Παραμύθια με τη θεία Λένα [τηλεόραση, αποσπάσματα]

stakovios

Human RetroDatabase
Joined
21 Αύγ 2009
Μηνύματα
3.242
Αντιδράσεις
916
Η αξέχαστη Θεία Λένα παρουσίαζε την εκπομπή της με τα παραμύθια στην ΥΕΝΕΔ, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ' 60 και ως το θάνατό της (1971). Δύο σπανιότατα αποσπάσματα από το αρχείο της ΕΡΤ με την μοναδική ίσως εμφάνιση της Θείας Λένας στη μικρή οθόνη, που σώζεται. Την πλαισιώνει η Μανίνα, που διαβάζει το παραμυθάκι.

αποφώνηση με τραγουδάκι
 
Δεν την πρόλαβα δυστυχώς!.....

Πολλές φορές όταν συζητάμε επί του θέματος με τη μητέρα μου, την αναφέρει με πολύ θερμά λόγια! Μάλιστα, μου διηγείται ακόμα ένα κάρο τεχνάσματα που σκαρφιζόταν για να μπορέσει ν' ακούσει την εκπομπή κρυφά από τη γιαγιά μου! :D

Η μόνη φορά, που άκουσα αφήγησή της θείας Λένας, ήταν σε πρόσφατη εκπομπή της Ελληνοφρένειας!

Η φωνή της ήταν -αυτό που λέμε "φωνή για παραμύθια"! :)
 
Μια φορα κι ενα καιρο....

Παραμυθια που μεγαλωσαν γενιες και γενιες

απο αυτη την Κυριακη 19 Οκτωβριου στο Βημα της Κυριακης. :)

Η σειρά ξεκινά δυναμικά με τη Θεία Λένα και τους Μύθους του Αισώπου.

 




Τον παληό καιρό

Η Αντιγόνη Μεταξά - που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στην ψυχαγωγική εκπαίδευση των παιδιών και βραβεύτηκε για αυτό από την Ακαδημία Αθηνών - στην οποία η σύγχρονη Ελλάδα χρωστάει πολλά για τη συμβολή της στον χώρο του παιδικού βιβλίου, δημιούργησε σειρές βιβλίων, μεταξύ των οποίων και «Τα βιβλία της Θείας Λένας». Στο πλαίσιο της σειράς εκείνης - και με την εικονογράφηση του σπουδαίου Σπύρου Βασιλείου - εκδόθηκε και το βιβλίο Τον παληό καιρό.

Οι Μύθοι του Αισώπου

Οι διαχρονικοί μύθοι του Αισώπου, που διαμόρφωσαν τη λαϊκή σοφία και παράδοση, επιβίωσαν περισσότερα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, μεταφράστηκαν και αγαπήθηκαν παγκοσμίως και άσκησαν επιρροή στον δυτικό πολιτισμό.

Η διασκευή των μύθων από τη Γεωργία Ταρσούλη (1916-1986) αποδεικνύει ότι δικαίως η συγγραφέας και επί χρόνια συντάκτρια του θρυλικού περιοδικού «Η Διάπλαση των Παίδων», συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μορφές της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.

Όλα τα βιβλία της σειράς Μια φορά κι έναν καιρό θα κυκλοφορήσουν σε πολυτελείς, σκληρόδετους τόμους.
 
η Θεία Λένα υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα, ήταν η συντροφιά στα πιδιά με τα παραμύθια της...

Ωραία θα είναι και η συλλεκτική έκδοση των παραμυθιών που κυκλοφορούν από το Βήμα της Κυριακής.
 
BETTY BOOP είπε:
η Θεία Λένα υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα, ήταν η συντροφιά στα παιδιά με τα παραμύθια της...
Ωραία θα είναι και η συλλεκτική έκδοση των παραμυθιών που κυκλοφορούν από το Βήμα της Κυριακής.
[edit] COPYRIGHTS [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από ότι μου είπανε πιτσιρικάς της εποχής έπαιρνε στα κρυφά τριψήφιο τηλεφωνικό νούμερο για να ακούσει μαγνητοφωνημένα τα παραμύθια της.
 
Η Θεια Λενα (ως Κροντηρα την ανεφεραν συχνα) μας ειχε συντροφευσει ουκ ολιγες ωρες με τα παραμυθια της σε ραδιοφωνο με νημα,το βαζαμε τοτε στο κρεββατι,πιαναμε με υπομονη τον σταθμο,το γυρναγαμε αριστερα-δεξια να πιαει καλο σημα και περιμεναμε. Θυμαμαι ακομη πριν παω σχολειο που μας την εβαζε η μητερα μου και καθομασταν κατω στο χαλι και περιμεναμε ποτε θα παει 9 να ξεκινησει.
 
Πίσω
Μπλουζα