Ο τρόμος στον βουβό κινηματογράφο: Οι ταινίες του Paul Wegener

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
1.112
Μιας και ξαναείδα τελευταία κάποιες ταινίες του ταλαντούχου αυτού Γερμανού ηθοποιού, είπα να κάνω μία αναφορά και σ'αυτόν. Ξεκίνησε την καριέρα του στον βουβό κινηματογράφο, ως σκηνοθέτης και ηθοποιός και μετά πέρασε στον ομιλώντα, με εξίσου μεγάλο ταλέντο και επιτυχία. Η φυσιογνωμία του ήταν πολύ κατάλληλη για περίεργους και κακούς ρόλους και άφησε πίσω του πολύ ωραίες ερμηνείες και ταινίες τρόμου αρκετά μπροστά για την εποχή τους. H δουλειά του δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς ο βουβός κινηματογράφος ήταν πολύ απαιτητικός, και ειδικά σε ταινίες τρόμου. Ήθελε μεγάλο ταλέντο να αποδώσεις μία μυστηριώδη, σκοτεινή ατμόσφαιρα και κυρίως έναν κακό χαρακτήρα μόνο με τις εκφράσεις και τις κινήσεις, χωρίς να γίνεσαι γελοίος ούτε για ένα λεπτό. Εννοείται ότι η εποχή που βγαίνει μία ταινία παίζει μεγάλο ρόλο. Έτσι, μερικές από τις παρακάτω ταινίες μπορεί να μην θεωρούνταν καν τρόμου τώρα, αλλά τότε τις θεωρούσαν σίγουρα.

Τhe Student of Prague (1913): Αυτή η ταινία του βουβού κινηματογράφου θεωρείται η πρώτη ταινία τρόμου που έγινε ποτέ, ή τουλάχιστον που διασώζεται, αφού πολλές υπέροχες ταινίες χάθηκαν δυστυχώς. Ασχολείται με το φαινόμενο του doppelganger, δηλαδή ενός πανομοιότυπου του εαυτού μας που υπάρχει παράλληλα με μας, και συνήθως δεν είναι για καλό. Ο Wegener πρωταγωνιστεί (και παράλληλα σκηνοθετεί μαζί με τον Stellan Rye) στο ρόλο ενός φτωχού φοιτητή που θέλει να αλλάξει την τύχη του. Μία μέρα, συναντάει έναν περίεργο γέρο, που του υπόσχεται πολλά πλούτη, αν του χαρίσει ό,τι του ζητήσει από τα πράγματα που βρίσκονται στο φτωχό του δωμάτιο. Ο φοιτητής ανυποψίαστος υπογράφει, για να ανακαλύψει μετά με φρίκη ότι ο γέρος ζήτησε ως αντάλλαγμα την αντανάκλαση του εαυτού του, όπως αυτή φαινόταν στον μεγάλο καθρέφτη του δωματίου. Μετά το πρώτο σοκ, ο φοιτητής είναι και πάλι ανέμελος και δεν μπορεί να φανταστεί τι το κακό μπορεί να συμβεί. Απλά δεν θα έχει είδωλο στον καθρέφτη. Γίνεται όντως πλούσιος και διεκδικεί μία όμορφη και πλούσια Κοντέσσα που έχει ερωτευτεί. Γίνεται έντρομος όμως, καθώς αρχίζει να βλέπει το είδωλό του να ζει και να δρα ανεξάρτητα από τον ίδιο, και μάλιστα κάνοντας μόνο κακό. Έτσι καταλαβαίνει πόσο πολύ ξεγελάστηκε με τη συμφωνία αυτή και η ζωή του μετατρέπεται σε κόλαση καθώς όλοι νομίζουν ότι εκείνος είναι που γίνεται κακός. Το τέλος είναι συγκλονιστικό και γεμάτο νοήμα.

Η ταινία είχε σοκάρει το κοινό όταν πρωτοπροβλήθηκε, καθώς ήταν εντελώς αναπάντεχο τότε το να βλέπεις έναν κακό εαυτό να ξεπηδάει από τον καθρέφτη. Ο Wegener εντυπωσιάζει στον διπλό του ρόλο, και παίζει πολύ πετυχημένα τον αφελή, τρομοκρατημένο φοιτητή από τη μία και το σκληρό, χωρίς αισθήματα είδωλο από την άλλη.


Προβολή συνημμένου 106397
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
:clap: :clap: :clap: ωραίο θέμα Perlastar! Για να πω την αλήθεια μόνο το Γκόλεμ είχα ακουστά, αλλά δεν έχει τύχει ακόμα να το δω...
 
Σ'ευχαριστώ πολύ Rio :thanx2:
 
Μπράβο, πολύ καλή παρουσίαση !
 
Πραγματι εξαιρετικη παρουσιαση!!
 
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια exetlaie και angel_grig! Χαίρομαι που σας άρεσε.
 
Περλα, ποια ηταν η πρωτη, πρωτη βουβη ταινια τρομου και μυστηριου στην ιστορια του παγκόσμιου σινεμά, δεν ηταν ''η νυκτεριδα'' του 26';
 
Αριάδνη, εξαρτάται τί θεωρεί ο καθένας ταινία "τρόμου και μυστηρίου".

Η ταινία "The student of Prague" που αναφέρει η Πέρλα έχει γυριστεί πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και μπορεί να θεωρηθεί τέτοια ταινία (είναι μια παραλλαγή του μύθου του Φάουστ).

Αν πας ακόμα πιο πίσω στο χρόνο, μπορείς να θεωρήσεις ταινία τρόμου και μυστηρίου το "The house of the Devil" του πρώτου σημαντικού κινηματογραφικού σκηνοθέτη, του Γάλλου Ζωρζ Μελιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την εποχή τους, και οι δύο ταινίες διαθέτουν απλά αλλά ενδιαφέροντα οπτικά εφέ!

Το "The house of the Devil" είναι μικρού μήκους και φέρνει περισσότερο σε κωμωδία τρόμου.

Το μεταγενέστερο "The student of Prague" είναι πιο καλλιτεχνική απόπειρα και καταφέρνει να δημιουργήσει μια "στοιχειωμένη" ατμόσφαιρα, αν και δυστυχώς δεν διασώζεται ολόκληρο.

To "The student of Prague" γυρίστηκε αργότερα ξανά σε μια εκδοχή επίσης βωβή αλλά σωζόμενη ολόκληρη και πιο "εύκολη" στα μάτια του σημερινού κοινού, με τον σπουδαίο Γερμανό ηθοποιό Κόνραντ Φάιτ στο ρόλο του φοιτητή. Ο Φάιτ ήταν ο ναζί λοχαγός στην "Casablanca".

"The house of the Devil" (1896):

http://www.imdb.com/title/tt0000091/?ref_=nm_flmg_dr_522

"The student of Prague" (1913):

http://www.imdb.com/title/tt0003419/?ref_=fn_al_tt_1

"The student of Prague" (remake γνωστό και ως "The man who cheated life") (1926):

http://www.imdb.com/title/tt0017438/

ΥΓ: Πέρλα, συγχαρητήρια και από μένα για την εξαιρετική παρουσίαση αδίκως ξεχασμένων ταινιών.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σ'ευχαριστώ Αισυμνήτη για τα καλά σου λόγια.

Αριάδνη, εγώ δεν θα μπορούσα να στα πω καλύτερα, με κάλυψε ο Αισυμνήτης :)
 
Πίσω
Μπλουζα