Παρουσιάστριες ραδιοφώνου ΕΡΤ

stakovios

Human RetroDatabase
Joined
21 Αύγ 2009
Μηνύματα
3.242
Αντιδράσεις
916
Με αφορμή τον θάνατο της Καλλιόπης Παΐσιου, σε ηλικία 86 ετών, στις 19 Μαρτίου, πιστεύω ότι θα είναι καλό να θυμηθούμε και τις παλιές παρουσιάστριες του ραδιοφώνου που αγαπήσαμε και πιστεύω πως δεν είναι καλό να ασχοληθούμε με τις συνθήκες του θανάτου της.

pipitsa_864769344.jpg

Ήταν τότε που η θεία Λένα έλεγε τα παραμύθια της και όχι μόνο. Που άκουγες θεατρικές παραστάσεις στο ραδιόφωνο και άλλα πολλά.

Όμως, η "Πιπίτσα", όπως την φώναζαν, είχε την δική της ιστορία που μας κάνει να την θυμηθούμε σε αυτό το φόρουμ ως φωνή, ακόμα και αν είμαστε 20 Μαΐων. Η Παΐσιου ήταν η πρώτη εκφωνήτρια του ΟΤΕ που στη δεκαετία του 1950 ηχογράφησε το περίφημο "Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι....", που ακουγόταν όταν καλούσαμε το "141" μέχρι τα τελευταία χρόνια. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να βρούμε, ως φόρο τιμής, βίντεο με ήχο της φωνής της από ένα τηλεφώνημα στην ώρα (παλιό 141, τώρα μάλλον έχει αλλάξει). Δεν είμαι σίγουρος, αλλά στο επεισόδιο του "Ρετιρέ" με την Κατερίνα που κάνει την ιδιαιτέρα της βουλευτίνας Πετράκη-Λεχράκη ακούγεται η φωνή, γιατί η Κατερίνα τηλεφωνά στην πραγματικότητα στην ώρα και όχι στην βουλευτίνα. Μπορούμε να το ψάξουμε;

Η φωτογραφία προέρχεται από το σάιτ

http://www.madata.gr/epikairotita/social/56353.html
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξελίξεις στο θέμα. Βρήκα κάποια σημαντικά επιπλέον στοιχεία.

Σε άρθρο στη Βικιπαίδεια για την Παΐσιου αναφέρεται ότι "επελέγη το 1948 ως εκφωνήτρια του "Ραδιοσταθμού των Ενόπλων", μιας προσπάθειας δημιουργίας ραδιοσταθμού από μια ομάδα ερασιτεχνών οδηγών του 781 Λόχου Γενικών Μεταφορών, που θεωρείται πρόδρομος του ΕΙΡ". Επίσης, η φωνή της παρέμεινε στην υπηρεσία έως τα τέλη της δεκαετίας του '70, οπότε και αντικαταστάθηκε από τη φωνή της Ιφιγένειας Ξένου.

Αντιγράφω:
Η υπηρεσία παρέχονταν με την κλήση του αριθμού 14 , από το 1936 περίπου και ήταν η πρώτη ηχογραφημένη υπηρεσία εξυπηρέτησης συνδρομητών μόνο για τους κατοίκους των Αθηνών – Πειραιώς και περιχώρων.

Το 1960 ο ΟΤΕ αποφάσισε την παροχή της υπηρεσίας σε όλα τα αυτόματα αστικά κέντρα της χώρας και την αντικατάσταση του συστήματος μετάδοσης , προσέφυγε δε στην Ελληνική Ραδιοφωνία αναζητώντας την φωνή που θα αντικαθιστούσε την παλιά στην αναγγελία της ώρας .

Μετά από τα σχετικά δοκιμαστικά με διαφορές εκφωνήτριες ,επιλέχτηκε η κ.Πιπίτσα Παϊσίου η οποία έκανε και την πρώτη ηχογράφηση του γνωστού …στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι …..

Η μαγνητοφώνηση της ώρας στάλθηκε στην Γαλλία για να αποτυπωθεί σε ειδικό τύμπανο το όποιο διαβαζόταν από την συσκευή τηλεφωνικής αναγγελίας της ώρας.

Το 1971 μια άλλη εκφωνήτρια της ΕΡΤ , πλέον ,ηχογράφησε ξανά την αναγγελία ,ήταν η κ. Ιφιγένεια Ξένου.

Το 1974 ο αριθμός άλλαξε και έγινε 141 ,παρέμεινε δε πολύ δημοφιλής ιδιαίτερα τις μέρες αλλαγής θερινής -χειμερινής ώρας που τότε καθιερώθηκε και στην Ελλάδα.

Τα χρόνια πέρασαν οι τηλεπικοινωνίες αναπτύχθηκαν και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έκαναν την εμφάνιση τους σαν αναγκαίο κακό.

Η αναπροσαρμογή της αριθμοδότησης όλων των πληροφοριοδοτικών αριθμών παρέσυρε και το 141 που από 22/8/2007 βγήκε σε σύνταξη (χωρίς εθελούσια )

Από εδώ:

 
Πίσω
Μπλουζα