Παρουσίαση The Spectrum (Retro Games Ltd)

freaktmp

Expert
Αντιδράσεις
11.594
Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά μια παρτίδα από το The Spectrum για λογικό κόστος, οπότε είπα να του ρίξω μια ματιά. Το The Spectrum είναι προϊόν της εταιρίας Retro Games Ltd που ειδικεύεται σε αναπαραγωγές διαφόρων ρετρό υπολογιστών, είτε σε φυσικές διαστάσεις ή σε μορφή μίνι. Τη λειτουργικότητα εσωτερικά προσφέρει ένα σχετικά μικρής υπολογιστικής ισχύος SoC που τρέχει ένα γραφικό περιβάλλον και έναν emulator που μας επιτρέπει να παίξουμε τα ενσωματωμένα παιχνίδια και να προσβάσουμε την υπόλοιπη λειτουργικότητα.

Συγκεκριμένα το The Spectrum είναι μια 1:1 αναπαραγωγή του κλασικού Sinclair ZX Spectrum 16/48k. Περιέχει 48 παιχνίδια, κάποια κλασικά της δεκαετίας του ’80 και κάποια πιο σύγχρονα. Ο emulator έχει δυνατότητα εξομοίωσης υπολογιστών 48k και 128k, καθώς και εξομοίωση ULAplus. Έχει 4 θύρες USB-A και μια USB-C για τροφοδοσία ρεύματος. Δεν συνοδεύεται από τροφοδοτικό. Έχει μια θύρα HDMI (720p), κουμπιά on/off και home και ενδεικτική λυχνία λειτουργίας.

Ας ξεκινήσουμε από το παραδοσιακό unboxing. Η συσκευασία είναι υψηλής ποιότητας.

Στο εσωτερικό

Τα περιεχόμενα.

Στο κουτί καλώδια HDMI και USB-C καλής ποιότητας.

Το quick start guide αναφέρει μόνο τα πολύ βασικά.

Ας δούμε τώρα το κουτί του υπολογιστή.

Το κάτω μέρος

Στο πίσω μέρος βρίσκουμε όλες τις θύρες και κουμπιά που προανέφερα.

Δίπλα-δίπλα με έναν αυθεντικό Spectrum. Αν κάνω λάθος αυτός είναι 100% original. Αν εξαιρέσει κανείς το διαφορετικό logo (επειδή δεν έχουν τα δικαιώματα copyright για το όνομα Sinclair ZX Spectrum) είναι πρακτικά αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς το σύγχρονο από το retro.

Αν υπάρχουν διαφορές στις διαστάσεις, εγώ δεν τις βλέπω.

Το κάτω μέρος είναι κάπως διαφορετικό και το πίσω πολύ.

Στο βάρος ο κλασικός Spectrum είναι ελάχιστα βαρύτερος, αλλά όχι πάρα πολύ. Κατά τ’ άλλα η αίσθηση των δύο υπολογιστών είναι πρακτικά ίδια, τόσο σαν πλαστικά του κουτιού όσο και στο ελαστικό πληκτρολόγιο. Ομοίως και η αίσθηση της πληκτρολόγησης είναι σχεδόν ίδια.

Πραγματικά σε αυτόν τον τομέα έχει πέσει πολύ δουλειά από την εταιρία Retro Games και τους αξίζει ένα μπράβο.

Ας δούμε τώρα τη λειτουργία του υπολογιστή. Ενδείκνυται να χρησιμοποιήσουμε ένα καλό τροφοδοτικό 5V 1A και να αποφεύγουμε τους έξυπνους ταχυφορτιστές.

Μόλις ανάψουμε πρώτη φορά τον υπολογιστή, θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις για τη γλώσσα και τον τύπο της οθόνης που έχουμε συνδέσει.

Τελικά φτάνουμε στο γραφικό περιβάλλον.

Στη συνέχεια θα εξερευνήσουμε το περιβάλλον λειτουργίας και θα δούμε και κάποιες βασικές βελτιώσεις.

Ζηλεύω σαν μικρό παιδι ρε συ :)
Την προσφορά στα 75 ευρώ στο eshop την είχα δει και εγώ πριν λίγες μέρες... Έφαγα όμως άκυρο από το ανώτατο οικογενειακό συμβούλιο αφού η ...."πρόεδρος" παρατήρησε ότι εχω άλλο ίδιο με αυτό και μάλιστα το είχε δει στο playroom (εννοούσε τον κλασσικό μου γομολάστιχα)! Οπότε για την ώρα θα απολαύσω το δικό σου review! Που να της πω ότι θέλω και τον 64αρη του περιφρακτη και την 1200 που θα βγει το καλοκαιρι...και εκεινα υπαρχουν στο playroom....

Πίσω
Μπλουζα