Παραπλανητικά εξώφυλλα video games

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Wally

Retired Admin
Αντιδράσεις
4.520
Με αφορμη αυτο το εξαιρετικα καλογραμμενο και ευθυμο αρθρο που παρουσιαζει επικα εξωφυλλα Spectrum που συνηθως δεν συμβαδιζαν με το τεχνικο αποτελεσμα του παιχνιδιου...σκεφτηκα να θυμηθουμε παιχνιδια που αγορασαμε ψαρωμενοι απο τη συσκευασια, το εξωφυλλο κτλ

Το πρωτο που μου ερχεται στο μυαλο ειναι το Critical Mass της Durell.

Ειχα μαζεψει με τον αδερφο μου λεφτα και ειχαμε παει σε ενα συνοικιακο κομπιουτερομαγαζι στη Μιχαλακοπουλου στους Αμπελοκηπους για να αγορασουμε παιχνιδακι.

Δεν ειχε ιδιαιτερη ποικιλια...αλλα θα ξενερωναμε πολυ αν φευγαμε απραγοι. Ετσι αποφασισαμε να διαλεξουμε στην "τυχη" (η οποια με ειχε βοηθησει την προηγουμενη φορα που επελεξα το αγαπημενο Who Dares Wins II το οποιο δεν θα επαιρνα αν ειχα βασιστει στις κριτικες των περιοδικων).

Βλεπουμε λοιπον το Critical Mass σε Αγγλικη συσκευασια (για τους μη καμπιουτερομανεις...σαν τις συσκευασιες κασετας της παλαι ποτε FM Records πχ Flames - Summon the Dead) και δυνατο sci-fi φουτουριστικο εξωφυλλακι.

Προβολή συνημμένου 95878

Τα σκαμε και παμε σπιτι.

Το αποτελεσμα δεν μας ικανοποιησε (θα επρεπε να περασουν καμια 15 χρονια για να το εκτιμησουμε) με το φτωχο τεραιν, τα παραξενα controls και το μη σαφες σκοπο. Κλαψαμε τα λεφτακια μας

Φαινομενο της εποχης τα γραφικα των εξωφυλλων ηταν αυτα που πουλουσαν κομματια μιας και τα γραφικα των παιχνιδιων τις περισσοτερες φορες ηταν αθλια,παντως υπηρχαν και χειροτερα εγω επαιρνα παιχνιδια βασισμενος στο coolness οχι των εξωφυλλων αλλα των τιτλων που μαντευα απο τον καταλογο των αντεγραμμενων.

Χρυσο τον ειχα κανει των πωλητη μου να με αφηνει να ριχνω μια κλεφτη ματια φορτωνοντας τα πριν τα παρω αλλα ηταν μιλημενος,ηξερε οτι αν εβλεπα τα του 6128 δυσκολα θα διαλεγα ποτε μου παιχνιδι.

Ενα παιχνιδι που θυμαμαι οτι ειχα απογοητευτει ηταν το Smash TV για το GameGear! Βλεπω το εξωφυλλο στην βιτρινα που ειχε τα παιχνιδια το παιρνω παω σπιτι και απογοητευτικα το επαιξα βεβαια αφου δεν ειχα αλλη επιλογη :P . (απο τι εχω δει μεταγενεστερα οι αλλες εκδοσεις ειναι σαφως καλυτερες...)

sega-game-gear-super-smash-tv.jpg

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wizards & Warriors X: The Fortress of Fear για το Game Boy.Οταν ειδα το εξωφυλο αυτου του παιχνιδιου ειχα παθει πλακα με τον τυπο αλλα κοναν ο βαρβαρος που σηκωνει το σπαθι του και πολεμαει με σκελετους και τεραστια φυδια.Οταν το αγορασα τελικα και το εβαλα στο Game Boy απογοητευτηκα γιατι περιμενα κατι αλλο.Φυσικα για να τα λεμε ολα το παιχνιδι ειναι απο τα αγαπημενα μου μεχρι και σημερα αλλα απο το εξωφυλο μεχρι το Gameplay αλλα φανταζομουνα και αλλα ειδα τελικα.

wizards-warriors-chapter-x-the-fortress-of-fear-usa-europe.jpg

Pegasus και battlestorm σε amiga. Παρόμοια φάση είχα πάει στα μαγαζιά για να πάρω κανένα agony η γενικά τοπ τίτλο και ανακάλυψα ότι δεν είχαν σχεδόν τίποτα σε ορίτζιναλ.

Οπότε τα τσίμπησα λόγω εξώφυλλου μαζί με το rise of the dragon που ηταν ακριβο (10.000 δρχ κατι τετοιο) και ούτε θυμάμαι πόσες δισκέτες είχε (10-11?).

Το τελευταίο το έπαιξα μανιωδώς με 1 drive τα άλλα πρέπει να τα φόρτωσα 2-3 φορές και στην άκρη.

Εκείνη την εποχή μου την είχε δώσει με τις αντιγραφές που αλλα έλεγες άλλα έστελνε, πότε φόρτωναν ποτε οχι, η 4η δισκέτα χαλασμένη κλπ.

Να προσθέσω ότι αγόρασα το οριτζιναλ mig 29 fulcrum, δεν ηταν σφραγισμενο, τα γατιά το είχαν ανοίξει και μόλις πήγα σπίτι ανακάλυψα ότι το παιχνίδι δε φόρτωνε. Ήμουν μικρός και δεν ήξερα :P

Εγώ ευτυχώς είχε τύχει να έχω Atari 2600 με 2 multigame κασέτες χύμα και πρόλαβα και έπαιξα πολλά παιχνίδια πριν δω τυχαία τα εξώφυλλα τους σε καταλόγους ή μαγαζιά. Οταν τα είδα δεν πίστευα ότι αντιπροσωπεύουν τα games που έπαιζα τόσο καιρό! Όμως έτσι έμαθα να μην δίνω καμία σημασία σε συσκευασίες γενικότερα. Πάντως είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Nintendo με το NES αρχικά ήταν πολύ ειλικρινείς με τα εξώφυλλα της... ότι έβλεπες αυτό ακριβώς έπαιρνες! :P

SMBBoxart.jpg

519689_49516_front.jpg

Άκρως παραπλανητικό (σε φάση να σηκώνει μήνυση) είναι το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του ΜΚ3 για Game Gear το οποία λέει ότι είναι παιχνίδι για 2 παίκτες ενώ δεν είναι!! Το γράφει και στην κασσέτα. Μόνο το manual λέει αλήθεια

For one player only

και έχει δίκιο καθότι το δοκίμασα και όντως δεν παίζει διπλό.

mk3.jpg

cart.jpg

mk3.jpg

rear.jpg

Σχεδόν παραπλανητικό ειναι το κουτι του Cruise for a Corpse.

Amiga-Cruise-For-A-Corpse.jpg

Το εξωφυλλο ειναι πολύ generic και δειχνει απλως μια δολοφονια πανω σε ενα πλοιο που καλειται να λυσει ο Πουαρώ. Κατα τα αλλα ομως στο παιχνιδι δεν σκοτώνεται ο πηδαλιούχος, δεν υπαρχουν μαχαιρωματα, ο πρωταγωνιστης δεν ειναι ο Πουαρω (ουτε ειναι μεσηλικας με παλτο και καπελο), οι χαρακτηρες στο εξωφυλλο δεν υπαρχουν στο παιχνιδι, κλπ.

Thread από τα παλιά! :thumb:

Τα παιχνίδια που αγόραζα για τον Atari 800XL μου, τα διάλεγα πάντα από το εξώφυλλο...

Βλέπετε, οι επιλογές τότε δεν ήταν πολλές στην Ελλάδα και μάλιστα στην επαρχία για αυτά τα μηχανήματα...

attachment.php

Παραπλανημένος, λοιπόν κι εγώ από τον "Conan" στο εξώφυλλο, και μετά από μια λυτρωτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, (πρέπει να'ταν το '87 - '88), βάζω το παιχνίδι να φορτώσει γεμάτος λαχτάρα και τρώω την ήττα...

Αντι για hack 'n' slash, έφαγα στη μάπα ένα wannabe Gauntlet... :shake:

Καπου είχα διαβάσει για το Street Fighter για το ZX Spectrum ότι ενώ στο οπισθόφυλλο έδειχνε το παιχνίδι λες και είναι από SNES το παιχνίδι είναι πολύ υποδεέστερο.

Ναι μέταλ και εμένα μου αρέσει το παιχνίδι όπως το βλέπω στο βίντεο.

johnny19818 είπε:
Καπου είχα διαβάσει για το Street Fighter για το ZX Spectrum ότι ενώ στο οπισθόφυλλο έδειχνε το παιχνίδι λες και είναι από SNES το παιχνίδι είναι πολύ υποδεέστερο.
Καλά από τέτοια ειδικά σε 6128 που στα περισσότερα οι εικόνες ήταν από st ή από amiga πολλά τα παραδείγματα.

pacmania, cabal, human killing machine, 1943, super hang on μερικά.

Δεν είχαν καμία σχέση σε ποιότητα γραφικών με αυτά που έβλεπες στο κουτί! Σε άλλα είχαν εικόνες απο το coin op ακόμα χειρότερα!

Shinobi είπε:
Καλά από τέτοια ειδικά σε 6128 που στα περισσότερα οι εικόνες ήταν από st ή από amiga πολλά τα παραδείγματα. pacmania, cabal, human killing machine, 1943, super hang on μερικά.

Δεν είχαν καμία σχέση σε ποιότητα γραφικών με αυτά που έβλεπες στο κουτί! Σε άλλα είχαν εικόνες απο το coin op ακόμα χειρότερα!
Σκέτη απογοήτευση δηλαδή...

Xειρότερο παράδειγμα από το Mobile Light Force δεν υπάρχει:

600full-mobile-light-force-cover.jpg

Για όσους δεν ξέρουν πρόκειται για το αισχρό localization του Gunbird στο Playstation.

(Gameplay από την arcade version)

Πολύ ωραίο θέμα !!

"Πρόβλημα" με τέτοια εξώφυλλα είχαμε κυρίως όταν βλέπαμε το διαφημιστικό artwork σε κάποιο περιοδικό, χωρίς να έχουμε in-game οθόνες για σύγκριση (γι' αυτό άλλωστε περιμέναμε να διαβάσουμε τα reviews στο Pixel).

Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα, οπότε θα πιάσω ένα στην τύχη: Το Netherworld (το οποίο είχε παρουσιαστεί και στο Pixel).

To εξώφυλλο (καθώς και η διαφήμιση) σε προδιέθετε για κάτι άκρως ψυχεδελικό (προσέξτε -και- τα μάτια του τύπου, με τον ελαφρύ στραβισμό). Το παιχνίδι όμως ήταν ένα -όχι και τόσο ψυχεδελικό- shmup (αν και σαν σύνολο ήταν καλό - ειδικά στην έκδοση του C64).

l9xq.jpg

5iyo.jpg

Aλλο ένα παράδειγμα, ήταν και το Tantalus του Spectrum:

Eίχα δεί την παρακάτω εικόνα να φιγουράρει στις σελίδες του Pixel (όχι όμως σε review), και νόμιζα ότι επρόκειτο για κάποιο αρκούντως "επικό" διαστημικό game. (είχα "φάει" τους σπεκτρουμάδες φίλους μου, να το αγοράσουν για να το δω).

Τελικά, αν και το διαστημικό setting υπήρχε, δεν είχαμε να κάνουμε με κάτι "επικό", αλλά με κάτι μάλλον... "τυπικό". (αν και σίγουρα καθόλου άσχημο σαν παιχνίδι, απλά δεν ήταν αυτό που περίμενα).

uuab.jpg

Oσον αφορά τα originals, ευτυχώς στα περισσότερα υπήρχαν in-game screenshots στην πίσω πλευρά του κουτιού - αλλά όχι πάντα απο την version που θέλαμε να δούμε, ενώ οι photos ήταν και αρκετά μικρές.

Πάντως υπήρχαν και μικρά κουτιά κασσετών, όπου δεν έβλεπες in-game εικόνα πίσω, λόγω του μαύρου πλαστικού.

Σε αυτό το σημείο δεν θα χάσω την ευκαιρία να "τσιγκλήσω" τον μπάρμπα-Wally σχετικά με το Critical Mass (αν και spectrum port, μου άρεσε την εποχή που το έπαιξα στον Amstrad μου), ο οποίος ξέχασε να ρίξει μία ματιά στο οπισθόφυλλο της clam-case για να τσεκάρει τα screenshots πριν αγοράσει το παιχνίδι, ενώ για τον "μη σαφή σκοπό", υποθέτω ότι ήταν τόση μεγάλη η λαχτάρα του να παίξει, που παρέλειψε να διαβάσει το "μανουάλι". :D :diablotin:

Κάτι ακόμα που θυμήθηκα μόλις τώρα: Ψάχνοντας για emulated παιχνίδια σε διάφορες κονσόλες γύρω στο '98, πέρασαν απο τα χέρια μου και αρκετά games του SNES. Αφού έπαθα πλάκα με την πληθώρα των j-rpg που διέθετε (πολλά απο αυτά αμετάφραστα, τα "πέτρινα" εκείνα χρόνια), τσέκαρα και διάφορα άλλα είδη παιχνιδιών, μαζί και ένα shmup ονόματι "Phalanx" - το οποίο ήταν αρκετά καλό. Πολύ καιρό μετά, εντελώς τυχαία, πέτυχα την εικόνα του εξώφυλλου της αμερικανικης version στο διαδίκτυο. Δείτε και θαυμάστε... :P

k2w1.jpg

Παντως το ιδιο θα μπορουσαμε να πουμε και για εντελως αφαιρετικα και generic εξωφυλλα παιχνιδιων. Για παραδειγμα το πρωτο εξωφυλλο του παιχνιδιου Inca

1222857564-00.jpg

Εχουμε ενα παιχνιδι που λεγετια "Ινκα" και για εξωφυλλο ενα αγαλματακι των Ινκας. Ωραια.

Απο κει και περα τί ειναι το παιχνιδι και τί υπόθεση εχει;

Ειναι στρατηγικης και διοικουμε την αυτοκρατορια των Ινκας;

Ειναι πολεμικο και συμμετεχουμε στην κατακτηση των Ινκας απο τους Ισπανους;

Ή ειναι περιπετεια οπου ελεγχουμε εναν Ινκα που τρεχει στη ζουγκλα περνωντας δοκιμασιες;

Ή μηπως εναν εξερευνητη/αρχαιολογο στυλ Ιντιανα Τζοουνς να εξερευνα μυστηριωδεις ναους των Ινκας;

Για την ιστορια, το παιχνιδι ειναι space fight simulator με adventure στοιχεια :D σε επομενες εκδοσεις το εξωφυλλο ηταν αρκετα πιο τιμιο

1139982432-00.jpg

Kαλά, κι αυτό με το Phalanx τρανταχτή περίπτωση. Toυλάχιστον πέτυχε τέλεια τον σκοπό του: να τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Η ειρωνεία; Σήμερα ο κόσμος πιο πολύ μιλάει για το αμερικάνικο εξώφυλλό του στην SNES έκδοση (βγήκε αργότερα και για GBA) παρά για το ίδιο το παιχνίδι.

http://en.wikipedia.org/wiki/Phalanx_%28video_game%29

The box art designers later admitted that they had deliberately chosen this theme in order to attract the customer with something original, considering there were many space shooters in the market that looked alike.

Χαχα !! Ετσι εξηγείται λοιπόν.

Μόνο επίτηδες θα μπορούσε να κάνει κάποιος τέτοιο πράμα. :D

Πίσω
Μπλουζα