Παρουσίαση hollow needles για desoldering

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.357
Αντιδράσεις
9.518
Θα ριξω μια συντομη ματια σε ενα εργαλειο που υποσχεται οτι θα βοηθησει στην αποκολληση στοιχειων through-hole απο τις πλακετες μας. Προκειται για συλλογη απο κουφιες βελονες απο ανοξείδωτο ατσάλι με τις οποιες μπορουμε να αφαιρουμε ευκολα και γρηγορα ποδαρακια απο τις τρυπες, χωρις να κανουμε ζημια στις πλακετες και αφηνοντας τις τρυπες καθαρες απο καλαι, ετοιμες για να επαναχρησιμοποιηθουν.

Πως δουλευει αυτο το πραγμα. Επειδη το καλαι δεν κολλαει στο ανοξείδωτο ατσάλι, οταν ζεστανουμε το ποδαρακι και σπρωξουμε την κουφια βελονα επανω του, αυτο θα μπει αναμεσα στην τρυπα της πλακετας και στο ποδαρακι, σπρωχνωντας προς τα εξω ολο το καλαι. Οταν κρυωσει το καλαι, αφαιρουμε την βελονα και πλεον το ποδαρακι εχει ξεκολλησει και η τρυπα δεν εχει καλαι μεσα.

Ας δουμε τωρα στην πραξη. Πηρα απο ενα ελληνικο online μαγαζι για 2-3 ευρω ενα σετ απο 8 βελονες με διαφορες διαμετρους. Καρακινεζικο.




Οντως ειναι κουφιες.



Για να πειραματιστω χρησιμοποιησα την πλακετα απο ενα χαλασμενο τροφοδοτικο.



Ειναι πολυ σημαντικο να επιλεξουμε την βελονα με την σωστη διαμετρο για την τρυπα μας. Θα πρεπει να βρουμε την πιο μικρη βελονα που να μπαινει στο ποδαρακι.


Αρχικα δυσκολευτηκα με εναν μεγαλο πυκνωτη, γιατι δεν ειχα προσεξει οτι ειναι στερεωμενος πανω στη πλακετα με καποιου ειδους κολλα. Μολις αφαιρεσα την κολλα, ο πυκνωτης εφυγε μονος του, γιατι ειχαν ηδη ξεκολλησει τα δυο ποδαρακια με την βελονα. Οπως φαινεται, οι τρυπες ειναι εντελως καθαρες, αλλα γυρω απο καθε τρυπα μπορει να εχει μεινει λιγο καλαι.



Τα μονα πραγματα που ισως μας δυσκολεψουν λιγο ειναι αν το ποδαρακι εχει κοπει παρα πολυ κοντα στην πλακετα ή αν εχει στριψει σε περιεργες γωνιες. Αλλα ακομα και αυτα δεν ειναι σοβαρα εμποδια.



Με λιγη εξασκηση το ολο πραγμα ειναι παιχνιδακι.



Σε ελαχιστο χρονικο διαστημα αφαιρεσα ολα αυτα τα εξαρτηματα, χωρις να κανω ζημια στην πλακετα και χωρις βουλομενες τρυπες.


Μετα την χρηση οι βελονες ειναι εξισου καθαρες με πριν.



Συμπερασματικα. Ποιος θα το ελεγε οτι ενα τοσο απλο και φτηνο εργαλειο θα ηταν τοσο αποτελεσματικο; Θελει ομως λιγο προσοχη στο τι αγοραζετε, γιατι υποτιθεται οτι κυκλοφορουν και ψευτικες τετοιες βελονες που δεν ειναι απο ανοξείδωτο ατσάλι και που θα βουλωσουν την πρωτη φορα που θα τις χρησιμοποιησετε, γιατι οι κινεζοι ειναι κινεζοι και δεν μπορουν αν δεν την κανουν την απατεωνια τους.

Πολυ περιεργο που δεν ειναι πιο κοινες. Τοσα χρονια που ασχολουμαι, δεν τις ειχα συναντησει ποτε μεχρι προσφατα. Παντως για ελαχιστα ευρω, θα ελεγα οτι δεν πρεπει να λειπει απο την εργαλειοθηκη κανενος που ασχολειται με το αθλημα.

Αυτες οι βελονες δεν ειχαν καποια μαρκα. Αν θελετε να τις βρειτε καντε μια αναζητηση για "hollow needles desoldering".
 
+1 και από εμένα για αυτές τις βελόνες. Δεν ξέρω γιατί δεν είναι πιο δημοφιλείς, υπάρχουν περιπτώσεις που βρήκα ότι δουλεύουν καλύτερα από όλες τις άλλες λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθαρισμός τρύπας σε κάποιο μεγάλο ground plane, με ένα ζέσταμα ίσα-ίσα να περάσει η βελόνα η δουλειά γίνεται χωρίς να ταλαιπωρείται η πλακέτα και τα vias.
 
Πίσω
Μπλουζα