα Διευθυντή από την Apple (τώρα εξηγείται εν μέρη αργότερα η αποτυχία), μας βάλανε σε κάτι fancy γραφεία στο Los Alamos και εκεί σχεδιάστηκε η Amiga που γνωρίζετε σήμερα.

Πήδηξα μερικά πραγματάκια. Έχει γέλιο εκεί που συγκρίνει την Amiga με τα Mac και τα IBM. Το περισσότερο γέλιο το έχει στον ήχο. Άλλα αυτό το κομμάτι πρέπει να το δείτε για να γελάσετε με την καρδιά σας.

Αλλο ένα καλό είναι οι μηνύσεις που έκανε η Atari στην Commodore ότι τα Chips ήταν παρόμοια με αυτά των Atari 400/800!!!!

Στις ερωταπαντήσεις αργότερα τον ρωτήσαν τι θα άλλαζε "σήμερα" στη σχεδίαση και είπε τα bitplanes. Λϊγο απαράδεκτο αφού τους πέρασε από το μυαλό γιατί δεν το υλοποίησαν να κάνουν και τη ζωή των προγραμματιστών λίγο πιο εύκολη?

Επίσης τον ρώτησαν για το HAM. Και είπε ότι ήταν δικό του πνευματικό παιδί, κάπως έτσι δούλευαν οι flight simulators που του είχε δείξει ο φίλος του άλλα δεν ήταν σίγουρος για τη χρησιμότητα του οπότε είπε στον τύπο που σχεδίαζε το cad για τον Agnus να τον βγάλει. Εκείνος του είπε ότι θα υπήρχε μια τρύπα !!! εκεί και δεν είχαν χρόνο για επανασχεδίαση, οπότε και το άφησε σίγουρος ότι δε θα το χρησιμοποιήσει κανείς ποτέ. Οταν είδε τις πρώτες digitized φωτογραφίες να χρησιμοποιούν ΗΑΜ αιφνιδιάστηκε και είπε ότι τουλάχιστον δεν θα δει animation. Όταν είδε το DPaint III να μπορείς να ζωγραφίσεις σε HAM Mode είπε "Ω Θεέ μου δε θέλω να ξέρω πως το κάνανε αυτό οι προγραμματιστές".

Τον ρώτησαν για το Guru meditation (απίστευτη απάντηση)

Αυτή η συνέντευξη ήταν λίγο πριν πεθάνει και μετά από την μεταμόσχευση νεφρού από την αδερφή του.

πολύ συγκινητικό, ενημερωτικό και αληθινό. κανένα λινκ για το βίντεο;;

Πραγματικά ανατρίχιασα...... Διαβάζοντας αυτήν την συνέντευξη! Εισέπραξα στο ακέραιο όλη την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής ,όπου κάποιοι "ρομαντικοί" άνθρωποι αγωνιζόντουσαν κόντρα στα αμέτρητα προβλήματα -με τα πενιχρά τους μέσα- , για να δώσουν σάρκα και οστά στα οράματα τους!

Απολαυστική η αναφορά του Miner στο ΗΑΜ mode!

ΥΓ. Αγαπητέ shock το σχόλιο στην παρένθεση για τον διευθυντή της Apple είναι δικό σου έτσι; :biglaugh:

Πολύ καλή ιδέα να ανασύρεις αυτό το σπάνιο κομμάτι ιστορίας και να μας το παραδώσεις!

Θεωρώ ότι αυτό το θέμα είναι απαραίτητο σε κάθε forum που ασχολείται με τη γέννηση των αγαπημένων μας Home υπολογιστών και χαίρομαι που το GRM τελικά είναι το σπίτι που το στεγάζει ! Τουλάχιστον εγώ αποκόμισα πολλά!

Thanks! :)

και εγω την amiga για τους flight simulators την είχα !!!

πάντος ο Miner δεν παιζοτανε με τιποτα!!!

@miko63. Δεν βρήκα τα video πουθενά στο internet. Είναι από το Anuga for ever.

@Turrican. Όλα τα σχόλια στις παρενθέσεις είναι δικά μου. Ο Miner λέει πολύ χειρότερα για τους ανθρώπους της Commotore. Το "ευτυχώς ήρθε η Commodore" ήταν γιατί εκείνη τη στιγμή έχανε το σπίτι του!.

Πάρτε μερικές φωτό για να μπείτε στο κλίμα. Δείτε τα μπλουζάκια που φοράνε. Αυτό ήταν το λογότυπο προ Commodore εποχής.

Παρατηρείστε καλύτερα το πληκτρολόγιο

Κι όμως φτιάχνανε joysticks!!

Wally ο Mical χωρίς μούσια :)

Αυτό το παιδάκι είχε όνειρο να φτιάξει έναν multitasking πυρήνα αλά Unix

και έχετε παράπονο για στενότητα χώρου στη δουλειά σας? Κοιτάξτε που φτιάξανε την Amiga!

Aυτό είναι το chipset!!!

και από πιο κοντά. 3 σετ από πλακέτες. Ο Agnus, η Denise Και η paula. Αυτή που είναι οριζόντια κάτω είναι η motherboard!!!

όταν λέμε χιλιάδες καλώδια το εννούμε

Ο μόνος χρόνος που είχαν οι προγραμματιστές για να κοιμηθούν ήταν κατά τη διάρκεια του compilation. Για αυτό η τελευταία εντολή του Makefile ήταν η beep για να τους ξυπνάει!!!!!

Το περίπτερο στην περιβόητη έκθεση

Αυτό που βλέπετε είναι η Amiga σε ένα κλειστό δωμάτιο που μπαίνανε όσοι είχαν λεφτά για να αγοράσουν την Amiga και βλέπανε ένα demo που είχαν φτιάξει οι δύο κύριοι της επόμενης φωτογραφίας. Ήταν μια μπάλα που χoροπηδούσε. Οι υπεύθυνοι του demo ξέρανε από πριν τι θα ακούσουν.

"Oh SHIT!!!".

Αυτά ήταν τα λόγια του RJ Mixal

Έλα μη καθόμαστε !

Ωραιος Αντωνη!

Μπράβο Shock!!!από που μπορώ να βρω τις φωτογραφίες αυτές σε καλύτερη ανάλυση?

Έχω πολύ πράμα άλλα είναι κούραση να το απομαγνητοφωνώ. Οι φωτογραφίες Θεσσαλονικιε μου φίλε είναι captures από το video και τις έκανα resize σε 320x200 στο imageshack.

Συνεχίζοντας λίγο την απομαγνητοφώνηση από το αρχείο του RJ Mical.

Λόγω της βιομηχανικής κατασκοπίας έπρεπε να δουλεύουν στα κρυφά το project lorrein και έξω να φαίνεται ότι έφτιαχναν joysticks.

Πάρτε μάτι ένα από αυτά

Από αυτό το joystick γεννήθηκε το guru meditation. Όταν ήταν πτώματα ανέβαιναν πάνω να χαλαρώσουν. Ο σκοπός ήταν να μην πατηθούν οι διακόπτες στις άκρες οπότε πρακτικά έπρεπε να ισορροπήσεις πάνω του.

Το codename Lorrein που είχε η Amiga βασικά ήταν το όνομα της γυναίκας του προέδρου. Οι προγραμματιστές μέχρι να πάρουν πραγματικό Hardware στα χέρια τους δούλευαν με emulators !!!! (τι UAE λέμε τώρα). Η Amiga σαν Amiga στις φωτογραφίες που βλέπετε πιο πάνω φτιάχτηκε 9 μέρες πριν την περιβόητη έκθεση. Οι προγραμματιστές είχαν 9 μέρες και φυσικά νύχτες να φύγουν από τους emulators και να πάνε στο πραγματικό hardware. Φυσικά σχεδόν τίποτα δε δούλευε μιας και το hardware έσκαγε για την πλάκα ακόμα και όταν ανοιγόκλεινες το φως του γραφείου!.

Η κυρία Lorreine λοιπόν, η πραγματική, η γυναίκα του προέδρου ήταν πολύ περήφανη που είχαν δώσει το όνομα της στο πνευματικό παδί τους άλλα έκανε το λάθος και πήγε στα γραφεία μια από εκείνες τις δύσκολες 9 μέρες. Μετά από αυτά που άκουσε το όνομα της (όχι δε τα λέγανε σε εκείνη) δε νομίζω να ήταν τόσο χαρούμενη...

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο Ευαγγελιστής της Amiga (δεξιά) να παρουσιάζει την Amiga και ένας τεχνικός αριστερά να τον βοηθάει. Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Το hardware μόλις έσκασε ευτυχώς πάνω σε μια ακίνητη εικόνα. Ο Bob συνεχίζει την παρουσίαση χωρίς κανένας να έχει καταλάβει τίποτα, ενώ ο τεχνικός από δίπλα, ψάχνει εκείνο καλώδιο που λέγαμε.

Είμαστε στη γνωστή έκθεση πάλι είναι 11 το βράδυ και ο κύριος αποκάτω έχει κατεβάσει τις άπειρες μπύρες με τον RJ Mical (τον μούσια κατά τον Pooky).

Δε ξέρω στις πόσες τους ήρθε η επιφήτηση για αυτό

boingdemo.gif

άλλα το είχαν τελειώσει μέχρι τις 4 το πρωί. Ρε μήπως αν αρχίσω τις μπύρες βελτιωθώ ως προγραμματιστής?

Την άλλη μέρα το πρωί ξύπνησαν από τις φωνές όσων έμπαιναν στο demo room που ήταν η Amiga. Νομίζω καταλαβαίνετε τι γινόταν.

shock είπε:
Ρε μήπως αν αρχίσω τις μπύρες βελτιωθώ ως προγραμματιστής?
Λες να αποδίδουμε καλύτερα με ποτάκι; Θα ξεκινησω τα πειράματα απο Δευτέρα (αντί για καφέ θα πιώ μισό μπουκάλι Jack :D )

BTW Φοβερή δουλειά έχεις κάνει :thumb:

Εξαιρετικό αφιέρωμα !!!

Όχι! Όχι μπυρόνια παιδιά! φανταστείτε τους τεχνικούς με τα καλώδια αν τα είχαν τσούξει τι θα είχε γίνει! :biglaugh:

Και κάτι άλλο! Που βρίσκανε τότε όλους αυτούς τους ειδικούς ;

Αν κρίνω από την εμφάνιση τους θα διακινδύνευα μια εκτίμηση.

Στο WOODSTOCK μήπως;;;; :biglaugh:

Αντωνη εχεις ζωγραφισει κυριολεκτικα :thumb:

@keeper7k. Δε ξέρω ρε συ. Είδα και τον Gatton τι έκανε με την μπύρα, άκουσα και αυτά, οι Σκανδιναβοί που είναι φοβεροί προγραμματιστές είναι νηφάλιοι μόνο τις ζεστές μέρες του χρόνου (σχεδόν ποτέ δηλαδή), δε ξέρω με βάζει σε σκέψεις :)

@Turrican Τώρα αν σου πω ότι τους έχω κάπου να τραγουδάνε κι όλας; :)

Κατά τα άλλα...Thanks.

shock πολύ ωραία δουλειά. :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb:

Αντώνη έδωσες ρέστα φίλε!

Διαπιστώνω τη ΜΕΓΑΛΗ χαζομάρα μου να μην αγοράσω την έκδοση με τα ντεβεντέ (που λέει και ο Τσουκαλας). :animangry:

Σε αναλογο υφος κινειται και το καταπληκτικο βιβλιο για την ανοδο και πτωση της Commodore "On the Edge". Βεβαια στερειται πολλων φωτογραφιων αλλα εξιστορει με ωραιο τροπο τα τεκταινομενα της εποχης. Αξιζει τα 25 ευρω που εδωσα!!!

Πίσω
Μπλουζα