Πέρα απ΄την Αφρική - Out of Africa (1985)

Clemence

RetroAdept
Joined
1 Αύγ 2009
Μηνύματα
1.017
Αντιδράσεις
176
http://www.imdb.com/title/tt0089755/

ένα κλασικό που ίσως όταν το είδαμε τότε να είμασταν λίγο μικροί για να το καταλάβουμε. κάθε φορά που το ξαναβλέπω διακρίνω νέες αποχρώσεις πάνω στον αρχικό καμβά. η (αληθινή) ιστορία της κάρεν μπλίξεν (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο αν θυμάμαι καλά) και ο άτυχος έρωτάς της με έναν κυνηγό θηραμάτων, μπλέκουν με την αποικιοκρατική πανέμορφη κένυα στις τελευταίες μέρες της μπελ επόκ. δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις, την υπέροχη φωτογραφία, το ζευγάρι στριπ-ρέντφορντ στα καλύτερά του ή την καταπληκτική μουσική ... όλα υπέροχα.

εσείς αλήθεια τι θυμάστε από αυτήν την ταινία? την είδατε μικροί? την ξαναείδατε από τότε?
 
Από τις πρώτες ταινίες που είδα στον κινηματογράφο, παρέα με τη μαμά μου :)

Τότε μου είχε φανεί να έχει τον ατέλειωτο :p

Τι άλλο θυμάμαι;

1. Ότι είχε σκίσει στα Όσκαρ

2. Ότι καθόμουν σαν χαζή και κοιτούσα τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ (παιδικοί έρωτες είναι αυτοί :flower: )

3. Ότι μου την έσπασε που δεν είχε happy end.

Και την ατάκα του μαύρου υπηρέτη όταν η Μέριλ Στριπ του λέει ότι δεν μπορεί να τον πάρει μαζί της στη Δανία αλλά, αν τον χρειαστεί, θ' ανάψει μια φωτιά για να τη δει και να έρθει.

"Θα πρέπει ν' ανάψεις μεγάλη φωτιά γιατί θα είσαι μακριά".
 
Θα συμφωνήσω με τη Clemence ως προς τη φωτογραφία και με τη retrofan ως προς τον "ατελείωτο" της ταινίας. Επίσης θεωρώ ότι η σκηνοθετική ματιά του Σίντεϊ Πόλακ συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη της ταινίας εκτός των δύο λαμπερών και ιδιαιτέρως ταλαντούχων ηθοποιών. Δυστυχώς την έχω δει αποσπασματικά. ( Το βιβλίο το έχει διαβάσει κανείς ή καμιά να μας πει; )
 
Εγώ, εγώ! Ειναι αυτοβιογραφικο της Μπλιξεν. Καρεν Μπλιξεν ειναι το αληθινο της ονομα. Το ψευδονυμο της ειναι Ισαακ Ντυνεσεν. Εχει γραψει και την ᾽Γιορτη της Μπαμπετ᾽. Απλά οι άσχετοι κριτικοί πολλές φορες γράφουν ᾽από το βιβλίο του Ισαακ Ντυνεσεν!᾽ Κανεις μια δουλειά κανε την σωστά φιλε μου. Οπως πολλες γυναικες η εθνικη συγγραφεας της Δανιας εβρισκε πως ηταν καλυτερο να υπογραφει ως αντρας. Αλλη μια με την οποια ειχα φαει κολλημα και έχω διαβάσει διάφορα. Πολυ καλη.

Στα της ταινιας αγαπώ Ρομπερτ Ρεντφορντ. Ακομα. Και εκανε και το Σαντανς. (το φεστιβαλ των ανεξάρτητων ταινιών). Επιχειρημα που λέω πάντα οταν διάφοροι μου λενε για το ποσο κακο ειναι το Χολιγουντ. Και δεν λενε μετά τιποτα. Σορυ παρασυρθηκα. Εξαιρετική ταινία. Δεν γινόταν να έχει χαπι εντ. Ειναι αληθινη ιστορια... Η σκηνη με το λουσιμο με συγκλόνισε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ωραία ταινία, πράγματι!! Γενικά, περιείχε όμορφα δοσμένα ανθρωπιστικά μηνύματα... Τόσοι οι ηθοποιοί ήταν υπέροχοι στους ρόλους τους, όσο και τα πανοραμικά τοπία της Κένυας! Η αρτιότερη, ίσως, σκηνή, ήταν όταν η Κάρεν και ο Ντένις, πέταξαν πάνω από διάφορα μέρη με το μικρό αεροπλάνο. Τα πλάνα μαγευτικά, που κόβουν την ανάσα.

Υπερπαραγωγή, κοντά στις 3 ώρες, αλλά νομίζω αξίζει να τη δει κάποιος, που δεν τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα! :)
 
Την έχω δει πολλές φορές και πάντα μου αρέσει πολύ. Μια από τις ωραιότερες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών, με τη σφραγίδα του σπουδαίου σκηνοθέτη Σίντνεϊ Πόλακ. Η σκηνή με το αεροπλάνο αληθινή μαγεία. Η Στριπ, ο Ρέντφορντ και ο Μπραντάουερ σε μεγάλες στιγμές. Η μουσική του Τζον Μπάρι φέρνει δάκρυα στα μάτια, όπως και η ατάκα της Μέριλ: I had a farm in Africa...
 
Παιδιά, από περιέργεια, τον Michael Kitchen τον θυμάται κανείς στην ταινία? Τον βλέπω τα τελευταία χρόνια στο Foyle's War και είναι πραγματικά εξαιρετικός!
 
Πίσω
Μπλουζα