Παρουσίαση πληκτρολογίου ZX8-KDLX για Sinclair ZX81

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Προ καιρου η εταιρια ginger-electronic ειχε ανακοινώσει την επανακυκλοφορία των προϊόντων της. Στο παρελθον ειχαμε δει το πληκτρολογιο 48K-KDLXR για ZX Spectrum 48k το οποιο ειναι μια εξαιρετική αναβάθμιση στην κλασσική μεμβράνη που ειχαν αρχικα αυτοι οι υπολογιστές.

Ας δουμε τωρα ενα ακομα προϊόν, το πληκτρολογιο ZX8-KDLX για Sinclair ZX81. Προκειται για μια ολοκληρωμένη λυση που μπορει να αντικαταστήσει πληρως το πληκτρολόγιο μεμβρανης του υπολογιστη μας και προσφερει αυξημένη ευκολια και ταχύτητα στην πληκτρολόγηση, ενω δεν κουράζει τοσο πολυ τα χερια. Διατίθεται τοσο στην κλασσική εμφάνιση, οσο και σε παραλλαγή ZX80.

Ας δουμε για αρχη τι παίρνουμε. Το πληκτρολόγιο οψη.



Αναποδη.



Λεπτομέρεια απο τα κουμπια. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εκδοχη με τις extra εντολες για ZXpand, που υπαρχει και σε σκετη μεμβρανη εδω και πολλα χρονια.



Η ακρη απο τις καλωδιοταινιες, οπως ερχεται απο τον κατασκευαστή.



Εκτος απο το πληκτρολογιο, λαμβάνουμε μονο μια σελιδα με οδηγιες τοποθέτησης.



Δεν θα παρουσιασω πως ανοίγουμε τον ZX81, το εχουμε ξαναδεί.

Το πρωτο προβλημα ειναι τι θα κανουμε με το υπαρχον πληκτρολογιο. Ειχα πριν πολλα χρονια αντικαταστήσει το αυθεντικό πληκτρολόγιο με μοντερνα μεμβράνη τυπου ZXpand, το οποιο λειτουργει άψογα και απροβλημάτιστα μεχρι σήμερα. Η κολλα που ειχε αυτο το πληκτρολόγιο ειναι εξαιρετικά ισχυρή και θα ηταν πρακτικά αδύνατο να το αφαιρέσω χωρις να το χαλασω ή τουλάχιστον να του κανω πολλα σημάδια.

Ετσι αποφάσισα να χρησιμοποιησω το πανω μερος απο ενα σκετο case zx81 που ειχα. Αφαίρεσα το πληκτρολόγιο σχετικα ευκολα ζεσταίνοντας το με το πιστολάκι για τα μαλλιά και χρησιμοποιώντας μια παλια ληγμένη πιστωτική καρτα. Εκανα μια καλη μπουγάδα το case και καθάρισα τα τελευταια υπολείμματα κόλλας με ισοπροπανολη.

Εκανα ενα test drive το νεο πληκτρολογιο, μονο και μονο για να διαπιστώσω οτι δεν χωραει ακριβώς στην εσοχή του κουτιου. Εβρισκε στο κατω δεξια μερος γιατι ηταν ελαχιστα μεγαλυτερο απο την εσοχη. Για να μην το πιεσω υπερβολικα, αποφασισα να φαω το σημειο που εβρισκε με το dremel. H επέμβαση ηταν στιγμαια γιατι το υλικο που επρεπε να αφαιρεθεί ηταν παρα πολυ λιγο. Πλεον μπαινει κανονικα στο case.



Δεν ταιριάζει ομως 100%. Στα δεξια και αριστερα ακρα υπαρχει ενα κενό, αλλα τίποτα το ακραίο.




Αυτο που φαινεται απο μακρυά ομως ειναι η μεγαλη διαφορά στο παχος. Η επιφάνεια του πληκτρολογιου προεξέχει σημαντικά απο το case. Στην φωτογραφία βλεπουμε δυο ZX81 διπλα διπλα, εναν με το ZX8-KDLX και εναν με μεμβρανη.



Εδω βλεπουμε το πληρες μηκος του υπολογιστη με το ZX8-KDLX.



Δυστυχως δεν μπορουμε να κανουμε κατι για αυτο, οποτε χρησιμοποίησα κολλητική ταινία διπλής όψης 3mm για να στερεώσω μονιμα το πληκτρολογιο στην θεση του. Το αφησα στην μεγγενη για καμποση ωρα. Για να εφαρμόσω ομοιόμορφη πίεση και να μην κανω ζημια στους μικροδιακοπτες εβαλα ενα βιβλιο τσέπης στην επιφάνεια του πληκτρολογίου.



Ετοιμοι για δραση!



Το πληκτρολογιο λειτουργει αψογα και κανει τεραστια διαφορα σε σχεση με την κλασσικη μεμβρανη. Πριν ηταν πρακτικα αδυνατο να πληκτρολογησω οτιδηποτε παραπανω απο κανα δυο γραμμες. Τωρα δεν ειχα κανενα προβλημα να πληκτρολογησω ενα προγραμμα στην basic.



To συγκεκριμενο προγραμμα δημιουργει σχεδια στην οθονη χρησιμοποιώντας συστοιχίες τυχαίων γραφικών χαρακτήρων.




Ας παιξουμε και τιποτα. Centipede.




Το μονο στοιχειωδώς δυσκολο σημειο ηταν να αποφασίσω τι θα κανω σχετικα με την παλιά μεμβράνη, ενω το μονο αρνητικο ειναι οτι αλλοιώνει καπως την εμφάνιση του υπολογιστή. Παντως αυξανει την χρηστικότητα δραματικά και το κοστος του ειναι πολυ λογικό, οποτε αν χρησιμοποιείτε συχνα τον ZX81 σας, το ZX8-KDLX είναι must have.
 
Ωραία παρουσίαση. Από ότι με ενημέρωσε πάντως ένας ειδήμων του χώρου, τα καινούργια μεμβρανοkeyboards του Pokémon (ginger) είναι πιο παχιά και άσχημα από το φυσιολογικό.

Tα πιο standard και με μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο τα διαθέτει το κλασσικό: https://www.sellmyretro.com/
 
Σωστος. Αυτη η μεμβρανη που αναφερω και φαινεται στην συγκριση ειναι απο την εταιρια RWAP Software.

Δεν εχω απο τις πιο προσφατες.
 
Πίσω
Μπλουζα