Παιδικό βιβλίο. Κλασικό, ρετρό ή ξεπερασμένο;

retrofan

RetroMasteR
Αντιδράσεις
410
Μέσα στο καλοκαίρι έκανα ένα ντου στο πατάρι και στην αποθήκη του πατρικού και ξέθαψα κούτες από παιδικά και σχολικά βιβλία. Οι κάδοι ανακύκλωσης χόρτασαν, ιδίως από τα σχολικά. Το βιβλίο αριθμητικής της Δ΄ δημοτικού και γεωγραφίας της Ε΄ δεν μου γεννά κανένα τρυφερό συναίσθημα και δεν βρίσκω τον λόγο να πιάνει χώρο. Μάζεψα όμως πολλά αγαπημένα παραμύθια και προσπάθησα να τα πασάρω ενθουσιασμένη στον υιό.
Έφαγα μεγάλη ήττα. "Μα δεν είναι πολύ ωραία αυτή η ζωγραφιά;" "Όχι μαμά!" "Μα να μην διαβάσουμε την Ηλιογέννητη;" "Όχι μαμάα!" "Θέλεις να δούμε αυτή την ιστορία που μιλάει για κάτι παιδιά που ανακαλύπτουν στον κήπο τους αγάλματα; Δεν είναι φοβερόοοο ν' ανακαλύπτεις στον κήπο σου αγάλματα;" "Όχι μαμάαα!" "Και τι θέλεις να διαβάσουμε;" "Πάντως όχι τα δικά σου τα παλιά".
Από τρεις ντάνες βιβλία μόνο τα παραμύθια "Άμπρα Κατάμπρα" και οι μυθολογίες της Ζαραμπούκα άντεξαν στο τεστ του χρόνου.

Σκέφτηκα λοιπόν πόσο αλλάζουν τα γούστα από γενιά σε γενιά κι αν αυτό συνέβαινε πάντοτε ή είναι η εποχή μας που προχωράει πιο γρήγορα. Πόσες γενιές μεγάλωσαν άραγε με την Κοκκινοσκουφίτσα και τα Τρία Γουρουνάκια; Θα μεγαλώσουν και τα εγγόνια μας ή τα δισέγγονά μας; Και ο Χάρι Πότερ; Ο καπετάν Βράκας (για τον οποίο τρελαίνεται ο γιος μου κι εγώ το δέχομαι μεν γιατί ας διαβάζει κι ας είναι κι ο Τσελεμεντές, μουτρώνω δε με την καφρίλα του);
Κατέληξα ότι τελικά υπάρχουν τρεις κατηγορίες παιδικών βιβλίων:
1. Τα κλασικά. Παραμύθια των Γκριμ, του Άντερσεν, μύθοι του Αισώπου, βασικές ιστορίες από μυθολογίες, Ιούλιος Βερν, Χάρι Πότερ, Μικρές Κυρίες, μπόλικα κόμικς (Αστερίξ, Μικρός Νικόλας, Μίκυ Μάους). Στα δικά μας η Πηνελόπη Δέλτα (αλλά νομίζω μόνο ο Τρελαντώνης, ο Μάγκας κι ο Καιρός του Βουλγαροκτόνου θα διασωθούν), η Ζωρζ Ζαρή και η Άλκη Ζέη αλλά όχι σ' όλα τους. Σίγουρα κι άλλα που δεν μου 'ρχονται. Μπορεί κάπως να τους φοράμε καινούργια ρούχα, να τους δίνουμε εικονογραφήσεις πιο σύγχρονες, πιο αστείες, να στρογγυλεύουμε αιχμηρές γωνίες που πια δύσκολα γίνονται αποδεκτές. Οι βασικές ιστορίες όμως είναι εκεί, διαχρονικές, να συνεχίζουν την πορεία τους.
2.Τα ρετρό. Κάποια γενιά (μπορεί και περισσότερες) τ' αγάπησαν πολύ. Μετά κάτι άλλαξε στον κόσμο και οι ιστορίες τους ξεπεράστηκαν. Τα παιδιά μας δεν τις καταλαβαίνουν, δεν συγκινούνται. Ίσως λίγοι, οι πιο ρομαντικοί, οι πιο νοσταλγικοί τα ξεχωρίσουν. Η λατρεμένη μου Πολυάννα, οι ιστορίες της Ένιντ Μπλάιτον, ο Ανρί Τρουαγιά (που την "Βιού" του την είχα κάνει φύλλο και φτερό από το πολύ διάβασμα), η Κίρα Σίνου, η Μαυροειδή - Παπαδάκη...
3.Τα ξεπερασμένα. Δεν πείθουν πια κανέναν. Ίσως ούτε κι εμάς όταν τους ρίχνουμε δεύτερη ματιά. Το "Κάποτε στην Ποντικούπολη" που το θυμόμουν με πολύ όμορφα χρώματα, το ξαναδιάβασα κι απόρησα γιατί μ' είχε αγγίξει σαράντα χρόνια πριν. "Ο μικρός περιηγητής" το ίδιο.

Χαϊδεύω τα σκληρά εξώφυλλα από τ' αγαπημένα μου παιδικά βιβλία με τις παλαιϊκές (και αρκετά ρομαντικές) εικονογραφήσεις. Τα είχα κρατήσει για τα παιδιά μου. Τι νόημα έχει να τα κρατάω ακόμα αφού ο γιος μου τ' απαξιώνει; Αν είχα κόρη; Που ίσως ήταν κι αυτή, ως κοριτσάκι, λίγο ονειροπαρμένη; Μήπως να τους δώσε πίστωση χρόνου; Να μείνουν σ' ένα ράφι για τα εγγόνια μου;

Δεύτερο ξεκαθάρισμα. Όχι για τον κάδο ανακύκλωσης αυτή τη φορά. Παιδιά φίλων, η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου του μικρού. Απομένουν αυτά που ίσως δεήσει να τα εκτιμήσει σε λίγα χρόνια ο γιος μου ή αυτά που δεν θέλω να φύγουν. Τρεις τόμοι από τη σειρά "15", το σκληρόδετο "Ο κόσμος των παραμυθιών", η "Βιού", η μυθολογία των αδελφών Στεφανίδη και κάποια ακόμα. Τα δικά μου ρετρό:)

Ρετροφαν αν θες να πετάξεις κανένα σχολικό κτλ.που δεν το θες πραγματικά στείλτε, σε μένα με δική μου χρέωση όμως θα το εκτιμήσω δεόντως, ψάχνω για να καταλάβεις.

Retrofan μου δεν έχεις περιπέτεια , λογαχο μαρκ, σεραφινο να του δώσεις. Έχω και αν είχα γιο αυτά θα του δινα

Isaac Bashevis Singer
Banquet speech

There are five hundred reasons why I began to write for children, but to save time I will mention only ten of them:
  1. Children read books, not reviews. They don’t give a hoot about the critics.

2. They don’t try to understand Kafka or Finnegans Wake.
  3. They still believe in God, the family, angels, devils, witches, goblins, logic, clarity, punctuation, and other such obsolete stuff.
  4. They love interesting stories, not commentary, guides, or footnotes.
  5. When a book is boring, they yawn openly, without any shame or fear of authority.
  6. They don’t expect their beloved writer to redeem humanity. Young as they are, they know that it is not in his power. Only the adults have such childish illusions.

Retrofan μου δεν έχεις περιπέτεια , λογαχο μαρκ, σεραφινο να του δώσεις. Έχω και αν είχα γιο αυτά θα του δινα
Μπαααα! Ήμουν τέρμα κοριτσάκι, με αδελφή και ξαδέλφες. Γυναίκες όσο φτάνει το μάτι σου:fafoutis:
Περιπέτεια ξέρω τι είναι αλλά δεν είχα. Το ίδιο και Σεραφίνο. Λοχαγός Μαρκ; Ποιος είναι ο κύριος;

Μπαααα! Ήμουν τέρμα κοριτσάκι, με αδελφή και ξαδέλφες. Γυναίκες όσο φτάνει το μάτι σου:fafoutis:
Περιπέτεια ξέρω τι είναι αλλά δεν είχα. Το ίδιο και Σεραφίνο. Λοχαγός Μαρκ; Ποιος είναι ο κύριος;
Μεγάλωσα με πολλά ξαδέρφια αγόρια και με έμαθαν να τα εκτιμώ ειδάλλως και γω μαύρα μεσανυκτα

Πονεμένη ιστορία...
Είχα και γω την ελπίδα πως η κόρη μου θα διάβαζε κάαααποια στιγμή κάποιο βιβλίο. Αλλά έμεινα με την ελπίδα. Ξεκίνησα και γω την προσπάθεια με κάποια από τα δικά μου παιδικά βιβλία. Με κλασικά και ρετρό. Βρήκα τοίχο.
Είπα να το πάω στα πιο μοντέρνα, της γενιάς της. Πάλι τοίχο βρήκα. Μπετόν αρμέ, οχι αστεία. Παραιτήθηκα της προσπάθειας.
"Αν βλέπουν τα παιδιά τους γονείς τους να διαβάζουν βιβλία θα μάθουν να διαβάζουν και αυτά". Τελικά δεν ισχύει, τουλάχιστον στο δικό μου παιδί.
Δεν τα πέταξα. Δεν μου πάει η καρδιά να το κάνω. Τα ξανα έβαλα στις κούτες και πίσω στο πατάρι. :(

Πονεμένη ιστορία...
Είχα και γω την ελπίδα πως η κόρη μου θα διάβαζε κάαααποια στιγμή κάποιο βιβλίο. Αλλά έμεινα με την ελπίδα. Ξεκίνησα και γω την προσπάθεια με κάποια από τα δικά μου παιδικά βιβλία. Με κλασικά και ρετρό. Βρήκα τοίχο.
Είπα να το πάω στα πιο μοντέρνα, της γενιάς της. Πάλι τοίχο βρήκα. Μπετόν αρμέ, οχι αστεία. Παραιτήθηκα της προσπάθειας.
"Αν βλέπουν τα παιδιά τους γονείς τους να διαβάζουν βιβλία θα μάθουν να διαβάζουν και αυτά". Τελικά δεν ισχύει, τουλάχιστον στο δικό μου παιδί.
Δεν τα πέταξα. Δεν μου πάει η καρδιά να το κάνω. Τα ξανα έβαλα στις κούτες και πίσω στο πατάρι. :(
Ούτε η κόρη δηλ.ουτε την καντυ καντυ;

Σας καταλαβαίνω απόλυτα... εδώ εμένα τα παιδιά μου που τώρα πια είναι και μεγαλούτσικα (21 & 15) ούτε κόμικς δεν διάβαζαν! που βιβλία... τα μόνα που διάβαζε ο μικρός μου όταν ήταν στο Δημοτικό, ήταν οι ήρωες του '21 από τις εκδόσεις Στρατίκη... τίποτα άλλο...
εδώ μια φορά του έδειξα το intro από τη Μάγια τη Μέλισσα και μου είπε "μαμά ήσασταν λίγο καθυστερημένα τότε"...

Τα παιδια θα νοσταλγησουν τα δικα τους αργοτερα και εγω οταν ημουν στην ηλικια τους τα πες πχ τα κλασσικα εικονoγραφημενα η συλλογη ποιηματων της μανας μου τα εβρισκα ξεπερασμενα.
Τωρα κατι που αξιζει να δοκιμασετε οι νεοι γονεις ειναι το A Little Bribery Goes a Long Way , πχ μια ωρα Playstation αν διαβασεις τον πρωτο τομο απο την Πολυαννα πως την λενε ,μηπως και κολλησουνε.

Σας καταλαβαίνω απόλυτα... εδώ εμένα τα παιδιά μου που τώρα πια είναι και μεγαλούτσικα (21 & 15) ούτε κόμικς δεν διάβαζαν! που βιβλία... τα μόνα που διάβαζε ο μικρός μου όταν ήταν στο Δημοτικό, ήταν οι ήρωες του '21 από τις εκδόσεις Στρατίκη... τίποτα άλλο...
εδώ μια φορά του έδειξα το intro από τη Μάγια τη Μέλισσα και μου είπε "μαμά ήσασταν λίγο καθυστερημένα τότε"...
Μια χαρά παιδιά ήμασταν πες του, τρυφερά, ευαίσθητα γιατί βλέπαμε ωραία πράγματα

Μια χαρά παιδιά ήμασταν πες του, τρυφερά, ευαίσθητα γιατί βλέπαμε ωραία πράγματα
τους τα έχω πει αριάδνη μου, ωστόσο τα τότε κινούμενα τους φαίνονται αργά... δεν το συνεχίζω για να μη βγω εκτός θέματος. πάντως, έχει εκδηλώσει τώρα τελευταία ένα ενδιαφέρον να διαβάσει ΜΠΕΝ ΧΟΥΡ και τον ΧΡΥΣΟ ΑΙΩΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ... κάτι είναι κι αυτά.

τους τα έχω πει αριάδνη μου, ωστόσο τα τότε κινούμενα τους φαίνονται αργά... δεν το συνεχίζω για να μη βγω εκτός θέματος. πάντως, έχει εκδηλώσει τώρα τελευταία ένα ενδιαφέρον να διαβάσει ΜΠΕΝ ΧΟΥΡ και τον ΧΡΥΣΟ ΑΙΩΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ... κάτι είναι κι αυτά.
Τους φαίνονται αργά με το νετφλιξ καταλαβαίνω τον λογο

Πονεμένη ιστορία...
Είχα και γω την ελπίδα πως η κόρη μου θα διάβαζε κάαααποια στιγμή κάποιο βιβλίο. Αλλά έμεινα με την ελπίδα. Ξεκίνησα και γω την προσπάθεια με κάποια από τα δικά μου παιδικά βιβλία. Με κλασικά και ρετρό. Βρήκα τοίχο......
Αααχχχ, πόσοι από 'δω μέσα άραγε να έχουμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις.... Τα (γ)ίδια και τα (γ)ίδια και με το δικό μας βλαστάρι.
Ευτυχώς έχει δικά της βιβλία, και που-και-που την πιάνει κάτι και διαβάζει. Βέβαια, μην νομίζετε, το μυαλό - μάτι - χέρι - νους είναι κολλημένα στο youtube και στην τηλεόραση.....
Αλλά για τα παλιά, τα δικά μας, ούτε συζήτηση, ούτε να τα ξεφυλλίσει. Μόλις δει και το πολυτονικό..!!!! ...ουέ, ουά και ζαμέ.... :banghead:

Πίσω
Μπλουζα